Apakah jenis-jenis makanan penambah darah (Food to Prevent Anaemia) ketika hamil?

Anonymous

Hello, doktor. Saya seorang ibu, berumur 29 tahun dan sedang hamil dengan kandungan pertama berusia 28 minggu. Baru-baru ini, ketika menghadiri sesi pemeriksaan untuk antenatal, doktor telah memberitahu bahawa jumlah sel darah merah agak rendah dan saya mula berasa risau. Tetapi sejujurnya, saya memang ada mengalami gejala-gejala yang dikaitkan dengan kurang darah merah dalam badan seperti rasa cepat penat dan pening tambah pula dengan gejala-gejala mengandung, jadi keadaan yang saya alami ini menjadi semakin teruk. Saya ada mendengar bahawa terdapat sesetengah makanan yang dapat membantu menambah darah dalam badan. Jadi, saya ingin bertanya kepada doktor, apakah makanan penambah darah yang sesuai bagi saya ketika sedang hamil?

Anonymous
Hello, doktor. Saya seorang ibu, berumur 29 tahun dan sedang hamil dengan kandungan pertama berusia 28 minggu. Baru-b... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih atas soalan anda tentang makanan penambah darah (Food that Prevent Anaemia). Sememangnya, anemia atau kekurangan darah merah adalah keadaan yang sangat biasa terjadi semasa kehamilan disebabkan oleh keperluan darah yang meningkat dalam badan wanita dan juga peningkatan jumlah darah. Anemia atau kekurangan darah merah adalah suatu keadaan apabila jumlah sel darah merah (hemoglobin) berada di bawah paras normal. Hemoglobin yang terkandung di dalam sel darah merah berperanan mengangkut oksigen dari paru-paru dan menghantarnya ke seluruh bahagian badan.Apabila anda menghidap anemia, tubuh tidak menghasilkan sel darah merah yang mencukupi.

Ini menyebabkan anda tidak mendapat oksigen yang cukup dan akibatnya, cepat berasa penat. Malah komplikasi kesihatan serius yang lain juga boleh berlaku. Kekurangan darah merah ketika hamil adalah suatu perkara yang serius kerana sel darah merah adalah amat penting untuk pertukaran oksigen dan karbon dioksida antara ibu dan bayi melalui placenta, justeru itu hal ini tidak harus diambil mudah supaya kandungan bayi sihat. Zat besi yang rendah mungkin boleh membuatkan anda berasa letih, sakit kepala, pening, dan mempunyai gejala anemia yang lain. Dengan makan makanan yang kaya dengan zat besi, anda boleh membantu mencegah anemia semasa kehamilan dan selepas bersalin.

Terima kasih atas soalan anda tentang <strong>makanan penambah darah </strong>(Food that Prevent Anaemia). Sememangnya, ... See More

10 Makanan Penambahan Darah

Makanan yang kaya dengan zat besi

Makanan jenis ini sangat membantu dalam mencegah dan mengurangkan gejala anemia. Kebaikan mendapatkan zat besi daripada makanan adalah badan anda biasanya boleh menyerap zat besi lebih baik daripada pil dan suplemen lain. Ia juga tidak menyebabkan sebarang masalah terhadap usus yang mungkin boleh disebabkan oleh beberapa ubat yang lain.

ACOG mengesyorkan ibu hamil untuk mengamalkan pengambilan harian sebanyak 27 miligram (mg) zat besi setiap hari. Menggabungkan makanan berikut ke dalam diet anda adalah cara yang baik untuk mencapai jumlah sel darah merah yang normal:

 • Sayur-sayuran hijau dan gelap seperti bayam, sayuran collard, dan kale
 • Buah-buahan kering, seperti aprikot, prun, kismis, dan buah ara
 • Raspberi dan strawberi
 • “Sauerkraut”
 • Ubi bit
 • Pucuk Brussel
 • Brokoli
 • Kentang
 • Kekacang
 • Telur, terutamanya kuning telur
 • Daging, terutamanya daging merah dan hati, walaupun daging ayam dan kambing juga baik
 • Ikan, kerang, dan tiram
 • Tauhu
 • Bijirin dan pasta
 • “Oatmeal”
 • Roti Gandum
Cara yang paling mudah untuk mendapatkan lebih banyak zat besi ialah dengan mengambil makanan yang telah disenaraikan di atas setiap hari.

Menambah buah prun untuk sarapan anda juga akan membantu. Anda juga boleh menaburkan prun atau kismis pada “oat” anda atau menambahkannya pada hidangan yang lain.

Vegetarian

Menjadi vegetarian semasa hamil merupakan sesuatu yang tidak berbahaya. Walaupun tubuh menyerap zat besi dari sumber haiwan lebih baik daripada sumber tumbuhan, anda tidak perlu makan daging sahaja untuk meningkatkan pengambilan zat besi anda.

Sebaliknya, anda boleh memilih mana-mana pilihan vegetarian yang disebutkan di atas, dan pastikan anda makan lebih banyak makanan ini daripada biasa. Makanan yang mengandungi kuman gandum juga merupakan pilihan yang baik dan makan buah sitrus yang tinggi dengan vitamin C akan membantu dengan penyerapan zat besi.

Daging

 • Sekiranya anda ingin makan daging dan ingin menambahkan lebih banyak daging ke dalam diet anda, daging merah akan memberikan anda paling banyak zat besi.
 • Walaupun daging adalah sumber zat besi yang baik, kepelbagaian juga penting. Cuba makan beberapa makanan berasaskan tumbuhan yang kaya dengan zat besi setiap hari untuk memastikan anda mendapat semua jenis zat besi yang baik.

Meningkatkan penyerapan zat besi

Anda juga boleh meningkatkan jumlah zat besi yang diserap oleh tubuh anda dengan memakan makanan yang kaya dengan zat besi serta mengambil vitamin C. Anda boleh menjadikan buah-buahan seperti oren sebagai snek atau menambah tomato pada makanan anda dengan lebih kerap. Walau bagaimanapun, anda harus mengelakkan kalsium dengan makanan zat besi tinggi atau semasa mengambil suplemen tambahan zat besi kerana ia dapat mengurangkan penyerapan.

Banyak makanan yang anda makan, seperti bijirin , juga boleh diperkaya dengan zat besi. Pastikan anda melihat perkara ini pada label nutrisi.

Suplemen tambahan zat besi

 • Doktor biasanya akan mengenal pasti anemia pada awal kehamilan anda dan sekali lagi antara 24 dan 28 minggu. Sekiranya anda mengalami anemia, anda mungkin diminta untuk mengambil suplemen zat besi tambahan kepada vitamin prenatal anda.
 • Atau anda mungkin diminta untuk menukar jenis vitamin prenatal yang anda ambil. Jangan risau kerana doktor boleh membantu anda untuk menentukan apa yang terbaik untuk anda.
 • Banyak suplemen yang boleh membuat anda rasa seperti sembelit atau usus anda berasa lemah.
 • Tidak semua orang bertindak balas dengan baik terhadap suplemen tambahan zat besi. Ini adalah sesuatu yang perlu dibincangkan dengan doktor kerana anda mungkin memerlukan dos yang berbeza atau menukar suplemen tersebut.
 • Jangan teragak-agak untuk mencuba pelbagai jenis suplemen, termasuk beberapa suplemen dalam bentuk cecair, sehingga anda menjumpai suplemen zat besi yang sesuai untuk anda.
Jika terdapat apa-apa kemusykilan, sila rujuk nasihat doktor yang boleh dijumpai di klinik atau hospital. Jika ia bukan kecemasan, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor di laman webwww.doctoroncall.com.my.

Terima kasih.

References