Perlu Bantuan?

Apakah Penyebab Gusi Bengkak Dan Cara Merawat ?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 5, 2020

Soalan:
Selamat pagi, doktor. Saya berumur 34 tahun dan berkerja sebagai seorang anggota polis. Saya sudahpun berkahwin dan mempunyai 2 orang anak. Isteri saya seorang guru di tadika berhampiran dengan rumah saya. Sejak kebelakangan ini saya mempunyai masalah kekuningan gigi serta mulut sentiasa berbau busuk. Selain daripada itu, saya juga mengalami gusi bengkak sejak 3 hari yang lepas. Pada mulanya, bengkak tersebut kecil sahaja dan saya telah kumur mulut dengan air garam seperti yang dicadangkan oleh petua untuk mengurangkan bengkak gusi sewaktu saya melayari internet. Saya telah pun mencuba petua tersebut tetapi bengkak tersebut tidak surut dan telah menjadi besar sedikit dan mengakibatkan kesakitan.
 Buat masa sekarang, saya hanya mampu makan makanan cecair seperti bubur dan sup sahaja. Kadang kala sakit tersebut sangatlah teruk sehingga saya akan demam dan tidak dapat melakukan kegiatan seharian saya dan juga tidak dapat pergi kerja seperti biasa. Hal ini juga telah mengakibatkan saya turun berat badan.. Penurunan berat badan saya secara mendadak ini sangat membimbangkan ahli keluarga saya. Bolehkah doktor menyelesaikan masalah saya ini dan memberitahu apa sebenarnya masalah saya hadapi? Apakah petua yang dapat diikuti untuk surutkan bengkak tersebut serta perlukah saya berjumpa doktor?
Jawapan:
Terima kasih encik untuk soalan tersebut. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab segala persoalan encik. Pada pandangan saya, encik mempunyai gusi bengkak yang dipanggil ‘Gingivitis’. ‘Gingivitis’ merupakan keadaan bengkak gusi yang jadi disebabkan oleh keradangan. Encik tidak perlu bimbang dan harus mematuhi beberapa petua untuk menyurutkan bengkak tersebut. Salah satunya seperti yang encik lakukan iaitu kumur mulut dengan air garam. Selain itu, encik juga haruslah menjaga kebersihan gigi dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Tambahan pula, sekiranya encik ada tabiat merokok, ianya perlu dihentikan kerana memberikan kesan yang sangat negatif pada gusi bengkak tersebut. Encik haruslah memantau bengkak tersebut dan jangan membiarkan ia berlarutan. Sekiranya gusi bengkak melebihi 2 minggu, encik dinasihatkan agar segera menjumpai doktor untuk mendapatkan konsultasi dan rawatan.

APAKAH GUSI BENGKAK?

Gusi bengkak merupakan satu masalah yang umum dalam kalangan kita. Salah satu penyakit yang paling kerap mengakibatkan gusi bengkak, sakit dan berdarah ialah ‘Gingivitis’. ‘Gingivitis’ merupakan penyakit yang akan mengakibatkan keradangan di gusi sekaligus menjadikannya bengkak. Terdapat juga kes di mana gusi akan berdarah dan mengalami kesakitan di samping menjadi bengkak. Jika ini berlarutan ia akan merosakkan tisu serta tulang yang menyokong gigi. Apabila keradangan telah terkena pada struktur lain selain gusi, ia dipanggil ‘Periodontitis’.

APAKAH PENYEBAB GUSI BENGKAK?


 • Penyebab gusi bengkak yang utama ialah kebersihan mulut. Setiap individu haruslah menjaga kebersihan mulut dengan teliti supaya dapat mengelakkan berlakunya kejadian seperti ini. Antara cara menjaga kebersihan mulut adalah dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Selain itu, kita juga bolehlah kumur mulut dengan menggunakan ‘Listerine’ untuk membantu membasmikan kuman dalam mulut.
 • Penyebab seterusnya adalah pemakaian pendakap gigi. Hal ini kerana sekiranya pendakap gigi dipasangkan terlalu berhampiran dengan gusi, ianya akan memberikan tekanan pada gusi sekaligus menyebabkan ia menjadi bengkak.
 • Selain itu, amalan pemakanan yang tidak sihat juga boleh menjadi salah satu penyebab gusi bengkak. Makanan yang dimaksudkan adalah makanan yang bergula. Hal ini bolehlah diperbetulkan dengan mengamalkan makanan seimbang yang kurang kandungan gula. Oleh itu, kita haruslah bertekad menjauhkan diri daripada minuman atau makanan yang bergula.
 • Seterusnya, kekurangan vitamin juga boleh mendorong ke arah gusi bengkak. Vitamin yang paling penting untuk menjamin kesihatan gusi ialah vitamin C. Sekiranya badan kita kekurangan vitamin C maka gusi kita akan bengkak dan mudah berdarah. Penyakit kekurangan vitamin C dipanggil sebagai ‘Scurvy”.
 • Kehamilan juga merupakan salah satu penyebab gusi bengkak yang ramai tidak ketahui. Hal ini kerana sewaktu mengandung, ibu akan kekurangan kandungan nutrisi dalam badan disebabkan zat-zat tersebut diberikan kepada kandungan dalam rahimnya. Justeru itu, wanita hamil tersebut akan mengalami gusi bengkak.
 • Seterusnya, penyebab lain gusi bengkak adalah disebabkan oleh pengumpulan nanah dalam gigi, gusi ataupun tulang yang memegang gigi yang datang daripada jangkitan kuman. Hal ini boleh berlaku akibat penjagaan kebersihan mulut yang tidak betul yang boleh menyebabkan kedatangan bakteria. 

APAKAH PETUA GUSI BENGKAK?

 • Terdapat banyak petua untuk gusi bengkak yang boleh diamalkan supaya dapat hilangkan gusi bengkak tersebut. Salah satu daripadanya ialah dengan menggunakan air garam. Kita hendaklah melarutkan garam dalam segelas air dan kumurkan mulut dengan menggunakan air tersebut. Langkah ini harus diulang beberapa kali dalam sehari untuk meredakan gusi yang bengkak.
 • Selain itu, sekiranya anda tidak suka menggunakan air garam, anda juga boleh menggunakan jus perahan lemon. Setelah memerah jus buah lemon, kita dikehendaki kumur mulut untuk beberapa minit dengan jus tersebut. Ini juga merupakan petua yang efektif untuk mengurangkan bengkak di gusi.
 • Kita juga harus sentiasa mengamalkan tabiat flos gigi dengan menggunakan benang flos. Hal ini kerana selepas makan, semestinya akan ada sisa-sisa makanan yang terlekat pada celah gigi. Kita perlulah memastikan sisa-sisa ini dikeluarkan kerana kalau tidak akan mencetuskan penyakit gingivitis.
 • Seterusnya, kita juga dinasihatkan untuk mengambil vitamin untuk menguatkan lagi gusi serta menghindari badan dari penyakit yang tidak diingini. Vitamin yang dapat membantu ialah vitamin C, asid folik serta zat besi. Tiga vitamin ini memainkan peranan penting dalam memastikan kesihatan gusi.
 • Petua yang tidak perlu diulangi kepada kita berkali-kali ialah minum air yang banyak. Air dapat mengurangkan bakteria dalam mulut sekaligus menggantikan fungsi air liur.
 • Selain itu, kita juga bolehlah menggunakan ubat gigi yang khas untuk membantu keadaan gusi bengkak tersebut. Dengan menggunakan ubat gigi tersebut, bengkak gusi akan dapat dikurangkan dan gusi dapat dikukuhkan sekaligus gigi akan mendapat kalsium yang mencukupi untuk menjadi lebih kuat.
 • Akhir sekali, bagi individu yang kerap merokok, kegiatan ini haruslah dihentikan. Hal ini disebabkan kandungan rokok seperti nikotin, tembakau dan tar akan menjadikan gigi kelihatan kuning serta mulut akan berbau busuk. Ini akan mendorong kepada bengkak gusi kerana kebersihan mulut merosot.

BILA ANDA HARUS JUMPA DOKTOR?

Anda haruslah segera berjumpa dengan doktor sekiranya bengkak berlarutan lebih dari dua minggu supaya doktor dapat mengenal pasti sebab masalah gusi bengkak tercetus. Sesetengah orang walaupun mempunyai gusi bengkak akan menunggu untuk ia surut dengan sendiri. Hal ini berbahaya kerana sekiranya bengkak tersebut disebabkan jangkitan kuman dan dibiarkan dan tidak dirawat, jadi jangkitan tersebut ada peluang untuk merebak ke tempat lain.

APAKAH TANDA-TANDA GUSI BENGKAK?

Sekiranya anda mempunyai gusi bengkak, terdapat beberapa tanda lain yang boleh wujud bersama. Hal ini seperti mulut berbau busuk, gusi menjadi merah dan mudah berdarah apabila berus gigi ataupun sewaktu mengunyah makanan yang keras. Kadang-kadang terdapat juga keadaan di mana gusi bengkak tersebut mula bernanah. Akhirnya, ialah gigi menjadi longgar dan terpaksa dicabut.

APAKAH RAWATAN MEDIKAL YANG DAPAT DILAKUKAN UNTUK GUSI BENGKAK?

 • Tujuan utama melakukan rawatan ini adalah untuk mencegah berlakunya jangkitan pada gusi. Rawatan yang dilakukan akan mengikut tahap bengkak pada gusi. Sekiranya perlukan rawatan medikal maka pembedahan akan dilakukan.
 • Rawatan yang paling umum dipanggil pembersihan terbuka di mana kalkulus pada akar gigi akan dibuangkan untuk menghentikan tekanan pada gusi.
 • Seterusnya, ialah grafting tulang. Cara ini dilakukan dengan menggunakan tulang tiruan dimana tulang tiruan tersebut akan diletakkan pada kawasan kehilangan tulang.
 • Kehilangan tulang merupakan tahap serius kerana gusi bengkak kemungkinan telah dijangkiti kuman dan berlarutan sehingga tulang telah merosot.

BOLEHKAH MASALAH GUSI BENGKAK MENGAKIBATKAN GIGI TERCABUT?


 • Masalah gusi bengkak pada tahap awal tidak begitu serius dan tidak akan mengakibatkan gigi tercabut tetapi sekiranya gusi bengkak berlarutan melebihi 2 minggu, ini sangatlah merbahaya. Hal ini kerana bengkak tersebut akan menjadi semakin besar dan memberi tekanan kepada gigi serta tulang tersebut. Lama-kelamaan gigi akan menjadi longgar dan tidak boleh dibaik pulih. Satu-satunya cara menyelamatkannya adalah dengan mencabut gigi sahaja.

 • Sebagai kesimpulan, seseorang itu haruslah mempunyai kebersihan mulut yang baik. Hal ini boleh dicapai dengan menggosok gigi dengan cara yang betul dan sekurang-kurangnya 3 kali sehari. Selain itu juga sekiranya mendapat masalah gusi bengkak ini, individu yang terbabit haruslah segera membuat pemeriksaan di klinik gigi bagi mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Saya berharap penerangan yang telah diberikan boleh menyelesaikan sedikit sebanyak keraguan encik. Jika encik masih mempunyai soalan tentang masalah ini,encik boleh berbincang dengan lebih lanjut dengan doktor kami. Terima KasihLayari laman web www.doctoroncall.com.my 


Rujukan

Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA


Perlukan Nasihat Kesihatan?
Jangan Risau! Tanya soalan anda kepada seorang doktor hari ini. Tanya Doktor RM0

Anda sedia untuk lawan jangkitan?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Ketahui jika badan anda cukup kuat untuk melawan sebarang jangkitan Mula Ujian Percuma

Farmasi Atas Talian
Dapatkan ubat anda secara online melalui e-farmasi DoctorOnCall Daftar dan dapat RM30

Soalan berkenaan - cara mengubati gusi bengkak kerana gigi berlubang, gusi bengkak panas dalam, gusi bengkak pada anak, ubat gusi bengkak bernanah, gusi belakang bengkak

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my