Cari Ujian COVID

Tempah slot untuk diuji dalam keselesaan kereta anda, di klinik atau di rumah

Saringan Kesihatan

Pakej penjagaan kesihatan terbaik di Malaysia dengan harga yang berpatutan disesuaikan dengan keperluan kesihatan dan kesihatan individu anda.

Tanya Doktor

Forum Kesihatan # 1 Malaysia. Kemukakan pertanyaan berkaitan kesihatan kepada doktor kami secara peribadi

Atur Temu Janji Dengan Pakar

Cari hospital dan perkhidmatan pakar terkini untuk konsultasi video & telefon dalam talian!

Konsultasi Doktor

Cakap dengan Doktor melalui Panggilan Video, Panggilan Audio atau Sembang Dalam Talian secara peribadi dari RM19.99

Yaz Tablet

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
RM 56.80
Pembungkusan
Select Variant
Voucher


Produk Serupa

Dos

Yaz diperbuat daripada bahan-bahan tersebut:
  • Drospirenone (3 mg) 
  • Ethinyl estradiol (0.02 mg) 

Kesan ubat Yaz bergantung kepada sebab penggunaannya dan dos ubat yang diambil. Jika simptom tidak berkurangan, sila bercakap dengan doktor bagi mencari jalan penyelesaian yang lain.

Anda dinasihati untuk mengambil ubat ini semasa makan atau selepas makan. Ubat ini sepatutnya hanya diambil mengikuti dos yang telah ditentukan oleh doktor.

Anda boleh membeli ubat Yaz dari farmasi terdekat. Terdapat juga versi generik lain. Secara umumnya, ubat ini tidak dianggap terlalu mahal, datang dalam paket 28 pil, 24 pil dengan bahan aktif dan 4 pil plasebo, dan boleh diambil seperti yang tertera dalam preskripsi doktor.

Sila semak tarikh luput di atas paket ubat. Ia dihasilkan oleh Bayer HealthCare Pharmaceuticals.
Cara pengambilan Yaz? - Telan pil tersebut dan jangan kunyah. Ambil mengikut dos yang sudah ditentukan oleh doktor.

Cara Penggunaan Yaz Tablet

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.

Cara Pengambilan

Oral
Langkah berjaga-jaga bagi Yaz Tablet

Sebelum mengambil ubat Yaz, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 
Kontraindikasi penyakit:

· Penyakit kelenjar adrenal
· Darah tinggi tidak terkawal
· Hipertensi
· Penyakit arteri koronari
· Penyakit vaskular
· Penyakit saluran darah utama
· Penyakit jantung
· Penyakit kardiovaskular
· Kanser hati
· Migrain teruk
· Strok 
· Alahan kepada ubat Yaz atau apa-apa ramuannnya
· Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
· Hipersensitiviti

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut Yaz.

Tindak balas antara ubat Yaz:
Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
· Ibuprofen
· Lamotrigine
· Spironolactone
· Topiramate
· Tylenol
· Xanax
· Hiperkalemia
· Penyakit kanser
· Penyakit darah beku
· Penyakit hati
· Alkohol

Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Yaz.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

  • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
  • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
  • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor.

Amaran Pengambilan Alkohol (Selamat)
Tidak ada interaksi yang diketahui antara Yaz Tablet dengan alkohol.

Amaran Jika Hamil (Data Terhad)
Yaz Tablet tidak ditunjuan untuk digunakan semasa kehamilan. Sekiranya kehamilan berlaku semasa penggunaan Yaz Tablet, penggunaan harus dihenti segera. Sila berjumpa dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)
Yaz Tablet mengurangkan pengeluaran susu ibu. Oleh itu, kaedah kontraseptif lain selain daripada Yaz Tablet perlu dipertimbangkan sehingga ibu kejururawatan telah benar-benar bercerai susu anaknya. Perkumuhan Yaz Tablet ke dalam susu ibu adalah dalam jumlah yang minimum dan boleh mempengaruhi kanak-kanak.

Amaran Jika Memandu (Selamat)
Yaz Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Guna Dengan Berhati-hati)
Yaz Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit buah pinggang yang teruk kerana ia boleh menyebabkan pembendungan cecair dan kesannya penggunaan pada pesakit kerosakan buah pinggang tidak cukup dikaji. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)
Yaz Tablet harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati seperti dalam gangguan menyebabkan enzim hati. pelarasan dos Yaz Tablet mungkin diperlukan. Ia contraindicated dalam sejarah masa lalu dalam penyakit hati. Sila berjumpa dengan doktor sebelum menggunakannya.
Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Selain dari fungsi tersebut Yaz dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
1. Sakit buah dada
2. Sakit kepala
3. Loya
4. Haid tidak teratur
5. Pendarahan rahim
6. Haid berpanjangan
7. Keletihan
8. Lemah
9. Muntah-muntah
10. Menggigil
11. Najis bertukar warna
12. Pening kepala
13. Demam

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom (sama ada disenaraikan di atas atau tidak), sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.Polisi Pengembalian/Pembatalan

Butiran Penulis
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua UlasanLihat Semua Ulasan
Subhash Surana
5/5
Highly recommended as now you can get medicines delivered to home on same day and no need to go to find a pharmacy and then medicines as you just can order online and at cheaper rates than the usual clinic and pharmacy's rates.
filza aqilah Azmi
5/5
Such a good services. Just consult the doctors online and my medication was delivered to the doorstep as promised. Not waste my time to que up. Thank you!
Ismail Mohd Baroja
5/5
Excellent service. Responses were fast and informative. Dr.Chong had attended me and consultation given was as what I expected. Congrats to DoctorOnCall, keep your good service and hope to work with you again in the future.

Maklumat dikemas kini pada: : Thu May 19 2022 18:07:52 GMT+0800 (Malaysia Time)

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Yaz Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Yaz Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Perlu Bantuan?