Zocor 20mg Tablet

Zocor 20mg Tablet

Preskripsi Diperlukan
RM 43.40
RM 34.00
Tekan untuk menebus baucar
Penafian
Cashback Rewards
Dikilangkan oleh
Bahan Aktif
Pembungkusan
15 tabs (strip)


Sering Dibeli Bersama
Jenama Lain
Sebelum mengambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. Kontraindikasi penyakit:

 • Hypersensitiviti
 • Penyakit hati 
 • Kehamilan
 • Laktasi

Sila berhenti daripada mengambil ubat  Zocor FC Tablet 20 mg jika anda mempunyai ciri-ciri seperti di atas.

Tindak balas antara ubat Zocor FC Tablet 20 mg:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Sila berbincang bersama doktor anda tentang sebarang  kemungkinan yang boleh terjadi disebabkan oleh tindak balas antara ubat-ubatan tersebut sebelum mengambilnya.

 • Itraconazole
 • Ketoconazole
 • Posaconazole
 • Voriconazole 
 • Erythromycin
 • Clarithromycin 
 • Telithromycin
 • Boceprevir
 • Telaprevir
 • Nefazodone
 • Gemfibrozil
 • Cyclosporine
 • Danazol
 • Amiodarone
 • Verapamil
 • Diltiazem
 • Amlodipine
 • Jus limau gendang
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Zocor FC Tablet 20 mg.

Sebelum anda mengunakan ubat ini, sila maklumkan kepada doktor anda tentang ubat-ubat yang anda sedang ambil. 

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda sedang alami atau mengenai ubat lain yang sedang digunakan oleh anda. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Alkohol (Not Advisable)
Adalah tidak selamat untuk mengambil alkohol dengan Zocor 20mg Tablet kerana ia boleh memburukkan lagi keadaan hepatik anda. Sila rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut.

Amaran Kehamilaan (X)
Kedua-dua kajian dalam kajian haiwan dan manusia menunjukkan risiko janin untuk ibu-ibu yang mengambil Zocor 20mg Tablet. Ia tidak digalakkan untuk digunakan semasa mengandung.

Amaran Penyusuan (Not Safe To Breastfeed)
Zocor 20mg Tablet contraindicated untuk penyusuan ibu. Sila berjumpa doktor anda untuk melihat mana-mana ubat-ubatan alternatif yang lain.

Amaran Memandu (Safe)
Zocor 20mg Tablet biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu kecuali anda sihat.

Amaran Buah Pinggang (Use With Care)
Tiada pelarasan dos diperlukan untuk pesakit yang kekurangan buah pinggang ringan dan sederhana. Walau bagaimanapun, jika pelepasan kreatinin adalah kurang daripada 30 mL / min, pelarasan dos mungkin diperlukan. Sila berjumpa dengan doktor.

Amaran Hati (Safe)
Zocor 20mg Tablet contraindicated untuk pesakit dengan penyakit hati aktif. Walau bagaimanapun, jika pesakit tidak berada dalam fasa aktif, Zocor 20mg Tablet boleh ditetapkan tetapi dengan pelarasan dos. Sila rujuk kepada doktor anda untuk maklumat lanjut.

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.

Mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:
 1. Sakit perut
 2. Sembelit
 3. Perut kembung
 4. Lemah badan
 5. Sakit kepala
 6. Loya
 7. Cirit-birit
 8. Rash
 9. Dyspepsia
 10. Rambut gugur 
 11. Pening
 12. Kejang otot
 13. Pancreatitis
 14. Paresthesia
 15. Neuropati Periferal
 16. Insomnia
 17. Kemurungan
 18. Muntah
 19. Anemia
 20. Mati pucuk 
 21. Penyakit paru-paru 

Senarai di atas mungkin tidak penuh dan lengkap. Sila maklumkan kepada doktor jika anda mengalami simptom-simptom yang lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat digunakan secara berpanjangan.


Sakit kepala, loya, pening, gangguan GI, Rash, Jaundis, gangguan Visual, disfungsi seksual

1. Saya terlupa untuk mengambil satu dos ubat Zocor FC Tablet 20 mg. Apakah yang patut saya buat.
 
Jika anda terlupa mengambil satu dos ubat anda, sila ambil ubat tersebut sebaik sahaja anda teringat. Tetapi jika masa sudah tiba atau berdekatan untuk dos seterusnya, abaikan pengambilan dos yang tidak diambil tersebut. Dalam keadaan sebegini, elakkan daripada mengambil dos dua kali ganda daripada yang dinasihatkan.
 

2. Saya terlebih mengambil dos ubat Zocor FC Tablet 20 mg daripada kuantiti yang dinasihati. Apakah langkah-langkah yang perlu saya ambil.
 
Jika anda merasakan anda telah mengambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg lebih daripada kuantiti yang telah dinasihatkan, sila dapatkan nasihat doktor dengan segera. Pengambilan ubat-ubatan yang lebih daripada dos yang telah dinasihatkan mungkin akan membawa kepada beberapa kesan sampingan yang tidak diingini.
 

3. Bolehkah Zocor FC Tablet 20 mg diambil disamping pengambilan minuman beralkohol?
 
Pengambilan minuman beralkohol tidak digalakkan apabila anda sedang mengambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg Tindak balas antara ubat ini dengan alkohol berkemungkinan akan menaikkan risiko terjadinya kesan sampingan yang tidak diingini dan mungkin akan menyebabkan rasa mengantuk berlebihan dan khayal. Walau apa pun, jangan ambil lebih dari 90mL dalam tempoh sehari
 

4. Adakah selamat untuk mengambil Zocor FC Tablet 20 mg semasa mengandung?
 
Zocor FC Tablet 20 mg tidak boleh digunakan bagi wanita hamil. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang hamil perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

5. Adakah selamat untuk mengguna ubat Zocor FC Tablet 20 mg ketika menyusukan anak?
 
Zocor FC Tablet 20 mg tidak boleh digunakan semasa menyusukan anak. Anda perlu mendapatkan nasihat pakar wanita untuk maklumat lanjut sebelum mengambil ubat tersebut. Wanita yang menyusukan anak perlu meneliti kebaikan dan keburukan ubat tersebut dengan seorang doktor sebelum mengambilnya.
 

6. Bolehkah saya memandu kenderaan ketika mengambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg?
 
Ia tidak digalakkan. Zocor FC Tablet 20 mg mungkin menyebabkan anda rasa pening. Ia tidak selamat untuk anda memandu ketika mengalami simptom-simptom tersebut.
 

7. Adakah penggunaan ubat Zocor FC Tablet 20 mg membawa kepada ketagihan?
 
Sila baca maklumat lebih lengkap yang tertera pada paket ubat dengan teliti.


8. Saya terambil satu dos ubat tersebut yang telah lepas tarikh luput. Apakah yang perlu saya buat?

Mengambil satu dos ubat Zocor FC Tablet 20 mg yang telah melepasi tarikh luput mungkin tidak membawa apa-apa kesan yang buruk. Tetapi anda digalakkan untuk berbincang bersama doktor dengan segera sebagai langkah berjaga-jaga.
 

9. Bolehkah saya mengambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg disamping suplemen-suplemen seperti Zincovit, D-rise 60k?
 
Ya, ubat Zocor FC Tablet 20 mg selamat untuk diambil bersama dengan suplemen-suplemen lain. Tetapi anda dinasihatkan supaya memaklumkan doktor anda terlebih dahulu mengenai pengambilan ubat ini dan supplemen-suplemen yang anda sedang guna sebelum mengambil ubat ini.
 

10. Adakah ubat Zocor FC Tablet 20 mg selamat untuk digunakan?
 
Ya, ubat Zocor FC Tablet 20 mg selamat digunakan jika dos yang diambil adalah seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda.
 

11. Bolehkah ubat Zocor FC Tablet 20 mg dihentikan dengan serta-merta atau perlukah dos ubat tersebut dikurangkan secara beransur-ansur sebelum dihentikan?

Terdapat beberapa jenis ubat yang tidak boleh dihentikan dengan serta-merta kerana ia akan membawa kepada simptom ‘withdrawal’. Anda digalakkan untuk meminta nasihat daripada doktor anda tentang penggunaan ubat ini dan jika terdapat sebarang simptom-simptom ‘withdrawal’.
 

12. Berapa kali sehari perlu saya ambil ubat Zocor FC Tablet 20 mg?
 
Dos dan kekerapan pengambilan ubat Zocor FC Tablet 20 mg bergantung kepada penyakit anda. Sila ambil ubat tersebut seperti yang dinasihatkan oleh doktor anda atau ikuti arahan yang dicetak untuk produk tersebut
Maklumat dikemas kini pada: : Mon Jan 18 2021 09:20:03 GMT+0000 (Coordinated Universal Time) 4.9

Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia.

Zocor 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Zocor 20mg Tablet boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.

Faizah Ismail
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Was having some health issue and too busy to run to a clinic, doctoroncall helps me to get the medical advice i need about my condition Lihat Lagi Lihat Lagi
Farish Ziegler
★ ★ ★ ★ ★ (5)
Very pleased when I deal with DoctorOnCall. Very low price and get free shipping. Very helpful to all customers, each question asked is answered promptly. Thank you Lihat Lagi Lihat Lagi