Saya kurang keyakinan diri sejak mengalami masalah keguguran rambut (Hair Fall). Bagaimana mengatasi masalah rambut ini?

Anonymous
Hello doktor, saya seorang suri rumah tangga berumur 50 tahun. Semasa muda rambut saya memang lebat. Tetapi selepas kehamilan saya, rambut saya gugur banyak. Sekarang rambut saya sangat nipis sampai kulit kepala saya boleh dilihat. Saya rasa sangat malu dan tidak suka untuk keluar atau pergi untuk apa-apa majlis. Semua orang menjeling kepala saya. Saya rasa sangat sedih. Mengapa rambut saya gugur? Apakah punca rambut gugur? Bagaimana saya boleh mengatasi keguguran rambut doktor? 

Saya sudah cuba semua. Makanan untuk mengalakkan rambut panjang, syampu yang disyorkan akan mengurangkan keguguran rambut. Saya juga cuba memakai rambut palsu tetapi semua tidak berfungsi. Dengan rambut palsu saya kelihatan sangat ganjil dan semua orang memang ketawa belakang saya. Saya sudah tiada harapan lagi doktor. Saya rasa seperti saya bukan diri sendiri lagi. Dulu semasa masa muda semua orang akan memuji saya dan rambut saya. Sekarang semua orang tidak selesa melihat rambut saya. Tolong saya doktor. Terima kasih. 
Anonymous
Hello doktor, saya seorang suri rumah tangga berumur 50 tahun. Semasa muda rambut saya memang lebat. Tetapi selepas... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih di atas soalan puan. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab soalan puan. Saya memahami keadaan puan.

Keguguran rambut adalah satu masalah yang selalu dan biasa dihadapi oleh wanita dan lelaki, selalunya selepas 30 tahun. Terdapat banyak punca rambut gugur dan juga banyak cara anda boleh mengatasi masalah ini. Saya akan menjelaskan mengenai keguguran rambut dengan lebih terperinci di bawah.  
Terima kasih di atas soalan puan. Saya akan berusaha sebaik mungkin untuk menjawab soalan puan. Saya memahami keada... See More

References