Minta pencerahan mengenai minyak sayuran (Vegetable Oil) dan kegunaannya dalam kehidupan harian?

Dijawab oleh: Dr Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar
Dikemaskini pada: Jun 15, 2020

Sulit

Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah tangga. Saya mempunyai 3 orang anak yang masih kecil. Suami saya sedang bekerja sebagai seorang akauntan. Saya suka masak dan baru-baru ini saya telah berfikir untuk membuka sebuah restoran. Saya bersama suami saya telah membuat kaji selidik tentang minyak yang boleh digunakan untuk masakan kami dan mendapat tahu bahawa minyak sayuran bagus untuk pelbagai jenis masakan. Tetapi, ada sesetengah orang berkata bahawa minyak sayuran ini mempunyai lebih banyak keburukan daripada kebaikan. Saya ingin mendapatkan nasihat doktor mengenai minyak sayuran untuk digunakan dalam masakan. Betulkah minyak sayuran membawa lebih kesan sampingan daripada manfaat?

Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Minyak sayuran secara lazimnya mempunyai lebih banyak kebaikan dan faedah. Namun, penggunaan minyak ini secara berlebihan membawa keburukan pada kesihatan. Oleh itu, pengguna minyak sayuran haruslah bijak memilih.

Apakah itu minyak sayuran

 • Minyak sayuran adalah sejenis “triglyceride” yang diekstrak dari tumbuh-tumbuhan seperti pelbagai jenis buah, biji, bijirin, dan kacang (semua dianggap sayur-sayuran untuk tujuan ini).
 • .Istilah "minyak sayuran" merujuk kepada minyak tumbuhan yang cair pada suhu bilik, atau didefinisikan secara meluas tanpa mengambil kira bahan-bahan penghasilan minyak tersebut.
 • Oleh yang sedemikian, minyak sayuran dalam bentuk pepejal pada suhu bilik kadang-kadang dipanggil lemak sayur-sayuran. Berbeza dengan “triglyceride” , wax sayuran tidak mempunyai gliserin dalam strukturnya. Walaupun banyak bahagian tumbuhan boleh menghasilkan minyak tetapi dalam amalan komersial, minyak diekstrak terutamanya dari biji benih.
 • Mengenai pembungkusan makanan, istilah "minyak sayuran" sering digunakan dalam senarai ramuan tanpa merujuk kepada spesifikasi tepat tumbuhan yang digunakan, terutamanya apabila minyak yang digunakan kurang diminati oleh pengguna atau jika campuran seperti sawit, kanola, kacang soya , dan minyak bunga matahari digunakan (manakala minyak kelapa dan minyak zaitun dilihat sebagai bahan berkualiti).

Apakah kegunaan minyak sayuran

 • Masakan: Minyak sayuran biasanya digunakan untuk menambah rasa, membantu dengan tekstur, dan memasak makanan. Minyak sayuran boleh dimakan secara langsung, atau secara tidak langsung sebagai bahan makanan.
 • Menggalakkan pertumbuhan sel: Minyak seperti bunga “safflower”, “cottonseed”, bunga matahari, badam, dan gandum kaya dengan vitamin E yang diperlukan dalam badan untuk perlindungan dan perkembangan sel-sel. Vitamin ini mempunyai senarai manfaat yang panjang untuk tubuh kita termasuklah memperbaiki sistem imun, merangsang sistem pencernaan malahan melindungi tisu badan seperti kulit, mata, payudara, testis, dan hati.

Mencegah penyakit jantung:

 • Lemak “polyunsaturated” dan “monounsaturated” ” adalah bentuk lemak yang paling sering dijumpai dalam minyak sayuran. Lemak tak tepu membantu mengurangkan tahap kolesterol yang buruk dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Tambahan pula, kehadiran vitamin E dalam minyak berfungsi mencegah penyakit jantung dan menghilangkan bekuan darah yang menjadi penyebab penyakit jantung.
 • Tambahan pula, kehadiran vitamin E dalam minyak membantu dalam mencegah penyakit jantung dan menghilangkan bekuan darah yang menjadi penyebab penyakit jantung.

Menggalakkan pertumbuhan: 

 1. Asid lemak dalam badan berperanan menjalankan pelbagai fungsi, dan minyak sayuran mempunyai kelebihan tersebut. Terdapat dua jenis asid lemak, iaitu omega-3 dan omega-6 yang tidak dihasilkan secara semulajadi dan hanya diperolehi dari makanan. “Alpha-linolenic”, sejenis asid lemak omega-3, yang terdapat dalam kacang soya, canola, dan minyak biji rami mempunyai mirip dengan asid lemak yang terkandung dalam ikan. Asid lemak Omega-3 dikenali sebagai bahan anti-radang yang sering disyorkan untuk orang yang mengalami masalah kronik, kulit dan pencernaan. Sebaliknya, omega-6 adalah pro-radang, yang juga diperlukan tetapi penggunaan jangka panjang dalam kuantiti yang banyak akan memudaratkan kesihatan. Jumlah lemak omega-6 dan omega-3 yang tidak seimbang dikaitkan dengan penyakit autoimun, penyakit jantung kronik, masalah keradangan dan kanser.

Kegunaan industri:

 • Minyak sayuran digunakan sebagai ramuan atau komponen dalam banyak produk pembuatan misalnya untuk membuat sabun, produk penjagaan kulit, lilin, minyak wangi dan kosmetik. Sesetengah jenis minyak sayuran sesuai sebagai minyak pengering yang digunakan dalam membuat cat dan produk rawatan kayu. Minyak sayuran popular dalam industri elektrik sebagai bahan penebat kerana minyak sayuran tidak toksik kepada alam sekitar. Disebabkan ciri-ciri kimia minyak sayur-sayuran yang kurang stabil, ia biasanya digunakan dalam sistem di mana mereka tidak terdedah kepada oksigen. Justeru itu, mereka lebih mahal daripada minyak mentah yang disuling. Minyak sayuran juga digunakan untuk menghasilkan cecair hidrolik “biodegradable” dan minyak pelincir. 

Apakah kesan sampingan minyak sayuran

Antara kesan sampingan minyak sayuran yang telah dikenalpasti adalah:

Minyak sayur-sayuran sangat berbahaya dalam jumlah besar: 

Minyak ini mengandungi sejumlah besar lemak aktif biologi yang dikenali sebagai asid lemak tak tepu Omega-6, yang berbahaya sekiranya diambil secara berlebihan. Ia boleh menyebabkan penyakit-penyakit kronik seperti penyakit jantung, kolesterol dan sebagainya.

Minyak sayuran meremehkan komposisi asid lemak sel badan:

 • Terdapat dua jenis asid lemak yang penting kerana kedua-duanya tidak wujud secara semulajadi dalam tubuh badan, iaitu asid lemak Omega-3 dan Omega-6. Badan manusia perlu mendapatkan keseimbangan pelbagai jenis asid lemak dari diet harian. Nisbah Omega-6:Omega-3 adalah 16:1 secara purata, dengan variasi antara individu.
 • Asid lemak ini bukan hanya molekul struktur atau bahan api untuk sel mitochondria, tetapi ia juga mampu mempengaruhi pelbagai sistem seperti sistem imun.
 • Apabila keseimbangan Omega-6 dan Omega-3 dalam sel terganggu, fungsi optimum sel-sel tersebut juga terganggu. Satu lagi masalah adalah ketidakstabilan relatif asid lemak ini.
 • Lemak “polyunsaturated” mempunyai dua atau lebih ikatan ganda, manakala lemak “monounsaturated” adalah lemak tidak tepu tunggal kerana tidak mempunyai dua ikatan berganda.
 • Lemak “polyunsaturated” lebih cenderung bertindak balas dengan oksigen sekali gus boleh menyebabkan tindak balas rantai yang bakal merosakkan struktur lain dan mungkin juga struktur penting seperti DNA.
 • Asid lemak ini cenderung untuk duduk di permukaan sel dan meningkatkan tindak balas rantai oksidatif yang berbahaya.

Minyak sayuran menyumbang kepada keradangan:

 • Omega-3 dan Omega-6 asid lemak digunakan untuk membuat bahan-bahan yang dipanggil “eicosanoids”dalam badan. Ini adalah asid lemak ubahsuai yang duduk di permukaan sel.
 • Mereka memainkan peranan penting dalam fungsi badan seperti “cellular messaging”, imuniti dan keradangan. Secara umumnya, “eicosanoids” yang terbuat dari Omega-6 adalah pro-radang, manakala yang terbuat dari Omega-3 adalah anti-radang.
 • Asid lemak berlainan ini bersaing dengan satu sama lain. Semakin banyak Omega-6 yang anda miliki, semakin banyak Omega-3 yang anda perlukan dan sebaliknya. Omega-6 yang tinggi dan Omega-3 yang rendah adalah perkara yang berbahaya kepada kesihatan.
 • Diet yang tinggi dengan Omega-6 tetapi rendah dalam Omega-3 mengakibatkan keradangan. Diet yang mempunyai jumlah seimbang Omega-6 dan Omega-3 mengurangkan keradangan.
 • Keradangan yang meningkat boleh menyumbang kepada komplikasi penyakit serius, termasuklah penyakit kardiovaskular, artritis, kemurungan dan juga kanser.

Minyak sayuran dimuatkan dengan lemak trans:

Lemak trans adalah lemak “polyunsaturated” yang berubah menjadi pepejal pada suhu bilik. Lemak ini sangat toksik dan dikaitkan dengan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, kanser, kencing manis dan obesiti.

Hasil minyak sayuran

Minyak sayuran mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing. Pengguna haruslah mempertimbangkan jenis minyak sayuran dan ciri-cirinya sebelum mengunakannya. Secara umumnya, minyak sayuran berfaedah kepada para pengguna jika digunakan dalam kuantiti optimum manakal penggunaan yang berlebihan mendatangkan kesan sampingan yang memerlukan rawatan perubatan.

Sekiranya mempunyai sebarang keraguan mengenai minyak sayuran, anda boleh mendapatkan maklumat lanjut daripada doktor kami di laman web www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - lemak sayuran, fungsi lemak sayuran, minyak sayuran untuk kek

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)