Apakah penawar kencing tikus (Leptospirosis Treatment) paling berkesan?

Jun 10, 2020 | Dijawab oleh: Dr Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar

Sulit

Salam, doktor. Saya merupakan seorang suri rumah yang berusia 40 tahun. Saya telah melawat air terjun di Kedah pada minggu yang lepas ketika melancong dan telah mengalami demam panas serta sakit sendi untuk beberapa hari. Saya telah melawat doktor dan menjalankan ujian darah kerana saya bimbang bahawa dijangkiti demam denggi. Namun demikian, doktor telah mengesan bahawa saya dijangkiti dengan penyakit leptospirosis iaitu disebabkan oleh kencing tikus.


Nasib baiklah gejala-gejala yang dihidapi oleh saya tidak terlalu serius dan doktor telah berpesan bahawa rehat yang mencukupi serta ubat antibiotik sahaja yang diperlukan. Saya telah melayari laman web dan mendapati bahawa terdapat penawar kencing tikus tradisional seperti serai untuk merawat penyakit ini. Bolehkah doktor menerangkan tentang ubat tradisional ini dan adakah ia selamat untuk digunakan?

Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Untuk menjawab soalan puan, memang terdapat penawar kencing tikus (Leptospirosis Treatment) tradisional yang dipercayai dapat merawat penyakit leptospirosis dalam kalangan masyarakat di negara kita. Namun demikian, rawatan tradisional tersebut tidak mempunyai penjelasan saintifik dan tidak dapat disyorkan oleh saya sebagai seorang doktor perubatan. Saya tidak menasihatkan sesiapa, termasuklah puan ataupun orang ramai untuk merawat penyakit yang berbahaya ini dengan menggunakan ubatan tradisional kerana kajian terhadap keberkesanan rawatan ini belum pernah dilakukan.

Walaupun demikian, saya berasa bahawa tindakan puan untuk mendapat rawatan perubatan daripada doktor merupakan sesuatu yang sesuai. Puan sememangnya bernasib baik kerana tidak menghidap penyakit leptospirosis yang serius dan boleh dirawat di rumah semata-mata. Saya faham bahawa puan mungkin masih mengalami gejala-gejala penyakit kencing tikus ini seperti demam dan sakit sendi dan ingin mencari rawatan alternatif untuk mempercepatkan proses pemulihan puan. Oleh itu, saya akan terangkan serba sedikit mengenai penyakit ini serta beberapa jenis penawar kencing tikus supaya puan boleh membuat keputusan sendiri sama ada puan ingin mencuba ubatan tradisional ini.

Apakah penyakit kencing tikus

Penyakit kencing tikus atau juga dikenali sebagai penyakit leptospirosis berpunca daripada jangkitan bakteria yang dikenali sebagai Leptospira.Penyakit ini disebabkan oleh kencing haiwan yang terjangkit dan biasanya dijumpai di kawasan tropika seperti Malaysia. Biasanya haiwan yang terbabit merupakan tikus.

Manusia boleh terjangkit melalui pendedahan dengan kencing yang tercemar pada luka ataupun terminum atau termakan makanan yang tercemar dengan kencing tikus. Selain itu, jangkitan boleh berlaku dengan melaui udara yang mengandungi titisan air kencing yang tercemar dengan kuman Leptospira. Aktiviti perkelahan di kawasan air merupakan satu cara lazim terjangkit penyakit ini.

Penyakit ini boleh mendatangkan gejala yang ringan sehingga serius. Biasanya, 90% orang yang terjangkit mengalami gejala yang ringan sahaja contohnya demam panas, sakit sendi, mata merah dan sakit perut. Ada sesetengah orang yang boleh mengalami gejala yang teruk contohnya kerosakan buah pinggang, jaundis, pendarahan dalam paru-paru serta jangkitan kuman otak dikenali sebagai meningitis. Biasanya, kelewatan mendapatkan rawatan awal terhadap demam yang dianggap biasa merupakan punca kepada penghidap penyakit kencing tikus ini maut.

Apakah jenis penawar kencing tikus

Rawatan untuk penyakit kencing tikus ini merupakan ubat-ubatan seperti antibiotik yang boleh diberikan melalui suntikan atau dimakan. Antibiotik merupakan sejenis ubat yang boleh membasmi jangkitan bakteria dari badan. Ubat-ubatan ini merupakan sesuatu rawatan yang memang terbukti dapat merawat penyakit kencing tikus ini. Contoh antibiotik yang sering digunakan adalah:

 1. Penicillin G
 2. Ampicillin
 3. Doxycycline
 4. Amoxicillin
 5. Ceftriaxone
Namun demikian, petua yang dikatakan boleh merawat penyakit kencing tikus ini telahpun tersebar pada laman web sejak kebelakangan ini. Petua ini menyatakan bahawa serai merupakan sesuatu penawar penyakit kencing tikus. Dalam petua ini, beberapa batang serai termasuk daunnya dibasuh lalu direbus. Air rebus dengan serai ini hanya perlu diminum supaya dapat sembuh daripada jangkitan kuman ini. Dalam post yang viral ini, dikatakan bahawa pesakit yang terlantar di katil akibat penyakit kencing tikus telah terbangun setelah minum air ini.

Apakah kegunaan penawar kencing tikus

Sememangnya, serai merupakan sesuatu yang sedang dikaji untuk tujuan kesihatan. Bahan aktif serai yang dipanggil citral adalah bahan aktif penting dalam pharmaseutikal, industri minyak wangi dan kosmetik. Setakat ini, walaupun data hasil kajian masih tidak mencukupi, serai digunakan untuk:

 • Menurunkan kolesterol
 • Sakit perut
 • Muntah
 • Batuk
 • Sebagai antiseptik
 • Membunuh protozoa (Entamoeba histolytica) di dalam oerut
 • Mengurangkan risiko kencing manis dan gout
 • Mungkin merupakan antibiotik untuk beberapa organisma seperti Bacillus subtilis, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Staphlococcus aureus, Serratia sp.

Apakah kesan sampingan penawar kencing tikus

Namun demikian, tiada kajian yang mengaitkan serai dan bakteria leptospira. Gelaran serai sebagai sesuatu “penawar” untuk kencing tikus itu memang tidak betul kerana perkataan “penawar” ini bermaksud pesakit yang pulih akibat ubat ini. Hal ini akan menyebabkan pesakit yang mempercayai petua tersebut untuk lewat mendapat rawatan yang terbukti berkesan di hospital dan mungkin maut.

Air rebusan serai ini mungkin tidak mempunyai kesan-kesan sampingan kepada kesihatan, tetapi kesan sampingannya wujud pada pesakit yang mungkin tidak akan ke hospital walaupun demam panas, kulit menjadi kuning dan mengalami pendarahan dalaman kerana percaya bahawa serai dapat menawar penyakit mereka.

Oleh itu, orang ramai tidak haruslah mempercayai petua-petua yang diuar-uarkan pada medial sosial tanpa bukti yang kukuh. Dalam semua artikel yang disiarkan yang menyatakan bahawa pesakit sembuh selepas minum air rebusan serai ini, tiada pun disebutkan nama hospital atau keadaan pesakit. Tidak juga diterangkan sama ada ubat moden yang diberikan tidak berkesan atau sebenarnya pesakit sembuh kerana pemberian ubat moden di hospital?

Ubat kampung dan ubat tradisional memang ada yang mempunyai kepentingan kesihatan, tetapi pengambilan ubatan tersebut haruslah dibincangkan dengan doktor dan tidaklah diambil dengan harapan bahawa ubatan ini merupakan “penawar”. Sekiranya ubat atau herba tradisional yang dibawa oleh pesakit ke hospital selamat dimakan, sememangnya para doktor tidak akan melarang pesakit daripada makan ubat tersebut.

Hasil penawar kencing tikus

Hasil dari “post” pada laman web ini, saya berpendapat bahawa kajian mengenai serai sebagai antimikrobial kepada Leptospira haruslah dilakukan. Walaupun masyarakat di Negara kita ada yang mungkin mengkritik pakar perubatan sebagai seorang yang memandang serong terhadap ubat tradisional dan hanya merasakan bahawa ubat moden yang betul, tetapi sememangnya ubat yang diberikan oleh para doktor hospital kepada pesakit sudah terbukti keberkesannya melalui kajian yang sahih.

Manakala, ubatan tradisional ada yang tidak pernah dikaji ataupun ditambah dengan bahan-bahan yang berbahaya. Pada laman web juga terpapar vitamin yang kononnya boleh merawat denggi dan penyakit kencing tikus. Tablet vitamin ini memang tidak diketahui sama ada kandungannya hanya setakat herba tradisional ataupun telah ditambah dengan bahan lain yang mungkin berinteraksi dengan ubat moden yang diberikan di hospital.

Kesimpulannya, penyakit kencing tikus ini merupakan sesuatu penyakit yang mungkin mempunyai komplikasi yang serius, tetapi sebenarnya mudah dirawat dengan ubat makan atau suntikan sahaja. Adalah penting bahawa orang ramai harus memastikan informasi kesihatan yang terpapar di Facebook atau Google berasal daripada sumber yang dipercayai dan bukannya orang awam yang hanya berkongsi maklumat yang tidak betul dan hanya akan mengelirukan masyarakat.

Sekiranya puan mempunyai sebarang keraguan yang lain, puan bolehlah merujuk kepada laman webwww.doctoroncall.com.my untuk nasihat lanjutan.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - tanda kencing tikus, rawatan penyakit kencing tikus, penawar leptospirosis

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)