Mata

Pesan Semula

0

Troli

Akaun

Kit Ujian Air liur
Ujian COVID-19
Saringan Kesihatan
Vaksin COVID-19
Kawalan Paras Gula
Kawalan Paras Kolesterol
Kawalan Tekanan Darah
Melegakan Kesakitan
Masalah Kesihatan Lelaki
Perancangan Keluarga
Vitamins A-Z
Carian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu
Pembelian Terdahulu
Padam Carian Terdahulu

Diclofenac

Penerangan Tentang Diclofenac

Kegunaan Diclofenac

Diclofenac is used in the treatment of allergic conjunctivitis, ankylosing spondylitis, gout, and mouth ulcers. it is commonly used as a pain reliever for arthralgia (joint pain), dental pain, eye pain, musculoskeletal pain, pain during menstruation, post-operative pain and rheumatic pain.

Bagaimana Diclofenac Berfungsi

Diclofenac adalah ubat bukan steroid anti-radang (NSAID) yang diperolehi daripada asid phenylacetic. Ia boleh digunakan sebagai anti-radang, analgesik atau ubat antipiretik. Ia bertindak sebagai perencat balik untuk cyclooxygenase-1 dan 2, dan hasilnya, ia menghalang sintesis prostaglandin.

Kesan Sampingan Diclofenac

Loya, Cirit-birit, muntah, sakit perut, penglihatan kabur, Gatal, Edema, Pening, Rash, Sakit kepala

Dikemaskinikan pada : Tue Oct 17 2023 15:53:26 GMT+0800 (Malaysia Time)

Amaran Tentang Diclofenac

Arak Tidak Disarankan

Ia adalah dinasihatkan untuk pengambilan mengelakkan atau had alkohol semasa mengambil diclofenac. Ini kerana alkohol boleh merengsakan perut dan boleh menyebabkan pendarahan gastrousus.

Kehamilan Tidak Disarankan

Kategori B amaran untuk topikal diclofenac 3% gel Kategori C amaran untuk semua persiapan di kalangan wanita yang mempunyai kurang daripada 30 minggu kehamilan kehamilan Kategori D amaran untuk semua persiapan di kalangan wanita dengan lebih daripada 30 minggu kehamilan kehamilan

Penyusuan Data Terhad

Terdapat data yang terhad kepada penggunaan diclofenac semasa menyusu. Didapati bahawa diclofenac dikumuhkan dalam kuantiti yang sangat sedikit dalam susu ibu dan tidak mencukupi untuk menyebabkan kesan berbahaya. Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk mengamalkan sikap berhati-hati ketika mengambil diclofenac semasa menyusu.

Memandu Kenderaan Selamat

Diclofenac biasanya tidak memberi kesan kepada keupayaan untuk memandu. Jangan memandu melainkan anda adalah baik.

Buah Pinggang Guna Dengan Berhati-hati

Pada pesakit dengan kerosakan buah pinggang, ia adalah penting untuk menggunakan ubat ini dengan berhati-hati sebagai NSAID boleh menyebabkan fungsi buah pinggang merosot. Sejak diclofenac dihapuskan terutamanya oleh buah pinggang, pemantauan rapi diperlukan untuk pesakit dengan kemerosotan besar fungsi buah pinggang.

Hati Data Terhad

Diclofenac harus digunakan dengan berhati-hati pada pesakit dengan penyakit hati kerana terdapat peningkatan risiko pendarahan gastrousus dan pembendungan cecair. Pesakit dengan penyakit hati yang teruk harus cuba untuk mengelakkan mengambil Diclofenac.

Tanya Doktor Percuma