Bagaimana mengenali simptom jangkitan kuman di paru-paru (Lung Infection) dan cara merawatinya?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang bekas tentera yang telah bersara 5 tahun dahulu. Saya menghadapi penyakit kencing manis selama 10 tahun dan sedang mengambil ubat serta suntikan untuk penyakit saya. Saya juga mempunyai penyakit darah tinggi dan juga sedang mengambil ubat untuknya. Pada dua minggu lepas, saya dimasukkan ke wad hospital kerana kawalan tahap gula dalam badan saya tidak teratur dan terlalu tinggi walaupun saya tidak pernah terlepas makan ubat atau mengambil suntikan. Kawalan darah tinggi saya masih dalam julat yang sepatutnya. Di hospital, saya telah dirawat dengan ubatan dan suntikan insulin untuk membawa tahap gula dalam badan saya ke tahap yang normal. Saya berada di wad untuk 6 hari.

Sewaktu di wad, ada pesakit-pesakit yang batuk kuat dan bersin. Kemungkinannya penyakit yang mereka hadapi adalah jangkitan kuman di paru-paru. Selepas saya didiscaj dari wad, saya sedang mengalami demam panas dan batuk yang berterusan untuk 3 hari sekarang. Batuk ini disertai oleh kahak yang berwarna kekuningan. Saya juga mengalami rasa sakit dada, terutamanya ketika batuk. Saya tidak dapat tidur pada waktu malam oleh kerana batuk ini dan ia juga mengganggu tidur isteri saya.

 Saya amat takut saya menjangkiti penyakit yang serius dari pesakit-pesakit di hospital tersebut. Adakah saya sedang mengalami tanda jangkitan kuman di paru-paru, doktor? Apakah itu pneumonia?
Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang bekas tentera yang telah bersara 5 tahun dahulu. Saya menghadapi penyakit kencin... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Pneumonia adalah keradangan ruang udara di paru-paru yang paling biasa disebabkan oleh jangkitan. Bakteria, virus, atau kulat (jarang) boleh menyebabkan jangkitan. Anda mungkin batuk, demam, dan mengalami pernafasan yang sukar. Bagi kebanyakan orang, radang paru-paru boleh dirawat di rumah.

Ia sering pulih dalam 2 hingga 3 minggu. Sesiapa sahaja dari mana-mana umur boleh terjejas, tetapi radang paru-paru lebih biasa pada orang tua serta bayi dan sering berlaku apabila sistem imun menjadi lemah melalui jangkitan kuman sebelum atau keadaan lain. 
Terima kasih atas soalan anda.&nbsp;<strong>Pneumonia</strong>&nbsp;adalah keradangan ruang udara di paru-paru yang... See More

Apa itu pneumonia

Pneumonia adalah jangkitan dalam satu atau kedua-dua paru-paru.

 • Ia boleh disebabkan oleh bakteria, virus, atau kulat. Pneumonia bakteria adalah jenis yang paling biasa di kalangan orang dewasa.
 •  Pneumonia menyebabkan keradangan di kantung udara di dalam paru-paru anda, yang dipanggil alveoli. Alveoli mengisi dengan cecair atau nanah, menjadikannya sukar untuk bernafas.
 •  Anda boleh mendapat radang paru-paru dalam kehidupan harian anda, seperti di sekolah atau di tempat kerja. Ini dipanggil radang paru-paru yang berkaitan dengan komuniti (community acquired pneumonia). 
 • Anda juga boleh mendapatkannya apabila anda berada di hospital atau rumah kejururawatan. Ini dipanggil pneumonia berkaitan penjagaan kesihatan(hospital acquired pneumonia). Ia mungkin lebih teruk kerana anda sudah sakit. 

Apakah punca pneumonia

Jenis utama radang paru-paru diklasifikasikan mengikut sebab jangkitan, di mana jangkitan disebarkan, dan bagaimana jangkitan diperoleh. Antaranya:

 • Pneumonia boleh dikelaskan mengikut organisma yang menyebabkan jangkitan.
 • Pneumonia bakteria: Penyebab utama pneumonia bakteria adalah “Streptococcus pneumoniae”. “Chlamydophila pneumophila” dan “Legionella pneumophila” juga boleh menyebabkan radang paru-paru bakteria.
 • Pneumonia virus: Virus pernafasan selalunya menjadi punca radang paru-paru, terutamanya di kalangan bayi, kanak-kanak dan orang tua. Radang paru-paru virus biasanya tidak serius dan bertahan untuk masa yang lebih singkat berbanding radang paru-paru bakteria.
 • “Mycoplasma pneumonia”: Organisma Mycoplasma bukanlah virus atau bakteria, tetapi mereka mempunyai ciri-ciri yang sama kepada kedua-duanya. Mycoplasmas secara amnya menyebabkan kes-kes ringan radang paru-paru, selalunya di kalangan bayi, kanak-kanak yang lebih tua dan dewasa muda.
 • Pneumonia kulat: Kulat dari tanah atau kotoran burung boleh menyebabkan radang paru-paru pada orang yang menyedut sejumlah besar organisma. Mereka juga boleh menyebabkan radang paru-paru pada orang dengan penyakit kronik atau sistem imun yang lemah. Satu jenis pneumonia kulat dipanggil pneumonia “Pneumocystis jirovecii” (PCP). Keadaan ini secara umumnya mempengaruhi orang dengan sistem imun yang lemah, seperti mereka yang mempunyai AIDS. Malah, PCP boleh menjadi salah satu tanda jangkitan pertama dengan AIDS.
2. Pneumonia juga dikelaskan mengikut tempat ia diperolehi.
 • Pneumonia yang diperolehi dari hospital (HAP): Jenis radang paru-paru bakteria yang diperolehi semasa penginapan di hospital. Ia boleh menjadi lebih serius daripada jenis lain, kerana bakteria yang terlibat mungkin lebih tahan terhadap antibiotik.
 • Pneumonia yang diperolehi dari komuniti (CAP): Ini merujuk kepada radang paru-paru yang diperoleh di luar persekitaran perubatan atau institusi.
3. Pneumonia juga boleh diklasifikasikan mengikut bagaimana ia diperolehi.
 • Pneumonia aspirasi: Pneumonia jenis ini berlaku apabila anda menyedut bakteria ke dalam paru-paru anda dari makanan, minuman, atau air liur. Jenis ini lebih mungkin berlaku jika anda mengalami masalah menelan atau jika anda menjadi terlalu tagih dari penggunaan ubat-ubatan, alkohol, atau beberapa jenis dadah haram.
 • Pneumonia yang dikaitkan dengan ventilator (VAP): Apabila orang yang menggunakan ventilator mendapatkan pneumonia, ia dipanggil VAP.

Apakah tanda-tanda pneumonia

Simptom pneumonia boleh menjadi ringan atau mengancam nyawa. Tanda radang paru-paru yang paling biasa termasuk:

 • Batuk yang boleh menghasilkan kahak (lendir)
 • Demam
 • Berpeluh
 • Menggigil
 • Sesak nafas
 • Sakit dada

Simptom lain boleh berbeza-beza mengikut sebab dan keterukan jangkitan, serta usia dan kesihatan umum individu.

1.Tanda pneumonia berdasarkan sebab
 • Radang paru-paru virus mungkin bermula dengan gejala seperti selesema dan berdeham. Demam tinggi mungkin berlaku selepas 12-36 jam.
 • Pneumonia bakteria boleh mengakibatkan demam setinggi 105 ° F bersama-sama dengan berpeluh yang berlebihan, bibir dan kuku kebiruan, dan kekeliruan.
2. Gejala mengikut umur
 • Kanak-kanak berumur bawah 5 tahun boleh bernafas dengan cepat.
 • Bayi mungkin muntah, kurang tenaga, atau mengalami masalah minum atau makan.
 • Orang yang lebih tua mungkin mempunyai suhu badan yang lebih rendah daripada biasa.

Apakah rawatan pneumonia

Rawatan anda akan bergantung pada jenis pneumonia yang anda hadapi, betapa teruknya dan kesihatan umum anda.

Rawatan umum

 1. Ubat antibiotik, antivirus, dan antikulat digunakan untuk merawat radang paru-paru, bergantung kepada punca tertentu keadaan. Kebanyakan kes pneumonia bakteria boleh dirawat di rumah dengan antibiotik oral, dan kebanyakan orang bertindak balas terhadap antibiotik dalam satu hingga tiga hari.
 2. Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat “over-the-counter” (OTC) untuk melegakan kesakitan dan demam anda, seperti yang diperlukan. Ini termasuk aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin), dan acetaminophen (Tylenol).
 3. Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat batuk untuk menenangkan batuk supaya anda dapat berehat. Walau bagaimanapun, batuk membantu mengeluarkan cecair dari paru-paru anda, jadi anda tidak mahu menghapuskan sepenuhnya.

Rawatan rumah

 1. Mengambil ubat seperti yang telah ditetapkan
 2. Dapatkan banyak rehat
 3. Minum banyak cecair

Hospitalisasi

Sekiranya gejala anda sangat teruk atau anda mengalami masalah kesihatan lain, anda mungkin perlu dirawat di hospital. Di hospital, doktor dapat menjejaki kadar jantung, suhu, dan pernafasan anda. Rawatan boleh merangkumi:

 1. Antibiotik intravena. Ini disuntik ke dalam saluran darah anda.
 2. Terapi pernafasan. Terapi ini menggunakan pelbagai teknik, termasuk memberikan ubat tertentu terus ke dalam paru-paru. Ahli terapi pernafasan juga boleh mengajar anda atau membantu anda melakukan senaman pernafasan untuk memaksimumkan pengoksigenan anda.
 3. Terapi oksigen. Rawatan ini membantu mengekalkan tahap oksigen dalam aliran darah anda. Anda mungkin menerima oksigen melalui tiub hidung atau topeng muka. Sekiranya kes anda serius, anda mungkin memerlukan ventilator (mesin yang menyokong pernafasan).

Adakah radang paru-paru menular

Kebanyakan jenis radang paru-paru bakteria tidak menular. Walaupun mungkin untuk menyebarkan bakteria dari satu orang ke orang lain, pneumonia biasanya berlaku pada orang yang mempunyai faktor risiko atau pertahanan imun yang lemah ketika bakteria yang biasanya ada di hidung atau tekak menyerang tisu paru-paru. Mana-mana jenis radang paru-paru bakteria atau virus berpotensi menular

 • Mycoplasma pneumoniae dan tuberkulosis adalah dua jenis radang paru-paru bakteria yang sangat menular.
 •  Bernafas dalam titisan yang dijangkiti yang datang dari pesakit yang batuk atau bersin boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Siapa yang berisiko mengalami pneumonia

Sesiapa sahaja boleh mendapat radang paru-paru, tetapi orang-orang tertentu berisiko tinggi:

 • Bayi yang baru lahir hingga umur 2 tahun, dan individu berumur 65 tahun ke atas
 • Seseorang yang mengalami strok, mempunyai masalah menelan, atau tidur di atas katil
 • Seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah kerana penyakit atau penggunaan ubat-ubatan seperti steroid atau ubat kanser tertentu
 • Orang yang merokok, salah guna dadah jenis tertentu, atau minum alkohol yang berlebihan
 • Seseorang dengan keadaan perubatan kronik tertentu seperti asma, fibrosis sistik, kencing manis, atau kegagalan jantung
Sekiranya anda mengalami simptom pneumonia yang semakin bertambah buruk, anda haruslah berjumpa dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan rawatan yang secukupnya sebelum mengalami komplikasi pneumonia. Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.

References