Rabun Jauh (Short Sightedness) - Apakah gejalanya dan bagaimana cara untuk menanganinya

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 16, 2020

Sulit
Selamat pagi doktor, saya seorang ibu untuk 4 orang anak beranak. Anak tunggal saya berumur 18 tahun, dan seterusnya 15 tahun, 12 tahun dan yang terakhir berumur 10 tahun. Anak - anak saya semua sihat kecuali anak bongsu saya. Setiap hari anak bongsu saya merungut bahawa dia tidak dapat melihat papan putih di kelas dia. Cikgu - cikgu dia juga mengatakan bahawa jika dia duduk di belakang kelas dia tidak akan menumpukan perhatian dan dia akan mengganggu rakan sekelilingnya. Tetapi apabila cikgu menukar tempatnya ke depan dia akan belajar dengan betul dan menumpukan perhatian dalam kelas. Anak saya juga mengatakan bahawa jika dia cuba perhatikan papan putih di kelas untuk masa yang lama mata dia akan sakit dan mengalir. Saya tidak tahu apa yang saya perlu buat. Selama 1 minggu kebelakangan ini dia juga mengatakan bahawa kepala dia sakit setiap petang selepas sekolah. Saya cuba berbincang dengan doktor mereka mengatakan bahawa dia mungkin ada rabun jauh. Apakah penyebab rabun jauh? Mengapa anak bongsu saya sahaja yang mengalami masalah ini padahal abang dan kakaknya semua sihat? Apakah cara menangani rabun jauh dan jikalau anak saya ada rabun jauh bagaimana untuk mengelak perkembangan rabun jauh? Terima kasih doktor.
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Salam sejahtera puan, saya akan menerangkan mengenai rabun jauh. Ia adalah satu kondisi yang dialami oleh 50% populasi di dunia. Kondisi ini hanya akan dialami oleh sesetengah orang sahaja. 

Apakah rabun jauh?

  • Rabun jauh  atau miopia adalah satu kondisi mata dimana orang tersebut tidak dapat melihat benda yang jauh dengan jelas. Cahaya menembusii kornea (lapisan telus di depan mata) dan ke dalam kanta (struktur telus yang duduk di belakang kornea), yang memfokuskannya ke retina (lapisan tisu sensitif cahaya di belakang mata) dan imej tersebut akan yang dihantar ke otak. 
  • Untuk menghasilkan imej yang jelas, kornea harus melengkung sama rata dan mata perlu bersaiz yang betul. Pada orang yang miopia, mata kebiasanya membesar agak lonjong daripada kebiasaan. Ini bermakna apabila anda melihat objek jauh, cahaya tidak difokuskan terus ke retina anda, tetapi jarak dekat di hadapannya. Ini mengakibatkan imej kabur dihantar ke otak anda.

Apakah penyebab rabun jauh?

Rabun jauh atau miopi biasanya berlaku apabila mata berkembang sedikit terlalu panjang, yang bermaksud mereka tidak dapat menghasilkan imej objek yang jelas di kejauhan.

Mengapa ia berlaku adalah tidak berapa jelas, tetapi ia dianggap sebagai hasil kombinasi faktor genetik dan faktor sekeliling yang mengganggu perkembangan normal mata. Ia boleh berlaku semasa dalam kandungan ataupun ketika meningkat umur.

Miopi adalah ralat bias yang disebabkan oleh ketidaksempurnaan di mata. Ketidaksempurnaan mengubah cara mata anda menumpukan sinaran cahaya yang masuk ke dalamnya. Ini boleh berlaku apabila:

- Bola mata lebih panjang daripada biasa
- Kornea lebih melengkung daripada biasa


Apabila mana-mana ketidaksempurnaan ini berlaku, ia mengubah titik tumpuan mata supaya sinaran cahaya fokus di hadapan retina anda, dan bukan atasnya. Ini menjadikan objek dalam jarak kelihatan kabur. Objek yang berdekatan secara umumnya masih kelihatan jelas, kerana sinaran cahaya memasuki mata anda pada sudut yang sedikit, jadi mereka memfokus pada retina anda dengan betul.

Miopaia dipercayai merupakan keadaan yang diwarisi, jadi anda lebih cenderung untuk menjadi rabun jauh jika satu atau kedua-dua ibu bapa juga rabun jauh. Terdapat juga beberapa bukti untuk menunjukkan bahawa penglihatan yang lebih pendek adalah lebih biasa pada orang yang melakukan banyak kerja dekat, seperti membaca dan menggunakan komputer di sudut yang salah, seperti mengiring dan membaca atau membaca semasa tidur, ia dikatakan akan mengubah perkembangan bola mata. 

Penyebab rabun jauh mungkin berbeza untuk anak anda dan anda boleh berbincang dengan doktor untuk mengetahui tentangnya dan cara penanganan untuknya.

Apakah gejala rabun jauh?

Gejala rabun jauh atau miopi adalah :

  Penglihatan jarak jauh kabur

  • Mata sentiasa mengalir air
  • Tekanan pada mata atau sakit kepala dari cubaan memberi tumpuan kepada objek yang jauh
  • Apungan objek hitam di hadapan mata juga selalu diadukan oleh ramai pesakit.
  • Miopia yang tinggi boleh menyebabkan rabun malam dan selalu menjadi aduan ramai pesakit rabun jauh.

  Selain daripada itu, gejala lain yang dapat diperhatikan pada mata orang yang miopia adalah :

  • Mata sering menonjol, muncul memanjang dan juga meniru exophthalmos, terutamanya dalam kes-kes unilateral.
  • Kornea besar dan ruang anterior mendalam
  • Anak mata agak besar dan bertindak balas dengan perlahan kepada cahaya.

Apakah cara menangani rabun jauh?


Pemakaian cermin mata adalah kaedah yang paling biasa untuk membetulkan rabun jauh diikuti pula oleh kanta lekap dan kanta sentuh. Pembedahan laser juga menjadi semakin popular.

Menanam lensa tiruan di mata adalah teknik yang agak baru yang jarang digunakan jika pembedahan laser tidak berkesan atau tidak dapat dilaksanakan (seperti orang-orang yang sangat tua).

Kanta pembetulan: Kaca Mata


Miopia biasanya boleh diperbetulkan menggunakan kaca mata yang dibuat khusus untuk preskripsi anda. Memakai kaca mata yang dibuat untuk preskripsi anda akan memastikan bahawa cahaya difokuskan ke belakang mata anda (retina) dengan betul, supaya objek jauh tidak kelihatan seperti kabur.

Ketebalan dan berat lens kaca mata yang anda perlukan akan bergantung kepada tahap miopia. Penglihatan anda sering berubah semasa anda berumur lebih tua. Hal ini bermaksud anda mungkin perlu menggunakan dua pasang gelas - satu pasangan untuk aktiviti penglihatan yang dekat seperti membaca dan pasangan lain untuk aktiviti penglihatan jarak jauh seperti menonton televisyen.

Sesetengah orang lebih suka menggunakan lens bifokal yang membolehkan mereka melihat objek dengan jelas yang kedua-duanya dekat dan jauh tanpa mengubah cermin mereka. Anda juga boleh mendapatkan kanta multifokal yang membantu anda melihat objek berdekatan serta di jarak sedang dan jauh (gelas varifokal).

Kanta sentuh

Kanta sentuh juga boleh digunakan untuk membetulkan penglihatan dengan cara yang sama seperti cermin mata. Sesetengah orang lebih suka kanta sentuh berbanding kaca mata kerana ianya ringan dan hampir tidak kelihatan, tetapi sesetengah orang mendapati mereka lebih mudah memakai cermin mata.

Kanta sentuh boleh dipakai setiap hari dan dibuang pada hari yang sama, atau jenis yang boleh digunakan semula selepas dicuci bahan pembasmi kuman. Ia juga boleh dipakai untuk tempoh masa yang lebih lama, walaupun pakar mata umumnya mengesyorkan bahawa kanta sentuh tidak dipakai semalaman kerana risiko jangkitan mata.

Sesetengah pakar optik juga menggunakan teknik yang disebut orthokeratology. Teknik ini melibatkan pemakaian kanta sentuh keras semalaman untuk meratakan kelengkungan kornea (lapisan telus di depan mata) supaya anda dapat melihat dengan lebih baik tanpa kanta atau gelas pada siang hari. Ia bukan penyembuhan untuk rabun jauh kerana kornea biasanya kembali ke bentuk normalnya, tetapi ia mungkin mengurangkan pergantungan pada kanta untuk sesetengah orang.

Pakar optik anda boleh menasihati anda mengenai jenis kanta sentuh yang paling sesuai untuk anda. Sekiranya anda memutuskan untuk memakai kanta sentuh, sangat penting untuk mengekalkan kebersihan kanta yang baik untuk mencegah jangkitan mata. Baca lebih lanjut mengenai keselamatan kanta sentuh.

Pembedahan mata laser:

Pembedahan mata lazer melibatkan penggunaan lazer untuk membakar bahagian kecil kornea anda untuk membetulkan kelengkungan, jadi cahaya lebih bertumpu ke retina anda. Terdapat tiga jenis utama pembedahan mata laser:

 1. Keratektomi foto-refraktif (PRK) - di mana sedikit permukaan kornea dikeluarkan dan laser digunakan untuk mengeluarkan tisu dan mengubah bentuk kornea
 2. Lazer Keratomileusis epitelium (LASEK) - sama dengan PRK, tetapi melibatkan penggunaan alkohol untuk melonggarkan permukaan kornea, jadi tisu- tisu boleh ditarik keluar, manakala laser digunakan untuk mengubah bentuk kornea; flap dibuang semula selepas itu
 3. Lazer in-situ keratektomi (LASIK) - sama dengan LASEK, tetapi kornea flap yang lebih kecil dicipta.
  Prosedur ini biasanya dilakukan pada pesakit luar, jadi biasanya anda tidak perlu tinggal di hospital semalaman. Rawatan biasanya mengambil masa kurang dari 30 minit untuk disiapkan. Anestetik lokal digunakan untuk membius mata anda semasa ia dijalankan.
Pembedahan mata laser membawa risiko, termasuk:

  - Mata kering - ini biasanya akan berlangsung beberapa bulan, di mana masa anda boleh melincirkan mata anda dengan titisan mata khas
  - Penyingkiran tisu kornea terlalu banyak - ini berlaku di sekitar 1 dalam 20 kes dan boleh meninggalkan anda dengan mata yang kelihatan panjang
  - Penglihatan malam dikurangkan - ini biasanya berlalu dalam tempoh enam minggu
  - Kesan jerebu di sekitar lampu terang - ini biasanya akan hilang dalam masa 6 hingga 12 bulan
  - Terdapat juga risiko kecil komplikasi yang serius yang boleh mengancam penglihatan anda, seperti kornea menjadi terlalu tipis atau dijangkiti. Walaubagaimanapun, masalah ini jarang berlaku, iaitu kurang dari 1 dalam setiap 500 kes.


Pastikan anda memahami semua risiko yang terlibat sebelum memutuskan untuk menjalani pembedahan mata laser.

Bagaimana untuk mengelak perkembangan rabun jauh?

  Malangnya, miopia dalam kanak-kanak cenderung menjadi lebih teruk apabila mereka meningkat umur. Rabun jauh biasanya berhenti menjadi lebih teruk pada usia sekitar 20 tahun.

  Pada masa ini tiada langkah-langkah efektif yang dapat membendung perkembangan kondisi ini. Walaubagaimanapun, ia boleh diperlahankan dengan rawatan yang melibatkan titisan mata ubat yang dipanggil atropin, atau kanta lekap khas.

  Kajian terkini menunjukkan bahawa ubat mata atropin boleh memperlahankan perkembangan miopia, tetapi terdapat kesan sampingan pada kekuatan tinggi - seperti kesukaran membaca dan kepekaan terhadap cahaya terang - dan penurunan kekuatan rendah tidak tersedia secara komersial di UK.

  Orthokeratology dan kanta sentuh bi-fokal juga boleh melambatkan perkembangan miopia jangka pendek pada kanak-kanak tetapi mereka membawa risiko kecil. 

  Anda boleh berbincang dengan doktor untuk mengetahui cara - cara lain yang boleh digunakan untuk mengelak perkembangan rabun jauh anak anda. Jika anda ada sebarang soalan lain mengenai rabun jauh atau miopia anda boleh bercakap dengan doktor optik berhampiran anda.

Layari laman web www.doctoroncall.com.my untuk maklumat lanjut.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - rabun jauh dan dekat, kaca mata rabun jauh, uji rabun jauh, rabun dekat, gambar rabun jauh, Short Sightedness

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)