Boleh doktor nasihat saya tentang penggunaan suntikan perancang (Contraceptive Injection)?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah berusia 32 tahun. Suami saya seorang jurutera dan berusia 34 tahun. Kami mempunyai dua orang anak yang masih kecil dan bersekolah rendah. Buat masa ini, saya baru memulakan bisnes kosmetik secara online dan bisnes saya ini telah mendapat sambutan yang baik dan sedang berkembang pesat.

Kadang kala saya sampai tiada masa untuk berehat kerana banyak sangat tanggungjawab yang harus dilakukan. Jadi, pada masa ini saya rasa lebih baik untuk saya mengambil langkah merancang keluarga supaya tidak mengandung buat sementara waktu. Saya berasa ianya lebih baik saya menunggu anak-anak saya besar sedikit serta memastikan bisnes saya stabil dan mengambil beberapa pekerja untuk membantu saya supaya saya dapat memastikan rumah tangga saya berada dalam keadaan yang stabil. 

Masalahnya saya tidak tahu kaedah perancang yang sesuai dan sangat sibuk dan bimbang akan lupa mengambil pil perancang sekiranya kaedah perancang diberikan dalam bentuk pil. Jadi, saya rasa lebih mudah jika saya menggunakan kaedah lain seperti suntikan perancang. Bolehkah doktor menasihati saya mengenai kaedah suntikan perancang? Apakah kesan sampingan yang boleh datang berikutan suntikan perancang ini?
Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang suri rumah berusia 32 tahun. Suami saya seorang jurutera dan berusia 34 tahun. K... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Terima kasih Puan atas soalan tersebut. Bagi seorang wanita dengan jadual kehidupan seharian yang sangat sibuk dan padat seperti puan, suntikan perancang kehamilan merupakan salah satu cara merancang keluarga yang boleh diambil. Namun begitu terdapat beberapa cara lain yang boleh digunakan seperti implan dan penggunaan alat pencegah kehamilan di dalam rahim. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut serta nasihat daripada doktor tentang penggunaan medium perancang kehamilan yang sesuai untuk anda.
Terima kasih Puan atas soalan tersebut. Bagi seorang wanita dengan jadual kehidupan seharian yang sangat sibuk dan ... See More

Apakah itu suntikan perancang?

  Suntikan perancang kehamilan merupakan suatu kaedah yang digunakan oleh golongan wanita untuk mengelakkan kehamilan. Kaedah ini menyerupai pil perancang yang dimakan cuma kaedah ini diberikan dalam bentuk suntikan. Suntikan perancang mengandungi hormon progesteron yang menyerupai hormon progesteron yang dihasilkan oleh ovari wanita. Hormon ini bertanggungjawab menghalang wanita tersebut dari hamil walaupun melakukan hubungan seks tanpa perlindungan.

Bagaimana suntikan perancang diberi?

Puan juga tidak perlu bimbang mengenai cara pengambilannya kerana ianya berbentuk suntikan dan diambil sekali dalam 3 bulan. Suntikan akan diberikan pada bahagian lengan atau punggung oleh seorang doktor yang bertauliah. Melalui kaedah ini, Puan dapat mencegah kehamilan dan tidak perlu risau tentang masalah terlupa mengambilnya.

Apakah fungsi suntikan perancang?

 • Suntikan perancang seperti yang diketahui membantu menghalang wanita dari hamil.

 • Hal ini kerana kandungan hormon progesteron yang terdapat dalam suntikan ini. Hormon progesteron ini akan menghalang proses perkembangan telur dalam badan wanita sepanjang proses pengambilan suntikan ini.

 • Justeru proses persenyawaan tidak akan dapat berlaku. Beginilah cara hormon progesteron memainkan peranannya.

 • Di samping itu, suntikan perancang ini akan menyebabkan cecair di bahagian serviks dan faraj meningkat.

 • Hal ini akan menyebabkan kesukaran untuk sperma menembusi cecair yang banyak ini untuk bersatu dengan ovum dan menyebabkan wanita mengandung. Ini juga merupakan salah satu cara suntikan perancang bagi mencegah kehamilan.

 • Selain itu, suntikan perancang ini akan menyebabkan dinding pada bahagian rahim menjadi nipis. Apabila perkara ini berlarutan,ini akan menyebabkan kesukaran bagi ovum yang telah disenyawakan untuk melekat pada dinding rahim justeru dapat mengurangkan kebarangkalian wanita tersebut mengandung.

Mengapa suntikan, bukan tablet?

Sesetengah orang disarankan mengambil ubat perancang dalam bentuk suntikan sekiranya selalu lupa mengambil ubat sekiranya diberikan dalam bentuk pil. Selain itu, pil perancang jika ditinggalkan selama beberapa hari akan menggugat fungsinya untuk menghalang proses penghamilan. Oleh itu golongan wanita ini disarankan mengambil ubat perancang dalam bentuk suntikan dan ini hanyalah dilakukan dalam tempoh 3 bulan sekali sahaja.

Keberkesanan pil perancang

Para pengkaji telah pun mengeluarkan statistik yang menyatakan suntikan perancang ini memanglah sangat berguna dan dalam 99 % dapat mencegah seorang wanita daripada hamil. Oleh itu, wanita yang ingin membuat perancangan keluarga bolehlah menggunakan kaedah ini. Selain itu juga, suntikan perancang seperti ini dapat membantu mereka yang telah mendirikan rumah tangga untuk membuat perancangan keluarga dengan sistematik supaya hal ehwal keluarga dan kos pembiayaan dapat diaturkan terlebih dahulu sebelum melahirkan seorang anak.

Apakah kesan sampingan suntikan perancang?

Walaupun semua perkara mempunyai kebaikannya yang tersendiri, terdapat juga keburukan yang boleh diikuti bersama kaedah suntikan perancang ini. Suntikan perancang boleh membawa beberapa kesan sampingan dan ini haruslah diketahui sebelum mengambil suntikan perancang ini. 

Kesan sampingan utama yang bakal dialami oleh wanita yang mengambil suntikan perancang ini ialah:

 1. Pendarahan yang berterusan selepas berhenti mengambil suntikan tersebut
 2. Kitaran haid akan berubah dan ini akan membimbangkan wanita tersebut
 3. Haid mungkin akan mengambil masa dalam setahun untuk kembali kepada kitaran yang biasa
 4. Berat badan bertambah
 5. Kemungkinan kebolehan menghasilkan ovum yang sihat akan mengambil masa lebih kurang setahun
 6. Keguguran rambut, kekurangan nafsu seks, sakit kepala, gangguan mood
 7. Batu dalam ginjal sekiranya diambil untuk masa yang agak lama
 8. Meningkatkan keupayaan untuk mendapat masalah osteoporosis

Bagaimana untuk mengambil suntikan perancang?

 • Suntikan perancang ini hanyalah boleh diberikan oleh seorang doktor dan tidak boleh dilakukan sendiri.

 • Sebelum memberikan suntikan tersebut, doktor akan memastikan kaedah tersebut sememangnya sesuai untuk wanita yang ingin mengambilnya dan kesan sampingan haruslah diterangkan dengan jelas.

 • Hal ini kerana wanita tersebut haruslah membuat keputusan sendiri dan bukan secara paksaan untuk mengambil suntikan perancang ini.

 • Selain itu, terdapat pelbagai jenis suntikan perancang yang kini hangat di pasaran. Namun demikian bukan kesemua suntikan perancang itu boleh digunakan oleh wanita.

 • Suntikan perancang yang paling popular digunakan ialah Depo-Provera atau dikenali sebagai ‘medroxyprogesterone acetate’. Ini salah satu suntikan perancang yang digunakan oleh kebanyakan wanita yang ingin mengambil langkah selamat untuk mencegah kehamilan.

 • Suntikan ini selalunya diberikan oleh doktor dan kebiasaannya pada bahagian lengan atau pun bahagian punggung. Hormon ini akan diserap masuk oleh kulit dan otot.

 • Suntikan ini akan diberikan setiap 3 bulan dan fungsinya juga akan bertahan selama tiga bulan sahaja. Jika ingin meneruskan proses merancang keluarga, maka wanita tersebut haruslah berjumpa dengan doktor dan mengambil suntikan perancang sekali lagi.


 • Jika anda ingin mengetahui samada kaedah ini sesuai untuk anda, sila berbincang dengan doktor. Anda juga boleh mendapatkan nasihat doktor di www.doctoroncall.com.my.

References