Forum Kesihatan

Terokai soalan berkaitan kesihatan.

Soalan & Jawapan

Topic Image
Keputihan

Keputihan banyak Dan berbau

20 bulan

Hi. Saya 17thn mengalami keputihan yang banyak dan berbau selepas makan ubat norcolut apakah itu normal atau bahaya? Sebab saya dah cuba pakai pencuci feminine, keputihan masih lagi berbau teruk …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kehamilan

Pengiraan tempoh kehamilan

20 bulan

Hi, doktor. Saya ada kemusykilan berkenaan tempoh kehamilan. Saya telah lewat datang bulan hampir 2 bulan. Ujian kehamilan saya juga positif. Tarikh hari pertama terakhir saya datang bulan adala…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kesihatan Am

Kerap alami simptom sama

20 bulan

saya wanita 29 tahun… sejak January 2022, saya alami simptom ini berulang kali sehingga menjejaskan aktiviti harian dan kerjaya saya… saya seorang pensyarah, tidak terdedah dengan kerja bahaya… Bp sa…

- fawaleesya1315
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Lewat

Masalang tidak datang haid lama

20 bulan

Hi doktor,saya dijah berumur 22 tahun dan sudah berkahwin.Bulan 3 tahun 2022 sye bersalinkan anak sulung sye.After sye pntang and abis jek darah nifas dalam seminggu macam tu saye period.period …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Prosedur Perubatan

Pap smear buat di swasta

20 bulan

assalamualaikum, sy ade appoiment doktor pakar di kerajaan untuk buat pap smear . tapi saya berkerja and ada masa petang sahaja untuk buat pap smear . boleh ke sy buat di klinik swasta ? dan mac…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Sakit Pinggang

Sakit pinggang belakang , lenguh kaki

20 bulan

Hai Dr. Saya wanita umur 24. Sy menghadapi masalah sakit pinggang belakang belah kiri yg dialami selama 3 bulan secara on off.Rasa macam tegang atau cramp. Saya juga dapati kadang2 kaki kiri say…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kesihatan Am

Tekanan Darah Rendah Dan Rasa Seperti Pitam

20 bulan

Selamat pagi doktor. Saya wanita berumur 25 tahun, merasakan menghidapi anemia kerana mempunyai simptom2 seperti loya, pengsan seketika, kurang selera makan, sesak nafas, gigil kesejukan tetapi …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Perancangan Keluarga

Pil Mercilon Pada Kandungan 3 minggu

20 bulan

Hai doc, saya dan isteri adalah pengantin baru… saya mendapati isteri saya telah hamil dan kandungan berusia 3 minggu, atas faktor kewangan kami masih belom mampu untuk menimbang cahaya mata lag…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Suplemen, Vitamin dan Mineral

Suppliment Viartril utk Osteo

19 bulan

Bolehkah pesakit buah pingang tahap 2 mengambil suppliment Viartril-S 500

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kehamilan

Tanda - tanda hamil atau gejala selain daripada hamil

20 bulan

Saya dan suami melakukan seks yang bukan secara terus kepada faraj saya malahan air mani suami saya pon tidak saya telakkan di kawasan vagina saya atau di masukkan ke dalam faraj. Apa yang memb…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Saringan kesihatan

Health screening appointment at gov clinic

19 bulan

Hi doc, saya nak tanya if buat appointment by mysejahtera utk health screening. untuk check apa ya? sorry saya bebetul confused, saya nak ckp apa dengan doc nnti bila sampai

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Masalah Tangan Dan Kaki

Sakit di tapak kaki adakah gout

20 bulan

saya ingin bertanya…saya berumur 35thn.saya sakit di tapak kaki adakah ada kena mengena dgn gout?sblm ni ni ada kena gout tp di buku lali dan di ibu jari kaki

- ck100887
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Selsema

Hingus berwarna kuning tua

20 bulan

Saya dah sebulan lebih selesema dan dah pergi klinik dengan hospital hanya bagi ubat sahaja dan anggap saya selesema dan batuk biasa tapi sekarang hingus saya dari putih/jernih bertukar warna k…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Migrain

Migrain di sebalah kanan

19 bulan

saya berumur 21 tahun. saya mengalami migrain sejak dulu tetapi jarang berlaku. dan sekarang saya migrain terlalu kerap dalam sehari 3 atau 4 kali di bahagian kanan kepala. saya sudah berjumpe d…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Ubat-Ubatan

Ubat penicillin boleh menyebabkan ketinggian seseorang itu rendah ke?

20 bulan

Hello doktor saya nak Tanya macam saya umur 15 tahun tapi tinggi 145 dan saya penyakit buah pinggang dan ubat saya makan Tu ada side effects soalan saya jikalau saya terus makan ubat sebergitu a…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kehamilan

Kemusykilan mengandung

20 bulan

Saya melalukan handjob pada suami saya lalu saya lapkan tangan tersebut kepada kain dalam beberapa minit selepas itu saya mandi dan membersihkan kemaluan menggunakan tangan tersebut adakah ada r…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Tidak Teratur

Period terlebih banyak

19 bulan

Saya wanita 20an dan saya mengalami darah haid yang tak seperti biasanya, dan bercampur ketulan yang besar²…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Tuberkulosis

Tibi relapse dan faktor penyebab relapse

19 bulan

Hi saya just nak tahu penyakit tibi boleh relapse ke even dah complete treatment?? Dan kalau boleh relapse apa faktor-faktor penyebab relapse terjadi? Terima kasih

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Lewat

Upt negatif ada tanda2 hamil

20 bulan

Assalamualaikum… Haid tak datang last haid 20/6-25/6, ada loya muntah dan sakit ari2. Cek 2 kali upt negatif. Saya yang bingung

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Denyutan Nadi & Kesihatan Jantung

Dengupan jantung melaju

19 bulan

Saya lelaki dan berumur 18 tahun saya telah menghidap serangan dengupan jantung yang laju sejak berumur 14 tahun, hal ini juga menyebabkan saya rasa takut kerana penglihatan saya terhadap persek…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Lewat

Lambat datang haid masih belum berkahwin

19 bulan

Hai dokter bulan lepas sy datang haid 14/8 tapi hanye 4 hari saje bulan ni sy dah dh lewat 10 hari ade kah normal

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kesihatan Am

Sakit di bahagian mata kan kepala

18 bulan

hi dr… saya selalu sakit di bahagian mata dan kepala… sakit itu berubah2 sekejap kiri dan sekejap kanan… kdang sakit itu boleh dirasai sampai 2-3 hari… tetapi sakitnya tidaklah teramat sakit… cu…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kesihatan Am

Demam punca masuk angin

18 bulan

Anak saya berumur 3 tahun lebih,kerap mengalami demam. Pada awal simpton hanyalah terlepas waktu makan,perut masuk angin dan akan muntah muntah…selepas itu suhu badan meningkat naik. Adakah bena…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Lewat

Lewat datang haid selepas mengambil morning pill

18 bulan

saya dan suami telah melakukan hubungan seks. kemudian saya telah mengambil morning pill. seminggu kemudian, sya mgalami pendarahan. should be sya haid pada 16hb. shinnga hrini sya msih belum ha…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Pil Perancang Kecemasan

Mengambil pil postinor 2 selepas haid adakah masih efektif?

18 bulan

Saya wanita, 26 tahun, ada melakukan sexual intercourse dengan partner. Tapi dalam waktu yg sama saya ada ambil contraceptive pill postinor 2 sekaligus dalam masa 24 jam. Saya tak ada ambil pil …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Jangkitan Coronavirus

Migraine, vertigo atau Low BP

18 bulan

Saya wanita 20an, bmi normal, sering sakit kepala selepas jangkitan covid. Sering monitor BP di rumah dan bacaannya ialah range 91/65 . Monitoring BP juga kadang kala menunjukkan IHB. Saya juga …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kehamilan

Sakit belakang dalam Trimester 3

19 bulan

Saya wanita berusia 27 tahun dan sedang hamil anak pertama 34 minggu. Sekarang saya selalu berasa sakit belakang badan, tapak kaki dan tangan. Bolehkan saya menggunakan salonpas patch di belakan…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Haid Tidak Teratur

Haid tidak teratur untuk mengetahui waktu subur

20 bulan

assalam, hi doctor Macamne nak tahu waktu subur?..Period tidak teratur… kitaran haid kadang2 45-55 hari… Blh bg tips tak nak hamil dlm bulan ini?.. saya baru habis period hari ini. Harap sudi…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Kesihatan Am

Adakah orang yg mempunyai badan yg terlalu kurus boleh jogging?

18 bulan

salam sejahtera doc. saya wanita berumur 20 tahun, tinggi 149cm dan berat badan saya 30kg. saya mempunyai badan yg terlalu kurus. saya ada melakukan workout dan sedikit exercise untuk mendapatka…

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Topic Image
Penyakit Jantung

Masalah Jantung dan tidur baring

18 bulan

Isteri saya baru shj dikenal pasti ada minor heart attack. Masalahnya dia tidak dapat tidur secara baring, dan perlu tidur duduk. Sekiranya tidur baring, mesti batuk berterusan. Apa perlu buat? …

- Sulit
Dijawab
BACA LAGI
Dapat Baucar Farmasi RM30 Tanya Doktor Atas Talian