Di Sebalik Diagnosis: Memahami Jenis dan Tahap Kanser Prostat

Jenis dan Tahap Kanser Prostat: Apakah yang Akan Datang? - DoctorOnCall

Kanser prostat adalah penyakit serius yang kerap dihidapi oleh golongan lelaki. Adalah penting untuk memahami pelbagai jenis dan tahap kanser prostat untuk membuat keputusan yang bijak mengenai pilihan rawatan.

Dengan mengetahui tahap-tahap kanser prostat, kita dapat menentukan kaedah rawatan yang terbaik untuk pesakit. 

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan pelbagai jenis dan tahap kanser prostat supaya anda boleh mempunyai pemahaman yang lebih baik dan membuat keputusan yang termaklum mengenai pilihan rawatan anda.

Peringkat Kanser Prostat

Tahap kanser prostat ditentukan menggunakan dua sistem standard: sistem pementasan klinikal dan patologi.

 • Pementasan Klinikal

Pementasan klinikal adalah berdasarkan maklumat yang tersedia ada daripada pemeriksaan fizikal, biopsi, dan ujian pengimejan seperti imbasan CT atau MRI.

 • Pementasan Patologi

Pementasan patologi adalah berdasarkan keputusan prostatektomi, iaitu pembedahan yang membuang keseluruhan kelenjar prostat.

Sistem Pementasan TMN dan Skor Gleason

Secara amnya, kanser prostat dinilai menggunakan sistem pementasan TMN yang merujuk kepada saiz tumor (T), penyebaran kepada nod limfa (N), dan metastasis (M), iaitu untuk memeriksa sama ada kanser tersebut telah merebak ke bahagian lain dalam tubuh badan.

Selain itu, skor Gleason juga digunakan. Pemarkahan ini ditentukan dengan memeriksa tisu prostat di bawah mikroskop dan memberikan gred antara 1 hingga 5 untuk setiap jenis tumor yang hadir. 

Skor Gleason yang semakin tinggi menunjukkan kanser itu lebih agresif dan berisiko tinggi untuk berulang atau merebak.

 • Kanser Prostat Tahap Awal (Tahap I dan II)

Peringkat awal kanser prostat biasanya asimtomatik, bermakna tahap tersebut tidak mempunyai tanda-tanda yang jelas. Tahap ini dikesan melalui ujian saringan secara berkala seperti ujian rektum digital dan ujian darah PSA (antigen khusus prostat). 

Sel-sel kanser tersebut hanya terhad kepada tisu prostat dan tidak merebak ke tisu atau nod limfa berdekatan. 

 • Kanser Prostat Maju Tempatan (Tahap III)

Kanser prostat maju tempatan bermakna sel-sel kanser telah tumbuh di luar kelenjar prostat dan mungkin telah merebak ke nod limfa atau tisu berdekatan.

 • Kanser Prostat Metastatik (Tahap IV)

Apabila kanser prostat merebak ke bahagian lain tubuh badan, seperti nod limfa jauh atau organ lain, ia dikenali sebagai kanser prostat metastatik. Skor Gleason mungkin sangat tinggi pada tahap ini dan menunjukkan bahawa penyakit tersebut adalah agresif.

Rawatan untuk Kanser Prostat

Rawatan bagi kanser prostat bergantung kepada peringkat kanser serta umur dan kesihatan keseluruhan pesakit. Pilihan rawatan mungkin termasuk membuang tumor atau membunuh sel kanser prostat, seperti:

 1. Pemantauan aktif

 2. Pembedahan

 3. Terapi radiasi

 4. Krioterapi

 5. Terapi hormon

 6. Kemoterapi

 7. Imunoterapi

 8. Terapi sasaran

Akhir Sekali

Walaupun tiada rawatan yang sesuai untuk untuk kesemua jenis kanser prostat, memahami pelbagai jenis dan peringkat boleh membantu anda membuat keputusan yang bijak mengenai kesihatan dan kesejahteraan anda. 

Pemeriksaan berkala seperti ujian rektal digital dan ujian PSA amat penting bagi mengesan kanser prostat pada peringkat awal. Kanser prostat boleh dikawal dan mungkin dapat diubati dengan rawatan yang betul.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall