Tanda hamil (Pregnancy Signs) bagi mengenalpasti anda mengandung.

Anonymous

Selamat pagi, doktor. Saya seorang remaja yang berusia 24 tahun dan seorang suri rumah tangga. Saya telah berkahwin untuk satu tahun sekarang. Suami saya berusia 29 tahun dan beliau bekerja sebagai seorang akauntan. Saya tidak mempunyai apa-apa masalah kesihatan dan tidak pernah dimasukkan ke wad.

Namun, sejak kebelakangan ini, saya sedang mengalami tanda-tanda yang tidak normal dan hal ini menyebabkan saya rasa tidak selesa. Saya rasa terlampau letih walaupun saya melakukan aktiviti harian yang biasa. Saya juga rasa loya dan mual yang teruk sehingga saya terpaksa baring di katil untuk tempoh yang lama. Ada kalanya saya mengalami masalah sembelit. Suami saya juga memberitahu bahawa saya menjadi cepat murung atau marah sejak akhir-akhir ini. Haid saya adalah teratur dan tidak pernah ada kelainan sejak haid saya kali pertama pada usia 12 tahun. Saya tidak pernah mengalami haid yang terlepas. Walau bagaimanapun, saya tidak dapat haid saya untuk 2 bulan lebih sekarang. Saya telah menjalani ujian kehamilan di rumah dan keputusannya adalah negatif. Hal ini menyebabkan saya rasa terlalu gelisah dan bimbang tentang keadaan saya.


Saya tidak pasti jika gejala yang saya hadapi adalah tanda hamil ataupun tanda masalah kesihatan yang serius. Apakah tanda hamil, doktor? Apakah harus saya lakukan? Sekiranya ujian kehamilan pertama adalah negatif, adakah ia bermaksud saya tidak hamil?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang remaja yang berusia 24 tahun dan seorang suri rumah tangga. Saya telah berkahwin u... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Terima kasih untuk soalan anda. Ujian kehamilan telahpun banyak berubah pada zaman ini. Meniti kembali sejarah, wanita pada zaman dahulu tidak mengetahui jika mereka hamil tanpa berjumpa dengan seorang doktor. Hanya pada tahun 1976 alat ujian kehamilan di rumah yang pertama dicipta untuk mengesahkan seseorang wanita itu hamil. Jika seseorang wanita tidak mendapat haid dan keputusan ujian hamil adalah negatif, hal ini adalah kerana kadang-kadang, tahap hormon kehamilan iaitu “human chorionic gonadotropin” (hCG) pada awal kehamilan belum cukup tinggi untuk ujian kehamilan di rumah mengesan.

Pasti anda tertanya-tanya bagaimana proses kehamilan berlaku. Kehamilan berlaku apabila sel sperma daripada suami dan telur yang dikeluarkan daripada ovari isteri semasa ovulasi (fertilization) bersenyawa. Telur yang disenyawakan kemudian bergerak ke dalam rahim, di mana implantasi berlaku. Implantasi yang berjaya akan menyebabkan kehamilan. Secara purata, tempoh kehamilan berlangsung selama 40 minggu. Wanita yang dikenal pasti mengandung pada peringkat awal kehamilan dan menjalani penjagaan pranatal dengan lengkap lebih cenderung untuk menjalani tempoh kehamilan yang terancang dan melahirkan bayi yang sihat. Kehamilan boleh membawa pelbagai kesan kepada ibu mengandung bukan sahaja dari aspek fizikal malah emosi. Oleh itu, penting untuk wanita mengetahui tentang tanda-tanda hamil (Pregnancy Signs) supaya proses mengandung lebih sempurna.

Terima kasih untuk soalan anda. Ujian kehamilan telahpun banyak berubah pada zaman ini. Meniti kembali sejarah, wanit... See More

Apakah 20 tanda kehamilan

Sebelum anda menjalani ujian kehamilan, anda mungkin dapat mengalami gejala awal. Antara tanda-tanda awal kehamilan termasuk:

 1. Tidak datang haid

 2. Keletihan

 3. Mual

 4. Muntah-muntah (juga dikenali sebagai "morning sickness")

 5. Payudara yang sakit dan semakin membesar

 6. Sembelit

 7. Kekejangan

 8. Pendarahan ringan atau pendarahan implantasi

 9. Perubahan emosi atau mood

 10. Mengidam pelbagai jenis makanan

 11. Keluar cecair atau keputihan daripada faraj

 12. Peningkatan berat badan

 13. Sakit kepala

 14. Sakit belakang

 15. Pening

 16. Kerap membuang air kencing

 17. Bengkak pada kaki (edema)

 18. Kesukaran untuk tidur

 19. Pedih ulu hati

 20. Kontraksi yang sederhana

Tanda-tanda awal ini mungkin berlainan untuk setiap wanita. Sesetengah wanita mungkin mengalami gejala yang berbeza untuk setiap kehamilan. Sebagai contoh, anda mungkin mengalami “morning sickness” semasa mengandung anak pertama anda tetapi tidak semasa anda mengandung kali kedua. Gejala kehamilan awal bukanlah satu-satunya sumber pengesahan kehamilan anda. Banyak tanda-tanda ini juga berkaitan dengan keadaan kesihatan yang lain, termasuk sindrom pramenstruasi (PMS).

Bagaimana untuk mengesahkan kehamilan

Kehamilan didiagnosis dengan mengukur tahap hormon “human chorionic gonadotropin” (hCG) dalam badan anda. Hormon ini juga dirujuk sebagai hormon kehamilan. Hormon hCG dihasilkan semasa implantasi, tetapi ia mungkin tidak dapat dikesan sehingga selepas anda terlepas haid anda. Tahap peningkatan hormon adalah pesat selepas anda terlepas haid anda.

A) Ujian kencing

Hormon hCG dikesan melalui sama ada ujian air kencing atau darah. Ujian air kencing mungkin disediakan di klinik, tetapi ini adalah sama dengan ujian kehamilan di rumah. Semasa mengambil ujian kehamilan di rumah, baca arahan dengan teliti. Ulangi ujian selepas beberapa hari jika anda mendapat keputusan negatif dan masih tidak mendapat haid anda. Kelebihan terbesar untuk melakukan ujian jenis ini adalah mudah didapati dan murah.

B) Ujian darah

Ujian darah adalah pilihan lain. Hormon hCG boleh diukur di makmal melalui sampel darah. Hasilnya adalah tepat seperti ujian kehamilan di rumah. Perbezaannya ialah hormon hCG boleh dikesan melalui darah dengan lebih mudah, walaupun dalam jumlah yang sangat kecil. Ujian darah boleh dibuat sebaik sahaja enam hari selepas ovulasi.

Apakah harus dibuat selepas pengesahan kehamilan

 • Ujian kehamilan di rumah adalah tepat selepas hari pertama anda terlepas haid. Sekiranya anda mendapat keputusan yang positif pada ujian kehamilan di rumah, anda perlu membuat temujanji dengan doktor segera.

 • Pemeriksaan ultrasound akan digunakan untuk mengesahkan bahawa anda mengandung dan mengenal pasti tarikh kehamilan.

 • Masa temujanji pertama anda mungkin juga bergantung kepada kesihatan anda secara keseluruhan.

 • Doktor boleh memberi penilaian khas kepada pesakit yang dianggap berisiko tinggi. Ini termasuk wanita yang berusia lebih dari 35 tahun, serta wanita dengan penyakit jantung atau kencing manis.

 • Pemeriksaan yang kerap adalah penting untuk memastikan kesihatan anda dan bayi dalam kandungan anda serta dapat mengesan sebarang masalah yang berpotensi untuk dihidap sewaktu kehamilan anda.

Apakah harus diingati sewaktu kehamilan

Wanita boleh menjalani kehidupan mereka seperti biasa semasa mengandung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan semasa bayi anda sedang berkembang di dalam rahim anda.

 • Doktor anda akan memberi anda tips untuk pemakanan sihat dan senaman yang akan memberi manfaat kepada anda dan bayi anda.

 • Vitamin pranatal boleh membantu menyediakan asid folik dan nutrien lain yang diperlukan oleh bayi untuk perkembangan otak yang sihat.

 • Ketika hamil, penting untuk anda mengelakkan sebarang minuman alkohol atau produk tembakau.

 • Dadah yang tidak diluluskan secara khusus sebagai selamat untuk wanita hamil juga harus dielakkan.

 • Aktiviti tertentu dan beberapa jenis makanan yang biasanya selamat tidak semestinya baik untuk bayi yang sedang berkembang. Anda harus berbincang dengan doktor untuk memastikan apa yang terbaik.

Apakah risiko yang mempengaruhi kehamilan

Anda kemungkinan besar akan mengandung jika anda melakukan hubungan seks dengan pasangan lelaki tanpa menggunakan kawalan kelahiran. Kebanyakan wanita pada awal 30-an atau lebih muda mempunyai peluang yang tinggi untuk mengandung normal. Wanita berusia 35 tahun dan lebih berisiko tinggi untuk masalah kesihatan semasa mengandung. Kehamilan berisiko tinggi akan dipantau dengan lebih teliti untuk mengesan masalah yang berpotensi. Risiko lain yang boleh menjejaskan kehamilan yang sihat termasuk:

 1. melahirkan bayi gandaan
 2. tekanan darah tinggi (hipertensi)
 3. penyakit kardiovaskular
 4. kencing manis
 5. kanser
 6. penyakit buah pinggang
 7. jangkitan

Apakah prognosis kehamilan?
Kehamilan yang sihat biasanya adalah selama 40 minggu. Kelahiran pramatang boleh mengakibatkan banyak masalah kesihatan, dari berat lahir rendah dan penyakit kuning, kepada kekurangan perkembangan organ.

Trimester Pertama
Setiap kehamilan adalah berbeza, tetapi terdapat beberapa tonggak perubatan yang digunakan oleh doktor untuk meramalkan bagaimana kehamilan akan berkembang. Semasa trimester pertama kehamilan, peluang untuk keguguran masih tinggi. Lebih daripada 1 dalam 4 kehamilan mengakibatkan keguguran sebelum tanda 12 minggu. Selepas 12 minggu, kemungkinan keguguran akan berkurang secara dramatik. Juga semasa trimester pertama, doktor anda akan menyemak untuk memastikan janin yang berkembang mempunyai denyutan jantung dengan menggunakan mesin Doppler.

Trimester Kedua

Semasa trimester kedua kehamilan, ultrasound mungkin dijalankan untuk mengesan anatomi bayi. Ini memeriksa badan kecil bayi anda yang sedang berkembang untuk apa-apa kelainan dalam perkembangan. Ujian ini juga boleh menentukan jantina bayi anda, jika anda ingin mengetahui sebelum bayi dilahirkan. Di tengah trimester kedua, anda mungkin akan merasakan pergerakan bayi anda di dalam rahim anda dalam bentuk tendangan dan pukulan kecil.

Trimester Ketiga

Pada minggu ke-27, bayi dalam rahim anda dianggap "viable," bermakna bahawa ia akan mempunyai peluang yang baik untuk hidup di luar rahim anda sekiranya terpaksa dilahirkan sebelum cukup bulan. Semasa trimester ketiga, berat badan anda akan meningkat dan anda mungkin berasa lebih letih. Ketika pendekatan tempoh kelahiran anak, anda mungkin merasa tidak selesa pada panggul. Pengekalan darah dan air yang berlebihan boleh menyebabkan kaki anda membengkak. Kontraksi yang tidak membawa kepada proses perlahiran, dikenali sebagai kontraksi Braxton-Hicks, yang mungkin mula berlaku pada minggu-minggu sebelum anda melahirkan anak. Proses perlahiran yang diindus hanya boleh digunakan jika doktor menganggap ia diperlukan secara perubatan.

Persiapan untuk kehamilan

Terdapat banyak cara untuk mempersiapkan diri secara mental dan fizikal untuk melahirkan anak.

 • Banyak hospital menawarkan kelas kelahiran sebelum melahirkan anak supaya wanita lebih memahami tanda-tanda dan proses kelahiran.
 • Semasa trimester ketiga, anda dan doktor anda perlu membincangkan pelan proses kelahiran anda secara terperinci.
 • Mengetahui bila pergi ke hospital, siapa yang akan membantu dalam kelahiran, dan apa peranan doktor anda dalam proses kelahiran boleh menyumbang kepada ketenangan fikiran semasa proses melahirkan anak.
 • Ketika anda berhampiran tarikh tamat kehamilan anda, serviks anda menjadi lebih nipis dan lebih lembut. Ini adalah proses semula jadi biasa yang membantu saluran kelahiran dibuka semasa proses kelahiran.
 • Doktor anda akan memeriksa progres anda dengan pemeriksaan faraj semasa anda berada di tarikh tamat kehamilan anda.

Anda juga boleh mendapatkan nasihat tentang kehamilan anda daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

References