Bolehkah rawatan iui (IUI Treatment) dalam menggalakkan kesuburan untuk hamil?

Jun 9, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya seorang guru yang berusia 36 tahun. Saya dan suami saya telah berkahwin selama 8 tahun. Suami saya pula berusia 37 tahun dan sedang bekerja sebagai seorang jurutera yang selalu melancong ke luar negara 2 kali dalam setahun kerana kerjanya begitu. Semenjak kami berkahwin, kami sedang berusaha untuk mendapatkan anak. Walau bagaimanapun, usaha kami tidak pernah berjaya.Kami ingin mempunyai 5 orang anak. Oleh kerana usia kami sedang meningkat, kami telah membuat keputusan untuk mempunyai seorang anak sahaja. Kami telah cuba banyak kaedah ketika melakukan hubungan seksual, namun sehingga sekarang kami tidak dikurniakan dengan cahaya mata.

 Saya pernah menjalani pemeriksaan kesihatan pada tahun lepas dan keputusan pemeriksaan tersebut adalah normal. Suami saya pula sudah lama tidak menjalani pemeriksaan kesihatan dan tidak pasti jika beliau mempunyai apa-apa masalah kesihatan. Beliau seorang perokok yang merokok 10 batang sehari selama 10 tahun sekarang. 

Tiada sesiapa ahli keluarga kami yang menghadapi masalah sebegini, tetapi ada pasangan yang kami kenali pernah menghadapi masalah ini dan telah menerima rawatan iui. Mereka sekarang mempunyai dua orang anak. Saya ingin tahu jika saya dan suami saya boleh menjalani rawatan iui ini untuk mendapatkan anak. Apakah itu rawatan iui, doktor? Bagaimana ia akan menolong saya untuk hamil?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Rawatan iui (IUI Treatment) atau lebih dikenali sebagai “intrauterine insemination” adalah kaedah rawatan kesuburan atau prosedur fertiliti yang digunakan untuk menghantar sperma secara terus ke serviks atau rahim dengan harapan untuk hamil. Kadang-kadang, sperma ini dibasuh atau "disediakan" untuk meningkatkan kemungkinan wanita hamil. Sesetengah wanita juga boleh mengambil ubat-ubatan untuk merangsang pertumbuhan folikel ovari dan meningkatkan peluang untuk hamil.

Apakah itu rawatan iui?

Pemeriksaan intrauterin (IUI) adalah biasanya merupakan rawatan apabila masalah kesuburan tidak dikenal pasti. Rawatan kesuburan ini melibatkan sperma di dalam rahim wanita pada saat ovulasi untuk memudahkan persenyawaan.
Matlamat IUI adalah untuk -
 • meningkatkan bilangan sperma yang mencapai tiub fallopian dan seterusnya
 • meningkatkan peluang persenyawaan.
 • IUI memberikan sperma satu kelebihan denganmemberikannya permulaan, tetapi masih memerlukan sperma untuk mencapai dan menyuburkan telur itu sendiri.
 •  Sampel sperma pertama kali disediakan untuk membuang sperma yang mati dan lemah dan sperma terbaik kemudian diperkuat untuk meningkatkan kemampuan mereka untuk membuat bayi.
 • Rawatan iui adalah pilihan yang kurang invasif dan kurang mahal berbanding persenyawaan in-vitro tetapi mungkin perlu diulang beberapa kali kerana kadar hamil hanya 10-15% setiap kali ia dilakukan.
 •  Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa IUI (“Intrauterine Insemination”) mempunyai kurang peluang untuk berfungsi untuk wanita berumur 40 tahun ke atas.

Apakah prosedur rawatan iui?

Bergantung pada masalah kesuburan tertentu, anda mungkin perlu menggunakan ubat kesuburan di samping rawatan IUI anda. 
 1. Sekiranya anda mengambil ubat kesuburan ia dipanggil kitaran yang dirangsang, kerana ubat merangsang ovulasi. 
 2. Jika ubat tidak digunakan, ia dipanggil kitaran yang tidak dimulakan, atau kitaran semulajadi
 3. Merangsang ovulasi dalam kitaran IUI tidak disyorkan kerana terdapat risiko yang lebih tinggi hamil berganda ketika mengambil ubat kesuburan.
 4.  Jika ubat kesuburan diperlukan, IVF biasanya disyorkan sebagai alternatif kerana terdapat lebih banyak kawalan ke atas keseluruhan proses dan kadar kehamilan berganda dapat lebih rendah akibatnya.
 5.  Dalam kitaran yang tidak dirangsangkan, IUI ditetapkan pada masa ovulasi semulajadi. Anda mungkin diminta untuk mengesan ovulasi menggunakan kit prediktor ovulasi, atau doktor anda boleh mengesan kitaran anda menggunakan ujian darah dan imbasan ultrasound.
 6.  IUI biasanya dilakukan antara hari ke 12 dan hari ke 16 dari kitaran haid semulajadi, tetapi hari yang tepat bergantung kepada kitaran individu anda.
 7.  Sekiranya pakar kesuburan anda telah menawarkan IUI semasa kitaran yang dirangsang, anda mungkin akan diberi ubat kesuburan dalam bentuk tablet atau suntikan. Anda akan mula mengambil ubat berhampiran permulaan kitaran haid anda untuk merangsang ovari anda untuk membangunkan beberapa telur matang untuk persenyawaan. Ini bukan telur biasa anda sebulan. 
 8. Siaran ultrasound membantu untuk mencari telur dan pastikan ia matang. Ini akan membolehkan inseminasi berlaku pada masa yang terbaik. Anda boleh mengeluarkan ovarium secara semula jadi, atau diberi suntikan hormon yang disebut chorionic human chorionic gonadotrophin (hcg) untuk membawanya.
 9.  Sperma kemudian dimasukkan ke dalam rahim anda dalam masa 24 jam dan 40 jam suntikan hcg, atau apabila anda mengalami kenaikan (lonjakan) dalam hormon luteinizing (LH). Sperma akan dibasuh dan diekstrak untuk mencapai kualiti terbaik.
 10. Menggunakan kateter (tiub) melalui serviks anda, doktor anda akan meletakkan sperma ini terus ke rahim anda berhampiran tiub fallopian.
 11.  Selepas IUI anda boleh berehat untuk masa yang singkat, bergantung kepada polisi klinik.
 12.  Anda akan dapat menjalani ujian kehamilan dalam masa dua minggu. Prosedur IUI hanya mengambil masa beberapa minit dan melibatkan sedikit ketidakselesaan.
 13.  IUI adalah rawatan untuk masalah fertiliti yang berguna untuk pasangan dengan masalah kesuburan yang tidak dapat dijelaskan dan di mana sperma pasangan adalah sedikit di bawah normal. Ia tidak boleh digunakan di mana tiub fallopi rosak atau di mana sperma tidak sihat.

Apakah kebaikan rawatan iui?

Inseminasi buatan boleh menjadi rawatan yang bermanfaat dan berjaya bagi sesetengah pasangan yang mempunyai masalah untuk hamil. Sesetengah keadaan doktor boleh mengesyorkan inseminasi buatan untuk termasuk:
 • pasangan di mana seorang lelaki mungkin mempunyai kecacatan genetik dan menggunakan sperma penderma adalah pilihan
 • lelaki dengan jumlah sperma yang rendah
 • lelaki dengan motilitas sperma yang rendah
 • wanita yang mempunyai lendir serviks mungkin menyebabkan wanita tidak boleh hamil
 • wanita dengan sejarah endometriosis
 • masalah ejakulasi dalam golongan lelaki
 • masalah kecacatan, kecederaan atau fizikal yang menyebabkan anda tidak dapat melakukan hubungan seksual
Inseminasi buatan juga memberi manfaat kepada seorang wanita tunggal atau pasangan yang sama jantina boleh hamil menggunakan sperma yang didermakan. IUI tidak digalakkan jika kedua-dua tiub anda mempunyai ‘adhesion’ atau parut yang mungkin menghentikan perjalanan telur dari ovari ke rahim anda.
Tetapi jika anda mempunyai sekurang-kurangnya satu tuib dan ovari yang berfungsi pada sisi yang sama, IUI mungkin menjadi pilihan untuk anda.

Apakah kadar kejayaan rawatan iui?

Kejayaan IUI bergantung kepada beberapa faktor.
 • Jika pasangan mempunyai prosedur IUI yang dilakukan setiap bulan, kadar kejayaan mungkin mencapai setinggi 20% setiap kitaran bergantung kepada pembolehubah seperti usia wanita, sebab ketidaksuburan, dan sama ada ubat kesuburan digunakan.
 • Lebih daripada 50 peratus wanita berusia di bawah 40 mengandung dalam enam kitaran, dan cuba untuk enam lagi kitaran berfungsi untuk 25 peratus lagi wanita.
 • Walaupun IUI adalah pilihan yang kurang invasif dan kurang mahal, kadar kehamilan daripada IUI adalah lebih rendah berbanding dengan IVF.

Apakah kesan sampingan rawatan iui?

Sesetengah wanita mungkin mengalami pendarahan ringan mengikut prosedur. Apabila prosedur dilakukan secara steril, risiko jangkitan adalah minimum
Walaubagaimanapun, ada kemungkinan wanita dapat mengalami jangkitan pelvis atau keradangan selepas prosedur. 

Dengan kitaran yang dirangsang terdapat risiko yang sangat kecil untuk mendapat sindrom hiperimulasi ovari (OHSS). Keadaan serius ini berlaku apabila ovari anda bertindak balas terhadap ubat kesuburan yang menyebabkan anda melalui proses ovulasi. Ovari berkembang pesat hingga beberapa kali saiznya normal dan boleh membocorkan cairan ke dalam perut anda, menjadikan anda bertambah berat badan dan merasa perut kembung.

Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan tentang rawatan iui ini, anda bolehlah berunding dengan doktor pakar anda atau juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - rawatan kesuburan, pengalaman iui, jenis rawat kesuburan

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?