Bagaimana Kanser Payudara Dikesan?

8 Cara Mengesan Kanser Payudara: Jangan Lengah Lagi! | DoctorOnCall

Kanser payudara adalah jenis kanser yang paling biasa dialami oleh wanita. Kanser ini berlaku apabila sel-sel dalam tisu payudara membiak secara tidak terkawal dan membentuk tumor. Pengesanan awal kanser payudara adalah penting untuk pencegahan dan rawatan yang berjaya. Jom fahami gejala-gejala kanser payudara sebelum mengenali cara-cara untuk mendiagnosisnya.

Gejala Kanser Payudara

Gejala kanser payudara boleh dikenal pasti melalui pemeriksaan sendiri atau doktor. Antara gejala kanser payudara termasuk:

 • Ketulan atau ketulan yang boleh dirasai di dalam atau di sekeliling payudara
 • Sakit atau ketidakselesaan pada payudara
 • Perubahan dalam bentuk atau saiz payudara
 • Kulit kemerahan, kekuningan atau bersisik pada atau sekitar puting
 • Keluar darah atau cecair dari puting

8 Cara Mengesan Kanser Payudara

1.  Pemeriksaan Sendiri Payudara

Pemeriksaan sendiri payudara adalah cara yang berkesan untuk mengesan perubahan abnormal pada payudara. Pemeriksaan ini boleh dilakukan oleh individu itu sendiri atau oleh doktor. Pemeriksaan payudara sendiri boleh dilakukan dengan langkah-langkah berikut:

 1. Berdiri di depan cermin dengan kedua-dua tangan di pinggul dan perhatikan perubahan pada saiz atau bentuk payudara.
 2. Letakkan tangan di belakang kepala dan perhatikan perubahan pada saiz atau bentuk payudara.
 3. Tekan payudara dengan lembut menggunakan jari-jari anda dan perhatikan perubahan pada permukaan kulit atau keluaran dari puting.

2.  Ultrasound Payudara

Ultrasound payudara adalah kaedah untuk menghasilkan imej payudara menggunakan gelombang bunyi. Kaedah ini selamat dan tidak menyakitkan. Ia biasanya digunakan untuk memeriksa benjolan payudara yang terasa pada pemeriksaan diri atau doktor.

3.  Mamogram Diagnostik

Mamogram diagnostik ialah kaedah mendiagnosis kanser payudara yang menggunakan X-ray untuk mengambil gambar payudara. Ia membantu doktor mencari kelainan atau ketulan pada payudara yang tidak dapat dirasai dengan tangan.

4.  Pengimejan resonans magnetik payudara (MRI)

Pengimejan resonans magnetik payudara (MRI) adalah kaedah yang menggunakan medan magnet dan gelombang radio untuk menghasilkan imej dalam beberapa sudut yang berbeza. MRI payudara boleh menunjukkan perubahan kecil pada tisu payudara yang tidak dapat dilihat oleh mamogram atau ultrasound.

5.  Biopsi 

Biopsi ialah prosedur untuk mengambil sampel tisu payudara yang mencurigakan untuk diperiksa di bawah mikroskop. Biopsi boleh dilakukan melalui beberapa kaedah seperti berikut:

 1. Biopsi aspirasi jarum halus:Prosedur ini melibatkan pengambilan sampel tisu menggunakan jarum halus yang diarahkan ke kawasan payudara yang mencurigakan. Jarum akan disambungkan ke peranti sedutan untuk mengeluarkan sampel tisu.
 2. Biopsi jarum besar: Prosedur ini melibatkan pengambilan sampel tisu yang lebih besar daripada biopsi aspirasi jarum halus menggunakan jarum yang lebih besar. Sampel tisu akan dikeluarkan menggunakan teknik sedutan.
 3. Biopsi pembedahan: Prosedur ini melibatkan pembedahan untuk membuang keseluruhan kawasan tisu payudara yang mencurigakan. Kawasan sampel kemudiannya akan diuji di makmal.
 4. Biopsi berpandukan imej: Prosedur ini melibatkan penggunaan X-ray, MRI, atau ultrasound untuk membantu mengesan kawasan payudara yang mencurigakan. Setelah kawasan itu dicirikan, jarum akan digunakan untuk mengambil sampel tisu.
 5. Biopsi nodus limfa sentinel: Prosedur ini melibatkan pengambilan sampel nodus limfa pertama yang menerima aliran darah dari kawasan kanser payudara. Sampel nodus limfa ini kemudiannya akan diuji untuk sebarang tanda kanser.

6.  Imbasan CT

Imbasan CT juga digunakan untuk mendiagnosis kanser payudara. Ia adalah prosedur pengimbasan yang menggunakan X-ray untuk menghasilkan gambaran penuh badan. Imbasan ini menyebabkan kerosakan pada tisu payudara dan kehadiran tumor dalam payudara. Prosedur ini selamat dan tidak menyebabkan kesakitan kepada pesakit.

7.  Imbasan Tulang

Imbasan tulang adalah kaedah yang digunakan untuk mengesan penyebaran kanser payudara ke tulang. Proses ini dilakukan dengan mengambil radiografi tulang pesakit. Ia membantu doktor untuk menentukan kerosakan tulang yang disebabkan oleh kanser payudara dan memantau perkembangan penyakit dalam tulang.

8.  Imbasan PET

Imbasan PET digunakan untuk mengesan kanser payudara pada peringkat awal. Proses ini melibatkan suntikan bahan radioaktif ke dalam badan untuk menghasilkan imej 3D badan pesakit, termasuk payudara dan tisu sekelilingnya. Ia membantu doktor mengesan sel kanser yang telah merebak dalam badan pesakit.

Dapatkan saringan kanser payudara sekarang! Jaga kesihatan payudara anda untuk masa depan yang lebih cerah.

Kaedah Baru dalam Fasa Pengujian

 • MRI payudara yang pantas

MRI payudara pantas adalah kaedah yang digunakan untuk mengesan kanser payudara pada peringkat awal. Kaedah ini menggunakan magnet dan gelombang radio untuk menghasilkan imej payudara yang sangat terperinci dan membantu mengesan kanser payudara yang terlalu kecil untuk digunakan dengan kaedah lain.

 • Ujian perubatan nuklear (pengimejan radionuklida):

Ujian perubatan nuklear adalah kaedah pengimejan yang menggunakan bahan radioaktif untuk mengesan kanser payudara. Kaedah ini membantu mengesan kanser di kawasan payudara yang mencurigakan dan membantu doktor memilih rawatan yang sesuai. Terdapat beberapa jenis pengimejan radionuklida seperti: 

1.  Pengimejan payudara molekul (MBI)

Pengimejan payudara molekul ini membantu mengesan sel kanser payudara yang terlalu kecil untuk dikesan dengan kaedah lain. Kaedah ini juga membantu doktor membezakan sel kanser daripada tisu payudara yang sihat. 

2. Ujian mammography baharu:

 • Positron emission mammography (PEM) 

  Ini adalah ujian yang memerlukan suntikan bahan radioaktif ke dalam badan. Sinar gamma akan digunakan untuk mengambil gambar payudara dan membantu mengenal pasti sebarang perubahan pada tisu. PEM biasanya digunakan untuk mengesan kanser yang lebih kecil atau yang tidak dapat dilihat dengan mamogram biasa.

 • Contrast enhanced mammography (PEM) 

  Ini adalah ujian yang menggunakan X-ray untuk mengambil gambar payudara dan membantu mengenal pasti keabnormalan seperti ketulan. Dalam CEM, bahan kontras disuntik ke dalam badan sebelum menjalani mamogram untuk membantu mengesan sel kanser.

3. Elastografi 

Ujian ini menggunakan gelombang bunyi untuk mengukur kekerasan atau kelembutan tisu payudara. Ia boleh membantu mengesan perubahan yang mungkin menunjukkan kanser.

4. Ujian pengimejan optik

Ujian pengimejan optik menggunakan cahaya inframerah untuk menghasilkan imej payudara. Ini membantu mengesan perbezaan dalam tisu payudara yang mungkin menunjukkan kehadiran kanser.

5. Tomografi impedans elektrik (EIT)

Ini adalah teknologi baru yang elektrod pada permukaan payudara untuk menggunakan arus elektrik dalam tisu payudara. Ini membantu mengesan perbezaan dalam tisu, yang mungkin menunjukkan kehadiran kanser.

Apa Yang Berlaku Selepas Diagnosis Kanser Payudara?

 1. Rawatan - Rawatan kanser payudara bergantung kepada tahap kanser dan kesihatan keseluruhan individu. Rawatan mungkin termasuk pembedahan, kemoterapi, radioterapi, terapi hormon, atau gabungan beberapa kaedah rawatan.
 2. Sokongan emosi - Diagnosis kanser payudara boleh menimbulkan tekanan dan gangguan emosi yang lain. Pakar kesihatan boleh merujuk kepada kumpulan sokongan untuk membantu menangani perasaan dan emosi serta memberi motivasi untuk meneruskan hidup dengan fikiran yang positif.
 3. Pemantauan lanjut - Individu yang menghidap kanser payudara memerlukan pemantauan dan ujian lanjut untuk memastikan kanser tidak kembali.
 4. Kesihatan am - Individu yang menghidap kanser payudara harus menjaga kesihatan umum mereka dengan mengamalkan pemakanan yang sihat, bersenam secara berkala dan mengelakkan merokok.

Jangan Lengah Lagi!

Pengesanan awal kanser payudara adalah sangat penting untuk pengesanan dan rawatan yang berkesan. Wanita harus mengetahui tanda-tanda awal kanser payudara dan melakukan saringan secara berkala seperti pemeriksaan payudara sendiri, mamogram, dan pemeriksaan klinikal payudara. Kesihatan anda adalah tanggungjawab anda!

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall