Apakah Penyebab Masalah Gatal Kemaluan

Anonymous
Hello, doktor. Saya berusia 28 tahun dan bertugas sebagai promoter di salah sebuah hotel di Kuala Lumpur, sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak. 3 hari yang lepas, saya mengalami kegatalan di kawasan kemaluan terutamanya apabila badan saya berpeluh. Keadaan ini tidak pernah terjadi sebelum ini . Selain itu, terdapat ruam-ruam kecil dan kemerah-merahan di kawasan itu mungkin berpunca daripada garu yang agresif, tetapi tiada sebarang darah atau nanah di kawasan tersebut. Tanda-tanda inflamasi seperti sakit atau bengkak juga tiada.Saya juga mengalami kesukaran untuk tidur pada waktu malam kerana mengalami kegatalan yang teruk. Di samping itu, saya ada mencuba pelbagai jenis krim dan losyen yang dijual di farmasi untuk mengurangkan rasa kegatalan tersebut.
Saya ingin bertanya kepada doktor adakah ia berkaitan dengan alergi terhadap cecair kimia kerana seminggu yang lepas saya ada menukar serbuk pencuci baju dan semenjak dari itu, saya dan keluarga mengalami gatal-gatal terutamanya untuk saya di bahagian faraj. Adakah ia juga boleh menjejaskan bahagian vagina juga? Adakah lelaki dan wanita mempunyai kecenderungan yang sama untuk mendapat kegatalan di bahagian kemaluan dan adakah petua atau rawatan untuk merawat masalah ini?
Anonymous
Hello, doktor. Saya berusia 28 tahun dan bertugas sebagai promoter di salah sebuah hotel di Kuala Lumpur, sudah ber... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda. Berdasarkan butiran-butiran yang anda beri, kemungkinan besar yang menyebabkan kegatalan di bahagian kemaluan anda ialah kesan tindak balas kulit terhadap bahan kimia yang dipanggil sebagai alergi. Kebiasaannya petua atau rawatan untuk mengurangkan rasa kegatalan ini, mungkin anda harus memakai serbuk pencuci yang bersesuaian dengan kulit anda sekeluarga. Untuk pengetahuan anda, lelaki dan perempuan boleh mendapat kegatalan di bahagian kemaluan dan ia tidak spesifik untuk wanita sahaja. Selalunya ia tidak menjejaskan bahagian vagina. Kegatalan di kemaluan adalah masalah kesihatan yang merimaskan di mana ia boleh menjejaskan keyakinan tidak kira lelaki mahupun wanita dari semasa ke semasa. Biasanya, ia tidak serius dan selalunya disebabkan oleh reaksi kulit terhadap bahan kimia atau alergi. Dalam sesetengah kes, ia mungkin dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit, dari jangkitan kulit dan diabetes, kepada jangkitan kulat atau parasit. Dapatkan nasihat daripada doktor jika masalah ini semakin berlarutan dan tidak hilang.
Terima kasih atas soalan anda. Berdasarkan butiran-butiran yang anda beri, kemungkinan besar yang menyebabkan kegatalan ... See More

APAKAH PENYEBAB GATAL KEMALUAN UNTUK LELAKI DAN WANITA?

Terdapat pelbagai penyebab gatal kemaluan termasuklah peluh berlebihan atau tindak balas alergi. Dalam kes lain, ia mungkin disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu. Antara sebabnya ialah:

1)     Jangkitan Kulat

Bagi lelaki, penyebab kepada gatal-gatal alat kelamin adalah kerana jangkitan kulat yang dikenali sebagai ‘jock itch’ dan dalam istilah perubatan ia dipanggil sebagai ‘tinea cruris’. Ia biasanya menjangkiti kawasan yang hangat dan lembap seperti alat kelamin, pangkal paha, punggung dan paha dalaman. Ia biasanya berlaku dalam kalangan atlet yang berpeluh banyak, dan agak berjangkit.

 Manakala, bagi wanita, penyebab kepada gatal-gatal alat kelamin adalah kerana jangkitan kulat yang dikenali sebagai ‘thrush’. Lebih separuh daripada kaum wanita mendapat ‘vaginal thrush’ pada waktu tertentu dalam kehidupan mereka. Ia disebabkan oleh jangkitan yis kulat yang dipanggil Candida Albicans. Organisma ini hidup pada kulit di sekitar faraj atau vagina dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kulat boleh membiak dengan sangat cepat, terutamanya jika kawasan itu hangat dan lembap. Apabila ini berlaku, kulat mungkin masuk ke dalam vagina dan menyebabkan gejala seperti gatal-gatal.

2)     Gatal-Gatal Di Bahagian Vulva (Kemaluan Wanita)

‘Pruritis vulvae’ sering disebabkan oleh tahap estrogen yang lebih rendah semasa menopaus, yang menyebabkan kulit vulva menjadi kering dan nipis. Ini boleh menyebabkan gatal-gatal, kesakitan dan terasa panas di bahagian kemaluan.

3)     Iritasi Kulit

Gatal kemaluan boleh disebabkan apabila seseorang terdedah kepada perengsa (iritasi) atau alergen, di mana kulit di sekitar kemaluan dan pangkal paha akan mengalami  keradangan. Orang yang mempunyai kulit sensitif mungkin bertindak balas terhadap:

 • Sabun yang wangi, losyen, minyak wangi

 • Serbuk pencuci pakaian, peluntur kain, pelembut kain, pewarna kain

 • Produk feminin seperti semburan kebersihan vagina atau ‘douch’, pad haid, krim vagina

 • Pakaian ketat seperti seluar jeans,seluar nilon yang ketat, serat sintetik

 • Pendedahan kepada bahan seperti sarung tangan getah, tisu tandas, kondom

  4)  Keadaan kulit

 • Psoriasis

 • Ekzema

 • Lichen simplex chronicus.

Keadaan-keadaan kulit ini selalunya akan memberi kesan terhadap bahagian-bahagian lain di tubuh badan, bukan hanya alat kelamin.

5)     Jangkitan seksual (sexually transmitted infection – STI )

Gatal di kemaluan boleh disebabkan oleh beberapa jangkitan yang merebak melalui hubungan seksual atau sentuhan kulit. Antaranya termasuklah:

 • Herpes genital - ini jangkitan seksual yang sangat menular (STI) yang disebabkan oleh jangkitan daripada virus herpes simplex. Ia mencetuskan gejala seperti:

                        - Gatal di kemaluan

                        - Sakit-sakit dan lepuh di kemaluan

                        - Demam

Tidak ada ubat yang sesuai untuk herpes genital. Sesetengah orang yang mempunyai gejala kegatalan yang sangat teruk pada alat kelamin kerana jangkitan herpes. Kegatalan dapat membuatkan keadaan menjadi lebih teruk dan berisiko untuk mendapat jangkitan serta menjangkiti orang lain. Kebiasaannya doktor akan mengesyorkan ubat penghilang rasa sakit dan ubat antiviral, terutamanya semasa jangkitan pertama.

 • ‘Trichomoniasis’ - gatal-gatal di bahagian kemaluan adalah simptom utama bagi penyakit ini yang disebabkan oleh jangkitan parasit. Kebanyakan orang tidak mempunyai gejala dan tidak tahu bahawa mereka dijangkiti. ‘Trichomoniasis’ lebih kerap berlaku pada kaum wanita, terutama wanita yang lebih tua.

 •  ‘Bacterial vaginosis’ - Ini adalah keadaan yang boleh menyebabkan kegatalan alat kelamin pada wanita. Ia terjadi apabila terlalu banyak bakteria tertentu menjejaskan keseimbangan di dalam vagina. Secara teknikalnya, tidak dikelaskan sebagai STI tetapi risiko untuk anda mendapatnya lebih tinggi jika anda aktif secara seksual. Kira-kira separuh daripada wanita yang mengalaminya tidak mempunyai gejala.

6)     Kudis buta

7)     Jangkitan kutu di bahagian kemaluan(‘pubic lice’)

8)     Diabetes/ kencing manis

9)     Menopaus

10)  Kanser – kanser vulva, kanser vagina, kanser penis


APAKAH PETUA MENGHILANGKAN GATAL KEMALUAN?

Salah satu petua yang boleh digunakan ialah jika gatal-gatal kemaluan tersebut disebabkan oleh suatu alergen atau perengsa, anda haruslah mengenal pasti dan mengelak daripada alergen itu.

Kaum wanita perlu mengambil langkah berikut untuk mengelakkan daripada masalah kegatalan pada kemaluan:

 • Untuk mengelak daripada sebarang jangkitan di kawasan kemaluan, lap bahagian kemaluan dari depan ke belakang untuk menghalang bakteria dari dubur masuk ke dalam vagina, setiap kali selepas membuang air di tandas.

 • Elakkan pemakaian produk kimia seperti ‘douch’ vagina atau semburan kebersihan wanita, yang boleh mengganggu keseimbangan pH vagina.

 • Elakkan daripada memakai produk kebersihan feminin yang berbau wangi (seluar dalam, pad, sabun).


Kaum lelaki pula haruslah mengikut beberapa cara seperti berikut untuk mengelakkan daripada gatal-gatal kemaluan:

 • Basuh kemaluan dengan baik, termasuklah kawasan bawah kulup (foreskin) bagi lelaki yang tidak bersunat.

 • Pastikan kawasan kemaluan kering, kerana kelembapan di kawasan alat kelamin boleh menyebabkan jangkitan.


Kedua-dua lelaki dan wanita harus mengambil langkah-langkah berikut untuk mengelakkan daripada gatal-gatal alat kelamin: 

 • Pakai seluar dalam dan pakaian yang longgar dan serat semula jadi. Tukar seluar dalam sekurang-kurangnya setiap 24 jam.

 • Pastikan kawasan kelamin bersih dan kering. Gunakan sabun lembut dan bilas dengan baik.

 • Gunakan pencuci pakaian yang sesuai dengan kulit untuk mencuci seluar dalam.

 • Keringkan kemaluan dengan sempurna selepas mandi dan berenang. Elakkan memakai pakaian yang basah untuk jangka masa yang panjang.

 • Elakkan seks tanpa perlindungan, terutamanya jika anda bimbang bahawa anda atau pasangan anda mungkin mengalami jangkitan.

BILAKAH ANDA HARUS BERJUMPA DENGAN DOKTOR?

 • Sekiranya anda mengalami kegatalan pada kemaluan yang tidak hilang selepas beberapa hari atau lebih, atau masalah tersebut menyebabkan anda bimbang, berbincanglah dengan doktor  atau pakar kesihatan lain yang lain.

 • Kegagalan mencari nasihat perubatan profesional akan membawa kepada masalah yang lebih teruk, seperti penyebaran penyakit berjangkit melalui hubungan badan yang rapat (biasanya hubungan seksual) atau jangkitan kulit sekunder.

 • Di samping itu, ia mungkin disebabkan oleh penyakit seperti diabetes jenis 2, terlepas pandang untuk  didiagnosis, sehingga meningkatkan risiko untuk mendapat komplikasi diabetes. Sekiranya anda menghidap diabetes dan kerap mendapat gatal-gatal alat kelamin, ia boleh menjadi petanda bahawa kadar glukosa darah anda terlalu tinggi.

Jika terdapat apa-apa kemusykilan, sila rujuk masalah ini kepada doktor di klinik atau hospital yang berdekatan untuk mendapatkan nasihat lanjut. Jika ia bukan kecemasan, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor kami di laman web www.doctoroncall.com.my.

 

Terima kasih.

References