Bagaimana cara betul untuk menggunakan krim Econazine di kulit?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang atlet. Saya kuat bersukan pada setiap hari. Saya berlatih acara sukan saya dengan rakan-rakan saya di sebuah stadium yang diawasi oleh jurulatih yang terkenal. Oleh kerana saya kuat bersukan, saya juga kuat berpeluh. Saya sering bersukan di bawah cahaya matahari yang terik.

Saya sedang mengalami sejenis masalah kulit yang saya tidak hadapi sebelum ini akhir-akhir ini. Saya tidak tahu bagaimana saya menjangkiti masalah kulit ini. Saya alami ruam yang mempunyai pelbagai bentuk dan saiz tetapi kebanyakkannya berupa patch. Ruam ini banyak di bahagian leher, kedua-dua tangan dan dada saya. Ruam ini juga rasa gatal dan tidak selesa ketika saya bersukan. Masalah kulit ini berwarna kemerahan dan terdapat perbezaan yang ketara antara kulit normal dan kulit yang terjejas ini. Hal ini membimbangkan saya kerana keadaan kulit ini menjejaskan penampilan diri saya dan saya terpaksa sentiasa menggaru kawasan yang terjejas oleh kerana kegatalan yang tidak menyenangkan. Rakan-rakan saya selalu gelakkan saya apabila mereka melihat saya menggaru bahagian kulit yang terjejas.

Saya telah berjumpa dengan doktor dan beliau memberikan sejenis ubat untuk masalah ini. Ubat tersebut bernama econazine. Bolehkah doktor menerangkan lebih lanjut mengenai ubat econazine ini? Bolehkah masalah saya sembuh secepat yang mungkin?
Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang atlet. Saya kuat bersukan pada setiap hari. Saya berlatih acara sukan saya denga... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Untuk makluman anda, ubat yang anda nyatakan mengandungi Econazole Nitrat dan Triamcinolone sebagai bahan aktif. Ubat krim yang mengandungi bahan aktif gabungan anti kulat dan kortikosteroid tersebut digunakan untuk merawat pelbagai jangkitan kulat pada kulit seperti di anggota tubuh atlet. Selain itu, ia juga digunakan untuk mengubati keadaan kulit yang dikenali sebagai pityriasis (tinea versicolor), jangkitan kulat yang menyebabkan leher, dada, lengan, atau kaki berkilauan atau gelap. Ubat-ubatan jenis ini merupakan antikulat azole yang berfungsi dengan menghalang pertumbuhan kulat.
Terima kasih atas soalan anda. Untuk makluman anda, ubat yang anda nyatakan mengandungi Econazole Nitrat dan Triamcinolo... See More

Apakah Fungsi Jenis Krim Ini?

Fungsi jenis krim gabungan anti kulat dan kortikosteroid adalah untuk mengganggu pembentukan sel membran kulat dan melemahkannya dan mengurangkan pengeluaran bahan kimia dalam badan yang boleh menyebabkan alergi. Ia sering digunakan untuk alahan kulit, jangkitan kulat kulit, kurap, alahan hidung dan lain-lain keadaan.


Apakah Kegunaannya?

Krim tersebut digunakan untuk rawatan, kawalan, dan pencegahan penyakit, keadaan dan gejala berikut:

 • Alahan kulit

 • Jangkitan kulat kulit

 • Kandidiasis vagina

 • Kaki atlet

 • Tinea versicolour

 • Jock gatal

Dos Penggunaan Bergantung Kepada Jenis Penyakit

Dos penggunaan krim jenis ini adalah berdasarkan fungsinya terhadap penyakit tertentu dan cara ia digunakan:

 • Topikal
  1. Jangkitan kulat kuku
  a) Dewasa: Sebagai 1% krim atau lotion: Sapukan sekali setiap hari di bawah kapas halus. Untuk tinea pedis: Sebagai 1% krim atau busa: Sapukan sekali setiap hari selama 4 minggu.
  b) Kanak-kanak: ≥12 tahun, Untuk tinea pedis: Sebagai busa 1%: Sapukan sekali setiap hari selama 4 minggu.
  2. Tinea corporis, Tinea cruris, Tinea versicolor
  a) Dewasa: Sebagai krim 1%: Sapukan sekali setiap hari selama 2 minggu.
  3. Kandidiasis kulit
  a) Dewasa: Sebagai 1% krim: sapu dua kali sehari (pagi dan petang) selama 2 minggu.

 • Vagina
  1. Kandidiasis vagina
  a) Dewasa: Sebagai pesakit: Masukkan 150 mg “pessary” melalui vagina pada waktu tidur selama 3 malam berturut-turut, atau sebagai dos tunggal dalam persediaan jangka panjang.

Apakah Kesan Sampingannya?

Berikut adalah senarai kemungkinan kesan sampingan yang mungkin berlaku. Kesan sampingan ini mungkin, tetapi tidak selalu berlaku. Sesetengah kesan sampingan pula mungkin jarang tetapi serius.

 • Kegatalan

 • Mengantuk berlebihan

 • Keletihan

 • Sensasi membakar dan menyengat

 • Pruritus

 • Eritema

 • Ruam

Reaksi alergi yang sangat serius terhadap ubat jenis ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika anda perhatikan apa-apa gejala tindak balas alahan yang serius, termasuk: ruam, kegatalan atau bengkak terutama muka / lidah / tekak, pening yang teruk, dan masalah pernafasan.


Interaksi Dengan Ubat-Ubatan Lain

Sekiranya anda menggunakan ubat-ubatan lain atau produk över-the-counter” dari farmasi pada masa yang sama, kesan ubat jenis ini mungkin berubah. Justeru, sila dapatkan nasihat lanjut daripada doktor sebelum menggunakannya. Perkara yang dibimbangkan adalah ianya boleh meningkatkan risiko anda untuk kesan sampingan atau menyebabkan fungsi ubat anda terjejas dan berubah daripada fungsi utamanya. Ubat jenis ini boleh berinteraksi dengan ubat seperti antikoagulan warfarin atau  acenocoumarol.

Kontraindikasi Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda mengalami hipersensitiviti terhadap jenis ubat ini ataupun bahan aktif di didalamnya, ubat ini tidak selamat untuk ambil atau digunakan pada kulit kerana ia boleh memudaratkan keadaan anda.


Bagaimanakah Cara Penggunaannya?

 • Ubat jenis ini selamat digunakan pada kulit sahaja. Bersihkan dan keringkan kawasan yang terjejas untuk dirawat. Sapukan ubat ini di dan sekitar kawasan yang terjejas seperti yang diarahkan oleh doktor anda, biasanya sekali atau dua kali sehari. Dos dan panjang rawatan bergantung kepada jenis jangkitan yang dirawat. Jangan gunakan ubat ini lebih kerap atau gunakan lebih lama daripada yang ditetapkan.
 • Basuh tangan anda selepas menggunakan kecuali kawasan yang dirawat termasuk tangan. Jangan bungkus, tutup atau bungkus kawasan tersebut kecuali diarahkan untuk berbuat demikian oleh doktor anda.
 • Jangan gunakan ubat jenis ini pada mata, hidung, atau mulut, atau di dalam vagina. Jika anda kawasan tersebut terkena ubat ini, siram dengan banyak air.
 • Gunakan dengan kerap untuk mendapatkan faedah yang paling banyak darinya. Untuk membantu anda ingat, gunakannya pada masa yang sama pada setiap hari.
 • Teruskan menggunakannnya sehingga jumlah yang ditetapkan sepenuhnya selesai, walaupun gejala hilang selepas beberapa hari. Menghentikan pengambilan ubat terlalu awal mungkin menyebabkan pulangan jangkitan.

Langkah Berjaga-jaga Yang Khusus

Terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang harus dikenalpasti sebelum menggunakan ubat ini walaupun ia disapu pada bahagian kulit yang terjejas. 

 • Sekiranya anda mengamalkan kontraseptif melalui cara spermisida, anda haruslah berjaga ketika mengambil ubat ini.
 • Anda juga harus berhati-hati sewaktu kehamilan kerana ia boleh menjejaskan perkembangan janin dan mengancam nyawa ibu dan bayi.
 • Ibu yang menyusu badan juga harus mempertimbangkan kesan sampingan ubat ini kerana kemungkinan ubat ini boleh termasuk dalam susu ibu yang diberikan kepada bayi dan membawa kesan buruk kepada bayi tersebut.


Apakah Saya Perlu Buat Jika Terlepas Dos?


Jika anda terlepas dos, gunakannya sebaik sahaja anda ingat. Sekiranya ia berhampiran masa dos seterusnya, langkau dos yang terlepas. Gunakan dos seterusnya pada masa yang tetap. Jangan menggandakan dos untuk mengejar.

Bagaimanakah Cara Penyimpanannya?


Ubat krim jenis ini selamat disimpan pada suhu bilik. Simpan semua ubat dari kanak-kanak dan binatang peliharaan. Selain itu, ia harus disimpan jauh dari cahaya. Ini adalah untuk memastikan fungsi ubat tidak berubah dan membawa kesan padah pada para pengguna. 

Sekiranya keadaan anda berlanjutan selepas 2 minggu rawatan (atau selepas 4 minggu rawatan untuk kaki atlet) atau jika ia menjadi lebih teruk, Sila rujuk kepada doktor anda untuk penilaian semula atau juga boleh mendapatkan nasihat daripada para doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my. Terima kasih.


References