Bahayakah kesan pil perancang kepada saya walaupun inginkan faedah dalam mengawal dari menjadi hamil?

Jun 7, 2020 | Dijawab oleh: Dr Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah tangga yang baru melahirkan anak kedua saya. Saya ingin mendapatkan nasihat doktor tentang pil perancang yang boleh digunakan oleh saya. Untuk anak pertama saya, saya mengamal cara kawalan kelahiran melalui implan yang dimasukkan di tangan saya. 
Walaubagaimanapun, saya telah mengalami tindak balas terhadap implan tersebut dan menyebabkan rasa sakit dan kemerahan pada kawasan implan tersebut. Saya rasa takut untuk memulakan semula cara kawalan kelahiran melalui implan ini. Ada sesetengah rakan-rakan saya mengesyorkan bahawa terdapat beberapa jenis pil perancang yang mempunyai ciri yang sama seperti implan. Mereka juga berkata kaedah pil perancang lebih mudah dan kurang kesan sampingannya. Saya ingin menyusu badan anak saya sekurang-kurangnya satu tahun. Pada masa sekarang, saya tidak ambil sebarang pil atau ubatan lain. Saya juga tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan dan tidak pernah masuk wad untuk sebab-sebab lain kecuali untuk melahirkan anak. 
Kitaran haid saya adalah kitaran 28 hari dan sentiasa teratur. Ada kalanya saya mengalami kekejangan perut semasa haid tetapi tidak sampai memerlukan ubatan atau rujukan doktor. Saya ingin tahu jika pil perancang dinasihatkan untuk saya. Apakah kesan pil perancang? Bolehkah doktor terangkan jenis pil perancang yang terdapat di pasaran dan cara penggunaan pil perancang?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Jenis kawalan hamil yang anda gunakan adalah keputusan peribadi, dan terdapat banyak pilihan untuk dipilih. Sekiranya anda seorang wanita yang aktif secara seksual, anda boleh mempertimbangkan pil perancang. Pil perancang, juga dikenali sebagai pil kontraseptif, adalah ubat yang makan untuk mencegah kehamilan. Mereka adalah kaedah perancangan yang berkesan. Anda boleh ketahui cara pil ini berfungsi dan kesan sampingan yang boleh disebabkan oleh pil tersebut, serta faktor-faktor lain untuk membantu anda menentukan jika pil kawalan kelahiran adalah pilihan yang baik untuk anda.

Apakah itu pil perancang

Pil perancang adalah sejenis ubat yang mengandungi hormon yang anda ambil setiap hari untuk mencegah kehamilan. Terdapat banyak jenis pil yang berlainan. Pil adalah selamat, berpatutan, dan berkesan jika anda selalu mengambilnya tepat pada waktunya. Selain mencegah kehamilan, pil ini mempunyai banyak fungsi lain seperti mengawal haid yang tidak teratur. Terdapat beberapa jenis pil perancang yang terdapat di pasaran, antaranya:

Pil kombinasi mengandungi hormon bentuk sintetik (buatan manusia) estrogen dan progestin. Ianya mempunyai 2 jenis pil dalam satu paket iaitu pil aktif (mengandungi hormon) dan pil tidak aktif (tidak mengandungi hormon). Terdapat beberapa jenis pil gabungan:
 • a) Pil monofasik: Ini digunakan dalam kitaran satu bulan dan setiap pil aktif memberi anda hormon yang sama. Semasa minggu terakhir kitaran, anda mengambil pil tidak aktif dan mempunyai period anda.
 • b) Pil multifasik: Ini digunakan dalam kitaran satu bulan dan menyediakan tahap hormon yang berbeza semasa kitaran. Semasa minggu terakhir kitaran, anda mengambil pil tidak aktif dan mempunyai period anda.
 • c) Pil kitaran yang dilanjutkan: Ini biasanya digunakan dalam kitaran 13 minggu. Anda mengambil pil aktif selama 12 minggu, dan pada minggu terakhir kitaran, anda mengambil pil tidak aktif dan mempunyai tempoh anda. Akibatnya, anda mempunyai periodanda tiga hingga empat kali setahun.
 • Progestin sahaja pil mengandungi progestin tanpa estrogen. Jenis pil ini juga dipanggil minipill. Pil hanya progestin boleh menjadi pilihan yang sesuai untuk wanita yang tidak boleh mengambil estrogen untuk kesihatan atau sebab lain. Dengan pil-pil progestin sahaja, semua pil dalam kitaran aktif. Pil ini tidak ada pil yang tidak aktif, jadi anda mungkin dapat atau tidak mempunyai haid semasa mengambil pil progestin sahaja.
Pil gabungan berfungsi dengan dua cara. Pertama, mereka menghalang ovari anda mengeluarkan telur setiap bulan. Kedua, pil ini menyebabkan badan anda menghasilkan lebih banyak mukus serviks. Lendiran cecair di sekitar leher rahim anda yang membantu perjalanan sperma ke rahim anda supaya dapat menyuburkan telur. Lendir yang tebal dapat membantu mencegah sperma daripada mencapai rahim.

Pil yang hanya mengandungi progestin sahaja berfungsi dengan cara-cara yang berbeza. Terutamanya, ia memekatkan mukus serviks dan dengan penipisan endometrium anda. Endometrium anda adalah lapisan rahim anda di mana telur terletak selepas ia disenyawakan. Sekiranya lapisan ini lebih nipis, lebih sukar untuk telur dimasukkan ke dalamnya, yang akan menghalang kehamilan. Di samping itu, pil progestin boleh menghalang ovulasi.

Apakah kesan pil perancang

Walaupun pil kawalan kelahiran selamat untuk kebanyakan wanita, mereka membawa beberapa kesan sampingan dan risiko. Setiap wanita bertindak balas berbeza dengan hormon pada pil kawalan kelahiran. Sesetengah wanita mempunyai kesan sampingan, seperti:

 • Keperluan seks berkurangan
 • Rasa loya
 • Pendarahan antara kitaran
 • Kesakitan payudara
 • Perubahan emosi

Sekiranya mengalami tanda-tanda berikut, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda dengan segera:

 • Sakit perut
 • Sakit dada
 • Sakit kepala yang teruk
 • Penglihatan kabur
 • Bengkak atau sakit pada kaki dan paha
Risiko yang serius menggunakan pil kawalan kelahiran, terutama pil kombinasi, adalah peningkatan risiko pembekuan darah. Ini boleh menyebabkan:

 • trombosis vena dalam
 • serangan jantung
 • strok
 • embolisme pulmonari
Secara keseluruhannya, risiko darah beku daripada menggunakan apa-apa jenis pil kawalan kelahiran adalah rendah. Walau bagaimanapun, risiko darah beku dari pil perancang lebih tinggi untuk wanita tertentu. Ini termasuk wanita yang obes, tekanan darah tinggi, dan membaring katil untuk jangka masa panjang seperti pesakit yang baru menjalani pembedahan besar.

Apakah faedah pil perancang

Pil perancang mempunyai beberapa faedah, antaranya:

 • Anda tidak perlu bimbang tentang kawalan kelahiran semasa hubungan intim.
 • Mereka berkesan. Mereka melindungi daripada kehamilan lebih baik daripada kebanyakan pilihan kawalan kelahiran yang lain.
 • Mereka membantu mengawal kitaran haid anda. Ini boleh membantu wanita dengan tempoh yang tidak teratur atau haid yang berlebihan.
 • Anda akan kembali ke proses biasa selepas berhenti mengambilnya. Ini bermakna apabila anda berhenti mengambil pil ini, kitaran anda akan kembali normal dan anda boleh hamil kemudian.
 • Pil perancang gabungan boleh memberikan beberapa manfaat iaitu mengurangkan jerawat, melindungi wanita daripada kehamilan ektopik, penipisan tulang, pertumbuhan payudara bukan kanser, kanser endometrium dan ovari, anemia, tempoh haid yang berlebihan dan tidak teratur, dan kekejangan haid yang teruk.
 • Pil progestin sahaja mempunyai manfaat yang lebih selamat untuk wanita yang tidak boleh bertolak ansur dengan terapi estrogen, terutamanya perokok, berusia lebih dari 35 tahun, mempunyai sejarah darah beku, dan mahu menyusu badan.

Bagaimana cara untuk makan pil perancang

Pil gabungan datang dalam pelbagai bentuk. Ini termasuk pek bulanan, yang mengikuti 21 hari, 24 hari, atau 28 hari kitaran. Rejimen yang dilanjutkan boleh mengikuti kitaran 91-hari. Untuk semua format ini, anda mengambil satu pil setiap hari pada masa yang sama. Sebaliknya, pil hanya progestin, hanya datang dalam bungkusan 28. Pek pil dua puluh lapan hari mengandungi 21 pil aktif dan tujuh pil tidak aktif (plasebo). Pek pil ditandakan dengan hari-hari seminggu untuk mengingatkan anda untuk mengambil pil setiap hari. Tujuh pil yang tidak aktif dalam pek pil 28 hari ditambah supaya anda diingatkan untuk memulakan pek pil baru selepas 28 hari.Seperti pil kombinasi, anda mengambil satu pil pada masa yang sama setiap hari.

Bagaimana jika saya terlupa untuk ambil pil perancang

Jika anda terlupa makan pil kawalan kelahiran, ambil pil sebaik sahaja anda teringat. Jika anda tidak ingat sehingga keesokan harinya, teruskan dan makan dua pil pada hari itu. Jika anda terlupa mengambil pil anda selama dua hari, ambil dua pil pada hari yang anda ingat dan dua pil pada keesokan harinya. Anda akan kembali mengikut jadual. Jika anda terlepas lebih daripada dua pil, hubungi doktor anda. Anda boleh diberitahu untuk mengambil satu pil setiap hari sehingga Ahad lalu memulakan pek pil baru atau membuang seluruh pek pil dan memulakan dengan pek baru pada hari yang sama. Bagi mengelak kekeliruan sila bercakap dengan doktor jika terdapat keraguan.

Tidak semua jenis pil adalah sesuai untuk setiap wanita. Anda boleh merujuk kepada doktor anda tentang pilihan pil mana yang paling sesuai untuk anda. Faktor-faktor yang boleh menjejaskan pilihan anda termasuk:

 • gejala haid anda
 • sama ada anda menyusu
 • kesihatan kardiovaskular anda
 • keadaan kesihatan kronik lain yang mungkin anda hadapi
 • ubat lain yang mungkin anda ambil
Sekiranya anda mempunyai kesan sampingan seperti yang dinyatakan, berbincanglah dengan doktor anda untuk mencuba kaedah lain. Anda juga boleh merujuk kepada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - kesan suntikan perancang keluarga, cara makan pil perancang, kesan makan pil perancang

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?