Saya kurang keyakinan diri sejak mengalami masalah keguguran rambut (Hair Fall). Bagaimana mengatasi masalah rambut ini?

Jun 7, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit
Hello doktor, saya seorang suri rumah tangga berumur 50 tahun. Semasa muda rambut saya memang lebat. Tetapi selepas kehamilan saya, rambut saya gugur banyak. Sekarang rambut saya sangat nipis sampai kulit kepala saya boleh dilihat. Saya rasa sangat malu dan tidak suka untuk keluar atau pergi untuk apa-apa majlis. Semua orang menjeling kepala saya. Saya rasa sangat sedih. Mengapa rambut saya gugur? Apakah punca rambut gugur? Bagaimana saya boleh mengatasi keguguran rambut doktor? 

Saya sudah cuba semua. Makanan untuk mengalakkan rambut panjang, syampu yang disyorkan akan mengurangkan keguguran rambut. Saya juga cuba memakai rambut palsu tetapi semua tidak berfungsi. Dengan rambut palsu saya kelihatan sangat ganjil dan semua orang memang ketawa belakang saya. Saya sudah tiada harapan lagi doktor. Saya rasa seperti saya bukan diri sendiri lagi. Dulu semasa masa muda semua orang akan memuji saya dan rambut saya. Sekarang semua orang tidak selesa melihat rambut saya. Tolong saya doktor. Terima kasih. 
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih di atas soalan puan. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab soalan puan. Saya memahami keadaan puan.

Keguguran rambut adalah satu masalah yang selalu dan biasa dihadapi oleh wanita dan lelaki, selalunya selepas 30 tahun. Terdapat banyak punca rambut gugur dan juga banyak cara anda boleh mengatasi masalah ini. Saya akan menjelaskan mengenai keguguran rambut dengan lebih terperinci di bawah.  

Apakah itu keguguran rambut

Rambut tumbuh di seluruh bahagian tubuh badan yang berkulit kecuali di telapak tangan dan tapak kaki kita, tetapi terdapat juga rambut yang sangat halus tumbuh di setiap bahagian badan sehingga mereka tidak dapat dilihat. Rambut terdiri daripada protein yang dipanggil keratin yang dihasilkan dalam folikel rambut di lapisan luar kulit. Oleh kerana folikel menghasilkan sel rambut baru, sel-sel lama ditarik keluar melalui permukaan kulit pada kadar kira-kira enam inci setahun. Rambut yang anda lihat sebenarnya adalah rentetan sel keratin yang mati. Kepala dewasa purata mempunyai kira-kira 100,000 hingga 150,000 rambut dan kehilangan sehingga 100 daripadanya sehari.

 Setiap folikel mempunyai kitaran hidup sendiri yang boleh dipengaruhi oleh umur, penyakit, dan pelbagai faktor lain. Kitaran hayat ini dibahagikan kepada tiga fasa:

 • Anagen - pertumbuhan rambut aktif yang berlangsung antara dua hingga enam tahun
 • Catagen - pertumbuhan rambut peralihan yang berlangsung dua hingga tiga minggu
 • Telogen - fasa rehat yang berlangsung selama dua hingga tiga bulan; pada akhir fasa rehat rambut itu digugurkan dan rambut baru digantikan dan kitaran yang lain bermula.
Sebagai orang yang berumur, kadar pertumbuhan rambut lebih lambat.
Keguguran rambut adalah penipisan rambut pada kulit kepala. Istilah perubatan untuk keguguran rambut adalah alopecia.Alopecia boleh menjadi sementara atau kekal. Alopecia terjadi tidak mengira jantina tetapi lelaki lebih cenderung mendapat alopecia.

Jenis keguguran rambut

Terdapat banyak jenis keguguran rambut, juga dikenali sebagai alopecia:

 • Alopecia Involutional adalah keadaan semula jadi di mana rambut secara beransur-ansur menipis dengan usia. Lebih banyak folikel rambut masuk ke fasa rehat, dan rambut yang tinggal menjadi lebih pendek dan lebih sedikit.
 • Alopecia androgenik adalah keadaan genetik yang boleh menjejaskan lelaki dan wanita. Lelaki yang mendapat penyakit ini dipanggil kebotakan corak lelaki, boleh mula mengalami keguguran rambut seawal remaja atau awal tahun 20-an. Ia dicirikan oleh garis rambut yang surut dan kehilangan rambut secara beransur-ansur. Wanita dengan alopecia, dipanggil kebotakan corak wanita, tidak mengalami penipisan yang ketara sehingga 40 tahun atau lebih. Wanita mengalami penipisan umum di seluruh kulit kepala, dengan kehilangan rambut yang paling luas di kawasan tengah kulit kepala.
 • Alopecia areata sering terjadi secara tiba-tiba dan menyebabkan keguguran rambut pada kanak-kanak dan orang dewasa muda. Keadaan ini boleh mengakibatkan kebotak lengkap (alopecia totalis). Tetapi 90% orang dengan keadaan itu, rambut akan tumbuh dalam masa beberapa tahun.
 • Alopecia universalis menyebabkan semua rambut yang tubuh gugur, termasuk kening, bulu mata, dan rambut pada kawasan kemaluan.
 • Trichotillomania,(yang paling sering dilihat pada kanak-kanak), adalah gangguan psikologi di mana seseorang menarik rambut sendiri.
 • Telogen effluvium adalah penipisan rambut sementara pada kulit kepala yang berlaku kerana perubahan dalam kitaran pertumbuhan rambut. Sebilangan besar rambut memasuki fasa rehat pada masa yang sama, menyebabkan rambut lurh dan menipis 
 • Alopecia parut menyebabkan kehilangan rambut secara kekal. Keadaan kulit yang mengalami keradangan (selulitis, folikulitis, jerawat), dan gangguan kulit yang lain sering mengakibatkan parut yang menghancurkan keupayaan rambut untuk tumbuh semula.
Anda boleh berbincang dengan doktor untuk mengetahui mengenai jenis-jenis lain keguguran rambut. 

Apakah punca keguguran rambut

Terdapat pelbagai punca keguguran rambut seperti : 

Tekanan fizikal

Apa-apa jenis pembedahan trauma fizikal, kemalangan kereta, atau penyakit yang teruk, walaupun selesema boleh menyebabkan keguguran rambut sementara. Ini boleh mencetuskan sejenis kehilangan rambut yang dipanggil telogen effluvium. Rambut mempunyai kitaran hayat yang diprogram: fasa pertumbuhan, fasa rehat dan fasa gugur. Apabila anda stress, ia dapat menganggu kitaran rambut, menyebabkan lebih banyak rambut ke dalam fenomena gugur. Kerosakan rambut sering menjadi ketara tiga hingga enam bulan selepas trauma.

Kehamilan

Kehamilan adalah satu contoh jenis tekanan fizikal yang boleh menyebabkan keguguran rambut. Kehilangan rambut yang berkaitan dengan kehamilan dilihat lebih kerap selepas bayi dilahirkan dan bukan semasa mengandung.

Terlalu banyak vitamin A

Suplemen vitamin atau vitamin yang berlebihan boleh mencetuskan keguguran rambut. Nilai harian vitamin A adalah 5,000 Unit Antarabangsa (IU) sehari untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 4 tahun; Suplemen boleh mengandungi 2,500 hingga 10,000 IU.

Kekurangan protein


Sekiranya anda tidak mendapat protein yang cukup dalam diet anda, tubuh anda mengambil protein dengan mematikan pertumbuhan rambut. Ini boleh berlaku kira-kira dua hingga tiga bulan selepas penurunan dalam pengambilan protein.

Kebotakan corak lelaki

Kira-kira dua daripada tiga lelaki mengalami keguguran rambut pada umur 60 tahun.Jenis rambut gugur yang disebabkan oleh genetik dan hormon lelaki, biasanya mengikuti corak klasik di mana rambut berkurangan di bahagian pelipis, meninggalkan garis rambut berbentuk M.

Keturunan

Kerosakan rambut corak wanita, yang dipanggil alopecia androgenik atau androgenetik, adalah perempuan yang mengalami kebotakan corak lelaki. Sekiranya anda berasal dari keluarga di mana wanita mula mengalami keguguran rambut pada usia tertentu, maka anda mungkin lebih berkemungkinan mengalaminya. Tidak seperti lelaki, wanita tidak cenderung mempunyai garis rambut yang surut, sebaliknya mereka mungkin mempunyai penipisan rambut yang ketara.
 
Kemoterapi

Sesetengah ubat yang digunakan untuk rawatan kanser juga boleh menyebabkan rambut anda gugur.  

Sindrom ovarium polikistik

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah ketidakseimbangan hormon wanita. Lebihan androgen boleh menyebabkan sista ovarium, peningkatan berat badan, risiko kencing manis yang lebih tinggi, perubahan dalam haid anda, ketidaksuburan, serta penipisan rambut. Oleh kerana hormon lelaki berlebihan dalam PCOS, wanita juga mungkin mengalami lebih banyak rambut di muka dan badan.

Ubat - ubatan

Sesetengah kelas ubat-ubatan lain juga boleh menggalakkan keguguran rambut. Lebih umum di antara mereka adalah ubat cair darah tertentu dan ubat tekanan darah yang dikenali sebagai beta-blockers. Ubat-ubatan lain yang mungkin menyebabkan keguguran rambut termasuk methotrexate (digunakan untuk merawat keadaan reumatik dan beberapa keadaan kulit), litium (untuk gangguan bipolar), ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) termasuk ibuprofen, dan mungkin antidepresan.

Penuaan

Ia bukan perkara biasa untuk melihat keguguran rambut atau penipisan rambut pada wanita ketika mereka memasuki usia 50-an dan 60-an. Pakar tidak pasti mengapa ini berlaku.

Tekanan emosi

Tekanan emosi bukan faktor kuat yang menyebabkan keguguran rambut daripada tekanan fizikal, tetapi ia boleh berlaku, contohnya, dalam hal perceraian, selepas kematian orang yang disayangi, atau ketika menjaga orang sakit. Tekanan emosi tidak semestinya menjejaskan keguguran rambut tetapi mungkin memburukkan lagi masalah yang sudah ada.

Anemia

Hampir satu dalam 10 wanita berumur 20 hingga 49 mengalami anemia akibat kekurangan zat besi (jenis anemia yang paling biasa), yang merupakan penyebab mudah kehilangan rambut. Doktor anda perlu melakukan ujian darah untuk menentukan jika anda mempunyai jenis anemia ini.

Kehilangan berat badan dramatik

Kehilangan berat badan secara tiba-tiba adalah satu bentuk trauma fizikal yang boleh menyebabkan rambut menipis.

Overstyling

Gaya rambut dan rawatan rambut bertahun-tahun boleh menyebabkan rambut anda gugur. Contoh-contoh gaya ekstrem termasuk braids ketat, weaves rambut atau baris jagung serta pelindung kimia untuk meluruskan rambut anda, rawatan minyak panas atau apa-apa jenis bahan kimia yang keras atau tinggi. Kerana amalan ini sebenarnya boleh menjejaskan akar rambut, rambut anda mungkin tidak akan tumbuh kembali.

Steroid anabolik

Sekiranya anda mengambil steroid anabolik-jenis yang disalah gunakan oleh beberapa atlet untuk membesarkan otot, anda boleh kehilangan rambut anda. Steroid anabolik boleh memberi impak yang sama ke atas badan sebagai penyakit ovari polikistik (PCOS) melalui mekanisme yang sama

Petua untuk mengatasi rambut gugur

Petua untuk mengatasi rambut gugur adalah : 

 • Pemakanan yang seimbang
 
 • Elakkan gaya rambut yang mengikat dengan ketat, seperti braids atau ekor kuda.
 
 • Elakkan berpusing, menggosok atau menarik rambut anda secara paksa.
 
 • Rawat rambut anda dengan perlahan semasa mencuci dan memberus gigi. Sikat sikat bergigi boleh membantu mencegah rambut keluar.
 
 • Elakkan rawatan keras seperti penggelek panas, besi lencong, rawatan minyak panas dan kekal.

 • Hairpieces diperbuat daripada rambut manusia atau sintetik yang ditanamkan ke dalam nikel nilon. Rambut halus boleh dilekatkan pada kulit kepala dengan gam, klip logam, atau pita. Tetapi tenunan rambut, yang melibatkan jahitan atau kepalanan rambut panjang ke dalam rambut yang ada, tidak disyorkan kerana ia boleh menyebabkan kehilangan rambut kekal.


 • Produk penjagaan rambut. Produk penjagaan rambut atau perm dapat membuat rambut kelihatan lebih tebal.


 • Kombinasi phototherapy laser. Ia menggunakan tahap cahaya yang rendah untuk meningkatkan pertumbuhan rambut pada kulit kepala.


 • Bagi lelaki dan wanita, penipisan rambut dan kebotakan meningkatkan risiko selaran matahari dan kanser kulit pada kulit kepala. Apabila di bawah matahari, pakai topi atau gunakan pelindung matahari dengan SPF sebanyak 30 atau lebih untuk mengelakkan kerosakan matahari pada kulit kepala.
Untuk mengetahui lebih mengenai petua lain untuk mengatasi keguguran rambut, anda boleh bercakap dengan doktor.

Apakah rawatan keguguran rambut

Rawatan untuk keguguran rambut dibahagikan kepada ubat - ubat dan pembedahan.

Ubat - ubatan seperti berikut boleh digunakan : 

 • Minoxidil (Rogaine). Ia disembur dan / atau disapu ke kulit kepala dua kali sehari.
 • Finasteride (Propecia). Ia diambil sekali sehari dalam bentuk pil.
Ubat yang digunakan untuk merawat alopecia areata, yang disebabkan apabila sistem imun menyerang folikel rambut adalah : 

 • Kortikosteroid disuntik ke dalam kulit kepala. Kortikosteroid disuntik banyak kali kira-kira 1 cm (0.4 inci) setiap 4 hingga 6 minggu. Ini adalah rawatan yang paling biasa pada orang dewasa dan paling baik digunakan untuk merawat keguguran rambut.
 • Krim corticosteroid yang anda letakkan di kulit kepala. Kortikosteroid boleh digunakan bersama dengan steroid yang disuntik atau dengan ubat-ubatan lain seperti minoksidil (Rogaine).
 • Kortikosteroid yang anda ambil dengan mulut (oral). Walaupun ini menyebabkan pertumbuhan rambut, ia jarang digunakan kerana kesan sampingan kortikosteroid oral.

Rawatan pembedahan untuk keguguran rambut adalah seperti : 

 • Pembedahan pemindahan rambut.
 • Pengurangan kulit kepala. 
 • Flap kulit kepala. 
Pembedahan mungkin merupakan penyelesaian yang lebih kekal daripada ubat-ubatan untuk merawat keguguran rambutSaya harap semua penjelasan ini dapat menolong puan menangani keadaan tersebut. Anda boleh berbincang dengan doktor untuk mengetahui lebih mengenainya.Terima Kasih.Layari laman web www.doctoroncall.com.my Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - cara merawat rambut gugur dan kelemumur, punca rambut gugur lelaki, ubat rambut gugur di farmasi, syampu untuk rambut gugur

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?