Apakah bacaan untuk tekanan darah normal (Normal Blood Pressure) dan hipertensi?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Jun 4, 2020

Soalan:
Hai Doktor, saya seorang lelaki berumur 30 tahun. Bapa saya ada tekanan darah tinggi dan dia berumur 60 tahun. Saya takut juga jika saya dapat masalah tekanan darah tinggi. Kadang kala apabila saya sakit, pergi ke klinik, doktor kata saya punya tekanan darah tinggi. Saya selalu bersenam dan jaga pemakanan kerana keluarga saya ini mempunyai masalah obesiti. Ibu saya meninggal dunia pada saya umur 20 tahun sebab masalah obesiti.

Dia pun ada masalah tekanan darah tinggi dan penyakit kencing manis. Saya baru sahaja beli mesin untuk check tekanan darah, sering kali juga saya check. Saya agak keliru tentang tahap tekanan darah yang normal. Kadang-kadang bacaan tekanan darah keluar 110/70 atau 109/70. Saya tidak pasti adakah bacaan itu betul ataupun tidak. Setahu saya bacaan normal adalah 120/80. Jikalau bacaan menjadi kurang atau lebih adakah ia ada maksud apa-apa? Adakah ia boleh menjejaskan kesihatan saya?

Dan juga, apakah bacaan tekanan darah normal mengikut umur? Adakah tekanan darah normal berbeza mengikut usia? Jikalau saya mendapat masalah tekanan darah tinggi seperti bapa saya, apa cara untuk menurunkan tekanan darah tinggi atau ada tak cara untuk mengelakkan daripada mendapat tekanan darah tinggi? Berharap doktor dapat menjawab soalan saya.

Jawapan:

Hai, terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan kami.

Saya akan berusaha untuk menjawab segala persoalan encik. Bagi individu yang sihat dan tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan, bacaan normal bagi tekanan darah bagi semua usia ialah kurang dari 120 untuk tekanan sistolik dan kurang 80 untuk tekanan diastolik (<120/80 mmHg). Jika tekanan darah kurang daripada 90 untuk tekanan sistolik dan kurang dari 60 untuk tekanan diastolik, ini menunjukkan tekanan darah anda dalam lingkungan hipotensi (<90/60mmHg). Jika tekanan darah melebihi 130 bagi tekanan sistolik dan lebih daripada 90 untuk tekanan diastolik (>130/90mmHg), ini menunjukkan bahawa anda mempunyai penyakit hipertensi. Terdapat 3 tahap hipertensi berdasarkan bacaan tekanan darah yang diambil. Dan ini akan diterangkan dengan lebih lanjut di bawah bagi memudahkan encik untuk memahami dengan lebih jelas mengenai peringkat hipertensi.

Bagi mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi dalam sejarah keluarga, adalah lebih baik untuk sentiasa berhati-hati dan sentiasa menjaga kesihatan. Cara pemakanan yang sihat dan kekerapan bersenam adalah salah satu cara bagi mengelakkan masalah penyakit hipertensi. Rawatan untuk penyakit hipertensi adalah mengikut tahap bacaan tekanan darah. Bagi individu yang mempunyai tekanan darah melebihi 130/90 mmHg, mereka harus mendapatkan rawatan ubat anti-hipertensi untuk mengelakkan daripada mendapat komplikasi penyakit hipertensi seperti arteroskelorosis, sakit jantung atau strok.

 

Apakah itu tekanan darah normal

 • Memahami bacaan tekanan darah dapat membantu anda memberi keutamaan dalam menjaga kesihatan badan.
 • Tekanan darah adalah ukuran kekuatan darah yang beredar di dinding saluran darah. 
 • Selain dari itu, tekanan darah adalah daya yang dihasilkan oleh jantung terhadap rintangan dari arteri, untuk memastikan darah mengalir tanpa masalah di dalam badan anda. Tekanan darah tinggi (hipertensi) berlaku apabila daya tekanan jantung berlebihan dari daya yang biasa.
 • Bacaan tekanan darah terdiri daripada dua nombor. Nombor teratas adalah tekanan darah sistolik, dan bahagian bawahnya adalah tekanan darah diastolik (contoh: 120/80mmHg). 
 • Tekanan darah sistolik: Kekuatan daya tekanan darah dalam saluranapabila jantung berdegup.
 • Tekanan darah diastolik: Kekuatan tekanan yang ada di antara denyutan jantung.

Bagaimana untuk membaca dan memahami tekanan darah normal?

 • Hipotensi bermaksud Tekanan darah yang lebih rendah daripada 90 untuk nombor teratas (sistolik) atau 60 untuk nombor bawah (diastolik)
 • Tekanan darah rendah mungkin kelihatan wajar terutamanya bagi individu yang mempunyai BMI yang rendah. Selalunya ia tidak akan menjejaskan kesihatan. 
 • Dalam kes yang teruk seperti kurang gula dalam darah (hipoglikemia), hipotermia (suhu badan kurang dari suhu badan normal) atau dehidrasi (badan kurang air), tekanan darah rendah boleh mengancam nyawa.

Normal
 • Tekanan darah biasa pula selalunya dalam lingkungan antara 90 hingga 120 (sistolik) dan 60 hingga 80 (diastolik), bergantung pada usia anda. 
 • Jika bacaan tekanan darah anda ditakrifkan sebagai "normal", ini bermakna anda berada dalam lingkungan yang sihat

Tinggi
 •  Apabila tekanan sistolik antara 120 dan 129 mm Hg dan tekanan diastolik lebih daripada 80 mm Hg, bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Walaupun angka-angka ini tidak dianggap dalam kategori tekanan darah tinggi, bacaan tekanan darah yang melebihi daripada normal dianggap tekanan darah yang tidak normal. 
 • Tekanan darah yang semakin meningkat mempunyai peluang untuk bertukar ke tekanan darah tinggi yang sebenar, yang menjadikan individu berisiko untuk mendapat penyakit jantung dan strok.

Hipertensi tahap 1
 • Untuk kategori ini, bacaan tekanan darah adalah dari 130 hingga 139 (sistolik) lebih daripada 80 hingga 89(diastolik), bergantung kepada umur.
 • Hipertensi Tahap 1, boleh disebabkan oleh diet pemakanan yang tidak baik atau stress, dianggap tekanan darah tinggi yang sederhana hingga sederhana.
 • Jika tidak ditangani, hipertensi tahap 1 akan meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar, dan lain-lain masalah kesihatan yang serius. Ia juga boleh berkembang ke tahap 2 hipertensi - tekanan darah tinggi yang lebih teruk.

Hipertensi tahap 2
 • Tahap 2 tekanan darah tinggi menunjukkan keadaan yang lebih serius.
 • Sekiranya bacaan tekanan darah anda menunjukkan nombor atas 140 atau lebih (sistolik), atau nombor bawah 90 atau lebih (diastolik), ia dianggap hipertensi tahap 2.
 • Pada peringkat ini, doktor anda akan mencadangkan satu atau lebih ubat untuk mengekalkan tekanan darah anda. Tetapi anda tidak semestinya bergantung kepada ubat-ubatan untuk merawat hipertensi. Tabiat gaya hidup juga penting dalam peringkat 2 kerana mereka berada di peringkat lain.

Krisis hipertensi"Hypertensive crisis"
 • Tekanan darah sistolik ke atas 180 atau bacaan tekanan diastolik ke atas 120 mungkin bermakna anda mengalami masalah krisis hipertensi  dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan. 
 • Anda perlu pergi ke klinik atau lebih baik, hospital kecemasan sekiranya tekanan darah anda terlalu tinggi.
Bercakap dengan doktor anda mengenai tekanan darah anda dan dapatkan nasihat atau konsultasi mengenainya.

Apakah tanda-tanda tekanan darah bukan normal


Hipotensi
Tanda-tanda dan gejala adalah seperti:
 1. Pening-pening
 2. Pengsan (syncope)
 3. Penglihatan kabur
 4. Loya
 5. Keletihan
 6. Kurang tumpuan
  • Sakit kepala
  • Hidung berdarah
  • Sesak nafas
  Walaupun tiada simptom yang ketara, tekanan darah tinggi masih mampu merosakkan saluran darah dan jantung dan juga, meningkatkan risiko serangan jantung, penyakit jantung, strok dan banyak lagi. Oleh itu, pesakit digalakkan untuk memantau bacaan tekanan darah mereka di rumah bagi mengelakkan keadaan risiko menjadi serius.

  Krisis Hipertensi
  • Krisis hipertensi adalah tekanan darah tinggi teruk yang boleh menyebabkan strok. 
  • Tekanan darah yang sangat tinggi iaitu tekanan darah sistolik melebihi 180 atau tekanan darah diastolik melebihi 120 mampu menyebabkan kerosakan saluran darah. Akibatnya, jantung mungkin tidak dapat mengepam darah dengan efektif.
  • Krisis hipertensi dibahagikan kepada dua kategori: Hypertensive Urgency dan Hypertensive Emergency. Dalam Hypertensive Urgency , tekanan darah anda sangat tinggi, tetapi tiada kerosakan pada organ anda.
  • Dalam Hypertensive Emergency, tekanan darah anda sangat tinggi dan telah menyebabkan kerosakan kepada organ anda. Krisis hipertensi kecemasan ini boleh menyebabkan komplikasi yang mampu mengancam nyawa.

  Tanda-tanda dan gejala krisis hipertensi yang mungkin mengancam nyawa termasuklah:
  1. Sakit dada teruk
  2. Sakit kepala yang teruk, disertai dengan kebingungan dan penglihatan kabur
  3. Pening dan muntah
  4. Kebimbangan yang teruk
  5. Sesak nafas
  6. Sawan 
  7. Tidak memberi respon
  8. Sekiranya anda mengalami peningkatan tekanan darah yang teruk, dapatkan rawatan perubatan segera. Rawatan untuk krisis hipertensi mungkin memerlukan rawatan dengan ubat oral atau rawatan lanjut di hospital.

Apakah rawatan tekanan darah bukan normal

Hipotensi
 • Bagi kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah rendah kronik, ia boleh dirawat secara berkesan dengan perubahan diet dan gaya hidup.

Bergantung pada punca gejala anda, doktor anda mungkin memberitahu anda untuk meningkatkan tekanan darah anda dengan membuat perubahan mudah:
 1. Makan diet lebih tinggi dalam garam.
 2. Minum banyak air tanpa alkohol
 3. Hadkan minuman beralkohol.
 4. Minum lebih banyak air semasa cuaca panas dan semasa sakit dengan penyakit virus, seperti selesema atau selesema.
 5. Dapatkan senaman secara teratur untuk melancarkan pengaliran darah
 6. Berhati-hati apabila terus bangun dari berbaring atau duduk. Untuk membantu meningkatkan peredaran, picit kaki dan pergelangan kaki anda beberapa kali sebelum berdiri. Kemudian perlahan-lahan bangun.
 7. enaikkan kepala tempat tidur anda pada waktu malam dengan meletakkan bata atau blok di bawah kepala katil.
 8. Elakkan mengangkat berat.
 9. Elakkan berdiri di tempat untuk jangka masa yang panjang.
 10. Elakkan pendedahan yang berpanjangan kepada air panas, seperti pancuran panas dan spa. Sekiranya anda pening, duduk.
 11. Sekiranya langkah-langkah ini tidak mengurangkan masalah, anda mungkin memerlukan ubat dan konsultasi bagi rawatan selanjutnya.

Hipertensi
 • Kebiasaanya, individu yang mempunyai tekanan darah tinggi dinasihatkan untuk membuat perubahan gaya hidup sihat.
 • Ubat akan diberi bergantung pada bacaan tekanan darah dan jika individu mempunyai risko untuk mengalami masalah seperti serangan jantung atau pukulan.

Doktor akan menjalankan beberapa ujian darah dan air kencing, dan bertanya soalan tentang kesihatan untuk menentukan risiko masalah lain:
 • Sekiranya tekanan darah secara konsisten melebihi 140/90mmHg (atau 135/85mmHg di rumah) tetapi risiko untuk menghadapi masalah lain adalah rendah - anda dinasihatkan untuk membuat perubahan kepada gaya hidup anda
 • Jika tekanan darah anda secara konsisten melebihi 140 / 90mmHg (atau 135 / 85mmHg di rumah) dan risiko masalah lain yang tinggi - anda akan ditawarkan ubat untuk menurunkan tekanan darah anda, sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup
 • jika tekanan darah anda secara konsisten melebihi 160 / 100mmHg - anda akan diberikan ubat untuk menurunkan tekanan darah anda, sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup

Krisis hipertensi mendesak (Hypertensive Urgency):
 • Tekanan darah boleh dikurangkan dengan selamat dalam masa beberapa jam dengan ubat tekanan darah.

Krisis hipertensi kecemasan (Hypertensive Emergency): 
 • Sekiranya bacaan tekanan darah dibaca 180/120 atau lebih tinggi dan individu mengalami simptom-simptom yang berkaitan dengan kerosakan organ sasaran seperti sakit dada, sesak nafas, sakit belakang, kebas / kelemahan, perubahan dalam penglihatan, atau kesukaran bercakap maka ini akan dianggap kecemasan hipertensi. Jangan tunggu untuk melihat jika tekanan anda turun sendiri, segera pergi ke Kecemasan di hospital berdekatan.

Cara terbaik untuk mencegah komplikasi daripada masalah tekanan darah adalah untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan lebih awal. Anda boleh membuat pemeriksaan kesihatan dimana-mana klinik untuk membaca tekanan darah, atau boleh membeli mesin tekanan darah bagi mengambil bacaan di rumah.Simpan log pembacaan tekanan darah dan bawa ke temujanji doktor. Ini boleh membantu doktor anda melihat perkembangan kesihatan anda.
Layari laman web www.doctoroncall.com.my untuk maklumat lanjut.

Rujukan

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Tanya Doktor RM0
Hadiah Tunai RM30 eFarmasi
Tuntut RM300 Ujian COVID-19 >