Perlu Bantuan?

Mengapa Kulit Muka Mengelupas (Facial Skin Peeling) dan Bagaimana Mengatasinya?

Dijawab oleh: Dr Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar
Dikemaskini pada: Jun 5, 2020

Soalan:
Selamat pagi, doktor. Saya bekerja sebagai seorang petani dan saya berusia 35 tahun. Saya mempunyai tanah saya yang tersendiri dan saya melakukan kegiatan menanam padi di kawasan tersebut. Saya sudahpun berkahwin dan isteri saya berumur 32 tahun. Isteri saya tidak bekerja dan hanya seorang suri rumah. Kami mempunyai 2 orang anak yang masih belajar di sekolah rendah berhampiran rumah. Kegiatan menanam padi ini baru saja saya mulakan sejak ayah saya meninggal dunia. Beliau telah mewasiatkan tanah tersebut atas nama saya dan sayalah yang menjaganya untuk beberapa bulan ini. Sejak kebelakangan ini iaitu semenjak saya memulakan kegiatan menanam padi ini, saya mendapati kulit muka mengelupas. Pada mulanya, saya tidak perasan langsung mengenai kulit muka saya ini tetapi isteri saya yang menegur saya dan memberitahu bahawa kulit muka saya saban hari semakin teruk. Apabila saya menyentuh muka saya, ianya berasa amat kasar dan tidak selesa. Saya juga cuba mencuci muka saya dengan air sekerap yang mungkin tetapi masih tidak dapat mengatasi masalah ini. Bolehkah doktor menerangkan kepada saya kenapa kulit muka saya mengelupas dan apakah yang boleh saya lakukan untuk mengatasi masalah ini? Adakah masalah ini akan berlarutan untuk selama-lamanya?
Jawapan:
Terima kasih encik atas soalan tersebut. Berdasarkan butiran yang diberikan oleh encik, saya memahami encik mempunyai masalah kulit muka mengelupas dimana encik sudahpun tahu tentang perkara itu.Kulit muka mengelupas kerana sel-sel yang telah mati pada kulit muka sedang digantikan dengan sel-sel baru dan ianya dinamakan proses regenerasi kulit. Dalam kes encik, encik mungkin mengalaminya tetapi keadaan pengelupasan kulit menjadi lebih teruk kerana keadaan kerja encik.

Hal ini kerana kerja seharian encik memerlukan jangka masa yang lama di bawah cahaya matahari yang terik. Ini boleh mengakibatkan kulit muka menjadi kering dengan cepat. Apabila, kulit muka menjadi kering, ianya akan mengakibatkan kulit muka mengelupas. Inilah masalah yang sedang dialami oleh encik. Jadi, penyelesaian untuk masalah ini ialah encik haruslah banyakkan minum air masak supaya tubuh badan tidak mengalami kekurangan air. Selain itu, encik boleh menggunakan rawatan medikal atau bahan-bahan alami untuk menjadikan kulit muka sentiasa lembap. Antara bahan alami yang paling berkesan ialah minyak kelapa. Encik bolehlah menyapu minyak kelapa ini pada muka encik dan selepas dibiarkan seketika, dibasuh sehingga bersih. Jika encik mengamalkan kaedah ini setiap hari maka ianya tidak akan menjadi masalah lagi. Kulit muka encik akan menjadi lembap dan tiada lagi pengelupasan kulit. Masalah ini tidak akan berlarutan selama-lamanya. Sekiranya encik mengikuti nasihat yang diberi maka masalah ini akan berakhir dengan sendirinya. 

APAKAH PENYEBAB KULIT MUKA MENGELUPAS

 • Kulit muka menggelupas sering dialami oleh kebanyakan orang. Hampir setiap orang akan mengadu mengenai kulit muka mereka mengelupas dan ianya sangat mengganggukan. Penyebab utama kulit muka mengelupas ialah sel-sel mati pada muka sedang digantikan dengan sel-sel baru pada kulit muka. Proses ini dipanggil regenerasi kulit.
 • Selain itu, terdapat juga sesetengah orang akan mengadu bahawa kulit muka mereka menggelupas dengan lebih kerap. Hal ini mungkin mengenai masalah lain dan bukan kerana regenerasi sel. Penyebab lain ialah kulit muka sangat kering.
 • Hal ini kerana apabila keadaan persekitaran sangat panas disebabkan cahaya matahari yang terik maka ia boleh mengakibatkan kekeringan pada kulit muka. Di samping itu, pencuci muka yang tidak sesuai dengan muka kita juga boleh mengeringkan kulit muka sekaligus mengelupas kulit muka.
 • Penyebab lain yang boleh menjejaskan kulit muka ialah pemakaian kosmetik yang tidak sesuai dengan kulit kita. Sekiranya, seseorang itu memakai produk kosmetik yang tidak asli ataupun produk kosmetik yang tidak sesuai dengan kulit kita,ia boleh menjejaskan kulit kita yang lembut dan mengakibatkan kemerahan dan pengelupasan.
 • Tambahan pula, seseorang itu juga boleh mendapat kulit muka mengelupas apabila mereka menghidap alergi. Alergi yang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor seperti cuaca, makanan, debu dan banyak lagi. Sekiranya terdapat sesuatu yang boleh mendatangkan alergi maka kesan sampingan yang berikutan ialah kulit muka mengelupas.
 • Di samping itu, terdapat juga beberapa krim muka yang sememangnya berfungsi untuk mengelupas kulit muka. Hal ini kerana krim-krim seperti ini membantu mencepatkan proses regenerasi kulit muka supaya kulit muka kita akan kelihatan cantik.
 • Seterusnya, bekas luka pada kulit muka juga boleh menyebabkan kulit muka mengelupas. Hal ini kerana apabila terdapat bekas luka, maka sel-sel akan segera ke tempat bekas luka tersebut untuk menggantikan sel mati dengan sel baru. Jadi, proses regenerasi kulit yang berlaku akan mengakibatkan kulit muka mengelupas.
 • Akhir sekali, seseorang itu juga haruslah kerap minum air untuk memastikan tubuh badan menerima kuantiti air yang diperlukan. Setiap individu harus minum 8 gelas air sehari. Ini akan menghindari diri bukan sahaja daripada penyakit malah ia juga dapat mencegah pengelupasan kulit muka. Seperti yang diketahui ramai, air ialah ubat semula jadi yang dapat membantu mencegah sebarang masalah yang tidak diingini.

APAKAH CARA MENGATASINYA SECARA SEMULA JADI

 • Terdapat banyak cara yang boleh digunakan untuk menghilangkan masalah kulit muka mengelupas ini tetapi kaedah yang paling mudah malah murah ialah dengan menggunakan bahan-bahan semula jadi.
 • Salah satu cara yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah ini ialah madu. Seperti yang diketahui ramai, madu memang terkenal dengan khasiatnya yang asli lagi tulen. Madu ini bolehlah digunakan dengan menyapunya pada muka dan dibiarkan kering. Selepas itu, muka dibasuh sehingga bersih. Jika ini diamalkan selalu maka masalah kulit mengelupas boleh diatasi serta bintik-bintik hitam pada muka juga dapat dikurangkan.
 • Selain itu, kita juga bolehlah menggunakan buah lemon. Lemon ini mempunyai cirri-ciri anti bakteria yang dikagumi ramai. Buah lemon dibelah dua dan disapu pada kulit muka dan dibiarkan selama beberapa minit sebelum dicucikan. Apabila kaedah ini diamalkan selalu maka kulit muka akan berasa lembut dan berseri serta dapat menghentikan kulit muka dari mengelupas.
 • Di samping itu, kita juga boleh menggunakan kaedah lain seperti minyak kelapa. Minyak kelapa merupakan ubat yang mujarab. Ianya digunakan secara meluas dalam bidang kosmetik. Kegunaannya adalah untuk menghilangkan kulit yang mengelupas, menghindari kulit muka kering atau kusam dan banyak lagi.
 • Sehubungan dengan itu, cara lain untuk mengatasi masalah kulit mengelupas dengan menggunakan bahan semula jadi ialah buah betik. Buah betik mengandungi nutrien dan anti-oksidan yang tinggi. Dengan ini, ia akan membantu melahirkan kulit yang lembut dan bebas daripada kulit mengelupas serta jerawat. Cara penggunaan ialah dengan mengisar buah betik sehingga menjadi jus lalu jus tersebut disapukan pada muka. Biarkan selama beberapa minit sehingga kering dan muka dicuci bersih. Sekiranya diamalkan tiap-tiap hari tanpa gagal, semestinya dapat menghindari kulit muka mengelupas.

BILA ANDA HARUS JUMPA DOKTOR

 • Sekiranya masalah kulit mengelupas anda berlarutan dan tidak hilang walaupun anda telah mengambil langkah-langkah pencegahan maka itu merupakan satu faktor yang memerlukan perhatian seorang doktor. Hal ini kerana mungkin kulit muka mengelupas kerana faktor lain dan bukan kerana faktor yang boleh diubati dengan tersendiri.

 • Selain itu, anda juga harus memerhatikan kulit muka anda yang mengelupas. Sekiranya, kulit muka anda mengelupas dan diturut serta oleh kemerah-merahan dan kegatalan maka ia memerlukan pemerhatian doktor. Ini boleh disebabkan oleh sesuatu yang membahayakan kesihatan dan harus dicegah dengan pantas.

 • Di samping itu, kulit muka mengelupas juga perlu diperhatikan dan dipastikan tidak berdarah. Hal ini kerana kadang kala apabila kulit muka terlalu kering dan mula mengelupas ianya akan mengakibatkan pendarahan. Perkara ini perlu dibawa ke doktor dan doktor akan memberi ubat yang sesuai untuk mengembalikan kulit muka ke tahap normal.
Kesimpulannya, seseorang itu haruslah menjaga kulit muka mereka dengan baik. Hal ini kerana kulit muka sangat penting untuk penampilan diri. Jadi, dengan menggunakan petua-petua yang ada, seseorang itu dapatlah menjaga keserian wajah masing-masing supaya penampilan diri akan bertambah efektif.Layari laman web www.doctoroncall.com.my 

Rujukan

Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA


Perlukan Nasihat Kesihatan?
Jangan Risau! Tanya soalan anda kepada seorang doktor hari ini. Tanya Doktor RM0

Anda sedia untuk lawan jangkitan?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Ketahui jika badan anda cukup kuat untuk melawan sebarang jangkitan Mula Ujian Percuma

Farmasi Atas Talian
Dapatkan ubat anda secara online melalui e-farmasi DoctorOnCall Daftar dan dapat RM30

Soalan berkenaan - cara mengatasi kulit wajah mengelupas dan cerah, masker untuk kulit kering mengelupas, cara menghilangkan kulit mengelupas dengan cepat, kulit terasa kering dan perih, mengatasi kulit wajah mengelupas akibat kosmetik

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my