Adakah Anda Tahu Kebaikan Berbekam Pada Tubuh Badan Anda? Jom Baca Lebih Lanjut

Jun 2, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit

Salam sejahtera doktor. Saya David, ingin bertanyakan doktor mengenai bekam. Saya ada mengikuti kawan saya pergi membuat sesi berbekam di sebuah pusat rawatan alternatif di KL. Ketika kawan saya membuat terapi ini, saya melihat darah berwarna gelap yang dikeluarkan dari kulit yang dikumpulkan dalam cawan bekam tersebut. Pengendali tersebut memberitahu saya bahawa ianya adalah darah kotor.

Saya juga ada mendengar beberapa manfaat bekam lain yang diberitahu oleh pengendali pusat bekam tersebut dan berasa berminat untuk mencubanya. Persoalan saya disini, sejauh manakah keberkesanan dan kebaikan terapi ini? Apa yang perlu saya ketahui mengenai bahayanya dan perkara yang perlu saya ambil sebelum mencubanya? Jawapan doktor amat dihargai, terima kasih.

Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Terima kasih kepada saudara yang bertanyakan soalan. Berdasarkan kepada soalan dan keterangan yang anda berikan, berbekam adalah salah satu kaedah perubatan alternatif yang telah lama dipraktikkan. Rawatan ini mempunyai beberapa kebaikan dan risikonya tersendiri. Antara potensi kebaikan berbekam pada kesihatan seseorang adalah seperti melegakan ketegangan otot, melancarkan aliran darah dan mengurangkan sakit kronik. Risiko bagi perubatan ini adalah seperti jangkitan kulit, lemah badan dan pening kepala. Terdapat banyak lagi potensi manfaat dan risiko terapi ini yang akan dibincangkan dengan lebih lanjut dalam artikel di bawah.

Apakah yang dimaksudkan dengan bekam atau cupping therapy?

Sekiranya anda berminat dengan rawatan alternatif ini, pastinya anda pernah melihat gambar-gambar rawatan bekam bukan? Bekam adalah kaedah perubatan yang menggunakan tekanan rendah (“negative pressure”). Kaedah ini telah diamalkan sejak beribu tahun lamanya di tamadun-tamadun terkemuka dunia seperti Tamdadun Mesir Purba, Tamadun China dan Tamadun TImur Tengah Islam. Di Malaysia, bekam amat sinonim dengan perubatan Islam bagi mereka yang beragama Islam. 

Saya ada mendengar mengenai dua jenis bekam yang utama. Boleh doktor terangkan lebih lanjut?

Rawatan alternatif popular ini mempunyai dua jenis yang berbeza namun sesetengah pengamal akan memberitahu masih terdapat banyak lagi jenis bekam seperti bekam kepala. Umumnya, dua jenis bekam adalah bekam angin dan bekam darah

A) Bekam Angin

Cara bekam angin adalah dengan meletakkan cawan khusus pada bahagian badan yang hendak dirawat seperti belakang badan seseorang. Kemudiannya, pengamal tersebut akan membakar samada herba, kertas atau sedikit larutan alkohol pada kulit yang ditekup oleh cawan bagi menghasilkan tekanan negatif diantara cawan tersebut dan kulit. Hal ini akan menyebabkan bahagian tersebut naik seperti bengkak. Sesetengah pengamal akan menggunakan mesin untuk menyedut angin keluar dari cawan khas ini bagi menghasilkan bengkak yang lebih konsisten.

B) Bekam Darah

Sebenarnya tidak banyak beza antara bekam darah mahupun angin kerana bagi prosedur bekam darah, jarum atau pisau skalpel akan digunakan untuk mengeluarkan darah dari titik rawatan yang dikenalpasti.

Apakah benar manfaat-manfaat bekam kepada tubuh seseorang?

Walaupun rawatan ini telah diamalkan sejak beribu tahun lamanya, masih tidak banyak kajian mendalam mengenai keberkesanan bekam. Terdapat beberapa potensi kebaikan berbekam yang dikenalpasti seperti:

1) Melancarkan aliran darah

Rawatan alternatif ini pada dasarnya menyebabkan saluran darah lebih jelas pada permukaan kulit disamping menyebabkannya lebih besar akibat perubahan tekanan udara diluar badan. Hasilnya aliran darah akan lebih lancar dan ini baik bagi pesakit yang mempunyai faktor risiko seperti kolesterol tinggi dan kencing manis

2) Kebaikan bekam muka

Kaedah berbekam pada muka mempunyai sedikit kontroversi kerana risikonya. Namun begitu, rawatan ini telah disebut boleh merawat kondisi seperti kayap, migrain, jerawat serta kelumpuhan muka akibat strok (angin ahmar) atau “Bell’s Palsy”. Kebanyakkan ahli perubatan masih lagi tidak menemui mekanisme bagaimana bekam pada muka boleh mendatangkan manfaat seperti yang disebutkan diatas. 

Oleh sebab aliran darah semakin lancar akibat perubahan tekanan pada titik bekam, maka sel-sel darah putih serta kandungan darah yang lain mudah untuk sampai ke titik tersebut dan meransang pemulihan sel serta pengeluaran sisa toksik atau kuman. Terdapat pelbagai bahaya bekam di wajah seperti risiko darah tersumbat dan menyebabkan strok ataupun buta! Oleh yang demikian, ianya jarang dipraktikkan melainkan mereka yang profesional dan berpengalaman. 

3) Melegakan penyakit-penyakit reumatik/sendi kronik

Kondisi-kondisi seperti artritis reumatik (“rheumatic arthritis”) dan gout dipercayai dapat dilegakan simptom-simptom mereka dengan kaedah bekam darah berdasarkan kenyataan daripada Persatuan Bekam British. Hal ini berkemungkinan kerana penyakit-penyakit kronik ini mempunyai lebihan penanda keradangan atau toksik seperti asid urik dalam darah yang sukar dibuang melalui air kencing. 

Oleh sebab terdapat pengeluaran darah yang terkawal dan sedikit melalui bekam darah, lebihan toksik dan penanda keradangan ini juga dapat dibuang. Ianya dipercayai akan lebih efektif sekiranya prosedur ini dilakukan pada bahagian sendi yang sakit. 

4) Merawat kondisi kulit kronik

Penyakit kulit kronik seperti ekzema dan psoriasis dipercayai dapat dirawat dengan kaedah berbekam juga. Tiada bukti kukuh untuk menyokong tuntutan ini dalam aspek penyembuhan penyakit-penyakit yang dinyatakan. Pengurangan gejala dan skala simptom mungkin dapat dicapai kerana punca-punca penyakit kulit kronik ini adalah berpunca daripada serangan sistem imun sendiri pada kulit pesakit. 

Dengan membuang darah yang terkawal beserta perubahan tekanan pada titik yang dikenalpasti, rawatan alternatif ini dipercayai dapat membuang sedikit sel-sel darah putih serta penanda keradangan yang menyebabkan gejala dan penyakit kulit ini. 

5) Rawatan sampingan tekanan darah tinggi

Penyakit darah tinggi sememangnya tidak mempunyai penawarnya lagi. Akan tetapi dengan pengambilan ubat, senaman, penjagaan makanan serta kaedah bekam darah, ianya berpotensi untuk mengawal tekanan darah tinggi dengan lebih efektif. Hal ini berikutan pembuangan garam, kolesterol dan lemak dalam darah yang umum diketahui sebagai faktor utama kepada tekanan darah tinggi juga akan dibuang dalam bekam darah. 

6) Mengurangkan tekanan/stres dan kemurungan

Mungkin anda tidak tahu bahawa penyakit keresahan dan kemurungan juga ada kaitan biologi dan perubahan hormon dan bukan sekadar psikologi semata-mata! Rawatan bekam angin atau darah disamping dengan urutan yang selalu diberikan disetiap sesi bekam dapat membantu menenangkan fikiran dan mengurangkan stres. 

7) Membantu mengurangkan tekanan otot dan badan

Tahukah anda terdapat banyak atlet professional yang menggunakan rawatan alternatif ini bagi tujuan pemulihan yang lebih “natural”? Terdapat banyak atlet pada sukan Olimpik Rio 2016 yang menggunakan rawatan ini terutamanya atlet renang seperti Michael Phelps. Kelancaran aliran darah membantu otot-otot untuk mudah membuang sisa toksik selepas aktiviti bersukan secara efektif dan membantu pemulihan badan. 

Adakah berbekam lebih baik daripada menderma darah? Rawatan bekam boleh dibuat lebih berkala daripada menderma darah kerana jumlah darah yang dikeluarkan adalah lebih sedikit. Oleh itu, bekam darah dilihat lebih baik untuk melegakan penyakit kronik seperti yang dinyatakan diatas berikutan lebihan penanda keradangan yang berterusan dan sel darah putih tidak baik. 

Walaubagaimanapun, kesemua kebaikan dan manfaat yang dinyatakan diatas memerlukan penelitian lebih lanjut melalui kajian-kajian jangka panjang bagi membuat konklusi yang lebih tepat. 

Apakah yang perlu saya berhati-hati jika saya ingin membuat rawatan ini?

Antara efek sampingan bekam adalah:

  • Jangkitan kuman pada kulit dan dalam badan
  • Bengkak dan kesan cawan/bakar pada kulit
  • Kegatalan dan ketidakselesaan
  • Pendarahan dalaman kulit
  • Pening kepala dan lemah badan

Sekiranya anda ingin membuat rawatan ini, pastikan anda membuatnya di perusahaan yang bertauliah, bersih, selamat dan berpengalaman. Pengamal yang teliti akan memastikan kulit pesakit bersih atau dibersihkan selain memastikan keselesaan pesakit mereka. 

Akhir kata, perubatan alternatif ini semakin popular di tanah air kita dan setiap orang yang ingin menjalani rawatan ini perlu mengambil aspek keselamatan dan cakna akan rawatan ini agar tidak mudah tertipu dengan pengusaha yang sambil lewa.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - manfaat bekam bagi wanita, manfaat bekam menurut islam, manfaat bekam wajah, manfaat bekam di kepala, manfaat bekam kering, manfaat bekam untuk kolesterol

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?