Saya ingin hamil dan hendak belajar cara mengira waktu perempuan subur (Fertile Period) setelah haid?

Jun 5, 2020 | Dijawab oleh: Dr Sri Viknarajan

Sulit
Salam sejahtera, doktor. Saya seorang wanita yang berumur 28 tahun. Saya telah berkahwin selama 3 tahun yang lalu. Saya sedang cuba hamil tetapi tidak berjaya. Suami saya berkata saya harus bersabar dan mesti akan dikurniakan dengan seorang bayi walaupun mengambil masa. Walaubagaimanapun, saya bimbang jika saya mempunyai apa-apa masalah yang boleh menyumbang kepada kesuburan saya. Saya mendapat haid pertama saya pada umur 12 tahun dan semenjak itu, haid saya teratur. Namun, sejak kebelakangan ini, saya perasan kitaran haid saya tidak teratur. Kitaran haid saya menjadi kurang daripada 28 hari dan ada kalanya melebihi 28 hari.

Oleh kerana itu, saya tidak dapat meramalkan waktu subur saya setelah haid. Saya cuba mengadakan hubungan seksual selepas kitaran haid saya, tetapi sampai sekarang tidak berjaya. Tiada sesiapa dalam keluarga saya mempunyai masalah kesuburan. Saya tidak mengalami gejala lain seperti sakit perut, kekejangan, kemuntahan atau rasa loya. Pendarahan haid adalah normal dan tidak ada perubahan bau atau warna. Ada kalanya saya stres di tempat kerja, bolehkah ini menjadi penyebab kitaran haid saya tidak teratur? Saya ingin mendapatkan nasihat doktor. Adakah kitaran haid yang tidak teratur boleh menyumbang kepada masalah kesuburan? Bilakah waktu subur perempuan setelah haid?
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Terima kasih atas soalan anda. Masalah yang anda hadapi adalah biasa dalam sesetengah golongan wanita. Untuk mengetahui sebab kitaran haid tidak teratur, saya nasihatkan anda untuk menjalani beberapa ujian dan pemeriksaan untuk mengenalpasti punca masalah dalam rahim dan organ-organ sekitarnya

Apakah itu waktu subur?

  • Kebanyakan wanita hanya subur lima hingga enam hari setiap bulan. Sebelum kehamilan boleh berlaku, salah satu ovari anda mesti melepaskan telur matang. Ini dipanggil ovulasi. Apabila telur dikeluarkan, ia bergerak ke tiub fallopian anda. Semasa perjalanan ini, telur boleh disenyawakan dengan sperma lelaki. Sekiranya telur tidak dilepaskan oleh ovari semasa bersetubuh, persenyawaan tidak boleh berlaku. Sebaik sahaja anda dapat mengenali tanda-tanda ovulasi, anda akan dapat merancang hubungan seks untuk peluang terbaik kehamilan. 
  • Apabila ovari anda mengeluarkan telur matang, telur akan mati dalam masa 12 hingga 24 jam jika tidak disenyawakan oleh sperma. Inilah sebabnya penting untuk melakukan hubungan seks tepat sebelum dan sekitar ovulasi. Sperma boleh hidup dalam tubuh wanita sehingga lima hari. Oleh itu anda tidak semestinya perlu merancang hubungan seks pada hari anda berovulasi untuk mengandung. 
  • Anda boleh hamil walaupun anda mempunyai seks tanpa perlindungan beberapa hari sebelum ovulasi.Contohnya, katakan anda berovulasi pada 15hb bulan. Oleh kerana telur tersedia untuk persenyawaan selama 12 hingga 24 jam akan datang, anda mempunyai sehingga ke-16 haribulan (atau satu hari) untuk hamil. Walau bagaimanapun, waktu subur anda benar-benar bermula lima hari sebelum itu. Kehamilan mungkin terjadi jika anda mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan seawal 10 atau 11 haribulan oleh kerana sperma dapat bertahan dalam tubuh sehingga lima hari.

Apakah durasi hidup sperma?

 • Di luar badan, sperma mungkin mati dengan cepat apabila mereka terdedah kepada suhu udara bilik. Durasi hidup sperma mempunyai banyak kaitan dengan faktor persekitaran. Sekiranya anda menjalani prosedur seperti pembiakan intrauterin (IUI) atau persenyawaan in vitro (IVF), sperma yang dibasuh boleh bertahan dalam inkubator sehingga 72 jam. 
 • Sperma beku mungkin bertahan selama-lamanya, dengan syarat ia ditinggalkan dalam persekitaran yang dikawal dengan betul. Sperma yang telah diejakulasi ke dalam tubuh wanita boleh hidup di dalam organ reproduktif wanita sehingga lima hari. 
 • Cecair dalam saluran pembiakan wanita mempunyai semua nutrien yang diperlukan sperma untuk hidup pada waktu itu

Bagaimanakah untuk kira waktu subur?

 • Perlu diingatkan bahawa ovulasi tidak selalu berlaku pada hari yang sama dalam kitaran haid bulanan anda. Hari pertama tempoh anda dirujuk sebagai hari kitaran. Hari kedua tempoh anda dirujuk sebagai hari kitaran dua dan seterusnya untuk beberapa minggu akan datang. Wanita dengan purata 28-hari dalam kitaran, ovulasi biasanya berlaku di atau sekitar hari ke 14. Hari dalam kitaran haid tidak semestinya bersamaan dengan berapa hari dalam mana-mana bulan tertentu. 
 • Beberapa bulan dalam setahun mempunyai 28 hari, ada yang mempunyai 29, 30, atau 31. Jadi tingkap subur anda boleh dimatikan oleh satu atau dua hari setiap bulan. Walaubagaimanapun, jika anda mempunyai idea umum apabila anda dijangka berovulasi, anda boleh merancang hubungan seks dengan sewajarnya. 
 • Untuk melakukan ini bermakna anda mesti dapat meramalkan apabila anda akan berovulasi kerana tugas hitung ini kadang-kadang lebih sukar daripada yang anda fikirkan. Nasib baik, bagi kita yang memerlukan bantuan, terdapat beberapa cara yang boleh dipercayai untuk meramalkan apabila hari-hari yang paling subur akan berlaku pada setiap kitaran. Perubahan hormon yang berlaku semasa fasa yang berbeza menetapkan peringkat untuk ovulasi dan memberikan petunjuk mengenai apabila ovulasi berlaku. 
 • Dalam beberapa hari pertama kitaran haid (dipanggil fasa folikel), hormon yang merangsang hormon folikel (FSH) mulakan proses pematangan folikel (kantung yang memegang telur) di ovari. Dalam minggu kedua kitaran anda, tahap FSH mula menurun dan folikel dominan tunggal terus berkembang. Folikel yang berkembang ini menghasilkan peningkatan jumlah estrogen, yang memulakan fasa ovulasi. Estrogen memainkan peranan utama dalam proses ovulasi dan membantu menyediakan badan untuk mengandung. 
 • Hormon ini membantu membina lapisan endometrium, memudahkan rembesan lendir serviks yang berkualiti subur (yang membantu melindungi dan mengangkut sperma melalui saluran pembiakan) dan mencetuskan pengeluaran hormon luteinizing (LH). Dengan memperhatikan bagaimana badan anda bertindak balas terhadap peningkatan estrogen dalam beberapa minggu pertama kitaran haid anda, anda boleh mula meramalkan ovulasi. Sebagai contoh, ramai wanita tahu bahawa ovulasi hanya sekitar sudut apabila mereka melihat peningkatan pengeluaran lendir serviks yang berkualiti subur.

Apakah berlaku jika mempunyai kitaran haid tidak teratur?

 • Anovulasi bermaksud seseorang wanita itu mengalami kitaran haid dan pendarahan haid, namun tiada proses ovulasi. Jika kitaran haidnya tidak teratur tetapi masih mempunyai proses ovulasi, ini dikenali sebagai oligovulasi. Kedua-dua keadaan ini dinamakan “ovulatory dysfunction (OD)” dan menjadi punca utama bagi masalah kesuburan dalam kalangan wanita. Biasanya, wanita yang mempunyai kitaran haid yang tidak teratur akan mengalami masalah OD. 
 • Hal ini bermaksud kitaran haidnya hanya 21 hari, melebihi 36 hari atau berada di antara 21 hingga 36 hari, namun tidak tetap. Sebagai contoh, kitaran haid bulan lepas adalah 22 hari tetapi bulan ini pula 35 hari. Ada sesetengah wanita yang mempunyai kitaran haid yang tetap tetapi mengalami masalah ovulasi. Jika kitaran haid mempunyai pendarahan haid namun tiada ovulasi, ini dinamakan kitaran haid anovulatori. 
 • Bagi wanita yang tidak mempunyai masalah kesuburan, ada kemungkinan untuk hamil pada kitaran haid setiap bulan, tetapi untuk wanita yang mengalami anovulatori, kemungkinan untuk hamil pada kitaran haid adalah rendah kerana tiada telur yang dikeluarkan dari ovari. Wanita yang mempunyai ovulasi pada waktu yang tidak tetap walaupun kitaran haid tidak teratur masih mempunyai kemungkinan untuk hamil. 
 • Kitaran haid yang tidak tetap bermaksud tidak ada keseimbangan hormon. Ketidakseimbangan hormon ini juga mengakibatkan beberapa masalah yang boleh menyumbang kepada masalah kesuburan selain masalah ovulasi. 
 • Antara masalahnya adalah kekurangan mukus di pangkal rahim, lapisan endometrium yang nipis, kekurangan hormon progesteron and fasa luteal yang pendek. Penyebab anovulasi adalah sindrom ovarium polisistik (PCOS), obesiti, wanita yang terlalu kurus, senaman yang keterlaluan, penyakit hiperprolaktinemia, kegagalan ovari pramatang, kegagalan kelenjar tiroid dan stres yang keterlaluan
Jika anda mengalami gejala-gejala selain kitaran haid tidak teratur seperti kekejangan perut, kemuntahan, pendarahan haid yang berlebihan dan sebagainya, anda haruslah merujuk kepada doktor anda atau juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

Rujukan

Konsultasi Doktor Atas Talian
Dapatkan nasihat doktor dan Pakar Farmasi tentang ubat-ubatan secara online dari mana jua anda berada tanpa perlu menunggu giliran.
Konsultasi Doktor
RM19.99
Konsultasi Pakar
Dari RM80


Soalan berkenaan - masa subur wanita setelah haid berapa hari, masa subur wanita setelah haid agar cepat hamil, tanda waktu subur

Tentang DoctorOnCall

Artikel ini dikemaskini dan diselenggarakan oleh DoctorOnCall. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jawapan, sila email kami di contact@DoctorOnCall.com.my

Kategori


Alahan (13) Anemia (37) Asid Refluks (24) Asthma (12) Badan Gemuk (26) Batuk (203) Benjolan Di Kulit (286) Bisul (62) Buasir (192) Cara Berhenti Merokok (37) Chlamydia (10) Cirit Birit (47) Darah Nifas (14) Darah Tinggi (148) Dehidrasi (2) Demam (571) Derma Darah (14) Ejakulasi Pramatang (184) Ekzema (14) ENT (917) Fibroid (27) Gallstone (3) Gastrik (41) Gigi & Gusi (448) Gonorea (58) Haid Berlebihan (146) Haid Berpanjangan (739) Haid Lewat (1643) Haid Sakit (188) Haid Tidak Teratur (1993) Hepatitis A (3) Hepatitis B (38) Hepatitis C (10) Herpes (75) Hipotensi (17) HIV (300) HPV (38) Insomnia (75) Jangkitan Coronavirus (2657) Jerawat (161) Kahak (83) Kandidiasis (7) Kebas (236) Keguguran (110) Kehamilan (1846) Kencing Manis (194) Keputihan (653) Keputusan Siasatan (42) Keracunan Makanan (15) Kesihatan Am (4771) Kesihatan Am Wanita (398) Kesihatan Kanak-Kanak (820) Kesihatan Rambut (96) Kesihatan Seksual (1977) Ketuat (54) Kolesterol Tinggi (63) Kulat di Faraj (140) Kurang Berat Badan (65) Kurang Selera Makan (43) Kurap (40) Kutu (5) Lebam (5) Makanan Tambahan (51) Masalah Buah Pinggang (53) Masalah Kencing (879) Masalah kesuburan (6) Masalah Peluh (65) Masalah Penglihatan (15) Masalah Psikiatri (475) Masalah Tangan Dan Kaki (340) Masalah Tidur (65) Mati Pucuk (307) Migrain (44) Mual & Muntah (90) Mulut Berbau (16) Najis Abnormal (236) Najis Berdarah (123) Pedih Ulu Hati (69) Pelindung muka (3) Pencegahan Koronavirus (59) Pendarahan Coklat (134) Pendarahan Spotting (157) Penerangan Penyakit (38) Pening Kepala (82) Penuaan (6) Penyakit Jantung (216) Penyakit Kelamin (1055) Penyakit Kulit (1534) Perancangan Keluarga (1030) Pil Perancang Kecemasan (528) Pitam (78) Prosedur Perubatan (103) Psoriasis (16) Sakit Badan (574) Sakit Belakang (120) Sakit Dada (903) Sakit Kepala (1192) Sakit Lutut (176) Sakit Mata (290) Sakit Mulut (74) Sakit Otot (35) Sakit Payudara (356) Sakit Perut (1408) Sakit Pinggang (157) Sakit Tekak (550) Sakit Telinga (67) Sakit Tulang (80) Sakit Tumit (71) Selsema (32) Selsema burung (5) Sembelit (97) Sendawa (23) Sesak Nafas (661) Sifilis (107) Sinusitis (35) Strok (35) Tidak Datang Haid (100) Tidur Berdengkur (7) Tiroid (165) Tonsil (76) Trauma (6) Ubat-Ubatan (472) Ujian Kehamilan (495) Ulser mulut (20) URTI (107) Vaksin COVID-19 (14) Vitamin dan Nutrisi (87) Wabak bubonic (4)
Need Help?