Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
EN

Baucar Ditebus!

Baucar akan ditebus secara automatik semasa checkout

*Terhad untuk 1 penggunaan bagi setiap pelanggan

*DOC berhak untuk membatalkan tebusan baucar dan sebarang pembelian yang berkaitan sekiranya baucar digunakan lebih dari sekali

Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online
Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online
Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online
Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online

Ponstan 500mg Tablet 10s (strip)

Anda dinasihatkan untuk berunding dengan pakar perubatan sebelum mengambil produk ini
CLOSE
Preskripsi Diperlukan
Ubat ini memerlukan preskripsi yang sah dari doktor.
Tidak Mempunyai Preskripsi? Dapatkan Preskripsi Dengan Doktor Kami Hari Ini.
LANGKAH 1
Semak pesanan anda.
LANGKAH 2
Buat pembayaran.
LANGKAH 3
Doktor kami akan menghubungi anda dalam masa 1 jam selepas pembelian anda.
RM 7.20
ic_fluent_signed_24_filledCreated with Sketch. 100% Sahih
Mesra Muslim
ic_fluent_signed_24_filledCreated with Sketch. 100% Sahih
Mesra Muslim
Pilih Varian
Baucar
CLOSE
Terma & Syarat
100% Sahih
Kami memastikan bahawa semua produk farmaseutikal kami termasuk suplemen kesihatan dan persediaan tradisional didaftarkan dengan Drug Control Authority (DCA) Malaysia
Penghantaran percuma untuk order melebihi RM120
Nikmati penghantaran percuma dengan setiap perbelanjaan minimum RM120.
Kuantiti
Terhad kepada 6 unit seorang
CLOSE
Terma & Syarat
100% Sahih
Kami memastikan bahawa semua produk farmaseutikal kami termasuk suplemen kesihatan dan persediaan tradisional didaftarkan dengan Drug Control Authority (DCA) Malaysia
Penghantaran percuma untuk order melebihi RM120
Nikmati penghantaran percuma dengan setiap perbelanjaan minimum RM120.

Product Added to Your Cart

Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) - DoctorOnCall Farmasi Online

Ponstan 500mg Tablet 10s (strip)

RM 7.20

Sering Dibeli Bersama

Product Overview

Produk Serupa

Cara Penggunaan Ponstan 500mg Tablet 10s (strip)

Untuk kegunaan oral sahaja. Telan ubat ini dengan air. Jangan kunyah, potong atau hancurkan. Ubat ini sebaiknya diambil pada masa yang tetap.

Jenama

Pfizer

Bahan Aktif

mefenamic acid 

Dikilangkan oleh

Pfizer Pharmaceuticals

Kesan Sampingan

Setiap ubat berpotensi untuk menyebabkan kesan sampingan. Namun, tidak semua akan mengalami kesan sampingan. Ini bukan sesuatu yang membimbangkan malah untuk pengetahuan anda sahaja.
Selain dari fungsi tersebut Ponstan dan kegunaannya, mungkin terdapat kesan sampingan yang dikaitkan dengan ubat ini. Sila lihat senarai di bawah:

 1. Kabur penglihatan
 2. Sawan
 3. Pening
 4. Insomnia
 5. Iritasi pada mata
 6. Rabun warna
 7. Sakit telinga
 8. Rasa berdebar-debar
 9. Sakit kepala
 10. Sesak nafas
 11. Tekanan darah rendah
 12. Gangguan terhadap sistem pencernaan

Walaupun beberapa simptom biasa terjadi, terdapat simptom yang lebih jarang berlaku.Jika anda mengalami sebarang simptom di atas, sila bercakap dengan doktor dengan segera. Anda juga perlu merujuk nasihat doktor jika mengalami pengaburan penglihatan atau ruam kulit. Senarai di atas mungkin tidak lengkap dan sila maklumkan jika anda mengalami simptom lain. Simptom-simptom ini lebih terserlah jika ubat diguna secara berpanjangan.


Sukar tidur (insomnia), Keletihan, Sakit kepala, Cirit-birit, loya, muntah, sakit perut, kembung, sembelit, pencernaan yang terganggu, Pedih ulu hati, Gastritis, Gemuruh, Nnsomnia, Confusion, Kemurungan, pruritus, Urtikaria, Rash, Tinnitus, pengekalan Fuid, Anemia, Hyperkalaemia, tekanan darah tinggi.

Amaran Langkah berjaga-jaga

Langkah berjaga-jaga bagi Ponstan 500mg Tablet 10s (strip)

Sebelum mengambil ubat Ponstan, sila rujuk nasihat doktor terutama sekali jika anda mempunyai mana-mana penyakit berikut. 

Kontraindikasi penyakit:

 • Penyakit jantung yang teruk
 • Alahan kepada ubat Ponstan atau apa-apa ramuannnya
 • Penyakit hati yang teruk
 • Masalah atau gangguan buah pinggang yang teruk
 • Ia tidak disarankan untuk digunakan oleh kanak-kanak bayi. Sila menyimpannya jauh dari kanak-kanak
 • Hipersensitiviti
 • Menyusukan anak

Sila berhenti mengambil ubat tersebut jika anda mengalami simptom berikut.

Tindak balas antara ubat Ponstan:

Tindak balas berbeza mengikut individu. Anda digalakkan untuk bertanya dengan doktor anda tentang kemungkinan terjadinya tindak balas antara ubat sebelum mengambilnya.
 • Alkohol
 • Aspirin
 • ‘Diuretics’
 • Ubat antihipertensi seperti ‘ACEI inhibitor’
Ini adalah senarai tindak balas antara ubat dan penyakit yang tidak lengkap yang mungkin mengganggu ubat Ponstan.

Sebelum anda mengambil ubat ini, sila maklumkan doktor anda tentang semua ubat yang anda ambil.Sila ingati perkara-perkara berikut amaran juga:

 • Elak pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari
 • Elak mengguna ubat ini secara berpanjangan
 • Alkohol mungkin memberi kesan kepada hati anda jika diambil dengan ubat ini

Maklumkan doktor anda tentang penyakit lain yang anda mengalami atau mengenai ubat lain yang anda 
guna. Jangan berhenti mengambil ubat yang telah ditentukan oleh doktor


Amaran Pengambilan Alkohol (Tidak Disarankan)

GI pendarahan, ulser atau penembusan telah dilaporkan dengan NSAID pada bila-bila semasa rawatan. Memakan alchol semasa Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) ditambah faktor risiko.

Amaran Jika Hamil (Tidak Disarankan)

NSAID tidak boleh digunakan dalam tempoh dua trimester pertama kehamilan atau buruh kecuali manfaat yang berpotensi kepada pesakit mengatasi risiko yang berpotensi untuk janin. asid mefenamic contraindicated semasa trimester ke-3 kehamilan kerana risiko penutupan arteriosus ductus itu, ditangguhkan bermulanya buruh dan risiko pendarahan kepada ibu dan anak.

Amaran Jika Menyusukan Bayi (Tidak Disarankan)

asid mefenamic mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa laktasi kerana ia dikumuhkan ke dalam susu ibu manusia dan dihantar kepada kanak-kanak.

Amaran Jika Memandu (Tidak Disarankan)

Jangan memandu kecuali anda sihat. asid mefenamic boleh menyebabkan kesan sampingan seperti pening, mengantuk, letih atau visual gangguan, semua yang boleh menjejaskan keupayaan untuk menumpukan perhatian dan memandu.

Keselamatan Organ Ginjal (Guna Dengan Berhati-hati)

mekanisme asid mefenamic dalam tindakan yang mengurangkan sintesis prostaglandin boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Oleh itu, ia perlu digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan kemerosotan buah pinggang, dalam pesakit tua dan pengguna diuretik. Sila berjumpa dengan doktor sebelum penggunaan.

Keselamatan Organ Hati (Guna Dengan Berhati-hati)

asid mefenamic harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan gangguan hati kerana ia adalah tapak utama metabolisme. Ujian fungsi hati perlu dipantau. Sila berjumpa dengan doktor sebelum penggunaan

Penafian

Maklumat dikemas kini pada: Sat Jun 22 2024 23:40:01 GMT+0800 (Malaysia Time) Gambar barangan yang ditunjukkan hanya untuk tujuan ilustrasi sahaja dan mungkin tidak seperti produk yang sebenar

Kandungan laman web ini adalah bertujuan untuk memberi maklumat sahaja, bagi kegunaan para pengamal perubatan dan bukan bertujuan sebagai rujukan kepada pengguna untuk membuat sebarang pembelian atau menggantikan nasihat seorang pengamal perubatan. Keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan mungkin berbeza dari seorang pengguna dengan pengguna yang lain. Kami tidak menyarankan pengguna untuk membuat diagnosis atau rawatan sendiri. Pesakit haruslah sentiasa mendapatkan nasihat daripada doktor atau ahli farmasi bertauliah sebelum mengambil atau menggunakan sebarang ubat-ubatan. Isi kandungan laman web ini adalah terhad dan mungkin tidak merangkumi semua aspek tentang ubat-ubatan yang berkenaan. Perkhidmatan kami hanya bertujuan untuk menyokong dinamik antara doktor dan pesakit bukan menggantikannya.

Pemberian ubat-ubatan yang memerlukan preskripsi adalah tertakluk kepada penelitian kami terhadap preskripsi yang dikeluarkan oleh doktor yang berdaftar di bawah Majlis Perubatan Malaysia (MPM). Jika perlu, kami akan menyediakan perkhidmatan tele-konsultasi dengan salah seorang doktor panel kami yang berdaftar. Ini bukanlah iklan berkenaan ubat kerana iklan sedemikian memerlukan kebenaran dari Lembaga Iklan Ubat Malaysia. Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) boleh didapati di banyak tempat di Malaysia. Kuala Lumpur, Bukit Bintang, Titiwangsa, Setiawangsa, Wangsa Maju, Kepong, Segambut, Bandar Tun Razak, Cheras, Subang Jaya, Petaling Jaya, Mont Kiara, Puchong, Bandar Sunway, TTDI, Seri Kembangan, Klang, Bukit Tinggi, Damansara, Sentul, Penang, George Town, Jelutong, Gelugor, Bayan Baru, Bandar Baru Air Itam, Sungai Ara, Bukit Mertajam, Butterworth, Perai, Johor Bahru, Skudai, Bukit Indah, Gelang Patah, Senai, Pasir Gudang, Taman Daya, Taman Molek, Taman Perling, Tebrau, Danga Bay, Larkin, Nusajaya, Pontian, Masai, Setia Tropika, Desaru, Tampoi.


Ponstan 500mg Tablet 10s (strip) boleh didapati di banyak tempat di Singapura. Ang Mo Kio, Alexandra, Admiralty, Bedok, Bishan, Bukit Batok, Bukit Merah, Bukit Panjang, Bukit Timah, Boat Quay, Buona Vista, Beach Road, Bugis, Balestier, Boon Lay, Central Area, Choa Chu Kang, Clementi, Chinatown, Commonwealt, City Hall, Clarke Quay, Changi Airport, Changi Village, Clementi Park, Dairy Farm, Eunos, East Coast, Farrer Park, Geylang, Hougang, Harbourfront, Holland, Jurong, Jurong East, Jurong West, Kallang/ Whampoa, Lim Chu Kang, Marine Parade, Marina, Macpherson, Mandai, Newton, Novena, Orchard, Pasir Ris, Punggol, Potong Pasir, Paya Lebar, Queenstown, Raffles Place, Rochor, River Valley, Sembawang, Sengkang, Serangoon, Serangoon Rd, Seletar, Tampines, Toa Payoh, Tanjong Pagar, Telok Blangah, Tanglin, Thomson, Tuas, Tengah, Upper East Coast, Upper Bukit Timah, Upper Thomson, Woodlands, West Coast, Yishun, Yio Chu Kang.
Apa Pelanggan Kata Mengenai Kami Lihat Semua Ulasan Lihat Semua Ulasan
Dream Catcher
5/5
First time use doctor on call services.. the doctor and service very pleasant..sangat memuaskan and responds dari doctor pon sekejap.. For those yang tak ada masa utk pergi klinik can get the consultancy from doctor on call..very recommended..
Grace Choo
5/5
Good service.. fast response.. cheap price. .
KK Ng
5/5
It was really easy to speak to a doctor and get my meds without queuing up. Will use again next time!