Dapatkan Info: Tahap-tahap dan Rawatan Kanser Usus Besar

Kemo, Radiasi, Pembedahan? Apakah Kanser Kolon Rawatan yang Sesuai? - DoctorOnCall

Pemahaman mengenai peringkat-peringkat kanser kolorektal dan pemilihan rawatan sedia ada dapat memberikan maklumat yang penting untuk pesakit dan keluarga mereka dalam membuat keputusan yang bijak mengenai penjagaan kesihatan mereka. 

Kanser kolon mempengaruhi usus besar dan diklasifikasikan di dalam lima peringkat dari awal dan peringkat yang lanjut. Pengesanan awal amat penting untuk meningkatkan kadar keberkesanan rawatan dan pemulihan yang berjaya.

Apa itu Kanser Kolorektal?

Kanser kolorektal adalah sejenis penyakit di dalam kolon atau rektum yang disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel yang tidak normal dan tidak terkawal. Sel-sel kanser ini boleh berkembang jika tiada saringan dan rawatan yang sewajarnya, ia boleh merebak ke nod limfa berdekatan atau kawasan tubuh badan yang lain.

Pencegahan dan Pengesanan Awal

Walaupun beberapa faktor risiko untuk mengembangkan kanser usus besar tidak dapat diubah seperti usia dan sejarah keluarga, terdapat perubahan gaya hidup yang dapat membantu mengurangkan risiko dan mencegah kanser usus besar. Ini termasuk:

Penyaringan kanser kolorektal juga merupakan alat penting dalam mengesan penyakit tersebut pada peringkat awal. Ujian penyaringan termasuk:

 • Ujian Darah Tinja Tersirat (FOBT)

 • Kolonoskopi

 • Sigmoidoskopi

Jika anda mengalami sebarang gejala kanser usus besar seperti darah dalam najis, perubahan dalam kebiasaan buang air besar, atau sakit perut, penting untuk berjumpa doktor. Mendiagnosis kanser usus besar pada peringkat awal dapat meningkatkan kadar keberkesanan rawatan.

Tahap-tahap Kanser Kolorektal

Kanser kolorektal dikategorikan dalam tahap-tahap yang berbeza berdasarkan sejauh mana kanser telah merebak. Gejala kanser kolorektal tidak berlaku pada peringkat awal barah tersebut dan menjadi sukar untuk mendiagnosis kanser usus besar.

Tahap kanser menentukan pelan yang sesuai untuk merawat kanser usus besar. Tahap kanser kolorektal termasuk:

 • Tahap 0: Sel kanser hanya hadir di lapisan dalam usus besar atau rektum dan belum merebak.

 • Tahap I: Kanser telah tumbuh ke dalam lapisan dalam usus besar atau rektum, tetapi belum merebak di luar dinding.

 • Tahap II: Kanser telah tumbuh ke dalam atau melalui dinding usus besar atau rektum, tetapi belum merebak ke kelenjar getah bening terdekat.

 • Tahap III: Kanser telah merebak ke kelenjar getah bening terdekat, tetapi belum merebak ke bahagian lain dalam badan.

 • Tahap IV: Kanser telah merebak ke organ lain, seperti hati atau paru-paru.

Rawatan Kanser Kolorektal

Pilihan rawatan untuk kanser kolorektal bergantung pada tahap kanser dan kesihatan keseluruhan pesakit. Rawatan yang tersedia termasuk:

 • Pembedahan

Pembedahan kanser kolon adalah rawatan utama untuk kanser kolon peringkat awal. Semasa pembedahan, bahagian kolon yang dijangkiti kanser atau tumor akan dikeluarkan bersama-sama kelenjar getah bening terdekat. Dalam beberapa kes, kolostomi sementara atau kekal mungkin diperlukan.

 • Terapi Radiasi

Terapi radiasi menggunakan sinar radiasi berenergi tinggi untuk memusnahkan sel kanser. Rawatan ini biasanya digunakan berkombinasi dengan pembedahan atau kemoterapi untuk merawat kanser kolon tahap II atau tahap III.

 • Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan ubat untuk membunuh sel kanser. Rawatan ini digunakan selepas pembedahan untuk membunuh sebarang sel kanser yang masih tinggal atau berkombinasi dengan terapi radiasi untuk merawat kanser kolon tahap II atau tahap III.

 • Terapi Sasaran

Terapi sasaran menggunakan ubat yang menyasarkan protein atau gen khusus dalam sel kanser. Ini biasanya digunakan dalam kombinasi dengan kemoterapi untuk merawat kanser kolon yang lanjut dan telah merebak ke bahagian lain dalam badan.

Pakar kesihatan akan menasihati anda dengan pelan rawatan kanser kolon yang terbaik untuk meningkatkan peluang pemulihan anda.

Ringkasan

Kanser kolorektal adalah penyakit yang serius, tetapi dengan pengesanan dan rawatan awal, anda mempunyai peluang yang baik untuk pulih. Memahami tahap kanser kolon dan pilihan rawatan yang disediakan dapat membantu pesakit dan keluarga mereka membuat keputusan yang bijak. Selain itu, anda juga perlu menjalani gaya hidup yang sihat dan menjalani saringan secara berkala untuk mengurangkan risiko kanser kolon.

Risaukan kolon anda? Hubungi doktor kami hari ini!

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall