Apakah tanda-tanda difteria (Diphtheria) dan cara rawatannya serta langkah-langkah pencegahannya?

Anonymous

Selamat pagi, doktor. Saya seorang ibu kepada dua orang anak. Suami saya telah meninggal dunia 2 tahun yang lalu. Kedua-dua anak saya masih kecil dan di tadika. Sejak belakangan ini, anak saya yang kedua asyik demam sahaja. Dia juga sering kali mengadu sakit kerongkong. Tambahan pula, apabila saya menggosok giginya saya perasan terdapat selaput berwarna kelabu pada bahagian lidah serta lelangit anak saya. Saya berasa sangat terkejut dan bimbang dengan kesihatannya. Sebelum ini anak saya tidak pernah mengalami perkara sedemikian. Saya risau ia mungkin tanda-tanda difteria. Bolehkah doktor menerangkan kepada saya apa yang berlaku kepada anak saya ini dan jalan penyelesaiannya?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang ibu kepada dua orang anak. Suami saya telah meninggal dunia 2 tahun yang lalu. Ked... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Difteria merupakan sebuah penyakit yang berpunca daripada jangkitan bakteria yang dikenali sewbagai ‘Corynebacterium Diphtheriae. Bakteria ini selalunya menjangkit melalui saluran pernafasan dan akan menyebabkan simptom seperti demam, sakit kerongkong, nafas berbau, bahan berwarna kelabu pada bahagian lidah dan tonsil dan sebagainya.


Bagi pencegahan penyakit membawa maut ini, anak yang baru lahir menerima 3 dos vaksin yang dikenali sebagai DTaP pada umur 2, 3, 5 dan 18 bulan. Vaksin DTaP merangkumi tiga jenis penyakit iaitu difteria, tetatnus dan pertussis. Dengan pemberian vaksin ini, anak puan akan dilindungi daripada penyaki difteria. Buat masa sekarang, puan dengan segera harus membawa anak puan ke hospital bagi mendapatkan rawatan yang sepatutnya. Difteria ialah penyakit berjangkit yang membawa maut dalam jangka masa pendek. Oleh itu, anak puan perlu dikuarantin supaya tidak merebak kepada orang lain. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my .

<span style="font-weight: 400;">Difteria merupakan sebuah penyakit yang berpunca daripada jangkitan bakteria yang dik... See More

Apakah itu difteria?

 • Difteria merupakan sejenis jangkitan bakteria yang menjejaskan lapisan mukosa bahagian tekak dan hidung. Jangkitan membawa maut ini juga mudah berjangkit. Namun demikian difteria boleh dicegah menerusi suntikan vaksin. Kanak- kanak merupakan golongan paling mudah terdedah dengan penyakit ini terutamanya yang belum mendapat vaksinasi DTaP.
 • Selain itu, orang tua yang dalam lingkungan umur 60 tahun dan ke atas juga berisiko tinggi untuk dijangkiti difteria disebabkan sistem imun mereka yang lemah pada usia yang lanjut.

Apakah penyebab difteria?

 • Penyebab utama yang membawa kepada difteria ialah sejenis bakteria yang dikenali sebagai ‘Corynebacterium diphtheriae’. Penyakit ini merebak melalui sentuhan dari seorang ke seorang atau pun sentuhan objek yang terjejas oleh bakteria tersebut.
 • Selain itu, penyakit ini juga boleh merebak apabila seseorang itu berada berhampiran dengan orang yang mempunyai penyakit ini kerana apabila mereka batuk, bersin atau meniup hidung.
 • Setelah dijangkiti penyakit difteria, bakteria tersebut akan membebaskan toksin berbahaya ke dalam saluran darah dan menghasilkan sejenis lapisan pekat yang berwarna kelabu pada dinding hidung, tekak, lidah dan saluran pernafasan. Toksin ini juga boleh menyebabkan komplikasi kerosakan organ penting seperti otak, jantung dan ginjal.

Apakah komplikasi berikutan penyakit difteria?

Penyakit difteria ini sekiranya tidak dirawat dengan segera boleh membawa kepada banyak komplikasi yang membahayakan. Antara komplikasi yang dimaksudkan ialah seperti:

 • ‘Myocarditis’. Ini merupakan sejenis keradangan pada otot jantung.
 • ‘Paralysis’. Ini akan menyebabkan anggota badan yang terjejas hilang upaya pergerakkan
 • Kerosakan ginjal

Komplikasi yang berikutan sangat berbahaya dan merupakan kes kecemasan yang memerlukan rawatan segera.

Apakah tanda difteria?

Terdapat beberapa gejala difteria yang harusnya dikenal pasti supaya dapat dikesan dengan awal dan diberi keutamaan dalam rawatan. Antara tanda berikutan penyakit difteria ialah seperti:

 • Demam
 • Menggigil kesejukan
 • Kelenjar bengkak pada bahagian leher
 • Batuk yang kuat dan seolah-olah seperti menyalak
 • Sakit kerongkong
 • Kulit menjadi kebiruan
 • Air liur meleleh
 • Selaput berwarna kelabu yang terlekat pada lelangit, lidah atau tonsil

Apakah rawatan difteria?

Difteria merupakan keadaan yang sangat serius dan memerlukan rawatan serta merta. Antara rawatan yang dapat diberi ialah :

 1. Suntikan anti toksin. Kaedah rawatan ini diberi untuk segera menghilangkan toksin dalam aliran darah yang dibebaskan oleh bakteria tersebut.
 2. Antibiotik. Doktor juga akan memberikan ubat antibiotik untuk membantu membasmikan bakteria dalam badan.
 3. Bermalaman di hospital. Untuk memastikan Difteria tidak merebak kepada orang ramai, individu terbabit akan dikuarantinkan sehingga jangkitan tersebut sembuh sepenuhnya.

Cara mencegah difteria?

 • Difteria boleh dicegah melalui penggunaan vaksin. Vaksin untuk difteria dikenali sebagai DTaP yang dapat melindungi individu daripada tiga jenis bakteria iaitu difteria, tetanus and pertussis. Vaksin ini diberikan kepada kanak-kanak semasa mereka berumur 2, 3 , 5 serta 18 bulan.
 • Vaksin ini hanya boleh bertahan selama 10 tahun. Oleh itu, pakar perubatan mengesyorkan pemberian vaksin tersebut sekali lagi pada umur 12 tahun.
 • Kesimpulannya, ibu bapa harus memastikan anak mereka diberikan vaksin difteria bagi mengelakkan masalah yang tidak diingini. Hal ini kerana bimbang kesihatan anak akan terjejas sejak kecil lagi dan mereka tidak akan dapat menjalankan kehidupan yang normal.

Antara langkah lain untuk mencegah penyakit difteria ini ialah seperti:

 • Mendapatkan rehat yang secukupnya
 • Banyakkan minum air masak
 • Elakkan makan makanan yang masam, berempah, rangup dan pedas
 • Elakkan minum minuman berkafein dan beralkohol

Anda juga boleh mendapatkan nasihat dan info lanjut daripada doktor kami di laman webwww.doctoroncall.com.my

References