Kerap Kencing? Ketahui Tanda-tanda Kanser Prostat!

Apakah Tanda-tanda Kanser Prostat? - DoctorOnCall

Adakah anda mengalami kesulitan atau sakit semasa membuang air kecil? Jika anda mengalami masalah tersebut, kanser prostat mungkin adalah puncanya. Kanser prostat adalah keadaan di mana sel-sel prostat bermula tumbuh tanpa kawalan.

Kebanyakan kes kanser prostat berlaku pada golongan lelaki yang berusia 50 tahun ke atas, dan adalah penting untuk mengenali simptomnya supaya ia dapat dikesan seawal mungkin.

Apa itu Kanser Prostat?

Kanser prostat adalah sejenis kanser yang menjejaskan kelenjar prostat. Kelenjar prostat adalah organ sebesar kacang walnut yang terletak di bawah pundi kencing dalam sistem reproduktif lelaki. 

Ia bertanggungjawab untuk menghasilkan sebahagian daripada cecair yang keluar ketika kita membuang air kecil, dan juga membantu mengawal aliran air kencing.

Apabila sel-sel prostat menjadi tidak normal, ia boleh bermula tumbuh tanpa kawalan dan membentuk tumor. Lama-kelamaan, sel kanser ini boleh merebak ke bahagian tubuh badan yang lain dan menjadi semakin lebih sukar untuk dirawat.

Tanda-tanda Kanser Prostat

Simptom kanser prostat boleh berbeza dari kanser prostat tahap awal hingga kanser prostat yang lebih teruk. 

Menurut Institut Kanser Amerika Syarikat, lelaki dalam kumpulan umur 30-an dan 40-an yang mengalami sebarang simptom kanser prostat harus membuat temujanji dengan doktor mereka.

#1 Masalah Membuang Air Kecil

Tanda awal paling biasa bagi kanser prostat adalah keperluan untuk membuang air kecil dengan kerap. Ini disebabkan oleh pembengkakan prostat yang berlokasi berdekatan dengan pundi kencing dan memberi tekanan pada uretra. Simptom lain termasuk:

  • Aliran air kencing yang sedikit atau perlahan

  • Kesusahan untuk membuang air kecil

  • Sakit semasa membuang air kecil

  • Kencing tidak lawas (inkontinen urin)

  • Rasa cemas untuk membuang air walaupun pundi kencing tidak penuh

Apabila sel kanser merebak ke otot berdekatan dengan kelenjar prostat, ia boleh menyebabkan aliran air kencing menjadi lemah dan pesakit seringkali menghabiskan masa yang lama di bilik air mencuba untuk mengosongkan pundi kencing mereka.

#2 Darah dalam Air Kencing

Terdapat darah dalam air kencing anda, yang juga dikenali sebagai hematuria, merupakan tanda awal kanser prostat. 

Ini berlaku apabila tumor tumbuh besar sehingga ia memberi tekanan pada pundi kencing dan menyebabkan pendarahan, yang menghasilkan bintik-bintik merah atau coklat dalam air kencing anda.

#3 Impotensi

Disfungsi erektil atau mati pucuk adalah gejala yang biasa terjadi pada kanser prostat yang sudah lanjut (metastasis) kerana tumor tersebut boleh menekan saraf yang mengawal ereksi.

Namun, terdapat beberapa aspek lain yang perlu dipertimbangkan ketika anda didiagnosis dengan disfungsi erektil, kerana ini mungkin menjadi tanda-tanda penyakit yang lain atau kesan sampingan daripada ubat-ubatan.

#4 Sakit pada Tulang

Kanser prostat pada tahap yang lanjut boleh menyebabkan sakit atau ketidakselesaan pada tulang, terutamanya pada bahagian bawah belakang. Ini kerana sel kanser telah merebak ke kawasan berdekatan seperti rusuk dan tulang belakang.

#5 Sakit Semasa Ejakulasi

Walaupun topik ini tidak senang untuk dibincangkan, sakit semasa pancutan air mani boleh menjadi salah satu gejala kanser prostat.

Tumor mungkin menekan saraf serta organ berdekatan dan menyebabkan rasa sakit atau terbakar semasa mengeluarkan air mani ketika melakukan persetubuhan atau melancap.

Mendapatkan Rawatan yang Tepat untuk Kanser Prostat

Setelah seseorang didiagnosis dengan kanser prostat, adalah penting untuk mencari pilihan rawatan yang tepat.

Rawatan untuk kanser prostat boleh berbeza-beza bergantung pada tahap dan keparahan kanser tersebut, serta faktor lain seperti umur dan kesihatan keseluruhan.

Rawatan untuk kanser prostat boleh termasuk:

  • Pembedahan seperti prostatektomi dan orkiektomi

  • Terapi radiasi

  • Terapi hormon

  • Kemoterapi

  • Terapi sasaran dengan ubat-ubatan

Adalah penting untuk membincangkan tentang pilihan rawatan anda dengan pakar perubatan yang boleh membantu dan membuat keputusan terbaik untuk kesihatan anda.

Pengesanan awal adalah penting dalam merawat kanser prostat dengan berjaya. Sekiranya anda mempunyai tanda mahupun faktor risiko kanser prostat, adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda mengenai ujian kanser prostat dan mengetahui gejala-gejalanya.

Jika anda mengalami sebarang tanda-tanda ini atau mengesyaki bahawa ada sesuatu yang lain dengan kesihatan anda, jangan ragu-ragu untuk meminta bantuan pakar.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall