Perlu Bantuan?

Penyakit Tiroid (Thyroid Disease) - Apakah penyebab dan bagaimana untuk merawatinya

Dijawab oleh: Dr Mohd Ramzdhan Bin Mohd Masdar
Dikemaskini pada: Ogos 27, 2020

Soalan:
Hello doktor. Saya ingin bertanya dari pihak ibu saya berkenaan dengan penyakit tiroid. Ibu saya baru sahaja pulang dari hospital. Dia telah di diagnose tiroid oleh doktor di hospital. Ini kali pertama saya mendapat tahu tentang penyakit ini dan saya ingin bertanya kepada doktor selanjutnya berkenaan dengannya. Mula-mula sebelum kejadian masalah ini, saya perasan perangai ibu saya berubah, tidak boleh duduk diam, dia cepat marah, berat badannya turun mendadak tetapi kuat makan, sentiasa berpeluh walaupun berada di dalam kawasan beraircond. 

Saya mulanya suspek ibu saya sedang mengalami kanser tetapi apabila kami pergi ke klinik, doktor disitu tidak memberi jawapan yang pasti. Dia ada perasan juga di bahagian depan leher nampak seperti benjolan size besar sikit. Doktor di situ ada minta ibu saya buat blood test untuk tiroid dan datang ke klinik selepas 2 hari untuk mendapat keputusan blood test tersebut. Saya pun rasa pelik kenapa tiroid, bukankah sepatutnya ia kanser. Saya tidaklah bertanya lebih, mungkin saya rasa doktor itu tahu lebih. Keesokan hari, ibu saya mengadu kesesakan nafas dan debaran jantung yang kuat. Terus saya bawa ibu pergi ke hospital dan disitulah kami mendapat tahu ibu memang sedang mengalami penyakit tiroid. Doktor sudah memberi rawatan dan menyarankan kami untuk meneruskan mengambil ubat pil di rumah.

Sekarang ini saya ingin bertanya kepada doktor, adakah bahaya penyakit tiroid ini? Apakah tanda-tanda tiroid yang perlu saya perhatikan dan juga punca tiroid yang boleh saya elakkan di masa hadapan. Penyakit tiroid ada cara boleh menyembuhnya? Berharap doktor dapat membantu saya dalam masalah ini, kerana risau juga saya dengan ibu saya ini. TQ.
Jawapan:
Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan ini. Berkenaan dengan masalah encik, penyakit tiroid yang ibu encik sedang menghadapi adalah penyakit tiroid hipertiroidisme. Penyakit ini tidaklah merbahaya jikalau dapatkan rawatan perubatan yang betul. Dengan rawatan, pesakit selalunya boleh menjalani kehidupan yang biasa dan sihat. Tanpa rawatan, penyakit tiroid ini boleh menyebabkan masalah jantung yang serius, masalah tulang, dan paling lagi bahaya, ia akan menyebabkan terjadinya penyakit “Thyroid Storm” (Krisis Tiroid). Thyroid Storm (krisis tiroid) adalah penyakit yang mengancam nyawa bagi orang-orang yang mempunyai hipertiroidisme. “Thyroid Storm” berlaku apabila kelenjar thyroid tiba-tiba mengeluarkan sejumlah besar hormon tiroid dalam tempoh masa yang singkat. Sekiranya anda mengalami “Thyroid Storm”, anda memerlukan rawatan perubatan kecemasan. Berdasarkan dengan soalan-soalan encik seterusnya, ingin saya jelaskan lebih lanjut di bawah. Harap ini memberikan penjelasan yang jelas mengenai penyakit tiroid.

 1. HipotiroidismeApabila thyroid anda tidak mencukupi hormon tiroid. Ia juga dikenali sebagai tiroid yang tidak aktif. Ini melambatkan banyak fungsi tubuh anda, seperti metabolisme anda.
 2. Hipertiroidsime: Atau tiroid terlalu aktif, menyebabkan tiroid anda membuat lebih banyak hormon tiroid daripada keperluan badan anda. Ini mempercepatkan banyak fungsi badan anda, seperti metabolisme dan kadar jantung anda. 
 3. Goiter: Kelenjar tiroid yang luar biasa diperbesarkan. Ia mungkin berlaku hanya untuk masa yang singkat dan boleh hilang dengan sendirinya tanpa rawatan. Atau ia boleh menjadi gejala penyakit tiroid lain yang memerlukan rawatan. Goiter adalah lebih biasa pada wanita daripada lelaki dan terutama pada wanita sebelum menopaus.
 4. Nodul tiroid: Pembengkakan dalam satu bahagian kelenjar tiroid. Nodul mungkin dalam keadaan pepejal atau penuh dengan cecair ataupun darah. Anda mungkin mempunyai hanya satu nodul tiroid atau banyak. Nodul tiroid adalah perkara biasa dan menjejaskan empat kali ganda bilangan wanita sebagai lelaki.
 5. Kanser tiroid: Kanser tiroid berlaku apabila sel kanser terbentuk dari tisu kelenjar tiroid. Kebanyakan orang dengan kanser tiroid mempunyai nodul tiroid yang tidak menyebabkan sebarang gejala. Sekiranya anda mengalami gejala, anda mungkin mengalami bengkak atau benjolan di leher anda. Sekaligus boleh menyebabkan masalah menelan. Sesetengah orang mendapat suara serak. Untuk mengetahui sama ada benjolan atau nodul adalah kanser, doktor anda akan memerintahkan ujian tertentu. Sebilangan besar nodul tiroid tidak kanser.
 1. (A) Hipotiroidisme
  • Kehilangan tisu tiroid: Rawatan hipertiroidisme oleh pemusnahan radioaktif tisu tiroid atau pembuangan tisu tiroid boleh mengakibatkan hipotiroidisme.
  • Antibodi antithyroid: Ini mungkin terdapat pada orang yang mempunyai diabetes jenis 1, lupus, arthritis rheumatoid, hepatitis kronik, atau sindrom Sjogren. Antibodi ini boleh menyebabkan penurunan pengeluaran hormon tiroid kerana kemusnahan tiroid. Thyroiditis Hashimoto, penyebab hipotiroidisme yang paling biasa pada orang dewasa, berlaku kerana pemusnahan autoimun tiroid mengakibatkan penurunan pengeluaran hormon tiroid dan peningkatan jumlah TSH.
  • Kecacatan kongenital dalam penghasilan hormon tiroid: Hypothyroidism boleh wujud sejak lahir. Ini biasanya ditemui lebih awal dengan pemeriksaan bayi yang baru lahir untuk penyakit ini. Apabila salah satu langkah dalam sintesis hormon tiroid rosak, penghasilan hormon tiroid dikurangkan, dengan peningkatan TSH. Hasil peningkatan TSH dalam goiter (pembesaran kelenjar tiroid itu sendiri yang dapat dilihat sebagai pembengkakan jelas di bahagian depan leher). Sekiranya blok metabolik teruk, tahap hormon tiroid adalah rendah bermula pada saat lahir, mengakibatkan keterbelakangan mental, goiter, dan kedudukan pendek (hypothyroid cretinsim).
  (B) Hipertiroidsime
  • Penyakit Graves: Keadaan tiroid autoimun ini disebabkan oleh rangsangan abnormal kelenjar tiroid oleh bahan dalam darah yang disebut thyroid stimulating immunoglobulin (TSI). TSI akan terlebih merangsangkan tiroid menyebabkan terjadinya goiter.
  • Goiter multinodular toksik: Ini berlaku apabila nodul dalam kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid dengan sendirinya, tanpa mengambil kira tahap rangsangan TSH. Ia biasanya berlaku pada orang dengan goiter yang lama, biasanya di kalangan orang tua. Goiter multinodular toksik berbeza dengan penyakit Graves kerana kekurangan komplikasi mata dan tanda-tanda hipertiroidisme.
  • Thyroiditis subacute: Ini adalah gangguan keradangan sementara kelenjar tiroid. Dalam keadaan ini, mungkin terdapat tempoh pembebasan hormon tiroid yang meningkat akibat keradangan, menyebabkan hormon tiroid yang berlebihan dikeluarkan. Selepas semua hormon tiroid telah bocor daripada tisu yang rosak, tempoh hipotiroid sementara bermula dan boleh berlangsung 2-4 bulan. Biasanya 90% orang dengan keadaan ini akan kembali kepada fungsi tiroid normal tanpa rawatan.
  • Adenoma pituitari: Tumor kelenjar pituitari ini menyebabkan pengeluaran TSH yang bebas menghasilkan kelenjar tiroid.
  (C) Goiter
  • Kebiasaanya, nodul tiroid dan goiter tiroid tidak menyebabkan sebarang gejala. Beberapa goiter dijumpai kerana hormon tiroid yang berlebihan atau kurang produktif dari kelenjar tiroid. Sesetengah nodul dijumpai kerana pesakit atau doktor melihat atau merasakan ketulan di leher.
  • Jika goiter menjadi sangat besar, pesakit mungkin terasa tekanan di bahagian depan leher dan terpaksa menelan makanan secara keras seperti memakan makanan berkerak roti atau daging. Tekanan ini juga boleh menyebabkan batuk kronik kering yang kecil. 
  • Amat jarang bagi masalah kenaikan saiz tiroid dalam penyakit goiter yang boleh menyebabkan kesusahan untuk menelan atau kesesakan nafas.
  (D) Nodul goiter (Goiter nodular atau multinodular:): 
  • Ini adalah keadaan di mana pelbagai nodul terbentuk dalam tiroid. Hanya ada dua sebab pembesaran nodul tiroid, ianya disebabkan oleh pendedahan radiasi luaran, atau kekurangan iodin. Selalunya beberapa ahli keluarga akan mempunyai goiter yang diperbesarkan kerana penyakit ini boleh diwarisi.
  (E) Kanser tiroid:
  • Terdapat beberapa jenis kanser tiroid. Jenis yang paling biasa, karsinoma tiroid papillary, berlaku lebih daripada 85% kes. Jenis kanser ini boleh disebabkan oleh pendedahan radiasi seperti kanak-kanak atau remaja, termasuk radiasi terapeutik yang digunakan dalam rawatan kanser atau dalam kemalangan seperti bencana nuklear Chernobyl. 
  • Kebanyakan masa, sebab untuk membangunkan kanser tiroid tidak diketahui.
UJIAN TSH
 • Cara terbaik untuk mula menguji fungsi tiroid ialah mengukur tahap TSH dalam sampel darah. Tahap TSH yang tinggi menunjukkan tahap kegagalan kelenjar tiroid. Tahap TSH yang rendah menunjukkan pesakit mempunyai tiroid yang terlalu aktif yang menyebabkan hasilan hormon tiroid terlalu banyak (hipertiroidisme). 
 • Kadang-kadang, TSH yang rendah mungkin disebabkan oleh kelainan pada kelenjar pituitari, yang menghalangnya daripada membuat TSH yang cukup untuk merangsang tiroid (hypothyroidism sekunder). Dalam kebanyakan individu yang sihat, nilai TSH yang normal bermakna tiroid berfungsi normal.
UJIAN T4
T4 beredar dalam darah dalam dua bentuk:
 • T4 terikat kepada protein yang menghalang T4 memasuki pelbagai tisu yang memerlukan hormon tiroid.
 • T4 Bebas yang memasuki pelbagai tisu sasaran untuk mengenakan kesannya. Fraksi T4 bebas adalah yang paling penting untuk menentukan bagaimana tiroid berfungsi. Individu yang mempunyai hipertiroidisme akan mempunyai FT4 yang tinggi, sedangkan pesakit dengan hypothyroidism akan mempunyai tahap FT4 yang rendah.
 • Menggabungkan ujian TSH dengan FT4 dengan tepat menentukan bagaimana kelenjar tiroid berfungsi.
 • Penemuan TSH yang tinggi dan FT4 yang rendah menunjukkan hipotiroidisme utama disebabkan oleh penyakit dalam kelenjar tiroid. TSH yang rendah dan FT4 rendah menunjukkan hypothyroidism disebabkan masalah yang melibatkan kelenjar pituitari. TSH yang rendah dengan kenaikan FT4 selalunya ditemui pada individu yang mempunyai hipertiroidisme.
UJIAN T3
 • Selalunya berguna untuk diagnosis hipertiroidisme atau untuk menentukan keparahan hipertiroidisme. Pesakit yang hipertiroid akan mempunyai paras T3 yang tinggi. Dalam sesetengah individu dengan TSH yang rendah, hanya T3 yang ditinggikan dan FT4 adalah normal. 
UJIAN ANTIBODY THYROID
 • Sistem kekebalan tubuh biasanya melindungi kita dari penceroboh asing seperti bakteria dan virus dengan memusnahkan penceroboh ini dengan bahan yang disebut antibodi yang dihasilkan oleh sel darah yang dikenali sebagai limfosit. Dalam banyak pesakit dengan hypothyroidism atau hyperthyroidism, limfosit membuat antibodi terhadap tiroid mereka yang sama ada merangsang atau merosakkan kelenjar. 
 • Dua antibodi biasa yang menyebabkan masalah tiroid diarahkan ke protein sel tiroid: tiroid peroksidase dan thyroglobulin. Mengukur tahap antibodi tiroid boleh membantu mendiagnosis penyebab masalah tiroid. Sebagai contoh, peroksidase anti-thyroid positif dan / atau antibodi anti-thyroglobulin dalam pesakit dengan hypothyroidism membuat diagnosis tiroiditis Hashimoto. 
 • Jika antibodi positif dalam pesakit hipertiroid, diagnosis yang paling mungkin adalah penyakit tiroid autoimun.
THYROGLOBULIN (Tg)
 • Adalah protein yang dihasilkan oleh sel tiroid biasa dan juga sel-sel kanser tiroid. Ia bukan ukuran fungsi tiroid dan ia tidak mendiagnosis kanser tiroid apabila kelenjar tiroid masih ada. Ia kerap digunakan pada pesakit yang telah menjalani pembedahan untuk kanser tiroid bagi memantau keadaan mereka selepas rawatan. 
 • Tg dimasukkan dalam risalah fungsi tiroid ini untuk menyampaikannya, walaupun diukur secara kerap dalam senario dan individu tertentu, Tg bukanlah ukuran utama fungsi hormon tiroid.
PENGAMBILAN IODIN RADIOAKTIF
 • Kerana T4 mengandungi banyak iodin, kelenjar tiroid akan menarik sejumlah besar iodin keluar dari aliran darah supaya kelenjar itu membuat jumlah T4 yang sesuai. Tiroid telah membangunkan mekanisme yang sangat aktif untuk melakukan ini. Oleh itu, aktiviti ini dapat diukur dengan pesakt meminum sedikit iodine, yang merupakan radioaktif. 
 • Radioaktiviti ini membolehkan doktor mengesan kemana molekul iodin pergi. Dengan mengukur jumlah radioaktif yang diambil oleh kelenjar tiroid (pengambilan iodin radioaktif, RAIU), doktor boleh menentukan sama ada kelenjar berfungsi normal ataupun tidak. RAIU yang sangat tinggi dilihat pada individu yang kelenjar tiroidnya terlalu aktif (hyperthyroidism), sementara RAIU rendah dilihat apabila kelenjar tiroid tidak aktif (hypothyroidism). 
 • Selain pengambilan yodium radioaktif, imbasan tiroid boleh didapati, yang menunjukkan gambaran kelenjar tiroid.

Hipotiroidisme
Memerlukan rejimen sepanjang hayat penggantian tiroid. Tiada teknik bedah, ubat alternatif, atau ubat konvensional boleh meningkatkan pengeluaran hormon tiroid sebaik sahaja ia melambatkan. Doktor biasanya menetapkan bentuk sintetik hormon tiroid, seperti levothyroxine. Kesan sampingan jarang berlaku, tetapi sesetengah akan mengalami kesakitan atau sakit dada ketika mengambil ubat ini; Biasanya, menyesuaikan dos ubat akan mengurangkan kesan yang tidak menyenangkan. Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil antidepresan trisiklik, estrogen, warfarin ubat penipisan darah, ubat digitalis jantung, atau jika anda menghidap diabetes, pastikan ubat tidak mengganggu rawatan tiroid. Magnesium, aluminium, besi dan juga soya boleh mengganggu.


Hipertiroidism
Pengeluaran hormon tiroid boleh ditekan atau dihentikan sepenuhnya dengan cara ini:
 1. Rawatan iodida radioaktif
 2. Ubat anti-tiroid
 3. Pembedahan
Jika doktor memutuskan bahawa rawatan radioaktif adalah yang terbaik, anda akan diminta untuk mengambil tablet atau cecair yang mengandungi iodida radioaktif dalam jumlah yang cukup besar untuk merosakkan sel-sel kelenjar tiroid anda dan mengehadkan atau memusnahkan keupayaannya menghasilkan hormon. Kadangkala, lebih daripada satu rawatan diperlukan untuk memulihkan penghasilan hormon yang normal, dan ramai pesakit sebenarnya mengalami hipotiroidisme akibat dari prosedur ini.

Jika anda mula menggunakan ubat anti-tiroid, gejala hipertiroid anda akan mula hilang dalam masa enam hingga lapan minggu. Walau bagaimanapun, anda perlu terus mengambil ubat selama setahun. Pada masa itu, doktor anda akan menyemak sama ada ubat itu boleh dihentikan. 

Goiter
Rawatan goiter bergantung pada saiz goiter, tanda dan gejala anda, dan punca yang mendasari. Doktor anda boleh mengesyorkan:

Pemerhatian
Sekiranya size goiter anda kecil dan tidak bermasalah, dan tiroid anda masih berfungsi normal, biasanya akan dirawati dengan konsep tunggu dan lihat.
 • Ubat-ubatan
  Jika anda mempunyai hipotiroidisme, penggantian hormon tiroid dengan levothyroxine (Levoxyl, Synthroid, Tirosint) akan mengurangkan simptom hipotiroidisme serta melambatkan penghasilan hormon tiroid-thyroid dari kelenjar pituitari dan juga sentiasa menurunkan saiz goiter
 • Untuk keradangan kelenjar tiroid anda, doktor anda mungkin mencadangkan aspirin atau ubat kortikosteroid untuk merawat keradangan. Bagi pesakit yang berkaitan dengan hipertiroidisme, anda mungkin memerlukan ubat untuk menormalkan tahap hormon.
 • Pembedahan. Mengeluarkan semua atau sebahagian daripada kelenjar tiroid anda (thyroidectomy total atau sebahagian) adalah pilihan jika anda mempunyai goiter besar yang tidak selesa atau menyebabkan kesukaran bernafas atau menelan, atau dalam sesetengah kes, jika anda mempunyai goiter nodular yang menyebabkan hipertiroidisme. Pembedahan juga merupakan rawatan untuk kanser tiroid.
 • Iodin radioaktif. Dalam beberapa kes, iodin radioaktif digunakan untuk merawat kelenjar tiroid yang terlalu aktif. Iodine radioaktif diambil secara lisan dan mencapai kelenjar tiroid anda melalui aliran darah anda, memusnahkan sel tiroid. Rawatan ini mengurangkan saiz pantulan goiter, tetapi akhirnya boleh menyebabkan kelenjar tiroid yang tidak aktif.

Layari laman web www.doctoroncall.com.my untuk maklumat lanjut.

Rujukan

Konsultasi Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA


Perlukan Nasihat Kesihatan?
Jangan Risau! Tanya soalan anda kepada seorang doktor hari ini. Tanya Doktor RM0

Anda sedia untuk lawan jangkitan?
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Ketahui jika badan anda cukup kuat untuk melawan sebarang jangkitan Mula Ujian Percuma

Farmasi Atas Talian
Dapatkan ubat anda secara online melalui e-farmasi DoctorOnCall Daftar dan dapat RM30

Soalan berkenaan - bahaya penyakit tiroid , tanda tanda tiroid, punca tiroid , penyakit tiroid dan cara penyembuhannya , penyakit tiroid pada wanita, Thyroid Disease, T3-T4-TSH

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my