Adakah Keputihan Saat Hamil(Discharge During Pregnancy) Bahaya dan Cara Mengatasinya?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 5, 2020

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya berumur 28 tahun. Saya sedang mengandung anak pertama saya dan sudah 6 bulan sekarang. Saya mengalami keputihan sejak kebelakangan ini. Saya tidak pernah menghadapi masalah keputihan ini sebelum ini. Keputihan ini tidak berwarna. Ada kalanya kuantiti keputihan ini sedikit dan kadang-kadang berkuantiti banyak. Apabila keputihan ini keluar dalam kuantiti banyak, saya rasa tidak selesa dan tidak menyenangkan. Keputihan ini tidak ada sebarang bau. Namun, keputihan ini membuat bahagian kelaminan saya gatal. 

Saya cuba mencuci kawasan tersebut dengan sabun yang sedikit tetapi tidak ada perubahan. Saya ada berbincang dengan kakak saya yang juga pernah mengalami masalah ini. Beliau berkata bahawa ini adalah perkara biasa yang selalu dihadapi oleh para wanita yang hamil. Dia juga menasihatkan cara untuk menjaga kebersihan kelamin. Saya cuba amalkan cara-cara tersebut. Oleh kerana saya masih bekerja, saya tidak dapat tukar “panty liner” dengan kerap. Bolehkah ini menjadikan keadaan saya lebih teruk? Saya bimbang keputihan ini akan mengakibatkan jangkitan bakteria atau kuman di bahagian kelamin saya dan menjejaskan kehamilan saya. Adakah keputihan saat hamil ini normal? Apakah penyebab-penyebab keputihan saat hamil ini? Apakah yang harus saya lakukan untuk mengelakkan masalah saya menjadi lebih teruk?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Keputihan yang anda sedang mengalami adalah perkara yang normal dan kebanyakan wanita akan mengalaminya. Perkara ini tidak harus dibimbangkan.

Apakah itu keputihan saat hamil?

 • Discaj faraj yang dikenali sebagai leukorrhea adalah keputihan saat hamil yang normal. . Discaj ini adalah nipis, tidak berwarna, atau putih susu, dan berbau ringan. Peningkatan kadar estrogen dan peningkatan aliran darah ke faraj menyebabkan kekerapan dan kadar keputihan semakin meningkat pada masa kehamilan
 • Cecair berlebihan yang keluar dari pangkal rahim ini merupakan bakteria normal dari faraj, sisa buangan dari rahim dan faraj, dan sel-sel yang telah mati dari dinding faraj.Pada masa awal kehamilan, cairan ini memenuhi saluran serviks untuk menciptakan lendir pelindung yang terlihat seperti putih telur.  
 • Perubahan dalam discaj faraj boleh bermula seawal satu hingga dua minggu selepas kehamilan, kadang kala sebelum kitaran haid anda terlewat tempoh. Ia sering disalah anggap sebagai haid kerana ia boleh berwarna merah jambu atau coklat, terutamanya selepas hubungan seks.
 • Apabila kehamilan anda berlangsung, discaj ini biasanya menjadi lebih ketara, dan menjelang persalinan, lendir ini akan menjadi semakin banyak. Pada minggu-minggu terakhir kehamilan, anda juga dapat melihat bahawa discaj anda mengandungi coretan lendir tebal dengan garis-garis darah, yang dipanggil "show." Ini adalah tanda awal untuk melahirkan anak.\

Apakah jenis keputihan saat hamil?

Keputihan saat hamil adalah normal, walaubagaimanapun ada jenis keputihan yang boleh menandakan sesuatu masalah. Antara keputihan saat hamil yang boleh dijangka adalah:

 • Discaj mukosa: semasa kehamilan, banyak darah mengalir ke kawasan serviks, yang boleh menyebabkan lebih banyak pelepasan dari serviks. Jenis discaj ini lebih kerap berlaku pada trimester pertama dan ketiga. Discaj ini berupa cecair susu cair yang lembut dan berbau ringan. Walaupun ini biasa, kadang kala ia boleh menjengkelkan dan menjadi tidak selesa.
 • “Show”: Show juga dikenali sebagai plag mukus. Tujuannya adalah untuk menutup pangkal rahim untuk membantu mencegah jangkitan. Ia membentuk awal kehamilan, pada kira-kira tujuh minggu. Apabila “show” mula keluar, itu adalah tanda bahawa serviks anda mula dibuka dan proses perlahiran mungkin bakal terjadi Untuk ibu yang mengandung kali pertama, proses bersalin hanya boleh bermula dalam seminggu atau lebih selepas kehilangan plag mukus, sedangkan jika anda mempunyai bayi sebelum ini, ini mungkin bermakna proses bersalin yang aktif adalah dalam masa beberapa jam. Palam lendir biasanya jelas, berwarna merah jambu, merah darah atau coklat. Ia juga boleh melekit atau berturutan dalam konsistensi.
 • “Spotting”: Walaupun ia mungkin membimbangkan, dalam sesetengah kes, terutamanya pada trimester pertama,”spotting” adalah normal. Pelepasan berdarah ini berwarna sama ada merah jambu pucat atau coklat. “Spotting” boleh menjadi tanda awal keguguran, kehamilan ektopik atau plasenta praevia.
 • Jangkitan kandidiasis: Hormon kehamilan menjejaskan pH faraj, menjadikannya lebih terdedah kepada organisma patogen yang menyebabkan jangkitan seperti jangkitan kandidiasis. Wanita hamil sering mengalami jangkitan kandidiasis, terutamanya pada trimester kedua. Jangkitan boleh menjadi lebih sukar untuk dirawat semasa mengandung, dan mungkin mengambil masa sehingga dua minggu untuk hilang. Discaj ini tipis, putih, berbau kuat, dan yang juga boleh mempunyai tekstur jenis "cottage cheese".
 • Cecair amniotik: Juga dikenali sebagai "liquor". Cecair amniotik boleh bocor pada bila-bila masa semasa kehamilan, tetapi biasanya berlaku pada trimester kedua atau ketiga, semasa anda mendekati tarikh perlahiran anda. Ia biasanya hangat dan anda akan berasa basah dengan segera. Ia tidak akan berasa seperti anda telah melalui air kencing. Ia boleh nampak jelas, mendung atau merah jambu jika dicampurkan dengan sedikit darah. Ia juga boleh menjadi kuning atau hijau jika mekonium (bahan kehijauan gelap) hadir. Ia tidak mempunyai bau atau mempunyai bau yang manis.
 • Vaginosis bakteria: ia mempunyai konsistensi berair dan warna yang jelas, dan bau yang tidak menyenangkan.
 • Discaj warna kurning: alergi terhadap seluar dalam atau cara kebersihan intim menyebabkan discaj kuning gelap. Discaj warna kuning boleh juga disebabkan oleh sesetengah mikroorganisma. Sekiranya discaj berwarna kuning bertukar menjadi hijau, ia menunjukkan masalah penyakit menular seksual. Ciri-cirinya kegatalan, sakit semasa kencing, dan sensasi terbakar di sekitar discaj. Keradangan tiub fallopi atau ovari dicirikan dengan discaj berwarna kuning yang terang. Discaj warna ini juga boleh diakibatkan oleh pelbagai jangkitan bakteria di dalam faraj.
 • Discaj warna coklat: keguguran yang terancam boleh terjadi pada bila-bila masa pada waktu awal kehamilan yang menjadi penyebab discaj warna coklat. Discaj berwarna coklat pada waktu kehamilan lewat mungkin menjadi bukti masalah plasenta. Sebab yang paling penting pelepasan coklat boleh pecah rahim. Dalam kebanyakan kes, ia muncul pada wanita yang telah mengalami pengguguran.

Apakah penyebabnya?

 • Cecair yang keluar dari faraj atau serviks sebenarnya adalah sisa buangan dari rahim dan faraj yang dipengaruhi oleh faktor fluktuasi tahap hormon dalam badan wanita. Cecair ini mengandungi bakteria normal dan sel-sel mati dari dinding faraj. Pada waktu awal kehamilan, cecair ini akan memenuhi saluran serviks (pangkal rahim) untuk berfungsi sebagai lapisan pelindung.
 • Pada waktu kehamilan juga, terdapat tahap glikogen yang lebih tinggi berbanding normal. Ini menjadi satu faktor yang menggalakkan pertumbuhan kulat. Apabila menjelang tempoh bersalin, lendir ini biasanya akan menjadi semakin banyak
 • Kadang-kala, anda mungkin mempunyai discaj berwarna merah jambu atau coklat. Walau bagaimanapun, darah lama adalah penyebabnya. Keputihan tebal semasa kehamilan pada waktu awal disebabkan oleh peningkatan tahap estrogen dan peningkatan pengaliran darah ke sekitar faraj.

Apakah gejala keputihan semasa hamil?

Anda haruslah memerhatikan warna, bau, dan tekstur discaj. Jika warna itu jernih, atau berkrim dan tidak mempunyai bau atau mempunyai bau yang sangat ringan, maka tidak ada yang perlu dibimbangkan. Walau bagaimanapun, jika anda melihat mana-mana perubahan berikut dalam keputihan semasa hamil, anda mungkin memerlukan nasihat doktor anda kerana ia boleh menyebabkan jangkitan.

 • Keputihan yang normal: discaj sangat tebal, jelas, telus. Kadang-kadang, discaj putih pada trimester pertama kehamilan yang boleh dilihat di dalam cucian sebagai pembekuan lendir. Discaj ini tidak mempunyai sebarang bau.
 • Keputihan yang jelas tidak berwarna:ia berkaitan dengan pengaruh progesteron. Discaj menjadi lebih banyak, telus dan tidak mempunyai bau tertentu. Ia tidak menyebabkan gejala yang tidak menyenangkan seperti sensasi terbakar dan kagatalan.
 • “Show”: keputihan ini adalah antara salah satu gejala perlahiran. Serviks anda mula menjadi cenderung kepada proses perlahiran dengan ketara atau melebar apabila anda hampir melahirkan anak, lendir plag atau sedikit lendir yang menebal akan keluar. Lendir boleh diwarnai dengan coklat, merah jambu, atau darah merah, itulah sebabnya ia dipanggil "show."
 • “Spotting”:“spotting” adalah apabila anda melihat beberapa titik darah sekali-sekala dalam seluar dalam anda, atau jika anda lap dengan tisu dan melihat darah sedikit di atas kertas.
 • Cecair amniotik: keputihan ini jelas, tetapi ia juga boleh menjadi coklat, hijau, merah jambu atau kuning. Kebocoran ini tidak hanya berlaku secara sporadis tetapi jika membran anda pecah, cecair amniotik akan terus mengalir keluar. Jika anda tidak pasti sama ada ia adalah cecair amniotik atau air kencing, letakkan pad dan berbaring selama kira-kira 30 minit. Sekiranya anda berasa kusam kecil apabila anda berdiri, ia merupakan cecair amniotik.
 • Jangkitan ragi/candidiasis: discaj yang kental dan berwarna putih, sakit semasa membuang air kecil, atau sensasi membakar dalam faraj, berlaku dengan penumbuhan yis yang berlebihan sekitar faraj.
 • Jangkitan Gonorrhea: discaj yang tebal dan berwarna kuning, bau yang tidak menyenangkan.
 • Vaginosis bakteria: discaj berwarna kelabu atau hijau, bau yang amat mencurigakan, berlaku kerana ketidakseimbangan dalam pertumbuhan bakteria.
 • Jangkitan Trichomoniasis: discaj yang berbusa dan berlebihan serta berwarna hijau, kerengsaan dan ketidakselesaan semasa kencing, bau yang tidak menyenangkan.
 • Jangkitan Chlamydia: discaj yang purulen, bau yang tidak menyenangkan, kesakitan semasa membuang air kecil dan demam.
 • Polip/Kanser: discaj yang telus tetapi dalam jumlah yang besar, bau yang tidak menyenangkan, menjejaskan serviks atau endometrium.

Apakah rawatan untuk keputihan semasa hamil?

Keputihan semasa hamil ini haruslah dirawati sebelum menjadi keputihan yang tidak normal akibat jangkitan. Antara rawatan yang boleh dipertimbangkan adalah:

 • Rawat dan jaga kebersihan sekitar kelaminan dengan cara pengeringan dari arah hadapan ke arah belakang.
 • Pakai seluar dalam yang berbahan kapas dan tidak terlalu ketat. Jangan gunakan seluar dalam yang berbahan nilon kerana bahan ini tidak dapat menyerap peluh dengan sepenuhnya. Bahan kapas boleh mengurangkan pertumbuhan bakteria.
 • Elakkan mandi dengan air berbusa.
 • Jangan gunakan “panty liner” yang mengandungi pewangi buatan.
 • Segera gantikan pakaian renang atau olahraga setelah berolahraga.
 • Minum air secukupnya untuk mengelakkan jangkitan.
 • Makan makanan karbohidrat kompleks dan bijirin untuk mencegah lingkungan yang mempunyai bakteria.
 • Gunakan kondom semasa mengadakan hubungan seksual.
 • Elakkan penggunaan pembalut, tisu, dan sabun beraroma kuat untuk menjaga kebersihan kelamin
Sekiranya anda mengalami tanda-tanda keputihan yang membimbangkan semasa kehamilan, sila rujuk kepada doktor anda secepat yang mungkin dan dapatkan rawatan yang secukupnya. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - ciri keputihan saat hamil muda, mengubati keputihan saat hamil, keputihan saat hamil 5 bulan, ibu hamil keputihan berwarna kuning, keputihan saat hamil 7 bulan

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)