Adakah alat IUCD (Intrauterine Contraceptive Device) pilihan tepat bagi kaedah perancangan keluarga?

Jun 9, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah tangga. Saya telah melahirkan anak pertama saya pada 28 minggu kehamilan melalui pembedahan C-section. Sewaktu saya hamil, saya telah mengalami masalah pertumbuhan dan perkembangan janin yang terbantut, “oligohydroamnios” dan pengaliran darah diastolik terbalik. Oleh itu, proses kelahiran terpaksa dicepatkan supaya masalah-masalah tersebut tidak menjejaskan nyawa bayi saya. Mujurnya, tidak ada sebarang masalah ketika proses tersebut. Anak saya lahir dalam keadaan yang baik dan tidak ada apa-apa komplikasi. Sekarang, anak saya berumur satu bulan. Kesihatan saya selepas melahirkan anak saya juga baik dan pantang saya sudah tamat tempohnya. 

Doktor menasihatkan saya supaya mengamalkan kawalan kelahiran. Beliau mencadangkan beberapa jenis perancang keluarga. Beliau juga mempertimbangkan aktiviti harian saya untuk menilai jenis perancang yang paling sesuai untuk saya tanpa menjejaskan kehidupan harian saya. Beliau juga mencadangkan sejenis alat yang dinamakan IUCD yang akan dimasukkan ke dalam rahim saya. Doktor saya menerangkan kebaikan dan keburukan alat IUCD secara ringkas. Walau bagaimanapun, saya takut untuk menggunakan IUCD sebagai perancang keluarga kerana ia mungkin boleh menyebabkan kecederaan pada rahim saya semasa dimasukkan dan menjejaskan kehamilan yang seterusnya. Apakah nasihat doktor untuk saya? Adakah IUCD sesuai untuk digunakan sebagai kawalan kelahiran untuk saya? Adakah ia akan menjejaskan kehamilan seterusnya?

Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. IUD (Intrauterine Device) telah berada di dalam dan di luar pasaran selama beberapa dekad. Ia sangat popular di seluruh dunia dan salah satu bentuk perancang keluarga yang paling berkesan. Hanya dua hingga 8 dalam setiap 1,000 wanita yang memakai IUD mengandung dalam satu tahun penggunaan biasa. Walau bagaimanapun, IUD bukanlah pilihan terbaik untuk wanita yang mempunyai risiko tinggi untuk jangkitan seksual (STI).

Apakah itu IUD

 • Peranti kontraseptif intrauterine (IUD) adalah peranti kecil diperbuat daripada plastik dan tembaga yang diletakkan di rahim anda untuk mengganggu proses reproduktif. Ia juga dikenali sebagai "coil”. 
 • Dua benang dilampirkan ke IUD dan dimasukkan melalui leher rahim (serviks) untuk diletakkan di dalam vagina. Ini membenarkan IUD dikeluarkan dengan mudah.
 • Kebanyakan peranti adalah berbentuk T (kedua-dua tangan T lipat rata untuk penyisipan) dan panjangnya seperti panjang batang mancis. 
 • Bahagian dalam rahim itu sendiri hanya sedikit lebih panjang daripada batang mancis, jadi peranti itu duduk dengan kemas di dalamnya. 
 • Terdapat dua jenis IUD iaitu tembaga dan hormon. Setiap jenis IUD mempunyai kebaikan dan kesan sampingan masing-masing yang harus dinilai mengikut kesesuaian setiap individu. 
 • Pada masa ini, terdapat empat jenama IUD iaitu ParaGard; IUD kuprum dan Mirena, Liletta, dan Skyla; IUD hormon yang menggunakan progestin.

Bagaimanakah IUD berfungsi

Ia berfungsi terutamanya untuk menjadikan sukar bagi sperma untuk menyuburkan telur. Ini adalah kesan tembaga dalam peranti. Ia menjadikan lendir di leher rahim (serviks) dan rahimnya tidak sesuai untuk sperma dan telur. Ini bermakna ia menghalang sperma masuk melalui serviks, dan dari perjalanan melalui rahim. Ia juga menjadikan lapisan rahim anda lebih berkemungkinan untuk menerima telur. IUD tidak menyebabkan keguguran.

 • ParaGard menyebabkan tindak balas keradangan di lapisan rahim anda. Keradangan ini adalah toksik kepada sperma. Ia juga menjadikan rahim anda menjadi bermusuhan dengan implantasi, jika persenyawaan berlaku.ParaGard berfungsi sehingga 10 tahun selepas ia dimasukkan.
 • Mirena berfungsi untuk mengecilkan lapisan rahim anda untuk mengelakkan pengangkutan sperma ke dalam tiub fallopian anda di mana persenyawaan mesti berlaku. Progestin yang dilepaskan juga membebaskan lendir serviks dan boleh mencegah ovulasi. Mirena boleh bertahan sehingga lima tahun selepas penyisipan. 
 • Skyla dan Liletta lebih kecil dan mengandungi progestin yang lebih rendah. Mereka kedua-dua menipiskan lapisan rahim anda, dan boleh bertahan sehingga tiga tahun.

Bagaimanakah cara memasukkan IUD

Doktor anda haruslah mempertimbangkan jika IUD adalah pilihan perancang keluarga terbaik untuk anda. IUD boleh dimasukkan dalam bila-bila masa dengan syarat anda pasti anda tidak hamil. Anda perlu mempunyai pemeriksaan vagina. Doktor anda akan menghantar alat kecil ke dalam rahim (rahim) untuk memeriksa saiz dan kedudukannya. IUCD kemudian dipasang menggunakan peranti sisipan plastik kecil dan IUD dimasukkan melalui serviks anda dan ke dalam rahim anda.

Prosedur ini biasanya mengambil masa kurang dari 15 minit, dan boleh dilakukan dengan atau tanpa anestesia tempatan. Anda mungkin akan merasakan beberapa kekejangan atau ketidakselesaan sebaik sahaja IUD telah dimasukkan. Pendarahan vagina ringan juga boleh berlaku untuk seketika.

Cara memastikan IUD masih di tempatnya

Ada risiko pengusiran yang sangat kecil apabila IUD ditanamkan. Untuk beberapa bulan pertama, penting untuk memastikan ia masih ada. Anda harus melakukan ini setiap bulan untuk memeriksa IUD anda:

 1. Basuh tangan anda dengan sabun dan air.
 2. Letakkan jari anda ke dalam vagina anda sehingga anda menyentuh serviks anda.
 3. Rasa untuk hujung rentetan.
 4. Anda sepatutnya dapat merasakan rentetan. Jika rentetan itu lebih pendek atau lebih panjang daripada biasa, mungkin ada masalah. Anda tidak sepatutnya merasakan akhir dari IUD terhadap serviks anda.
 5. Jika ada masalah, jangan tarik tali atau cuba memasukkan semula IUD itu sendiri. Sebaliknya, buat temujanji dengan doktor anda. Semasa anda menunggu IUD untuk dimasukkan semula, gunakan bentuk perancang alternatif.
 6. Pengusiran jarang berlaku. Jika ia berlaku, ia mungkin akan berlaku semasa haid anda. Pengusiran kemungkinan besar berlaku dalam beberapa bulan pertama selepas penyisipan.

Apakah kesan IUD

IUD mempunyai banyak faedah. Antaranya ialah:

 • Keberkesanan
 • Mudah kerana IUD tidak memerlukan persediaan sebelum hubungan seksual
 • Boleh digunakan semasa menyusu
 • Murah kerana selepas kos penyisihan awal tidak ada biaya tambahan selama tiga hingga 10 tahun

Mirena, Liletta, dan Skyla juga boleh membantu melegakan:

ParaGard juga boleh digunakan sebagai satu bentuk kontraseptif kecemasan. Ia adalah 99.9 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan jika dimasukkan dalam tempoh lima hari hubungan seks tanpa perlindungan.

Kesan sampingan IUD

Seperti mana-mana kaedah kawalan kelahiran, terdapat kebaikan dan keburukan yang perlu anda dipertimbangkan sebelum membuat keputusan anda. Kesan sampingan ini biasanya hilang dalam tempoh enam bulan pertama selepas penggunaan. IUD mempunyai kesan yang berikut:

 • Mereka tidak melindungi daripada jangkitan seksual
 • Penyisipan boleh menyakitkan
 • Risiko jangkitan
 • Kehamilan ektopik
 • ParaGard boleh membuat haid anda berlebihan dan menyebabkan kekejangan haid anda lebih teruk
 • Mirena, Liletta, dan Skyla boleh membuat haid anda tidak teratur

Apakah anda harus tahu sebelum guna IUD

Terdapat risiko kecil untuk jangkitan apabila anda menggunakan IUD. Risiko ini adalah tertinggi semasa pemasukan.Di samping itu, IUD tidak disyorkan untuk wanita yang:

 1. Mungkin hamil
 2. Menghadapi kanser serviks
 3. Mempunyai kanser rahim
 4. Mempunyai pendarahan faraj yang tidak dapat dijelaskan
 5. ParaGard tidak disyorkan untuk wanita yang, atau mungkin, alah kepada tembaga, atau wanita yang mempunyai penyakit Wilson.
 6. Mirena, Liletta, dan Skyla tidak disyorkan untuk wanita yang mempunyai penyakit hati yang teruk, atau wanita yang mempunyai atau mungkin mempunyai kanser payudara.
 7. Kerana terdapat sedikit risiko jangkitan apabila doktor anda memasuki IUD, anda harus mendapat ujian untuk jangkitan seksual terlebih dahulu.

Keberkesanan IUD

Kedua-dua jenis IUD adalah lebih daripada 99 peratus berkesan untuk mencegah kehamilan. Mereka adalah salah satu jenis kawalan kelahiran yang paling berkesan. Mereka juga merupakan salah satu bentuk perancang keluarga yang paling mudah kerana boleh digunakan antara 3 dan 10 tahun. Hanya 1-2 dari setiap 100 wanita yang menggunakan IUD sebagai kontrasepsi akan menjadi hamil selama lima tahun penggunaan.

Sekiranya anda mengalami sebarang masalah selepas IUD dimasukkan ke dalam rahim anda, anda harus berjumpa dengan doktor anda dengan segera atau boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - intrauterine contraceptive device (iucd), iucd terkelua, iucd hamil, pengalaman iucd

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?