Tangan saya sangat gatal. Apakah jenis ruam kulit (Skin Rashes) dan penyebabnya terjadi?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 7, 2020

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya berumur 20 tahun. Saya seorang pelajar kolej. Sejak kecil, saya menghadapi penyakit asma. Kawalan penyakit asma saya adalah baik. Saya menggunakan 2 jenis inhaler. Satu berwarna biru yang saya gunakan semasa saya susah nafas. Ini melegakan sesak nafas saya dengan segera. Lagi satu inhaler berwarna coklat. Inhaler ini digunakan dua kali sehari untuk mengurangkan gejala asma. Saya tidak pernah terlepas mengambil inhaler ini. Saya tidak mengalami masalah sesak nafas apabila bersukan. Pada waktu malam, saya boleh tidur dengan selesa dan tidak pernah bangun kerana sesak nafas. Bapa saya juga menghadapi penyakit asma tetapi beliau tidak menggunakan inhaler. Sejak kebelakangan ini, kira-kira satu bulan, saya mengalami ruam kulit di kedua-dua siku tangan saya. Ruam kulit ini bermula dengan gejala kemerahan dan kegatalan. Semakin lama, ruam ini menjadi kering. Walaupun saya menggunakan losyen, tidak ada sebarang perubahan. Ruam kulit ini menjejaskan penampilan saya dan saya terpaksa memakai pakaian lengan panjang untuk menyembunyikan ruam kulit yang comot itu. Saya tidak merokok atau tidak mempunyai sebarang alahan kepada ubatan. Tetapi, saya tidak pasti jika saya mempunyai alahan kepada habuk. Saya bimbang tentang ruam kulit di siku tangan saya, doktor. Apakah ruam kulit ini? Bagaimanakah untuk hilang ruam ini?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Ruam kulit bukanlah diagnosis khusus. Sebaliknya ia merujuk kepada apa-apa jenis keradangan dan/atau perubahan warna yang mengganggu penampilan kulit normal. Ruam kulit yang biasa adalah termasuk ekzema, racun ivy, “hives”, dan kaki atlet.Jangkitan yang menyebabkan ruam kulit berkemungkinan merupakan jangkitan kulat, bakteria, parasit, atau virus. Ubatan “over-the-counter” boleh membantu rawatan untuk banyak ruam kulit 

Apakah jenis ruam kulit?

  Terdapat beberapa jenis ruam kulit. Antaranya:

 • Ekzema: ruam kulit ini boleh berlaku disebabkan pelbagai faktor, termasuk jangkitan, haba, alergen, gangguan sistem imun dan ubat-ubatan.Ruam kulit ini juga dikenali sebagai dermatitis atopik. Gejala ruam kulit ini adalah keadaan kulit yang meradang, kering, gatal dan muncul kemerahan. Jenis ruam ini adalah peradangan pada bahagian permukaan kulit. Selalunya ia muncul sebagai tompok pada tangan, kaki, pergelangan kaki, dan leher. Penyakit ini adalah keadaan jangka panjang dan tanda-tanda penyakit ini boleh muncul secara berkala dan kemudian reda untuk seketika. Orang yang mempunyai asma atau demam hay(“hay fever”) akan mengalami jenis ruam ini. 
 • “Contact dematitis”: ruam ini adalah disebabkan oleh hubungan langsung dengan atau tindak balas alahan terhadap bahan-bahan tertentu. Dermatitis ini yang merengsa biasanya menghasilkan gejala ruam yang kering, bersisik, dan tidak gatal. Banyak bahan, seperti produk pembersih atau bahan kimia perindustrian, yang anda bersentuhan dengan boleh mengakibatkan keadaan ini. Perengsa akan menyebabkan ruam pada orang yang terdedah kepadanya, tetapi sesetengah kulit manusia mungkin lebih mudah terjejas. Ruam ini yang disebabkan oleh alahan menghasilkan ruam merah yang gatal, dengan lebam dan kadang-kadang lepuh. Agen penyebab alahan (alergen) adalah getah, nikel dan racun ivy. Ruam kulit ini berlaku selepas pendedahan awal kepada alergen.
 • “Pityriasis rosea”: jenis ruam ini pula merupakan ruam kemerahan yang timbul berwarnakan merah muda atau merah. Ruam ini berbentuk benjolan berwarna merah atau bekas luka yang serupa “patch2. Ruam ini ditemui di bahagian perut, punggung dan dada. Gejala jenis ruam ini adalah kegatalan yang tidak menyenangkan dan boleh berlarutan untuk masa yang panjang. Setelah penampilan pertama ini (patch herald), ruam kulit mungkin menyebar sebagai tompok kecil ke bahagian belakang, dada dan leher lain. Ruam boleh membentuk corak di bahagian belakang yang menyerupai garis besar pokok natal.
 • “Lichen planus”: ruam kulit ini biasanya muncul sebagai keungguan, sering gatal, benjolan dan rata. Ruam kulit ini sering ditemui pada seluruh badan termasuk bahagian yang diliputi membran mukus seperti mulut dan faraj wanita. Antara gejala ruam kulit ini adalah ruam berbentuk tompok-tompok putih dan menyebabkan kegatalan. Keadaan ini boleh berkembang sedikit demi sedikit selama beberapa bulan. Selepas itu, ia jarang merosot, tetapi ia mungkin berterusan selama berbulan atau tahun.
 • “Granuloma annulare”: penyakit ini merupakan gangguan kulit kronik yang bercirikan ruam melingkar yang berbentuk bengkak yang kemerahan (“papule”). Ruam jenis ini sering ditemui di bahagian tangan, kaki, siku dan lutut. Walaupun penyakit ini tidak berlarutan untuk tempoh masa yang panjang, ruam ini akan menjejaskan penampilan seseorang.
 • Ruam kulit akibat ubatan: ruam ini mungkin berlaku sebagai kesan sampingan mengambil ubat atau sebagai tindak balas alergi terhadapnya. Ruam kulit ini mungkin disebabkan oleh pelbagai ubat yang berbeza, termasuk antibiotik dan pil air (diuretik). Sesetengah ubatan lebih berkemungkinan menghasilkan ruam jika kulit terdedah kepada cahaya matahari. Gejala ini biasanya bermula dalam minggu pertama mengambil ubat baru, sering bermula sebagai bintik merah. Bintik ini akan merebak dan bergabung, meliputi kawasan besar pada bahagian badan. Sekiranya anda berhenti mengambil ubat yang menyebabkan ruam itu, ia biasanya ruam kulit tersebut akan hilang dalam beberapa hari hingga minggu.
 • Psoriasis: ruam ini adalah pembesaran pesat kulit kasar dan bersisik yang berlaku apabila kitar hayat sel kulit meningkat dengan pesat. Pengumpulan sel kulit mati mengakibatkan ketebalan, kegatalan, kering, dan keradangan yang kadang-kadang menyakitkan. Keadaan ini cenderung menjadi secara berkala dan kemudian mereda selama beberapa waktu. Bagi sesetengah orang, psoriasis adalah gangguan yang ringan. Bagi yang lain, ia boleh melumpuhkan, menjejaskan kawasan kulit yang luas untuk tempoh yang lama dan sering berlaku dengan jenis artritis yang berbeza (“psoriatic arthritis”).
 • “Tinea corporis: ruam ini adalah jangkitan kulat yang bercirikan kegatalan, kemerahan, bersisik, ketimbulan, dan perkembangan ruam berbentuk cincin pada badan. Tompok berbentuk cincin tumbuh ke luar apabila jangkitan tersebar. Jenis ruam ini adalah menular melalui sentuhan kulit dengan orang yang dijangkiti atau haiwan atau dengan bersentuhan dengan objek yang tercemar, seperti pakaian atau tempat tidur yang tidak dibasuh. Jangkitan tinea di pangkal punggung dipanggil “tinea cruris” dan jangkitan tinea pada kaki dipanggil kaki atlet (“tinea pedis”).
 • “Shingles” atau “herpes zoster”: keadaan melepuh yang teruk dan amat sakit yang disebabkan oleh virus cacar air (“varicella-zoster”). Sekiranya anda pernah mendapat cacar air, virus itu berada dalam keadaan tidak aktif dalam tisu saraf. Beberapa tahun kemudian, virus itu boleh kembali aktif semula dan menyebabkan ruam kulit ini. Wabak penyakit ini boleh bermula dengan sensasi yang kurang selesa, kegatalan atau sakit tanpa penyebab luaran yang jelas. Dalam beberapa hari, kluster lepuh kecil - sama dengan ruam cacar - muncul di kawasan tertentu di satu bahagian badan anda. Lebih beberapa hari, lepuh pecah, meninggalkan kesan yang kering dan membentuk kerak. Dalam masa kira-kira empat minggu, keraknya gugur dan rasa sakit serta kegatalan biasanya hilang.

Apakah penyebab ruam kulit?

Penyebab ruam kulit adalah berdasarkan jenis ruam kulit tersebut. Berikutnya:

 • Ekzema: bahan kimia yang terdapat dalam pembersih dan detergen yang mengeringkan kulit, bahan gatal kasar seperti bulu, berpeluh, alahan makanan, jangkitan respiratori atas.
 • “Granuloma annulare”: gigitan haiwan atau serangga, jangkitan termasuk hepatitis, ujian kulit Tuberculin, pendedahan matahari.
 • “Pityriasis rosea”: ini bukan reaksi alergi atau disebabkan oleh kulat atau bakteria. Ia mungkin disebabkan oleh virus.
 • “Lichen planus”: jangkitan Hepatitis C, vaksin selsema, bahan kimia dan logam.
 • “Contact dematitis”: bahan pelarut, bahan alkohol, bleach dan detergen, bahan bawaan udara seperti habuk papan atau habuk bulu, tumbuhan, baja dan racun perosak.
 • Ruam kulit akibat ubatan: Ruam kulit ini mungkin disebabkan oleh pelbagai ubat yang berbeza, termasuk antibiotik dan pil air (diuretik).
 • Psoriasis: jangkitan seperti tekak strep atau jangkitan kulit, kecederaan pada kulit, seperti potongan atau mengikis, gigitan pepijat, atau selaran matahari yang teruk, merokok, kekurangan Vitamin D
 • “Tinea corporis:jangkitan kulat adalah penyebab ruam kulit ini.
 • “Shingles” atau “herpes zoster”: ruam kulit ini disebabkan oleh virus cacar air (“varicella-zoster”). 

Apakah rawatan ruam kulit?

 • Ekzema: ubatan antihistamin dan steroid, fototerapi
 • “Granuloma annulare”: ubatan steroid dan fototerapi
 • “Pityriasis rosea”: ruam ini boleh hilang tanpa rawatan. Sekiranya ada kegatalan, losyen atau ubatan steroid boleh digunakan.
 • “Lichen planus”: ubatan steroid, antihistamin, fototerapi, retinoid
 • “Contact dematitis”: krim steroid atau salap, ubatan steroid, elakkan alergen yang menyebabkan penyakit ini.
 • Ruam kulit akibat ubatan: Sekiranya anda berhenti mengambil ubat yang menyebabkan ruam itu, ia biasanya ruam kulit tersebut akan hilang dalam beberapa hari hingga minggu.
 • Psoriasis: kortikosteroid topikal, analogi vitamin D, anthralin, retinoid topikal, asid salisilik, tar arang batu, pelembap, terapi cahaya (fototerapi)
 • “Tinea corporis: ubatan antikulat “over-the-counter”
 • “Shingles” atau “herpes zoster”: ubatan antiviral, steroid dan tahan sakit

Bilakah harus ruam kulit diambil serius?

 • Kebanyakan ruam tidak berbahaya, tetapi agak mengganggu. Ruam kulit yang mengancam nyawa jarang berlaku, tetapi apabila ia berlaku, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan segera.
 • Ruam menjejaskan seluruh badan, atau kebanyakannya. Ruam menjejaskan kedua-dua kulit dan membran mukus. Ruam kulit yang harus diambil serius adalah apabila ruam mempunyai lepuh melibatkan lapisan luar kulit yang nipis yang merangkumi bahagian badan secara meluas. Lepuh tegang (penuh cecair) pada mulanya, dan kemudian menjadi longgar sebelum pecah. 
 • Apabila mereka pecah, kulit di bawahnya lembap dan biasanya menyakitkan. Permukaan kulit di dasari kemudian kering. Tekanan pada lepuh atau menggaru kulit di sebelah lepuh akan memanjangkan lepuh dan menjadikannya lebih besar.

Bilakah harus anda jumpa doktor?

Anda haruslah mendapatkan bantuan doktor untuk ruam kulit anda sekiranya:

 • Ruam anda tidak hilang atau tidak menunjukkan tanda-tanda penambahbaikan dalam masa beberapa hari.
 • Anda mengalami gejala tambahan, seperti sakit sendi, demam, sakit badan, sesak nafas, sakit kepala, lidah bengkak atau sakit tekak
 • Ruam terus berkembang atau luas
 • Ruam menunjukkan tanda-tanda jangkitan, dengan mengalir atau nanah
 • Terdapat lecur yang penuh dengan cecair yang mengiringi ruam
 • Ruam berlaku sejurus selepas makan, mengambil ubat atau diserang oleh serangga dan dengan cepat berkembang
 • Ruam menyakitkan
 • Mempunyai gejala kulit tambahan seperti pendarahan lepuh, bengkak, mengupas kulit atau kulit anda yang berubah warna atau berubah menjadi gelap.
 • Ruam mengganggu aktiviti harian atau menghalang anda dari tidur


Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - ruam merah pada kulit orang dewasa, penyebab ruam merah dan gatal pada kulit, ruam merah pada kulit tapi tidak gatal, petua hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)