Berapa Kiraan Denyut Nadi Yang Normal (Normal Pulse)?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 6, 2020

Sulit
Salam sejahtera, doktor. Saya berumur 18 tahun. Saya merupakan seorang olahragawan sejak zaman sekolah. Minggu lepas, saya dan rakan-rakan telah berbincang tentang kadar denyutan nadi yang normal dan telah cuba mengukur kadar denyutan nadi kami. Rakan-rakan saya mempunyai kadar denyutan nadi antara 80 hingga 100 denyutan dalam seminit, manakala saya pula mempunyai kadar denyutan nadi kurang daripada 60 denyutan dalam seminit.

Rakan-rakan saya mengatakan bahawa kadar denyutan nadi saya tidak normal dan mungkin berpunca daripada masalah jantung. Saya cuba mengira kadar denyutan nadi saya setiap dua jam dan secara purata bilangan denyutan nadi saya adalah sekitar 45-60 denyutan dalam seminit. Saya seorang yang aktif dan sering mengambil bahagian dalam acara larian maraton. Saya juga mewakili kolej saya untuk bertanding di peringkat kolej.

Saya tidak merokok atau mengambil minuman alkohol dan sangat berdisiplin dalam hal pemakanan. Saya juga perasan bahawa denyutan nadi saya semakin meningkat ketika bersukan dan apabila saya berehat sepenuhnya untuk kira-kira dua jam, denyutan nadi akan kembali kepada kurang daripada 60 denyutan dalam seminit.Saya khuatir bahawa kenyataan rakan-rakan saya adalah benar. Apakah kadar denyutan nadi normal, doktor? Adakah saya mengalami apa-apa masalah jantung?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Kadar denyutan nadi normal adalah 60 hingga 100 denyutan dalam 1 minit. Para atlet yang kuat bersukan akan mempunyai denyutan nadi lebih rendah daripada normal. Denyutan nadi yang semakin meningkat semasa bersukan adalah perkara yang normal. Untuk mengenalpasti jika denyutan nadi anda normal atau tidak, anda perlu menghitung kadar denyutan nadi sebelum bersukan, setelah bersukan dan selepas anda berehat sepenuhnya.

Apakah itu kadar denyutan nadi?


 • Kadar denyutan nadi mencerminkan kadar degupan jantung anda. Denyutan nadi adalah bilangan jantung berdenyut setiap minit. Anda boleh menghitung denyutan nadi semasa berehat (juga dipanggil "kadar jantung berehat") dan semasa bersenam (juga dikenali sebagai "kadar jantung latihan").
 • Selain itu, denyutan nadi mencerminkan tahap kesihatan jantung anda. Denyutan nadi yang laju adalah salah satu petanda bahawa anda menjalani aktiviti yang lasak. Untuk mengenalpasti tahap kecergasan anda, anda haruslah menghitung kadar denyutan nadi sebelum bersukan, semasa bersukan, dan segera selepas bersukan.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung atau jika anda mempunyai faktor risiko untuk penyakit kardiovaskular, nasihat doktor perlu dirujuk untuk mengenal pasti jenis senaman yang selamat dan sesuai untuk tahap kecergasan anda. Para doktor boleh memberitahu anda senaman mana yang selamat dan sesuai untuk keadaan dan tahap kecergasan anda.Mereka juga akan menentukan kadar denyutan nadi sasaran anda dan jika anda perlu dipantau semasa menjalankan aktiviti fizikal. Kadar denyutan nadi boleh menjadi indikasi sejenis penyakit. Misalnya, denyutan nadi yang cepat boleh berpunca daripada penyakit anemia, demam dan kesan sampingan ubat.

Bagaimanakah untuk mengukur kadar denyutan nadi?

Mengukur kadar jantung adalah dengan cara memeriksa kadar denyutan nadi anda. Nadi anda terletak di permukaan pergelangan tangan atau leher anda. Nadi arteri radial dapat dirasakan di bahagian sisi pergelangan tangan anda tepat di bawah ibu jari tangan anda.

 • Kira denyutan yang anda rasa dalam seminit. Anda juga boleh mengira selama 30 saat dan mendarab kiraan tersebut dengan kali dua atau menghitung selama 10 saat dan mendarab kiraan tersebut dengan kali enam. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan alat ‘monitor’ degupan jantung yang menentukan kadar denyutan nadi anda secara automatik. Alat tersebut dikenali sebagai ‘pulse oximeter’ atau alat bersukan seperti Fitbit.
 • Masa terbaik untuk menguji kadar denyutan jantung anda adalah pada waktu pagi selepas bangun tidur atau sebelum waktu tidur. Tentukan kadar denyutan jantung anda dan catatkan bacaan tersebut dalam buku nota untuk dikongsi dengan doktor anda. Untuk mengesahkan bahawa pengukuran anda adalah tepat, anda boleh cuba menyemak kadar denyutan jantung anda selepas berehat selama beberapa hari.
 • Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), kadar denyutan jantung purata adalah antara 60 dan 100 denyutan dalam seminit. Walaubagaimanapun, bacaan ini mungkin meningkat dengan usia dan biasanya lebih rendah untuk orang yang mempunyai tahap kecergasan fizikal yang tinggi.

Apakah kadar denyutan nadi normal berdasarkan usia?

Kadar denyutan nadi berbeza antara individu. Semasa anda sedang berehat, kadar denyutan nadi adalah lebih rendah manakala kadar denyutan nadi meningkat semasa anda sedang mengambil bahagian dalam aktiviti bersukan. Ketika sedang bersukan, badan akan mengepam lebih banyak darah untuk membekalkan oksigen ke seluruh badan termasuk otak. Berikut adalah kadar denyutan nadi normal setiap minit bagi individu yang berbeza:

 • Bayi sampai usia 1 tahun: 100-160 kali setiap minit
 • Kanak-kanak berusia 1-10 tahun: 70-120 kali setiap minit
 • Kanak-kanak berusia 11-17 tahun: 60-100 kali setiap minit
 • Golongan dewasa: 60-100 kali setiap minit
 • Ahli atlet: 40-60 kali setiap minit
Kadar denyutan nadi sihat pada tahap yang paling rendah, ialah 60 kali dalam seminit untuk orang dewasa semasa berehat menunjukkan bahawa jantung anda berfungsi secara efktif dan badan anda lebih cergas. Orang yang kuat bersukan dan aktif mempunyai otot jantung yang lebih baik. Justeru itu, jantung mereka tidak perlu bekerja keras untuk keadaan badan atlit. Para atlet yang berlatih dengan baik mempunyai kadar denyutan nadi berjumlah sekitar 40 kali dalam seminit.

Kadar denyutan nadi normal untuk senaman?

Selepas mendapat ukuran kadar denyutan jantung, anda boleh mula mengenalpasti sasaran kadar denyutan jantung anda. Jika anda menggunakan kaedah pengukuran denyutan nadi manual, anda perlu berhenti bersenam dan berehat terlebih dahulu sebelum mengambil bacaan nadi anda. Jika anda menggunakan monitor degupan jantung, anda boleh meneruskan senaman anda sambil mengawasi alat anda.
Doktor anda boleh membantu menentukan sasaran kadar denyutan terbaik untuk anda, atau menggunakan garis panduan zon sasaran umum untuk menentukan kadar sasaran anda berdasarkan usia. Menurut AHA, latihan intensiti sederhana akan menyebabkan kadar denyutan nadi pada kiraan yang lebih rendah manakala kiraan lebih tinggi daripada had biasa akan dilihat apabila menjalani aktiviti intensiti tinggi. Berdasarkan usia, berikut merupakan kadar denyutan nadi normal berdasarkan intensiti senaman:

 • 25 tahun: 100 hingga 170 denyutan dalam 1 minit
 • 30 tahun: 95 hingga 162 denyutan dalam 1 minit
 • 35 tahun: 93 hingga 157 denyutan dalam 1 mini
 • 40 tahun: 90 hingga 153 denyutan dalam 1 mini
 • 45 tahun: 88 hingga 149 denyutan dalam 1 mini
 • 50 tahun: 85 hingga 145 denyutan dalam 1 minit
 • 55 tahun: 83 hingga 140 denyutan dalam 1 minit
 • 60 tahun: 80 hingga 136 denyutan dalam 1 minit
 • 65 tahun: 78 hingga 132 denyutan dalam 1 minit
 • 70 tahun ke atas: 75 hingga 128 denyutan dalam 1 minit
Terdapat ubat-ubatan tertentu yang boleh mengurangkan tekanan darah dan kadar degupan jantung anda. Jika anda mengambil ubat untuk masalah jantung, doktor anda perlu mengenalpasti kadar zon sasaran yang rendah untuk aktiviti senaman.

Keadaan perubatan yang bergantung kepada kadar denyutan nadi?

Kadar denyutan nadi yang tidak normal merupakan petunjuk masalah jantung dari segi fungsi atau struktur jantung. Masalah denyutan nadi jantung boleh terbahagi kepada:
 • Takikardia: Gangguan irama jantung di mana jantung berdenyut lebih cepat daripada normal semasa keadaan rehat. Kadar denyutan jantung akan meningkat semasa aktiviti fizikal atau sebagai tindak balas fisiologi kepada stres, trauma atau penyakit (sinus takikardia) dan ini merupakan perkara yang normal. Walaubagaimanapun, takikardia mengakibatkan jantung berdenyut lebih cepat daripada normal. Takikardia berlaku apabila ketidaknormalan di dalam jantung menghasilkan isyarat elektrik yang mempercepatkan kadar denyutan jantung, yang melebihi 100 denyutan dalam seminit ketika berehat.
 • Bradikardia: Gangguan irama jantung ini menyebabkan kadar denyutan nadi lebih rendah daripada kadar denyutan jantung yang normal. Kadar denyutan jantung orang dewasa semasa rehat biasanya berada di antara 60 dan 100 kali dalam seminit. Jika anda mempunyai bradikardia, jantung anda berdenyut kurang daripada 60 kali dalam masa 1 minit. Bradikardia mengakibatkan masalah serius jika jantung tidak mengepam darah ke seluruh badan. Bagi sesetengah individu, bradikardia tidak mendatangkan sebarang gejala atau komplikasi kesihatan. Alat implan di jantung boleh membetulkan masalah bradikardia dan menyelaraskan kembali degupan jantung pada kadar yang normal.
Sekiranya anda mengalami perubahan dalam kadar denyutan nadi anda yang membimbangkan, sila rujuk kepada doktor dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang diperlukan. Anda juga boleh dapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman web www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - denyut nadi normal pada anak, denyut nadi normal setelah olahraga, denut nadi maksimal, detak jantung diatas 100

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)