Kurangkan Risiko Kanser Prostat: Lebih Banyak Seks Boleh Membantu!

Pencegahan Kanser Prostat: Adakah Lebih Banyak Seks Jawapannya? - DoctorOnCall


Kanser prostat adalah salah satu penyakit yang boleh menanamkan rasa takut dalam kalangan lelaki, terutamanya mereka yang menghampiri usia lanjut atau berumur. 

Walaupun risiko kanser ini meningkat dengan usia, adakah cara lain yang lebih menyeronokkan dan menyihatkan untuk melawan penyakit ini?

Dalam artikel ini, kita akan menjelajahi hubungan yang mungkin antara aktiviti seksual dan kesihatan prostat.

Memahami Punca Kanser Prostat

Secara umumnya, kanser prostat bermula dengan perubahan DNA dalam sel prostat yang sihat. Ini merangsang pertumbuhan sel yang tidak terkawal dalam kelenjar prostat, membentuk tumor yang berpotensi menjadi kanser.

Walaupun faktor utama bagi perubahan DNA ini masih menjadi misteri, beberapa faktor risiko telah dikenal pasti, iaitu:

  • Usia lanjut (50 hingga 60 tahun)

  • Sejarah Keluarga (Keturunan)

  • Sejarah STD (Jangkitan Seksual)

  • Sejarah Kanser

  • Kegemukan

  • Pemakanan (pengambilan daging merah dan kalsium yang berlebihan)

  • Vasektomi

  • Merokok

Mengetahui faktor-faktor ini adalah langkah pertama untuk mengambil tindakan bagi mengurangkan risiko kanser prostat.

Hubungan Antara Seks dan Kesihatan Prostat

Hubungan antara aktiviti seksual dan kesihatan prostat sentiasa menjadi subjek penyelidikan saintifik yang berterusan. Apa yang diketahui sejauh ini?

Menurut kajian lepas, perubahan hormon yang berlaku semasa aktiviti seksual berkait rapat dengan peningkatan risiko kanser prostat. Namun, penyelidikan atau kajian terkini telah menolak hipotesis ini.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Urologi Eropah pada tahun 2016 menunjukkan bahawa lelaki yang melakukan sekurang-kurangnya 21 ejakulasi sebulan mengalami risiko kanser prostat yang 20% lebih rendah berbanding dengan golongan lelaki yang melakukannya empat hingga tujuh kali sebulan.

Bagaimana Ejakulasi Dapat Meningkatkan Kesihatan Prostat?

Prostat adalah kelenjar penting dalam sistem reproduktif lelaki yang terletak di kawasan persimpangan antara saluran kencing dan sperma

Menurut konsep "prostate stagnation", ejakulasi berfungsi sebagai mekanisme semulajadi untuk membuang bahan berbahaya dalam prostat.

Ini menjelaskan bagaimana ejakulasi yang kerap boleh membantu mengurangkan risiko kanser prostat.

Bolehkah Seks Melambatkan Pembengkakan Prostat?

Dengan usia yang meningkat, para lelaki mengalami masalah prostat yang membesar, yang dikenali sebagai Hiperplasia Prostat Benign (BPH)

Walaupun ejakulasi secara langsung mungkin tidak mengecilkan prostat yang membesar, urologis Bradley Gill percaya bahawa ia masih boleh mengurangkan risiko kanser prostat.

Penutup

Menambahkan lebih banyak kebahagiaan dalam kehidupan seks mungkin sebenarnya membantu mengurangkan risiko kanser prostat. 

Walaupun pakar perubatan belum secara langsung mengesyorkan "Lebih Banyak Seks!" pada masa ini, penyelidikan yang berterusan menunjukkan potensi yang positif dalam meningkatkan aktiviti seksual.

Jadi, mengapa tidak mencuba? Ia bukan sahaja boleh meningkatkan kebahagiaan dalam kehidupan seksual anda, tetapi juga mungkin membantu melindungi diri anda daripada kanser prostat.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall