Apa Anda Perlu Tahu Tentang Pil Perancang Kehamilan Jenis Kombinasi

Jun 30, 2021 | Ditulis oleh: Mohd Syafiq

Pil Kawalan Kelahiran Gabungan (COCP)

Pil kawalan kelahiran gabungan atau dalam bahasa perubatannya, combined oral contraceptive pill (COCP) adalah gabungan dua hormon sintetik, estrogen dan progestogen. Mereka meniru sifat hormon semulajadi yang dihasilkan oleh tubuh wanita. 

Bagaimanakah Ia Berfungsi?

COCP berfungsi dengan cara yang sama seperti tampalan dan cincin faraj, ia mencegah kehamilan dengan:

• Mencegah pelepasan telur.

• Menjadikan lendir di pintu masuk rahim lebih tebal, sehingga menyukarkan sperma masuk.

• Menipiskan lapisan rahim, menjadikan implantasi telur lebih sukar

Berkesankah COCP?

Ia lebih dari 99% berkesan jika diambil dengan betul dan mengikut arahan.

Bagaimana Untuk Saya Mula Mengambil COCP?

Sekiranya anda baru menggunakan paket COCP pertama anda, cara terbaik adalah dengan mengambil pil pertama pada hari pertama haid anda. Sekiranya anda mula mengambilnya pada hari lain, anda perlu menambahkan kaedah kontraseptif atau kawalan lain seperti kondom untuk 7 hari pertama pengambilan pil.

Sebilangan besar COCP (21 hari) mengandungi jumlah dan jenis hormon yang sama dalam semua pil untuk pek yang sama

Anda harus mengambil pil selama 21 hari

  • Ambil pil anda pada waktu yang hampir sama setiap hari. Pilih waktu yang sesuai untuk mengambilnya, dan tetapkan penggera untuk mengingatkan diri anda jika anda sukar mengingatnya


Selepas itu, berhenti mengambil pil selama 7 hari.

  • Sepanjang tempoh ini, anda biasanya akan mengalami pendarahan seperti haid. Selagi anda mengambil pil dengan betul dan anda memulakan pek seterusnya tepat pada masanya, anda masih dilindungi dari kehamilan semasa rehat tanpa pil selama 7 hari ini.

Mulakan pek seterusnya selepas rehat daripada pil selama 7 hari, darah haid anda masih ada.

Terdapat juga beberapa jenis COCP yang mengandungi pelbagai jenis hormon dalam pil yang berbeza dari pek yang sama. Variasi ini ditunjukkan oleh warna pil yang berbeza. Untuk ini, pil perlu diambil mengikut urutan yang betul. 

Pengambilan COCP yang mengandungi 28 pil dalam paket:

• Sebilangan pil adalah pil palsu yang tidak mengandungi ubat apa pun. Pil palsu dibezakan daripada pil aktif dengan warna yang berbeza.

• Pil perlu diambil mengikut urutan yang betul. 

• Selepas tablet terakhir pek, mulakan segera pek baru pada keesokan harinya. Tidak ada jarak waktu antara setiap paket pil.

Apa Yang Perlu Saya Lakukan Sekiranya Terlupa Mengambil Pil?

Ambil pil yang terlepas sebaik sahaja anda ingat. Sekiranya anda terlepas atau terlupa lebih daripada satu pil, ambil hanya satu pil pengganti (tinggalkan pil yang terlupa sebelumnya).

Ambil pil seterusnya pada waktu yang sepatutnya anda ambil, walaupun ini bermaksud mengambil dua pil dalam sehari (satu pil pengganti pada masa yang anda ingat, dan pil berikutnya pada waktu biasa anda).

Risalah yang disertakan dengan pil anda akan memberitahu anda apa yang harus dilakukan seterusnya. Sekiranya anda masih tidak pasti, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda secepat mungkin. Ini bergantung pada:

• Berapa jam anda terlambat mengambil pil

• Berapa pil yang anda terlepas

• Di bahagian kitaran haid mana pil tersebut tidak diambil

Bergantung pada faktor di atas, anda mungkin tidak dilindungi daripada kehamilan dan mungkin terpaksa menggunakan kaedah kontraseptif lain, seperti kondom untuk 7 hari yang seterusnya. Anda mungkin memerlukan morning-after-pil jika anda terlepas dua atau lebih pil pada minggu pertama pek tersebut dan jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dalam 7 hari terakhir. 

Adakah Saya Masih Akan Dilindungi Dari Kehamilan Sekiranya Saya Muntah Atau Cirit-birit?

COCP mungkin tidak dapat diserap dengan baik jika anda muntah dalam masa 2 jam selepas mengambilnya. Ambil pil pengganti sebaik sahaja anda muntah dan ambil pil berikutnya pada waktu yang biasa anda ambil. Sekiranya muntah berterusan, ikuti nasihat mengenai pil yang terlepas.

Sekiranya anda mengalami cirit-birit yang teruk.

Risalah yang disertakan dengan COCP anda akan memberitahu anda apa yang harus dilakukan. Sekiranya anda masih tidak pasti, tanyakan kepada doktor atau ahli farmasi anda secepat mungkin.

Adakah Ia Akan Menyebabkan Kesan Sampingan?

Seperti semua ubat lain, COCP boleh mengakibatkan beberapa kesan sampingan termasuk:

• Mual

• Sakit kepala

• Sakit payudara

• Perubahan mood

Namun, kesan sampingan ini biasanya akan hilang seiring berjalannya waktu. Sekiranya anda risau mengenainya, atau sekiranya kesan sampingan berlanjutan, berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda. Mereka mungkin akan menukar pil anda dengan pil dengan formulasi yang lain. 

Pendarahan diluar waktu haid atau pendarahan diantara tempoh haid, adalah perkara biasa apabila anda mula-mula mula mengambil COCP dan badan anda sedang menyesuaikan diri dengannya. Gejala ini biasanya akan semakin berkurangan. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda sekiranya perkara ini berlarutan melebihi 3 bulan. Mereka mungkin mengesyorkan pil dengan formulasi lain untuk anda. 

Adakah Ia Akan Menjadikan Saya Gemuk?

Belum ada bukti bahawa COCP menyebabkan peningkatan berat badan.

Adakah Ia Sesuai Untuk Saya?

Sekiranya anda tidak mempunyai masalah perubatan yang boleh menghalang anda daripada mengambil COCP dan anda tidak merokok,maka, COCP boleh diambil sehingga menopaus. COCP mungkin tidak sesuai untuk anda jika anda mempunyai keadaan tertentu atau jika anda mempunyai faktor risiko tromboemboli vena atau penyakit arteri. Bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan pil perancang jenis kombinasi atau jika anda:

• Mempunyai indeks jisim badan (BMI) lebih dari 35 kg / m2

• Berusia lebih dari 35 tahun dan merokok atau berhenti merokok kurang daripada setahun 

• Mempunyai tekanan darah tinggi

• Mempunyai atau pernah mengalami darah beku, atau mempunyai ibu bapa, anak, saudara lelaki atau saudara perempuan yang pernah mengalami pembekuan darah sebelum mereka berumur 45 tahun. Tromboemboli vena adalah istilah perubatan untuk keadaan ini.

• Tidak dapat berjalan-jalan atau bergerak banyak disebabkan oleh pembedahan, kemalangan atau kecacatan

• Mengalami atau pernah mengalami serangan jantung, strok atau angina

• Mengalami atau pernah mengalami migrain, terutama migrain dengan aura

• Mengalami atau pernah menghidap barah payudara atau hati

• Menghidap atau pernah menghidap diabetes dengan komplikasi buah pinggang, saraf atau mata 

Penting: Maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda mengenai sebarang penyakit atau pembedahan yang anda alami atau pernah alami. 

Adakah Ubat-ubatan Lain Akan Mempengaruhi Keberkesanannya?

Terdapat ubat-ubatan dan suplemen herba tertentu yang boleh mempengaruhi keberkesanan COCP. Ini termasuk ubat-ubatan tertentu untuk epilepsi, tuberkulosis, meningitis dan HIV; dan suplemen herba yang dipanggil St John's wort. Sekiranya anda perlu mengambil salah satu daripadanya, doktor atau ahli farmasi mungkin akan menasihati anda untuk menggunakan kaedah kontraseptif atau kawalan yang berbeza. Sekiranya anda diberi sebarang ubat, maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda bahawa anda mengambil COCP.

Adakah Benar Bahawa Ini Akan Meningkatkan Risiko Saya Mendapat Darah Beku? 

COCP boleh menyebabkan darah anda membeku dengan lebih mudah. Walau bagaimanapun, risiko mendapat darah beku adalah sangat kecil berbanding manfaat COCP biasanya melebihi risiko bagi kebanyakan wanita. Doktor atau ahli farmasi anda akan memeriksa sama ada anda mempunyai faktor risiko untuk mendapat pembekuan darah sebelum mengesyorkan COCP. Jenis COCP yang lain mempunyai risiko yang berbeza dalam menyebabkan pembekuan darah - berbincanglah dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mengetahui lebih lanjut.

Gejala berikut boleh disebabkan oleh pembekuan darah. Dapatkan rawatan perubatan segera sekiranya anda menghidapinya semasa menggunakan COCP:

• Pembengkakan yang tidak dapat dijelaskan pada bahagian kaki

• Lemah atau kebas pada wajah, lengan atau kaki

• Kesukaran untuk bernafas

• Sakit dada

Adakah Ia Akan Meningkatkan Risiko Saya Mendapat Barah?

Kajian menunjukkan COCP dikaitkan dengan penurunan risiko kanser rahim dan kanser ovari yang meningkat dengan tempoh penggunaan COCP dan kekal walaupun setelah menghentikan COCP bertahun-tahun. Penggunaan COCP juga dikaitkan dengan pengurangan risiko barah usus besar.

Beberapa kajian mencadangkan bahawa penggunaan semasa COCP dikaitkan dengan peningkatan risiko kecil kanser payudara dan serviks. Namun risikonya berkurang dari masa ke masa setelah menghentikan COCP.

Bolehkah Menggunakannya Jika Saya Menyusu?

Ia tidak digalakkan kerana COCP boleh mempengaruhi susu ibu. Kaedah kontraseptif alternatif yang sesuai untuk ibu menyusui termasuk:

• Pil progestogen sahaja

• Kondom

• Kontraseptif Implan

•Suntikan kontraseptif

• Diafragma

• Perancangan keluarga secara semula jadi

• Cap kontraseptif

Bilakah Saya Boleh Memulakan COCP Sekiranya Saya Baru Bersalin?

Sekiranya anda tidak menyusu, anda boleh memulakan COCP pada hari ke-21 selepas bersalin. Sekiranya ia dimulakan lebih dari 21 hari selepas bersalin, gunakan langkah berjaga-jaga tambahan seperti kondom selama 7 hari pertama pengambilan pil.

Bilakah Saya Boleh Memulakan COCP Jika Saya Mengalami Keguguran?

COCP boleh dimulakan seawal hari ke 5 selepas keguguran. Sekiranya ia dimulakan selepas hari ke 5 selepas keguguran, gunakan langkah berjaga-jaga tambahan seperti kondom untuk 7 hari pertama pengambilan pil.

Apa Kelebihan Dan Kekurangan COCP?

Kelebihan: 

Lebih dari 99% berkesan untuk mencegah kehamilan jika diambil dengan betul. Sebagai tambahan kepada kontraseptif:

• Ia dapat mengurangkan haid yang menyakitkan, haid yang teruk dan sindrom pramenstruasi (PMS).

• Ia boleh mengatasi masalah jerawat.

• Ini dapat mengurangkan risiko barah rahim, ovari dan usus besar.

 • Ini dapat mengurangkan risiko terkena kista ovari.

• Ini dapat mengurangkan risiko jangkitan pelvis.

Kekurangan:

• Ia boleh menyebabkan kesan sampingan sementara pada awalnya, seperti sakit kepala, mual, sakit payudara dan perubahan mood. Doktor atau ahli farmasi anda mungkin menasihati anda untuk mencuba formulasi lain jika ia tidak berkurangan selepas beberapa bulan pengambilan pil. 

• Ia tidak melindungi anda daripada jangkitan kelamin. Kondom adalah satu-satunya kaedah kontraseptif yang dapat melindungi anda daripada jangkitan kelamin.

• Ia boleh menyebabkan pendarahan di luar waktu haid. Pendarahan ini biasanya akan semakin berkurangan.


Bercakap Dengan Doktor

Bercakap dengan doktor melalui panggilan video atau telefon tentang Perancang Keluarga. Mudah, tidak perlu menunggu

Konsultasi Doktor

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall