Merah Menyala: Bagaimana Najis Berdarah Boleh Menjadi Tanda Kanser Kolorektal

Amaran Kanser Kolorektal: Apakah Punca Najis Berdarah? - DoctorOnCall

Pernahkah anda melihat darah dalam najis anda? Ia boleh menjadi pengalaman yang menggerunkan dan menjadi punca kebimbangan. Dalam artikel ini, kita akan mengkaji topik ini dengan lebih lanjut.

Memahami Anatomi Kolon dan Rektum

Usus besar, juga dikenali sebagai kolon, merupakan sebahagian penting dalam sistem pencernaan tubuh manusia. Ia memainkan peranan penting dalam pencernaan makanan. Kolon berpanjangan dari cecum, kantung yang menghubungkan ileum (hujung usus kecil) ke kolon dan rektum.

Kolon terdiri daripada empat lapisan, iaitu mukosa, submukosa, muscularis propria, dan serosa. Setiap lapisan ini mempunyai fungsi yang berbeza. Sekarang, mari kita kenali punca najis berdarah.

Mengapa Terdapat Darah dalam Najis Saya?

Darah dalam najis biasanya dikenali sebagai hematochezia. Ini bermakna anda mungkin mengalami pendarahan dalaman di dalam saluran gastrointestinal (GI) anda. Lokasi pendarahan tersebut juga boleh mempengaruhi warna najis.

Jika darah adalah merah terang atau pekat, ini biasanya menunjukkan pendarahan di dalam rektum, kolon, atau tempat lain dalam saluran GI di bahagian bawah. 

Sebaliknya, jika najis adalah hitam dan berlendir, ini secara umumnya menunjukkan pendarahan dalam saluran GI di bahagian atas.

Najis berdarah boleh menjadi pengalaman yang menakutkan, kerana ia juga boleh menjadi amaran dari tubuh anda tentang kesihatan keseluruhan anda. Walaupun ia boleh menjadi petunjuk masalah kesihatan yang serius, ia adalah perkara yang jarang berlaku.

Kanser Kolorektal: Risau dengan Darah dalam Najis?

Kanser kolorektal adalah istilah umum yang merangkumi kanser kolon dan rektum. Ia berlaku apabila sel tumbuh secara tidak normal dan terus berkembang tanpa kawalan. 

Kanser kolorektal bermula dari pertumbuhan benigna yang dikenali sebagai polip dan menyebabkan gejala yang minima. Walau bagaimanapun, beberapa pertumbuhan masih boleh membawa risiko untuk berkembang kepada kanser kolorektal jika tidak dirawat.

Gejala najis berdarah dan gejala lain seperti ketidakselesaan perut yang berterusan, cirit-birit atau sembelit, keletihan, kehilangan selera makan, serta perubahan diet atau penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, boleh menimbulkan kekeliruan kerana ia boleh menunjukkan pelbagai komplikasi pencernaan yang lain.

Menurut Dr. Nik Muhd Aslan Abdullah, seorang pakar onkologi di Pusat Perubatan Sunway, gejala-gejala ini tidak semestinya menunjukkan kanser dan mungkin berpunca daripada masalah usus yang lain.

Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk menjalani ujian saringan berkala untuk memeriksa sebarang polip dalam sistem pencernaan dan memastikan tiada tanda-tanda kanser kolorektal. Bergantung pada tahap kanser kolorektal, pilihan rawatan boleh berbeza.

Kanser kolorektal peringkat awal biasanya boleh dirawat dengan mudah melalui pembedahan, kerana polip adalah cukup kecil untuk dikeluarkan tanpa menyebabkan kerosakan yang berkekalan pada saluran pencernaan.

Bagi kes peringkat lanjut kanser, radioterapi, kemoterapi, dan/atau imunoterapi mungkin dilakukan untuk membunuh sel kanser dan mengecilkan polip yang mungkin masih berkembang.

Penyebab Lain Najis Berdarah

Selain daripada kanser, terdapat faktor-faktor lain yang boleh menyebabkan najis berdarah, yang pesakit perlu tahu. Antara faktor-faktor tersebut termasuk:

  • Buasir

  • Fisur dubur

  • Penyakit divertikulum

  • Colitis

  • Polip

Adalah penting untuk mencari diagnosis perubatan dengan segera supaya anda dapat memulakan rawatan secepat mungkin. 

Mengabaikan najis berdarah sebagai gejala buasir boleh mengakibatkan diagnosis kanser yang lewat, seperti yang dinyatakan oleh Prof. Dr. April Camilla Roslani, Pakar Perunding Kanan Pembedahan Kolorektal di PPUM. 

Beliau telah melihat kes-kes di mana pesakit menganggap gejala pendarahan sebagai buasir dan menunda mencari bantuan perubatan bagi penyakit kanser kolon. 

Ujian Saringan Kanser Kolorektal

Terdapat pelbagai ujian saringan yang tersedia untuk kanser kolorektal, termasuk ujian tidak invasif dan invasif.

Ujian Tidak Invasif

  • Ujian FIT dan gFOBT adalah ujian tinja yang dapat mengesan jumlah darah yang sangat kecil dan boleh dilakukan di rumah menggunakan kit yang disediakan oleh doktor. Sampel tersebut akan dihantar ke makmal untuk dianalisis.

  • Ujian DNA najis adalah ujian tidak invasif lain yang mengesan perubahan genetik dalam tinja yang mungkin menunjukkan tanda kanser usus besar. Sama seperti FIT dan gFOBT, ujian DNA najis juga boleh dilakukan di rumah dan sampel tersebut akan dihantar ke makmal.

Ujian Tidak Invasif

  • Kolonoskopi

Kaedah ini melibatkan penggunaan tiub bercahaya yang dilengkapi dengan kamera untuk mengesan struktur usus besar dan rektum. Jika polip atau pertumbuhan tisu yang tidak normal ditemui, ia boleh dikeluarkan semasa prosedur tersebut. 

Pesakit yang dijadualkan untuk kolonoskopi perlu mengambil ubat julap yang kuat untuk mengosongkan usus besar dan biasanya diberikan ubat bius semasa prosedur tersebut sedang berjalan

  • CT kolonografi

Prosedur ini juga dikenali sebagai kolonoskopi maya, menggunakan imbasan CT untuk menghasilkan imej terperinci yang boleh digunakan untuk mengesan polip atau tumor.

Pesakit perlu mengosongkan usus besar, tetapi ubat bius biasanya tidak diperlukan. Sekiranya pertumbuhan kanser ditemui, kolonoskopi dengan biopsi mungkin dilakukan.

  • Sigmoidoscopy fleksibel 

Prosedur ini yang serupa dengan kolonoskopi tetapi hanya mengkaji rektum dan sebahagian kecil usus besar. Ia boleh dianggap sebagai versi yang lebih ringkas dari kolonoskopi. 

Pesakit perlu mengosongkan usus besar, namun ujian ini adalah kurang agresif berbanding dengan prosedur kolonoskopi. Pesakit kebiasaannya tidak dibius semasa prosedur ini dijalankan.

Jaga Kesihatan Diri Anda

Ujian saringan berkala untuk kanser usus besar adalah penting, terutamanya bagi individu yang berisiko disebabkan sejarah keluarga, usia, atau faktor risiko lain. 

Jika anda mengalami sebarang gejala seperti perubahan berterusan dalam tabiat pembuangan najis, penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan, sakit abdomen, atau darah dalam najis anda.

Memahami ujian saringan kanser usus besar yang berbeza dan berunding dengan doktor anda dapat membantu anda membuat keputusan yang berinformasi tentang kesihatan anda. 

Ingatlah, pengesanan awal adalah kunci kepada rawatan yang berjaya dan hasil yang lebih baik.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall