Pelajari Jenis Senaman Dan Kaedah Senaman Ketika Perintah Kawalan Pergerakan

Ketahui Pelbagai Rutin Senaman Ketika Perintah Kawalan Pergerakan - DoctorOnCall
Anonymous
Hi Doktor. Saya merasa gelisah sejak minggu kedua Perintah Kawalan Pergerakan. Saya mencari cara untuk mengurangkan tekanan dan keresahan semasa di rumah. Saya juga bekerja dari rumah. Saya sering mengunjungi peti sejuk saya dan makan sepanjang hari untuk mengatasi tekanan saya. Saya sedar bahawa ini tidak sihat, maka saya ingin mula bersenam. Namun, saya tidak tahu jenis senaman apa yang boleh saya lakukan di ruang kecil pangsapuri saya ini. Bolehkah anda memberi saya beberapa petua mengenai rutin senaman apa yang boleh saya lakukan untuk mengatasi tekanan dan kegelisahan saya?
Anonymous
Hi Doktor. Saya merasa gelisah sejak minggu kedua Perintah Kawalan Pergerakan. Saya mencari cara untuk mengurangkan teka... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Hi. Terima kasih atas soalan yang sangat menarik ini. Terdapat banyak senaman yang tidak memerlukan anda pergi ke gim untuk melaksanakannya. Perkara yang penting ialah jantung anda aktif mengepam dan anda mengeluarkan peluh. Sekiranya anda biasa mengangkat berat, anda dapat berfikir secara kreatif dan menggunakan barangan di rumah anda. Anda boleh melangkau tali, ‘sit-up’, bahkan naik dan turun tangga pangsapuri anda. Itu adalah senaman kardio yang bagus. Baca artikel di bawah ini untuk mendapatkan idea yang lebih menarik mengenai cara bersenam semasa PKP ini.
Hi. Terima kasih atas soalan yang sangat menarik ini. Terdapat banyak senaman yang tidak memerlukan anda pergi ke gim un... See More

Pengenalan

Ketika fasa ketiga perintah kawalan pergerakan dilanjutkan, sebilangan daripada kita kelihatan semakin gelisah untuk kekal tinggal di dalam rumah. Hal ini meyebabkan tekanan kepada sesetengah orang dan ada yang mula untuk makan dalam kuantiti banyak. Ketika tempoh kawalan ini juga, gimnasium atau kolam renang tidak terbuka untuk seseorang melakukan senaman dan melepaskan tekanan. Gaya hidup yang tidak bergerak boleh memudaratkan kesihatan fizikal dan mental kita. Oleh itu, penting bagi kita untuk terus aktif walaupun berada di rumah.

Kebaikan Melakukan Senaman

Menjadi aktif dapat mengurangkan tekanan darah, kolesterol dan berat badan anda. Aktiviti ini boleh mengurangkan kemungkinan anda mendapat penyakit jantung, strok dan diabetes. Latihan kekuatan dapat membantu mengekalkan jisim otot dan kepadatan tulang secara tidak langsung mengurangkan risiko sarcopenia atau osteoporosis. Sekiranya anda seorang yang sihat atau penghidap penyakit kronik, bersenam dapat membantu anda menjaga kesihatan tanpa mengira usia anda.

Manfaat lain daripada aktiviti fizikal adalah membantu membuang bakteria dari paru-paru dan saluran udara. Ini juga meningkatkan ketahanan sistem imuniti yang mana berfungsi untuk melawan jangkitan bakteria atau virus. Mengenai peranan menjaga kesihatan mental, aktiviti fizikal berpotensi untuk meningkatkan endorfin (hormon yang baik) dan menurunkan kortisol yang merupakan hormon stress.

Variasi Senaman Yang Boleh Dilakukan

Terdapat banyak latihan di rumah yang boleh dilakukan dalam tempoh ini. Sekiranya anda sudah menjadi peminat sukan gim atapun pencinta kecergasan, rutin gim anda terganggu di mana terdapat banyak peralatan yang digunakan untuk membantu latihan anda dan membantu mewujudkan suasana senaman keseluruhan. Dengan sedikit kreativiti, anda masih boleh mewujudkan semula suasana berada di gim dan melakukan senaman. Anda boleh untuk membuat peralatan latihan berat dari barang yang anda dapati di rumah seperti beg beras, tayar berat, botol air mineral atau bahkan mengangkat orang lain seperti anak-anak dengan selamat. Semuanya bergantung kepada kreativiti anda. Bak kata pepatah, “hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih”.

Untuk kesihatan kardiovaskular, anda boleh berjalan-jalan di sekitar rumah atau menaiki tangga untuk melakukan senaman ringan. Bagi aktiviti yang lebih lasak pula, ambil tali lompat dan langkau secara berterusan selama 5 minit atau lebih lama bergantung kepada kemampuan anda. Cara lain yang menyeronokkan untuk meningkatkan degupan jantung anda adalah dengan menari. Ini ialah aktiviti luar biasa yang anda boleh sertakan dengan anak atau pasangan anda. Mainkan muzik kegemaran anda dan melakukan gerakan terbaik. Anda digalakkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari, lima kali seminggu untuk kesihatan kardiovaskular yang baik.

Selain yang aktiviti yang telah disebutkan diatas, terdapat aktiviti fizikal lain yang boleh anda cuba. Ini termasuklah yoga, tai chi, pilates dan sebagainya. Aktiviti Ini dapat membina fleksibiliti, kestabilan dan kekuatan seseorang. Anda juga boleh membina kekuatan otot anda dengan melakukan senaman rintangan dengan jalur rintangan. Jika tidak, anda hanya boleh melakukan jongkok, paru-paru dan hentakan pinggul dengan berat badan anda sahaja.

Pemakanan Yang Sihat dan Seimbang

Selain senaman pemakanan yang sihat juga penting untuk meningkatkan kesihatan anda. Anda adalah apa yang anda makan. Bantu kekebalan tubuh anda dengan memakan makanan yang penuh dengan Vitamin C seperti jambu batu, jeruk, kiwi, nanas dan banyak lagi. Kurangkan pengambilan makanan ringan dan juga makanan segera. Makanan goreng mungkin merupakan makanan yang paling senang untuk anda masak, tetapi hanya akan meningkatkan kolesterol jahat anda. Pastikan diet anda bersinergi dengan rancangan senaman anda agar tetap cergas dalam tempoh ini.