Kanser Ovari: Adakah Haid Yang Tidak Teratur Membahayakan Anda?

Adakah Haid Yang Tidak Teratur Berkaitan Dengan Kanser Ovari? - DoctorOnCall


Menstruasi yang tidak teratur dan kanser ovari adalah dua masalah kesihatan yang mungkin dihadapi oleh wanita pada suatu masa dalam hidup mereka. 

Kajian terkini menunjukkan kaitan antara kitaran haid yang tidak teratur dengan peningkatan risiko kanser ovari. Ini menantang pandangan dulu mengenai ovulasi dan risiko kanser. 

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan hubungan antara ketidakteraturan kitaran haid dan kanser ovari, termasuk risiko yang berkaitan dan gejala.

Apa itu Kanser Ovari?

Kanser ovari biasanya terdapat dalam ovari, iaitu organ pembiakan wanita yang terletak di kedua-dua belah rahim. Kebanyakan tumor ovari tidak membahayakan, tetapi sesetengahnya boleh berkembang menjadi kanser. 

Malangnya, kanser ovari adalah punca utama kematian dalam kes kanser ginekologi, walaupun ia hanya menjejaskan 3% daripada kesemua jenis kanser wanita.

Kanser ovari merupakan sejenis kanser yang paling biasa di kalangan wanita di Malaysia. Menurut laporan Pendaftaran Kanser Kebangsaan, ia menyumbang sehingga 5% daripada kes kanser wanita keseluruhan. 

Walaupun hanya 1% kes kanser ovari dilaporkan di Amerika Syarikat, risiko bagi wanita mengalami kanser ovari sepanjang hayat adalah 1 daripada 78.

Apakah Haid Yang Tidak Teratur?

Mengalami tempoh haid yang tidak teratur bukanlah perkara yang luar biasa di kalangan wanita muda. Biasanya, tempoh haid berlangsung selama kira-kira 21 hingga 35 hari dan setiap perbezaan dalam tempoh tersebut adalah normal. 

Walaubagaimanapun, jika seluruh kitaran haid terlepas atau haid terjadi lebih daripada 35 hari, ini mungkin menunjukkan masalah kesihatan yang lain. Mengetahui kitaran haid anda menggunakan kalender atau aplikasi boleh membantu anda mengenal pasti sebarang perubahan atau ketidakteraturan dalam badan.

Adalah penting untuk mencari pakar perubatan jika haid anda melebihi 40 hari, terutamanya jika kitaran anda biasanya teratur.

Kitaran Haid Tidak Teratur dan Risiko Kanser Ovari

Haid yang lewat atau tidak teratur sering dianggap ringan, tetapi sebenarnya boleh menjadi petanda yang lebih serius. 

Walaupun kelewatan haid adalah sesuatu yang tidak merisaukan dan boleh disebabkan oleh kehamilan, tekanan, atau ketidakseimbangan hormon, tetapi ia mungkin menjadi tanda amaran mengenai masalah yang lebih serius, seperti kanser ovari.

Kajian yang dilakukan oleh Jurnal Antarabangsa Kanser pada tahun 2016 menunjukkan bahawa wanita yang mengalami ketidakteraturan haid mempunyai risiko dua kali ganda untuk kanser ovari, dan risiko ini akan meningkat seiring dengan pertambahan usia.

Meskipun kelewatan haid tidak menyebabkan kanser ovari, terdapat korelasi di antara haid yang tidak teratur dan peningkatan risiko untuk menghidap penyakit ini.

Mengetahui Tanda dan Gejala Kanser Ovari

Kanser ovari merupakan sejenis kanser yang dialami oleh ramai wanita, dan adalah penting untuk mengenali gejala-gejala awal bagi tujuan pengesanan dan rawatan.

Walaupun pendarahan haid yang tidak teratur atau lebih banyak mungkin menjadi petunjuk kanser ovari, tanda kanser ovari yang paling kerap dilaporkan adalah:

  • Kembung perut

  • Sakit di bahagian abdomen atau pelvis

  • Kesukaran semasa makan atau berasa cepat kenyang

  • Kerap buang air kecil

  • Sakit semasa seks

Walau bagaimanapun, kanser ovari pada peringkat awal mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala atau mempunyai gejala-gejala yang tidak jelas dan ringan yang serupa dengan keadaan lain seperti sindrom iritasi usus. 

Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa memantau tanda-tanda ini dan mendapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami sebarang gejala yang berpanjangan dan melebihi satu bulan.

Mendapat Bantuan

Apabila berjumpa dengan doktor anda, mereka mungkin akan bertanya tentang gejala dan sejarah perubatan anda, serta melakukan pemeriksaan pelvis.

Dalam sesetengah kes, ujian pengimejan seperti X-ray, MRI, ultrasound atau imbasan CT mungkin diperlukan untuk mengesahkan diagnosis atau biopsi.

Walaupun ujian saringan boleh mengesan tumor sebelum gejala muncul, ia tidak boleh menentukan diagnosis kanser ovari. Jika anda mengalami sebarang simptom kanser ovari, berjumpa dengan doktor adalah penting untuk memastikan diagnosis yang betul.

Ringkasan

Sebagai penutup, wanita harus mengambil berat tentang kitaran haid mereka dan kemungkinan kanser ovari, terutamanya jika mereka mempunyai masalah haid yang tidak teratur.

Walaupun kebanyakan tumor ovari adalah benign, risiko kanser ovari tidak boleh diabaikan. Pengesanan awal adalah kritikal dan boleh meningkatkan hasil rawatan.

Pencegahan juga adalah penting, dan wanita mampu mencapainya dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat, menghadiri pemeriksaan berkala, dan membincangkan faktor risiko kanser ovari dengan pakar kesihatan mereka. 

Dengan bersikap proaktif, wanita boleh melindungi kesihatan reproduktif dan kesejahteraan keseluruhan mereka.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall