Apa sukatan susu bayi (Infant Formula) bagi bancuhan yang tepat dan berkhasiat?

Anonymous
Selamat pagi doktor. Saya seorang ibu kepada seorang bayi berumur 2 bulan. Dia adalah anak pertama saya. Ibu bapa saya dan suami saya tinggal di luar negara. Saya tinggal berseorangan di rumah dengan bayi saya semasa suami saya bekerja. Saya tiada sesiapa yang boleh ajar saya mengenai penjagaan seorang bayi. Suami saya dan saya tiada adik beradik yang berkeluarga. Saya hanya mengetahui mengenai menjaga seorang bayi dari buku - buku dan internet. Tetapi saya tidak pasti jikalau informasi tersebut adalah tepat sebab itu saya ingin bercakap dengan seorang doktor. 

Saya tahu bahawa saya harus memberi bayi saya susu ibu sahaja sampai dia berumur 6 bulan. Selepas itu saya harus memberi bayi saya susu ibu dan juga susu formula. Saya ingin mengetahui lebih mengenai sukatan susu formula. Apakah kuantiti susu formula untuk bayi? Apakah jenis formula yang sesuai untuk bayi? Saya tidak tahu sesiapa untuk bertanya soalan - soalan ini. Saya rasa saya harus bersiap sedia sebelum bayi saya berumur 6 bulan. Terima kasih kerana menjawab soalan - soalan saya doktor. 
Anonymous
Selamat pagi doktor. Saya seorang ibu kepada seorang bayi berumur 2 bulan. Dia adalah anak pertama saya. Ibu bapa s... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Selamat pagi puan. Saya memahami keadaan puan. Semua ibu baru memang akan berasa risau berfikir tentang bayi mereka dan cara terbaik mereka boleh menjaga anak mereka. Susu formula bayi adalah sesuatu semua ibu baru akan keliru tentang. Saya akan menjelaskan dengan penuh mengenai sukatan susu bayi (Infant Formula).
Selamat pagi puan. Saya memahami keadaan puan. Semua ibu baru memang akan berasa risau berfikir tentang bayi mereka... See More

Apakah itu susu formula?

Formula bayi, atau formula anak, adalah makanan yang dihasilkan yang direka dan dipasarkan sebagai sumber nutrisi kepada bayi di bawah umur 12 bulan, biasanya dalam bentuk serbuk yang dilarutkan dalam air atau cecair (dengan atau tanpa tambahan air).

Apakah komponen susu formula?

 • Pengilang menyatakan bahawa komposisi formula bayi direka bentuk berdasarkan susu ibu manusia pada kira-kira satu hingga tiga bulan selepas bersalin. 
 • Walaubagaimanapun, terdapat perbezaan yang ketara dalam kandungan nutrien produk ini. 
 • Biasanya formula mengandungi whey susu dan kasein susu yang disucikan sebagai sumber protein, campuran minyak sayuran sebagai sumber lemak, laktosa sebagai sumber karbohidrat, campuran vitamin-mineral, dan bahan-bahan lain bergantung kepada pengilang. 
 • Di samping itu, terdapat formula bayi menggunakan kacang soya sebagai sumber protein sebagai pengganti susu lembu, dan formula menggunakan protein yang dihidrolisiskan ke dalam asid amino komponennya untuk bayi yang alah kepada protein lain.

Apakah kepentingan untuk mengetahui sukatan susu bayi?

 • Mengukur dan membancuh semula susu formula bayi sangat penting bagi bayi yang berat badan rendah semasa dilahirkan dan bayi pramatang. Seorang bayi dengan sistem yang tidak matang mungkin mempunyai masalah mencerna formula yang tidak disiapkan dengan betul.
 • Jika anda membancuh formula dengan terlalu banyak air, susu tersebut tidak memberikan kalori yang mencukupi untuk bayi anda berkembang. 
 • JIkalau anda memberi bayi formula yang terlalu banyak ia akan menyebabkan perut bayi anda kembung dan melambatkan process percernaan dalam bayi.

Berapakah kuantiti susu untuk bayi?

Kebanyakan bayi yang baru lahir meminum kira-kira 1.5 hingga 3 auns formula setiap 2 hingga 3 jam. Tetapi ini berbeza-beza. Adalah normal untuk bayi makan jumlah yang berbeza pada makanan yang berbeza. Cara menyediakan susu formula bergantung kepada jenis formula yang anda pilih:
 1. Serbuk: Masukkan serbuk ke air selepas diukur, dan goncang dengan kuat. Anda boleh menyediakan sebotol setiap kali minum atau menyediakan dalam kuantiti yang besar untuk disimpan.
 2. Cecair pekat: Cecair padat ini juga dicampur dengan air. Untuk mengisi botol 2 ounce, tambah 1 auns air kepada 1 auns cecair cecair, kemudian goncangkan bersungguh-sungguh. 
 3. Sedia untuk suapan: Cuma buka dan tuangkan formula siap pakai ke dalam botol bayi anda. Tiada pengukuran atau pencampuran diperlukan. Formula siap untuk suapan datang dalam kontena 2, 6, atau 8-bendalir. Sebaik sahaja dibuka, tutup sebarang formula yang tidak digunakan dan simpankannya sehingga 48 jam.
Suhu yang sempurna
Jika anda mahu memanaskan formula, berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya dengan selamat:
 1. Letakkan botol di bawah aliran air yang panas. Beberapa minit sudah cukup.
 2. Isikan periuk dengan air panas. Letakkan botol di dalam air panas untuk beberapa minit sehingga susu jadi suam.
 3. Gunakan alat pemanasan botol dari kedai menjual bekalan bayi.
 4. Selepas memanaskan botol, goncang dengan kuat. Uji suhu dengan menitiskan setitik di atas pergelangan tangan anda. Jika ia terlalu panas, biarkan sejuk sebelum memberikannya kepada bayi.

Keperluan susu formula

Terdapat beberapa situasi di mana susu formula lebih sesuai dan diperlukan bayi
 • Bekalan susu ibu yang tidak mencukupi.
 • Bayi mengisap dengan tidak cekap.
 • Ibu bapa tidak dapat mengukur jumlah susu ibu yang diterima oleh bayi. Sesetengah ibu bapa ingin mengetahui dengan tepat berapa banyak bayi mereka menerima pada setiap pemberian makanan, dan susu formula / botol membolehkan ukuran yang tepat.
 • Ibu tiada masa untuk menyusu seperti perlu bekerja semula sejurus selepas kelahiran bayi. Pemberian ssus formula menawarkan alternatif praktikal untuk ibu-ibu yang mungkin tidak dapat menyusu kerana jadual kerja. Bayi yang diberi susu formula sering perlu makan lebih kerap daripada bayi yang disusui kerana susu ibu bergerak melalui sistem pencernaan dengan lebih cepat. Oleh itu, bayi yang menyusukan bayi akan menjadi lebih lapar.
 • Manfaat pemberian botol adalah bahawa seluruh keluarga dapat dengan serta-merta terlibat dalam semua aspek penjagaan bayi, termasuk penyusuan. Oleh itu, ibu boleh mendapatkan lebih banyak rehat, yang boleh menjadi sangat kritikal, terutama jika kehamilan dan / atau penyampaiannya amat sukar.

Apakah jenis formula yang sesuai untuk bayi?

 1. Formula Berasaskan Susu Lembu
  Kebanyakan formula bayi mempunyai susu lembu sebagai bahan utamanya. Pengilang mengubah protein susu untuk memudahkan kanak-kanak mencerna.
 2. Formula Berasaskan Susu soy
  Dalam formula berasaskan soya, pengilang mengubah protein tumbuhan untuk mengurangkan penghadamannya. Doktor akan mencadangkan formula berasaskan soya jika anda adalah vegan, atau anak anda menghadapi kesukaran mencerna formula susu berasaskan lembu.
 3. Formula Bebas Laktosa
  Intoleransi laktosa, lazimnya diletakkan sebagai ketidakupayaan untuk menghadam laktosa, adalah keadaan yang jarang berlaku pada bayi. Tetapi jika dikesan, pakar pediatrik akan mengesyorkan formula yang mempunyai sirap jagung bukan laktosa.
 4. Formula Hidrolisis yang meluas
  Dalam formula itu, jenama memecahkan protein ke bahagian yang lebih kecil untuk memudahkan bayi mencerna. Doktor mengesyorkan jenis formula ini untuk bayi yang menghadapi kesukaran menyerap nutrien atau bayi dengan pelbagai alergi.
 5. Formula metabolik
  Sekiranya bayi anda sakit dan memerlukan pemakanan tertentu, doktor mungkin mencadangkan formula metabolik.

Adakah penting untuk membeli formula bayi yang diperkayakan zat besi/iron fortified?

Ya. Anak anda memerlukan zat besi untuk berkembang terutamanya semasa bayi. Sekiranya anda tidak memberi susu ibu, gunakan formula yang diperkayakan dengan zat besi adalah cara paling mudah untuk menyediakan nutrien penting ini.

Bagaimana pula dengan formula bayi yang dipertingkatkan dengan DHA?

Beberapa formula bayi dipertingkatkan dengan asid docosahexaenoic (DHA) dan asid arakidonik (ARA). Ini adalah asid lemak omega-3 yang terdapat dalam susu ibu dan makanan tertentu, seperti ikan dan telur. Sesetengah kajian menunjukkan bahawa termasuk DHA dan ARA dalam formula bayi dapat membantu penglihatan bayi dan perkembangan otak, tetapi penyelidikan lain tidak menunjukkan manfaat.

Di samping itu, banyak formula bayi termasuk pra dan probiotik - bahan yang menggalakkan kehadiran bakteria yang sihat di dalam usus - dalam usaha untuk meniru manfaat imun dari susu ibu. Kajian awal adalah menggalakkan, namun manfaat jangka panjang bahan-bahan ini tidak diketahui.

 Anda boleh berbincang dengan doktor kami di www.doctoroncall.com.my untuk menjelaskan soalan - soalan lain yang anda ada. 

References