Saringan Kesihatan
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamin A-Z
Ujian COVID-19
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
0

Oralcon Tablet

Oralcon Tablet - DoctorOnCall

Oralcon Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 14.60
RM 19.80
Tekan untuk menebus baucar
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
strip of 21 tablets x 3 (1 box)
Kuantiti


Oralcon diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
 • Levonorgestrel (0.15 mg) 
 • Ethinylestradiol (0.03 mg)

Kesan ubat Oralcon bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Oralcon dari farmasi terdekat. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Trinity Pharma.

Cara pengambilan Oralcon? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.

Sebelum mengambil ubat Oralcon, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:
 • Kencing manis
 • Alahan kepada ubat Oralcon atau apa-apa ramuannya
 • Migrain
 • Penyakit mental
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak atau bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Merokok
 • Sakit jantung
 • Strok
 • Masalah beku darah (Thromboembolic diseases)
 • Darah beku di dalam saluran darah kaki 
 • Kanser payu dara, faraj, serviks, rahim
 • Ketumbuhan di dalam hati
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Mengandung

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Oralcon:

Tindak balas adalah berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • Phenobarbital
 • Rifampin
 • Phenytoin
 • Carbamazepine
 • Hydrocortisone

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Oralcon.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran juga:

 • Elakkan pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elakkan penggunaan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda gunakan. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor

Amaran Alkohol (Limited information)

Amaran Kehamilaan (Limited information)

Amaran Penyusuan (Limited information)

Amaran Memandu (Limited information)

Amaran Buah Pinggang (Limited information)

Amaran Hati (Limited information)

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Oralcon dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Haid yang tidak teratur
 2. Jerawat
 3. Penat
 4. Amenorrhoea
 5. Reaksi ‘anaphylactic’
 6. Hakisan serviks
 7. Alahan
 8. Jaundice
 9. Colitis
 10. Pening
 11. Sakit kepala

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku. Jika anda mengalami sebarang simptom di atas, sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.
1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Oralcon. Apakah yang patut saya buat?
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila rujuk kepada doktor anda untuk nasihat atau rujuk kepada arahan yang telah dicetakkan di dalam pakej ubat ini. Gunakan kontraseptif penghalang tambahan untuk 7 hari sekiranya anda terlupa mengambil pil anda. Terdapat risiko kehamilan bole berlaku sekiranya hubungan seks tidak terlindung dilakukan sekiranya anda terlupa ubat anda. 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Oralcon dari kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah yang perlu saya ambil?
 
Jika anda rasa anda telah mengambil ubat Oralcon lebih dari kuantiti yang dinasihati, sila merujuk nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat melebihi dos yang dinasihati mungkin membawa kepada kesan sampingan yang tidak diingini.
 
3. Bolehkah Oralcon diambil di samping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Oralcon. Tindak balas antara ubat ini dan alkohol berkemungkinan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini. Walau apa pun, jangan mengambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 
4. Adakah ia selamat untuk mengambil Oralcon semasa mengandung?
 
Oralcon tidak patut diambil oleh wanita hamil. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil sebarang ubat. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan sebarang ubat dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
5. Adakah ia selamat untuk mengguna ubat Oralcon ketika menyusukan anak?
 
Oralcon tidak patut diambil oleh wanita yang sedang menyusu. Rujuklah kepada pakar wanita anda untuk pilihan kontraseptif yang lain. Anda perlu merujuk nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil sebarang ubat. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan sebarang ubat dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 
6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Oralcon?
 
Oralcon mempunyai potensi menyebabkan simptom yang boleh menjejaskan kemampuan anda untuk memandu. Pastikan anda mengetahui jika ubat ini menjejaskan diri anda. Jangan memandu sekiranya mengalami sebarang kesan sampingan.
 
7. Adakah penggunaan ubat Oralcon membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat yang tertera di paket ubat dengan teliti.

8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Oralcon yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang dengan doktor sebagai langkah berjaga-jaga.
 

Keterlebihan
NULL
Cara Pengunaan
Oral
Mechanisme Tindakan

Maklumat dikemas kini pada: : Tue Oct 13 2020 04:51:42 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Oralcon Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Oralcon Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Nuruljannah Ramli
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Save time. No need to wait in the long queue of the clinics/hospitals to get con ... See more
Shahariz Aziz
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Great service and speedy delivery. Highly recommended !
Kurang pasti dengan ubat anda?
Minta bantuan daripada doktor bertauliah
Bercakap dengan Doktor