Bagaimana cara mengambil sampel kencing bagi ujian UFEME?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: Ogos 6, 2020

Sulit

Selamat pagi, doktor. Saya seorang remaja perempuan yang berusia 21 tahun. Saya sedang melanjutkan pelajaran saya dalam bidang kejuruteraan. Saya tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan. Saya seorang yang aktif dalam bidang sukan juga.

Sejak kebelakangan ini, kira-kira seminggu yang lalu, saya sedang mengalami kesakitan apabila membuang air kencing. Rasa sakit ini adalah bercirikan seperti rasa pedih dan ada kalanya rasa sensasi terbakar. Oleh kerana ini, saya cuba menahan air kencing saya supaya saya tidak perlu mengalami kesakitan ini. Namun, keadaan saya menjadi semakin teruk di mana saya mengalami sakit bawah perut yang sangat teruk. Saya juga mengalami kesukaran untuk membuang air kencing kerana ia terasa macam tersekat. Ada kalanya saya perasan darah dalam air kencing saya terutamanya apabila saya memaksa diri untuk membuang air kencing. Saya juga berasa perut saya berkembung akibat masalah ini. Saya telah cuba mengambil ubat tahan sakit untuk mengurangkan kesakitan yang saya alami, walau bagaimanapun tiada kesan yang ketara. Gejala-gejala masalah air kencing masih berlarutan. Saya telah berjumpa dengan doktor saya dan menjalani ujian ufeme. Beliau berkata bahawa saya sedang mengalami jangkitan saluran kencing dan mungkin mempunyai batu karang di pundi kencing. Oleh itu, beliau menyuruh saya menjalani beberapa ujian lain untuk menentukan kehadiran batu karang tersebut. Beliau juga telah memberi ubat untuk kesakitan dan jangkitan kuman saluran kencing.

Bolehkah doktor menerangkan mengenai ujian UFEME ?

Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih di atas soalan anda. Apakah itu UFEME? Ufeme atau lebih dikenali sebagai urinalisis maksud ujian yang mudah yang dibuat dengan memeriksa sampel air kencing anda. Ia boleh membantu mencari masalah yang memerlukan rawatan, termasuk jangkitan atau masalah buah pinggang. Ia juga boleh membantu mencari penyakit serius pada peringkat awal, seperti penyakit buah pinggang, kencing manis, atau penyakit hati. Urinalisis juga dipanggil sebagai "urine test."

Apakah itu ufeme

Ufeme atau urinalisis adalah ujian makmal. Ia boleh membantu doktor mengesan masalah dalam badan anda yang mungkin dapat dikenal pasti oleh air kencing anda. Ufeme adalah satu siri ujian air kencing.

Terdapat perlbagai penyakit yang mempengaruhi bagaimana badan anda membuang sisa dan toksin. Sistem perkumuhan adalah termasuk paru-paru, buah pinggang, saluran kencing, kulit, dan pundi kencing. Masalah dengan mana-mana bahagian badan ini boleh menjejaskan konsentrasi, kuantiti, dan kandungan air kencing anda.

Urinalisis yang diambil oleh doktor selalunya untuk beberapa sebab,ia termasuk

 • Pemeriksaan perubatan dan kesihatan rutin secara keseluruhan
 • Penilaian sebelum pembedahan (penilaian praoperasi)
 • Sebagai prosedur biasa sebelum dimasukkan ke dalam wardhospital
 • Pemeriksaan untuk penyakit buah pinggang, kencing manis, tekanan darah tinggi, dan penyakit hati
 • Menilai gejala-gejala tertentu seperti sakit perut, kencing yang menyakitkan, demam, darah dalam air kencing, atau gejala kencing lain.
 • Diagnosis keadaan perubatan seperti jangkitan saluran kencing, batu ginjal, kencing manis yang tidak terkawal (gula darah tinggi), kerosakan buah pinggang, kerosakan otot (“rhabdomyolysis”), protein dalam air kencing, pemeriksaan ubat, dan keradangan buah pinggang (“glomerulonephritis”).
 • Pemantauan perkembangan penyakit dan tindak balas terhadap terapi seperti penyakit buah pinggang yang berkaitan dengan kencing manis dan tekanan darah, kerosakan ginjal, jangkitan buah pinggang, protein dalam air kencing, dan darah dalam air kencing.
 • Ujian kehamilan

Bagaimana untuk ambil ujian ufeme

 1. Anda harus makan dan minum secara normal sebelum prosedur. Tiada persediaan khas diperlukan sebelum sampel diambil; ubat-ubatan dan rawatan tidak perlu dihentikan sebelum pengumpulan air kencing.
 2. Pastikan anda mengetahui tentang ubat-ubatan yang anda ambil, termasuk vitamin dan suplemen.
 3. Sekiranya anda sedang dalam haid, anda harus memberitahu doktor anda sebelum menjalani ujian ini.
 4. Maksud sampel yang optimum adalah sampel air kencing pada awal pagi kerana sering kali air kencing yang paling pekat dihasilkan pada waktu itu.
 5. Anda sama ada diminta membuat sampel air kencing di rumah dan membawanya bersama anda atau di klinik. Klinik akan memberi anda bekas bagi sampel. Bekas sampel ini tidak perlu steril.
 6. Ujian urinalisis dilakukan dengan mengumpul sampel air kencing dari pesakit dalam bekas spesimen. Biasanya hanya sedikit (30-60 mL) diperlukan untuk ujian urinalisis. Sampel kencing yang dikumpul hendaklah dibawa ke makmal untuk dianalisis, biasanya dalam satu jam pengumpulan. Sekiranya pengangkutan ke makmal boleh mengambil masa lebih daripada satu jam, maka sampel boleh disejukkan.
Hasil terbaik datang daripada penggunaan kaedah "clean catch" atau pengumpulan air kencing pada pertengahan kening. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Basuh kawasan sekitar pembukaan kencing dan bersih dari arah depan ke belakang.
 • Mulakan kencing ke tandas dan elakkan mengumpul aliran awal air kencing.
 • Berhenti pada aliran air kencing tengah.
 • Biarkan 30 mL hingga 60 mL mengalir ke dalam bekas sampel untuk ujian.
 • Baki air kencing selesai dibuang di tandas.
 • Ikuti arahan doktor anda untuk menyerahkan sampel.
Kaedah pengumpulan adalah sedikit berbeza untuk pesakit wanita dan lelaki:

 • Bagi wanita, pesakit diminta membersihkan kawasan di sekeliling uretra dengan menyebarkan labia dari alat kelamin luaran dan pembersihan dari depan ke belakang (ke arah anus). Tangan yang digunakan untuk membersih kemudian digunakan untuk mengekalkan penyebaran sementara cawan dipegang oleh tangan sebelah untuk mengumpul sampel.
 • Bagi lelaki, hujung zakar boleh dilap dengan kapas pembersih sebelum pengumpulan.
Bagi bayi dan orang lain yang tidak dapat memberikan sampel dengan cara ini, doktor mungkin perlu memasukkan tiub yang dikenali sebagai kateter melalui pembukaan kencing dan ke dalam pundi kencing untuk mengumpul sampel secara langsung dari pundi kencing.

Apakah hasil ujian ufeme

Doktor anda akan menggunakan satu atau lebih kaedah berikut untuk memeriksa air kencing anda. Air kencing boleh dinilai dengan penampilan fizikalnya (warna, keriangan, bau, kejelasan), juga dirujuk sebagai analisis makroskopik. Ia juga boleh dianalisis berdasarkan sifat kimia dan molekulnya, termasuk penilaian mikroskopik.

Dalam peperiksaan mikroskopik, doktor anda melihat titisan air kencing anda di bawah mikroskop. Penilaian yang dijalankan adalah:

 • Sel darah merah atau putih anda yang tidak normal, yang mungkin menanda jangkitan, penyakit buah pinggang, kanser pundi kencing, atau gangguan darah
  kristal yang mungkin menandakan batu buah pinggang.
 • Bakteria atau ragi yang berjangkit
 • Sel epitelial, yang boleh menunjukkan tumor
Untuk ujian dipstik pula, doktor anda memasukkan stik ke dalam sampel air kencing anda.

Perubahan warna berlaku selepas beberapa saat hingga beberapa minit dari mencelupkan stik. Sekiranya dibaca terlalu awal atau terlalu lama selepas stik urinalisis dicelup, hasilnya mungkin tidak tepat. Stik tersebut berubah warna berdasarkan kehadiran bahan-bahan tertentu dalam air kencing. Rujukan untuk perubahan warna diletakkan pada bekas botol plastik yang mengandungi stik ujian air kencing. Ini menjadikan penafsiran hasil urinalisis mudah dan cepat dengan meletakkan stik di sebelah bekas dan membandingkan perubahan warna kepada rujukan yang diberikan. Kuadrat pada dipstik mewakili komponen berikut dalam air kencing:

 • Kelebihan spesifik (kepekatan air kencing)
 • Keasidan air kencing (pH)
 • Protein dalam air kencing (terutamanya albumin)
 • Glukosa dalam air kencing (gula)
 • Ketones (produk metabolisme lemak)
 • Hemoglobin / darah dalam air kencing
 • Esterase leukosit (sel darah putih dalam air kencing)
 • Nitrite (mencadangkan bakteria dalam air kencing)
 • Bilirubin (kemungkinan penyakit hati atau kerosakan sel darah merah)
 • Urobilinogen (mungkin penyakit hati atau ubat etodolac)
Kepekatan protein yang tinggi dalam air kencing anda boleh menunjukkan bahawa anda mengalami dehidrasi. Tahap pH yang tinggi boleh menunjukkan masalah saluran kencing atau buah pinggang. Kehadiran gula pula boleh menunjukkan kencing manis.

Urinalisis makroskopik adalah pemerhatian visual langsung air kencing, yang diberi perhatian kepada kuantiti, warna, kejelasan, dan lain-lain. Air kencing yang normal biasanya berwarna kuning dan jelas tanpa sebarang kelainan. Perkara yang tidak normal dalam warna, kejelasan, dan kekaburan mungkin mencadangkan:

 • Jangkitan (air kencing mendung)
 • Dehidrasi (warna air kencing gelap),
 • Penyakit hati ("bilirubin," bahan pencernaan yang dirembeskan oleh hati, mengakibatkan air kencing berwarna teh atau cola),
 • Darah dalam air kencing (kelihatan kepada mata boleh menunjukkan jangkitan saluran kencing, batu, tumor, atau kecederaan)
 • Pecahan otot (air kencing berwarna jeruk atau teh).
 • Ubat-ubatan tertentu juga boleh mengubah warna air kencing (contohnya, phenazopyridine, antiseptik dan ubat tahan sakit).
 • Air kencing yang sangat berbuih boleh mewakili sejumlah besar protein dalam air kencing (proteinuria).
Sekiranya keputusan anda kelihatan tidak normal, terdapat dua pilihan. Jika anda sebelum ini telah mengidap masalah buah pinggang, masalah saluran kencing, atau keadaan lain yang berkaitan, doktor anda akan mengarahkan ujian lanjut untuk mengenal pasti punca kandungan air kencing yang tidak normal. Jika anda tidak mempunyai gejala lain dan pemeriksaan fizikal menunjukkan bahawa kesihatan keseluruhan anda adalah normal, anda mungkin tidak memerlukan pemeriksaan dan rawatan susulan.

Sekiranya anda mempunyai sebarang keraguan, anda boleh menghubungi doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.


Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - kebaikan ujian air kencing, apakah maksud ufeme, apakah hasil ujian ufeme

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)