Konsultasi Pakar
Bercakap Dengan Doktor Percuma

Dapat pengesahan tanda tanda hiv pada lelaki online

BERCAKAP DENGAN DOKTOR KAMI TENTANG KESIHATAN SEKSUAL

Dengan menekan butang ”TANYA DOKTOR”, anda mengesahkan persetujuan denganTerma Penggunaan & Dasar Privasi

doktor bersedia untuk membantu
Perlu Bantuan?

Pertanyaan mengenai HIV

Apa itu HIV dan AIDS?

HIV adalah singkatan bagi ‘human immunodeficency virus’ iaitu sejenis virus yang menyerang sistem pertahanan badan. AIDS dan HIV selalu dikelirukan. Mereka tidak membawa pengertian yang sama. AIDS adalah singkatan ‘acquired immunodeficiency syndrome’ iaitu sindrom yang disebabkan oleh virus HIV. AIDS adalah keadaan di mana sistem pertahanan badan terlalu lemah dan memberi peluang kepada kuman-kuman yang biasanya tidak membawa ancaman untuk menjangkiti badan.

Apakah penyebab HIV?

Penyakit HIV disebabkan oleh virus ‘human immunodeficency virus’ iaitu sejenis virus yang menyerang sistem pertahanan badan terutamanya ‘Helper T-Cell’ yang menyebabkan kekurangan dalam bilangan sel itu kepada 200-500 U/L .Berapa lama masa infeksi HIV? Infeksi HIV mengambil masa yang lama untuk memberi gejala,justeru itu HIV hanya boleh dikesan daripada ‘Antibody’ yang berada di dalam darah. Anda boleh dijangkiti atau menyebarkan HIV hanya melalui aktiviti tertentu. Kebanyakannya, orang mendapat atau menghantar HIV melalui tingkah laku seksual dan penggunaan jarum atau jarum suntik.Hanya cecair badan tertentu-darah, air mani, cecair pra-mani, cecair rektum, cecair vagina, dan susu ibu-dari seseorang yang mempunyai HIV boleh menghantar HIV. Cecair ini mesti bersentuhan dengan membran mukus atau tisu yang rosak atau disuntik terus ke dalam aliran darah (dari jarum atau jarum suntikan) untuk penghantaran berlaku. Membran mukus dijumpai di dalam rektum, vagina, zakar, dan mulut.

Cara penularan virus secara umum
 • Mempunyai seks dubur atau vagina dengan seseorang yang mempunyai HIV tanpa menggunakan kondom atau mengambil ubat untuk mencegah atau merawat HIV.
 • Bagi pasangan HIV-negatif, seks dubur yang reseptif (bahagian bawah) adalah tingkah laku seksual yang paling berisiko, tetapi anda juga boleh mendapat HIV daripada seks anal (topping).
 • Sama ada pasangan boleh mendapatkan HIV melalui seks faraj, walaupun kurang berisiko untuk mendapat HIV daripada seks dubur yang reseptif.
 • Berkongsi jarum atau jarum suntik, bilas air, atau peralatan lain (kerja) yang digunakan untuk menyediakan ubat untuk suntikan dengan seseorang yang mempunyai HIV.
 • HIV boleh hidup dalam jarum yang digunakan sehingga 42 hari bergantung kepada suhu dan faktor lain.
 • Dari ibu ke semasa mengandung, melahirkan atau menyusu. Walaupun risiko boleh tinggi jika ibu hidup dengan HIV dan tidak mengambil ubat, cadangan untuk menguji semua wanita hamil untuk HIV dan memulakan rawatan HIV segera menurunkan bilangan bayi yang dilahirkan dengan HIV.
 • Dengan terjebak dengan jarum yang tercemar HIV atau objek tajam yang lain. Ini adalah risiko terutamanya untuk pekerja penjagaan kesihatan.
Dalam kes yang sangat jarang berlaku, HIV telah disebarkan oleh
 • Seks oral meletakkan mulut pada zakar (fellatio), vagina (cunnilingus), atau anus (rimming). Secara umumnya, tidak ada risiko mendapat HIV daripada seks oral. Tetapi penularan HIV, walaupun sangat jarang, secara teorinya mungkin jika lelaki HIV-positif menjerit di mulut pasangannya semasa seks oral.

Apakah gejala penyakit HIV?

Tanda-tanda HIV pada lelaki berkemungkinan mendapat gejala yang biasa dikaitkan dengan jangkitan virus seperti senarai di bawah:
 • Demam
 • Menggigil
 • Ruam
 • Berpeluh di waktu malam
 • Lenguh badan
 • Sakit tekak
 • Kepenatan atau lesu
 • Noda limfa bengkak
 • Ulser mulut
Selepas itu, kebanyakan orang akan melalui masa di mana tiada gejala yang dapat dikesan.
Walaubagaimanapun, virus HIV tersebut masih aktif dalam badan dalam melemahkan sistem pertahanan badan terutamanya jika seseorang itu tidak mengambil ubatan yang sepatutnya. Lama-kelamaan, apabila sistem pertahanan badan, seseorang itu akan mengalami sindrom AIDS, di mana pengertiannya telah dijelaskan di bahagian atas.
Senarai di bawah adalah antara gejala dan komplikasi penyakit HIV yang melibatkan pelbagai organ dan sistem dalam badan. Kebanyakan penyakit ini terjadi kerana badan tidak mampu melawannya:
 • Sistem pernafasan dan organ paru-paru: Organ paru-paru sangat mudah terdedah kepada jangkitan kuman Antara bakteria yang menjadi penyebab kepada jangkitan paru-paru adalah tuberculosis dan Pneuomcystis jiroveci. Penyakit ini menyebabkan seorang batuk dan sesak nafas.
 • Sistem saraf dan otak: Boleh menyebabkan ‘dementia’ dan jangkitan otak. Toxoplasma gondii adalah parasit yang menyebabkan pening dan sakit kepala, sawan, penglihatan yang kabur dan masalah koordinasi badan.
 • Sistem penghadaman: Penyakit AIDS juga boleh menyebabkan hilang selera makan dan turun berat badan. HIV menjadi penyebab seseorang lebih mudah dijangkiti penyakit hepatitis iaitu jangkitan hati. Hepatitis membawa kepada sakit perut dan pembesaran organ hati(hepatomegaly). Mulut juga mungkin dijangkiti kulat Candidiasis yang menyebabkan sakit mulut dan ulser mulut.
 • Jangkitan mata: Cytomegalovirus adalah virus paling biasa yang menjangkiti bahagian belakang mata (retina) dan membawa kepada pengaburan penglihatan dan juga boleh menjadi penyebab seseorang mempunyai AIDS menjadi buta
 • Kanser: Jenis kanser yang sering berlaku dalam orang yang menghidapi kanser adalah kanser yang melibatkan sistem limfa. Sebagai contoh, kanser limfoma dan Kaposi’s sarcoma. Kaposi’s sarcoma adalah kanser yang disebabkan oleh sejenis virus herpes dan ia boleh melibatkan satu kawasan di badan atau merebak di seluruh badan. Kanser ini boleh dilihat sebagai tumbuhan berwarna unggu di bahagian kulit dan mulut. Ia juga mungkin tumbuh di bahagian usus dan peparu.

Cara pencegahan HIV?

Jika anda terdedah kepada aktiviti risiko tinggi, doktor boleh memberi ubatan bernama ‘post-exposure prophylaxis’ iaitu ubatan pencegahan jangkitan HIV selepas pendedahan.. Ubat ini hanya berkesan jika diambil 72 jam selepas terdedahnya kepada virus HIV. Jika diberi selepas 72 jam ia tidak diberi kerana tidak akan memberi manfaat. Ubatan ini adalah kombinasi dua atau tiga ubat yang perlu diambil selama 28 hari berturut-turut. Perlu diingati keberkesanan ubat ini masih bukan seratus peratus jika diambil dalam waktu 72 jam. Cara pencegahan terbaik adalah untuk mengelak aktiviti risiko tinggi.

Rawatan HIV?

 • Setakat ini, tiada ubat lagi yang boleh memulihkan penyakit HIV. Ubat yang ada pada zaman sekarang fungsinya adalah untuk mengurangkan beban virus tersebut dalam badan. Dengan kurangnya jumlah kuman HIV dalam badan, kesannya kepada sistem pertahanan badan akan berkurang secara mendadak.
 • Ubat tersebut sangat berkesan mengurangkan beban virus sehingga sekarang dikatakan bahawa seseorang yang menghidapi jangkitan HIV bukanlah ‘hukuman mati’ seperti yang dianggap pada zaman dahulu.
 • Kategori ubat yang diberi bagi rawatan HIV adalah sekumpulan ubat bernama ‘antiretroviral treatment’(ART). ART adalah kombinasi pil tertentu yang dipilih oleh doktor. Seseorang yang menghidapi penyakit HIV akan menjalani ujian darah yang memberi tahap CD4. CD4 adalah komponen yang penting dalam sistem pertahanan badan dalam melawan jangkitan. Jika CD4 terlalu rendah atau jika terdapat gejala AIDS, anda akan dinasihati untuk memulakan rawatan ART tersebut.
 • Terdapat juga pendapat di luar negara yang menyatakan bahawa penhidap penyakit HIV sepatutnya menjalani rawatan tanpa mengambil kira tahap CD4. Di Malaysia, doktor berbendapat dan mengikut protokol yang memberitahu tahap CD4 yang sesuai untuk memula rawatan.
 • Secara rumusannya, jika anda rasa anda telah terlibat dalam aktiviti yang mendedahkan anda ke penyakit HIV, segera berjumpa dengan doktor untuk mendapat nasihat selanjutnya tentang ujian dan ubatan. Terima kasih.

Promosi Terkini

Informasi tanda tanda HIV pada lelaki

Mahu merawat HIV oleh sexologist ? Adakah anda fikir anda telah terdedah kepada virus HIV dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan seterusnya? Dapatkan gejala anda dikaji dan dirawat oleh Sexologist Terbaik dalam talian di Malaysia

Servis Perubatan Tele-Konsult Pertama Di Malaysia