Tepatkah keputusan UPT Test ini dan bila masa sesuai untuk saya mengguna ujian ini?

Ogos 6, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit
Selamat pagi, doktor. Saya seorang wanita berusia 25 tahun. Saya baru berkahwin 5 bulan yang lalu. Sebelum ini, saya mendapat haid pada setiap bulan. Kitaran haid saya teratur dan tidak mempunyai sebarang masalah. Namun, saya tidak dapat haid saya semenjak 2 bulan yang lalu. Saya juga sedang mengalami rasa loya dan asyik muntah yang tidak pernah saya alami dalam hidup saya. Keadaan ini menyebabkan saya rasa sangat letih. 
Ada kalanya saya hilang selera makan kerana apa-apa sahaja yang dimakan akan dimuntah keluar. Saya juga ada kekejangan bawah perut tetapi boleh bertahan. Saya cuba makan makanan yang sihat dan menjaga kesihatan saya untuk memastikan perkembangan bayi saya yang sihat sekiranya saya hamil. Ada juga perubahan pada payudara saya. Kedua-duanya sakit kadang-kala. Saya mempunyai keinginan untuk makan pelbagai jenis makanan termasuk makanan yang saya tidak pernah makan. Ada juga masanya saya pening dan mempunyai perubahan mood atau emosi. 

Saya tidak tahu jika gejala-gejala ini menunjukkan bahawa saya sedang mengandung. Saya pernah membaca tentang UPT test yang boleh dibuat untuk mengesahkan kehamilan. Saya ingin mendapatkan nasihat doktor dahulu sebelum menjalani apa-apa ujian. Mungkinkah saya hamil, doktor? Bagaimanakah cara untuk mengesahkan bahawa saya hamil atau tidak? Adakah UPT test ini tepat?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Terdapat beberapa cara untuk mengesahkan kehamilan anda. Ujian UPT (urine pregnancy test) adalah kaedah yang paling mudah dan kit ujian ini senang didapati di pasaran. UPT test ini juga menghasilkan keputusan atau bacaan yang tepat, yang boleh mengesahkan jika seseorang wanita mengandung atau tidak.

Apakah itu ujian UPT?

  Ujian air kencing hormon gonadotropin manusia (hCG) adalah ujian UPT. Plasenta wanita hamil menghasilkan hCG, juga dikenali sebagai hormon kehamilan. Jika anda mengandung, ujian biasanya boleh mengesan hormon ini dalam air kencing anda kira-kira 10 hari selepas haid terlepas pertama anda. Ini adalah apabila telur yang telah disenyawakan melekat pada dinding rahim.

  Semasa kehamilan 8 hingga 10 minggu pertama, tahap hCG biasanya meningkat dengan pesat. Tahap hCG ini mencapai puncaknya pada kira-kira minggu ke-10 kehamilan, dan kemudian secara beransur-ansur menurun sehingga anda bersalin. Ujian kencing jenis ini biasanya dijual dalam kit yang boleh anda gunakan di rumah. Ia sering dirujuk sebagai ujian kehamilan di rumah.

Apakah jenis ujian UPT?

Terdapat beberapa jenis ujian UPT. Antaranya adalah:

 1. Ujian kehamilan di rumah (HPT)
 2. Ujian kencing klinikal
 3. Ujian darah
Ujian kehamilan di rumah (HPT) 

 • Alat ini boleh digunakan pada hari pertama haid anda terlepas. Sesetengah ujian sensitif boleh digunakan lebih awal. Ujian ini berfungsi dengan mengesan hormon gonadotropin chorionik manusia (hCG) dalam air kencing anda. Hormon ini hanya terdapat di dalam badan semasa mengandung. 
 • Bahan kimia dalam stik ujian ini berubah warna apabila ia bersentuhan dengan hormon ini. Masa menunggu akan berbeza-beza bergantung kepada ujian, tetapi kebanyakannya mengambil masa kira-kira 10 minit untuk memberi bacaan yang tepat. Kebanyakan pengeluar mengesyorkan agar HPT dibuat dua kali, kerana hasilnya mungkin berbeza jika anda mengambil ujian terlalu lama selepas haid terlepas pertama anda. 
 • Dalam beberapa kes, tahap hCG anda terlalu rendah untuk dikesan lebih awal. Ujian kehamilan adalah tepat apabila ia digunakan dengan betul. Anda mungkin mempunyai negatif palsu, yang berlaku ketika anda mengandung tetapi ujian mengatakan anda tidak. 
 • Jika anda terlepas haid anda dan tidak sampai selepas beberapa hari, ulangi ujian atau semak dengan doktor anda.
Ujian kencing klinikal 

 • Anda boleh mendapatkan ujian kencing klinikal di pejabat doktor anda. Ujian ini tidak semestinya lebih tepat daripada HPT. 
 • Walaubagaimanapun, doktor anda mungkin dapat membantu menghapuskan sebarang kemungkinan kesalahan yang mungkin menjejaskan ketepatan ujian. Keputusan ujian kencing klinikal boleh berbeza-beza bergantung pada kemudahan perubatan yang anda lawati. 
 • Anda biasanya boleh mendapat keputusan dalam masa seminggu setelah mengambil ujian tersebut.
Ujian darah

Ujian ini diambil di pejabat doktor anda dan sebuah makmal menguji darah anda untuk mengesan hCG. Terdapat dua jenis ujian darah kehamilan:

 • Ujian darah hCG kualitatif: Ujian ini memeriksa untuk mengetahui sama ada hormon hCG sedang dihasilkan di dalam badan. Ia memberikan jawapan ya atau tidak dengan mudah sama ada anda hamil.


 • Ujian darah hCG kuantitatif: Ujian ini mengukur tahap hCG dalam darah secara spesifik. Sekiranya tahap hCG anda lebih tinggi atau lebih rendah daripada jangkaan berdasarkan sejauh mana anda fikir anda berada dalam kehamilan, doktor anda boleh menjalankan ujian lanjut. Mereka boleh memeriksa rahim menggunakan ultrasound atau mengulangi ujian hCG dalam beberapa hari. Sebab yang paling biasa bagi bacaan hCG untuk kelihatan tidak normal adalah kerana ketidakpastian tentang masa mula mengandung. Ujian darah hCG kuantitatif sangat tepat kerana mereka mengukur jumlah tepat hCG dengan tepat dalam darah. Ianya boleh mengesan jumlah hormon yang lebih kecil daripada ujian darah hCG kualitatif atau ujian air kencing. Ujian darah dapat mengesan hCG lebih awal daripada ujian air kencing. Ujian darah biasanya lebih mahal daripada ujian rumah, dan anda perlu menunggu lebih lama untuk hasil anda. Keputusan ujian darah boleh mengambil lebih dari seminggu, dan kadang-kadang dua, untuk dihantar.

Apakah cara menggunakan ujian UPT?

Kebanyakan ujian air kencing hCG dijual untuk ujian di rumah mengikuti langkah yang sama untuk ujian yang tepat. Walaupun anda perlu mematuhi arahan yang disertakan dengan kit anda dengan teliti, proses biasanya mengikuti langkah berikut:

 • Tunggu satu hingga dua minggu selepas haid pertama anda terlepas untuk mendapatkan hasil yang paling tepat. Haid yang tidak teratur atau salah perhitungan haid anda boleh menjejaskan ujian anda. Sebenarnya, 10 hingga 20 peratus wanita hamil tidak dapat mengesan kehamilan mereka dengan menguji apa yang mereka percaya menjadi hari pertama haid terlepas pertama mereka.
 • Gunakan ujian kali pertama semasa anda buang air kecil selepas bangun. Air kencing ini adalah yang paling pekat sewaktu bangun dari tidur dan akan mengandungi tahap hCG tertinggi. Air kencing anda dicairkan semasa anda meminum cecair, jadi tahap hCG mungkin lebih sukar untuk diukur jika ujian dijalani di lewat hari.
 • Untuk beberapa ujian kehamilan di rumah, anda akan meletak bahagian penunjuk secara langsung di dalam aliran air kencing, yang sepatutnya mengambil masa kira-kira lima saat. Kit-kit lain memerlukan anda mengumpul air kencing dalam satu cawan dan kemudian merendam bahagian penunjuk ke dalam cawan untuk mengukur tahap hormon hCG.
 • Ujian kehamilan di rumah biasanya termasuk penunjuk yang memaklumkan sama ada ujian telah dilaksanakan dengan baik. Sebagai contoh, ia akan menunjukkan jika ada air kencing yang cukup pada bahagian tersebut untuk mendapatkan hasil yang tepat. Sekiranya penunjuk kawalan tidak diaktifkan semasa ujian anda, hasilnya mungkin tidak tepat.
 • Untuk kebanyakan ujian, hanya diperlukan 5 hingga 10 minit untuk hasilnya muncul. Biasanya, garis berwarna atau simbol tambah akan muncul untuk menunjukkan hasil positif. Ketiadaan garis berwarna atau tanda negatif biasanya menunjukkan hasil negatif.

Apakah hasil ujian UPT?

Ketepatan keputusan ujian UPT anda bergantung pada keupayaan anda untuk mengikuti arahan alat ujian UPT tersebut. Jika anda mempunyai hasil negatif, anda harus berwaspada, kerana ia mungkin menunjukkan negatif palsu.

Sehingga anda yakin bahawa anda tidak hamil, anda harus berhati-hati dan mengelakkan melakukan apa-apa yang boleh merosakkan janin yang sedang berkembang. Merokok, minuman alkohol, dan mengambil ubat-ubatan tertentu boleh membahayakan bayi anda pada awal kehamilan. Hasil negatif palsu boleh berlaku selepas mana-mana yang berikut:

 • menggunakan sampel air kencing yang dikumpul selepas air kencing pagi pertama anda
 • mengambil ujian sebelum hCG mencukupi untuk menghasilkan keputusan yang positif
 • salah perhitungan waktu haid yang terlepas
Jika keputusan negatif 

Anda harus mengulangi ujian itu dalam masa seminggu untuk mengesahkan anda tidak hamil. Sekiranya anda percaya ujian menunjukkan negatif palsu dan anda mengandung, anda harus berjumpa dengan doktor anda. Mereka boleh melakukan ujian darah hCG, yang lebih sensitif terhadap hormon hCG yang lebih rendah daripada ujian kencing hCG. 

Jika keputusan positif

Itu bermakna ujian mengesan hCG dalam air kencing anda. Langkah seterusnya adalah untuk berjumpa dengan doktor anda. Mereka boleh mengesahkan kehamilan dengan ujian dan ujian tambahan, jika perlu. Mendapatkan rawatan pranatal pada awal kehamilan anda memberikan peluang terbaik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dan ibu yang sihat sebelum dan selepas kelahiran.

Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - cara menggunakan pregnancy test, cara menggunakan alat ujian kehamilan, bila boleh buat pregnancy test, keputusan pregnancy test

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?