Apakah Maksud Ujian Kehamilan (Urine Pregnancy Test) Negatif Tetapi Tetap Hamil?

Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan
Dikemaskini pada: April 6, 2021

Sulit
Salam, doktor. Saya berusia 30 tahun, bekerja sebagai seorang kerani di salah sebuah firma guaman. Saya sudah berkahwin dan belum mempunyai anak. Saya ingin bertanya berkaitan dengan ujian kehamilan. Selepas 6 minggu saya terlepas haid, badan saya mula bertindak balas dan menunjukkan tanda akan mengalami kehamilan seperti pening-pening, rasa loya pada waktu pagi dan muntah-muntah. Jadi. saya cuba untuk menggunakan upt atau ujian kehamilan melalui air kencing. Tetapi hasil daripada ujian tersebut adalah negatif yang bermaksud saya tidak hamil. Saya merasakan bahawa saya sudah mengguna alat ujian kehamilan ini dengan arahan yang diberi dan tidak sepatutnya memberi keputusan yang salah jika dipatuhi dengan betul.Kemudian, saya cuba lagi untuk kali kedua dan hasilnya tetap negatif. Akhirnya, suami mengajak saya untuk pergi ke hospital kerana saya ada mengadu kepadanya yang saya sangat tidak bermaya dan tidak sedap badan dan di situlah saya mengetahui yang saya telah mengandung dengan kandungan berusia 9 minggu.
Jadi, pada pendapat doktor, apakah penyebab kepada ujian kehamilan yang negatif walaupun telah dicuba berkali-kali tetapi masih hamil? Adakah ia sesuatu yang serius atau adakah ia berkaitan dengan penyakit lain?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Selamat sejahtera, terima kasih atas soalan anda. Untuk makluman anda, ujian kehamilan atau UPT (urine pregnancy test) yang berulang-ulang kali negatif dan tempoh haid yang terlepas biasanya bermakna anda tidak hamil. Ujian kehamilan yang negatif seminggu atau lebih selepas tempoh haid terlepas anda menunjukkan bahawa peluang anda untuk hamil kurang dari 1-2%. Ujian kehamilan yang positif biasanya bermaksud anda mengandung. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ujian kehamilan yang negatif selepas tempoh haid yang terlepas masih boleh bermaksud anda telah hamil. Hormon hCG akan berganda setiap 48 jam pada awal kehamilan. Ujian kehamilan yang negatif pada hari Isnin kemungkinan akan menjadi positif pada hari Rabu. Dan jika ia positif dengan air kencing pertama pada waktu pagi, kemudian pada hari apabila air kencing lebih cair, ia boleh menjadi negatif. Namun, harus diingatkan bahawa ujian darah masih dianggap sebagai yang terbaik untuk mengesan awal kehamilan. Masa ujian kehamilan yang positif bergantung kepada implantasi. Sekiranya anda hamil, ujian kehamilan air kencing tidak dijangka positif sehingga 3-4 hari selepas implantasi (paling awal), iaitu kira-kira 10 hari selepas ovulasi / persenyawaan, dan 4 hari sebelum haid berikutnya. Kira-kira 51% daripada wanita hamil mempunyai ujian kehamilan yang positif dua hari sebelum tempoh jangkaan haid yang berikutnya.Kadang-kadang, ujian kehamilan yang negatif tapi masih hamil boleh menjadi tanda kepada penyakit-penyakit yang tertentu. Serius atau tidak penyakit tersebut bergantung kepada ujian yang dijalankan oleh doktor.

1) Anda Hamil, Tetapi Anda Mengambil Ujian Kehamilan Terlalu Awal

  • Ujian kehamilan berfungsi dengan mengesan hCG iaitu hormon kehamilan. Jika anda cukup yakin anda hamil kerana anda telah mengalami beberapa gejala awal kehamilan tetapi mempunyai keputusan ujian negatif, salah satu sebab yang paling biasa ialah anda telah mengambil ujian kehamilan terlalu awal, dan tubuh anda belum menghasilkan hormon hCG yang cukup untuk ujian tersebut mengesannya. hCG boleh dikesan dalam air kencing sekurang-kurangnya dua minggu selepas persenyawaan berlaku.

  • Untuk keputusan ujian yang tepat 99%, ujian ini perlu mengesan sekurang-kurangnya 25 mili-unit antarabangsa bagi setiap mililiter (mIU / mL). Dalam dua minggu pertama kehamilan, hanya kira-kira 10 mlU / ml hCG dapat dihasilkan.

  • Oleh itu, untuk mendapatkan keputusan ujian yang boleh dipercayai, tunggu dua minggu selepas tempoh haid terlepas. Pada masa ini, badan anda akan menghasilkan banyak hCG, dan ujian kehamilan anda akan jauh lebih tepat.

2)  Anda Hamil, Tetapi Alat Ujian Kehamilan Telah Rosak

Ujian tersebut mungkin telah tamat tempoh, atau mungkin disimpan di tempat yang tidak sesuai (contohnya dalam kabinet bilik mandi yang basah). Beli UPT atau alat ujian kehamilan yang baru, dan cuba lagi untuk memastikan keputusannya tepat.

3) Anda Hamil, Tetapi Anda Mempunyai Haid Yang Tidak Teratur Dan Ovulasi Lewat

Jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, kemudian anda mendapat ujian negatif tetapi tidak haid di mana ia mungkin bermaksud ovulasi agak lewat bulan ini. Ini akan menangguhkan tarikh implantasi, yang mungkin menyebabkan anda salah mengira jumlah hari yang sepatutnya anda lakukan ujian kehamilan. Inilah sebabnya mengapa anda dinasihatkan untuk membuat ujian kehamilan satu atau dua minggu selepas hari anda jangkakan haid datang.

4) Anda Mengandung Anak Kembar Atau Kembar Tiga

Mengandungkan dua atau lebih bayi menyebabkan seseorang wanita menghasilkan tahap hCG yang sangat tinggi dan ujian kehamilan mungkin tidak dapat mengesannya kerana hormon hCG terlalu banyak. Dalam istilah perubatan, ia dikenali sebagai "kesan cangkuk dos tinggi" (high-dose hook effect).

5) Anda Mengalami Kehamilan Ektopik (Ectopic Pregnancy) Yang Menunda Penghasilan hCG

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang sudah disenyawakan mengimplantasikan diri sendiri di suatu tempat selain daripada rahim (biasanya di dalam tiub fallopian), yang menangguhkan penghasilan hormon hCG dan menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian bawah perut atau sisi kiri atau kanan abdomen. Keadaan ini jarang berlaku dan berlaku hanya dalam 1 daripada 40 kehamilan, tetapi ia sangat berbahaya dan harus mendapat diagnosis lebih awal untuk mencegah akibat yang mengancam nyawa bagi wanita.

6)  Anda Hamil, Tetapi Anda Mempunyai Penyakit Trophoblastik Gestational / ‘Gestational Trophoblastic Disease’(GTD)

Ini sangat jarang berlaku. Penyakit trophoblastik gestational berlaku apabila tumor terbentuk di lapisan sel yang dipanggil trophoblast yang biasanya mengelilingi embrio. Jenis GTD yang paling biasa berlaku adalah ‘hydatidiform mole’ yang juga dikenali sebagai kehamilan molar. Tumor ini jarang membentuk kanser, tetapi kehamilan biasanya berakhir dengan keguguran kerana embrio tidak boleh terbentuk. Sangat jarang bayi yang sihat lahir dari kehamilan GTD.

7) Anda Tidak Mematuhi Arahan dengan betul

Baca arahan di pakej ujian kehamilan anda dengan berhati-hati supaya anda dapat mengendalikan ujian dengan baik. Oleh kerana ujian adalah bersifat mementingkan kualiti, ini menjadikan alat ujian peka terhadap proses ujian. Kebanyakan ujian kehamilan meminta anda memegang jalur ujian dalam air kencing, dan kencing di atasnya semasa di tandas. Sesetengah ujian memerlukan anda untuk mencelupkan jalur ujian ke dalam cawan bersih di mana anda telah mengumpul air kencing (kaedah pilihan saya untuk keputusan ujian kehamilan yang tepat).


  • Jadi apa yang boleh anda lakukan jika anda mempunyai ujian kehamilan yang negatif tetapi masih mengandung? Ia sangat bergantung kepada bilakah anda menjangkakan kitaran haid anda akan datang. Terdapat 50-50 peluang bahawa ujian itu boleh menjadi negatif palsu jika anda tidak mampu menjangkakan tempoh haid anda.

  • Tunggu selama beberapa hari untuk mendapatkan ujian lain seelok-eloknya dua minggu selepas tarikh haid terlepas. Walau bagaimanapun, jika tempoh haid anda datang dan anda merasakan anda mengandung, anda harus menunggu sehingga beberapa hari selepas haid untuk mengambil ujian kehamilan yang lain.

  • Ia mungkin menunjukkan terdapat sebab-sebab yang lain seperti yang dibincangkan di atas jika anda mendapat ujian negatif lagi. Anda boleh mengulangi ujian sekali lagi jika anda mahu. Tetapi jika anda mendapat ujian negatif kali ini, ia hampir-hampir bermaksud bahawa anda tidak hamil. Anda mungkin "terasa mengandung" kerana sebab-sebab lain yang memerlukan anda untuk berjumpa dengan doktor. Juga, mungkin terlalu sukar untuk anda menerima ujian negatif jika anda berusaha keras untuk hamil.

Jika terdapat apa-apa kemusykilan, sila rujuk nasihat doktor yang boleh dijumpai di klinik atau hospital. Jika ia bukan kecemasan, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor di laman web www.doctoroncall.com.my.Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - hari ke berapa boleh tahu mengandung, alat ujian kehamilan, cara guna pregnant test

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)