Ventolin 100mcg Evohaler

Ventolin 100mcg Evohaler

Preskripsi Diperlukan
RM 30.30
RM 25.30
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
200 doses


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Amaran
Sebelum mengguna ubat Mdi Ventolin, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:
 • Alahan kepada ubat Mdi Ventolin atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak
 • Mengandung 

Sila berhenti daripada mengguna ubat  Mdi Ventolin jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Mdi Ventolin :

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan dan Mdi Ventolin sebelum menggunanya.

 • Alkohol
 • Amitriptyline 
 • Amoxapine
 • Clomipramine
 • Doxepin

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Mdi Ventolin.

Sebelum anda mengunakan Mdi Ventolin , sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. Sila ingati perkara-perkara berikut sebagai amaran:

 • Elakkan daripada menggunakan ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan Mdi Ventolin.
 • Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.
 


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Ventolin 100mcg Evohaler. Mengambil Ventolin 100mcg Evohaler dengan alkohol boleh memburukkan lagi kesan sampingan seperti sakit kepala, pening, pening, pengsan, dan / atau berdebar-debar.

Amaran Kehamilaan (C)
Ventolin 100mcg Evohaler mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa mengandung. kajian haiwan telah menunjukkan reaksi buruk kepada janin, bagaimanapun, terdapat kajian manusia yang terbatas. Manfaat daripada penggunaan di kalangan wanita hamil mungkin lebih diterima dengan risiko. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Penyusuan (Limited Data)
bahan kumuhan Ventolin 100mcg Evohaler dalam susu ibu tetapi ia tidak diketahui untuk menunjukkan apa-apa kesan buruk kepada bayi susu ibu. Walau bagaimanapun, penggunaannya perlu dihadkan, kecuali manfaat melebihi risiko.

Amaran Memandu (Safe)
Ventolin 100mcg Evohaler biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Ventolin 100mcg Evohaler harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk kerana ia boleh menyebabkan hypokalaemia. pelarasan dos Ventolin 100mcg Evohaler mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Limited information)
Ventolin 100mcg Evohaler perlu selamat untuk digunakan pada pesakit dengan penyakit hati. Ia jarang berlaku bagi kebanyakan ejen antiasthmatic untuk menyebabkan hepatoksisiti. Tiada pelarasan dos Ventolin 100mcg Evohaler mungkin diperlukan.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Kesan sampingan

Selain dari fungsi Mdi Ventolin dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Loya
 2. Perut kembung
 3. Kegatalan
 4. Alahan
 5. Mulut kering atau bibir pecah
 6. Sakit kepala
 7. Sakit dada
 8. Bronkospasme 

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika Mdi Ventolin digunakan secara berpanjangan.Gegaran, loya dan muntah-muntah, berdebar-debar, ketidakselesaan dada, Gegaran, Pening, Sakit kepala, Berpeluh, tindak balas Hipersensitiviti

1. Saya terlupa untuk mengguna satu dos ubat Mdi Ventolin.Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengguna satu dos Mdi Ventolin, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos Mdi Ventolin seterusnya, sila abaikan penggunaan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengguna dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengguna dos ubat Mdi Ventolin daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengguna ubat Mdi Ventolin lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Penggunaan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Mdi Ventolin diguna disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengguna ubat Mdi Ventolin. Tindak balas antara Mdi Ventolin dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengguna Mdi Ventolin semasa mengandung?
 
Penggunaan Mdi Ventolin adalah tidak selamat bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengguna Mdi Ventolin. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum menggunanya.
 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Mdi Ventolin ketika menyusukan anak?
 
Penggunaan Mdi Ventolin adalah tidak selamat semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengguna ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum menggunanya.
 

6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengguna ubat Mdi Ventolin?
 
 Digalakkan. Mdi Ventolin tidak menyebabkan anda rasa mengantuk berlebihan dan khayal.  
Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.


7. Adakah penggunaan ubat Mdi Ventolin membawa kepada ketagihan?
 
Tidak. Ubat yang membawa kepada ketagihan biasanya diklasifikasikan di bawah senarai jadual H atau X di negara India dan senarai jadual 2-5 di negara US. Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya terguna satu dos Mdi Ventolin yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Penggunaan satu dos ubat Mdi Ventolin yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

9. Bolehkah saya mengguna ubat Mdi Ventolin disamping suplemen-suplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat Mdi Ventolin selamat untuk diguna bersama dengan suplemen-suplemen lain. Tetapi anda dinasihatkan supaya memaklumkan doktor anda terlebih dahulu mengenai pengambilan ubat ini dan supplemen-suplemen yang anda sedang guna sebelum mengambil ubat ini.
 

10. Adakah ubat Mdi Ventolin selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Mdi Ventolin selamat digunakan jika dos yang diguna adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

11. Bolehkah ubat Mdi Ventolin dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan Mdi Ventolin dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

12. Berapa kali sehari perlu saya guna ubat Mdi Ventolin?
 
Dos dan kekerapan penggunaan ubat Mdi Ventolin bergantung kepada penyakit anda. Sila guna ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut.


Maklumat dikemas kini pada: : Sun Jan 17 2021 08:45:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Ventolin 100mcg Evohaler boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Ventolin 100mcg Evohaler boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Hafiz Jalil
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Fast, simple and easy.. the best place if you are to busy with your job. Everything doing on call. Only Rm 20 for a consultation from a doctor. Is worth to try it. Lihat Lagi Lihat Lagi
nur syahida
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Overall I am very pleased with the services. Finding the doctor is hassle free, it helps me to save a lot of time. Highly recommend this service Lihat Lagi Lihat Lagi