Musuh Dalam Selimut: Memahami Jenis-Jenis Kanser Ovari

Pembunuh Senyap: Jenis-Jenis Kanser Ovari yang Perlu Anda Ketahui - DoctorOnCall


Kanser ovari adalah sejenis kanser yang paling kerap ditemui dalam kalangan wanita di seluruh dunia. Kanser ini biasanya bermula di dalam satu atau kedua-dua ovari, tiub fallopian atau peritoneum, iaitu lapisan tisu yang melindungi organ perut.

Kebanyakan tumor ovari diklasifikasikan berdasarkan jenis sel asalnya. Walaupun terdapat persamaan di antara tumor-tumor tersebut, mengenal pasti jenis tumor ovari merupakan langkah awal bagi pesakit untuk menerima rawatan yang lebih sesuai dan berkesan.

Memahami Tumor

Secara umumnya, pembentukan sel-sel baru hanya berlaku apabila badan memerlukannya untuk berfungsi dengan baik. Walaubagaimanapun, apabila kitaran sel terganggu dan menghasilkan sel-sel baru tanpa kawalan, ia boleh menyebabkan pembentukan tumor jika kumpulan sel yang tidak normal terus berkembang.

Kanser Ovari Epitelium

Hampir kesemua tumor ovari, iaitu 90 daripada 100 kes, adalah kanser ovari epitelium. Kanser ini bermula daripada sel-sel di lapisan permukaan ovari dan mempunyai bentuk yang berbeza-beza bergantung pada jenis sel epitelium yang terlibat.

Kanser ovari serous merupakan jenis kanser epitelium yang paling umum ditemui pada wanita dan dikategorikan berdasarkan sel tumor yang berbeza dari tisu normal.

Tumor epitelium yang lain termasuk:

  • Kanser ovari endometrioid (biasa ditemui)

  • Kanser ovari sel jernih (jarang ditemui)

  • Kanser ovari mucinous (jarang ditemui)

Seperti kanser ovari epitelium, rawatan untuk kanser peritoneal primer dan kanser tiub fallopio adalah sama. 

Kanser Ovari Sel Germ

Kanser ovari sel germ merupakan sejenis kanser yang tidak biasa ditemui tetapi sering dihidap oleh wanita yang berusia 30 tahun ke bawah. Kanser ini terjadi apabila sel-sel dalam ovari tumbuh secara tidak normal dan membentuk sebagai tumor. 

Tumor sel germ dalam ovari mempunyai beberapa jenis, antara yang berbahaya dan tidak berbahaya.

Tumor ovari sel germa benigna (bukan kanser) dikenali sebagai teratoma matang atau sista dermoid. Jenis tumor ovari sel kuman ini kerap ditemui dalan kalangan wanita subur

Tumor ovari sel kuman malignan, sebaliknya, adalah kanser dan mengandungi sel kanser. Jenis-jenis tumor ovari sel kuman yang lain pula termasuk, teratoma yang tidak matang, dysgerminoma, dan tumor sinus endodermal (yolk sac tumor).

Tumor Ovari Sel Stromal 

Tumor sel stroma atau tumor ovari stromal kord seks (SCST) merupakan sejenis tumor ovari yang jarang berlaku. Ia berasal dari sel yang membentuk organ reproduktif wanita dan hanya membentuk sekitar 10 peratus daripada kesemua jenis kanser ovari yang dikesan.

Tumor ini biasanya dikesan pada peringkat awal dan gejala utamanya adalah pendarahan yang tidak normal pada faraj wanita.

Terdapat tiga jenis utama tumor ovari stromal kord seks iaitu:

  • Tumor stroma tulen: fibroma dan thecoma (kebiasaannya tidak berbahaya)

  • Tumor kord seks tulen: tumor sel granulosa dewasa dan juvana

  • Tumor campuran stromal kord seks: tumor sel Sertoli-Leydig (benigna atau kanser)

Apakah Tumor Kanser Ovari yang Paling Agresif?

Kanser ovari serous gred tinggi (HGSOC) merupakan sejenis kanser yang menyerang kedua-dua tisu ovari. Pertumbuhan kanser ini bermula secara perlahan-lahan dalam tiub fallopio sebelum merebak dengan cepat ke organ ovari. Malangnya, ramai pesakit HGSOC telah mengalami kanser ovari yang telah merebak (bermetasis) sebelum didiagnosis.

Pelbagai jenis tumor ovari berasal dari sel yang berbeza dan menjadikan kanser ovari sebagai penyakit yang kompleks. Oleh itu, adalah penting bagi wanita untuk memahami jenis-jenis tumor ini agar dapat menerima diagnosis yang tepat dan mendapatkan rawatan yang terbaik secepat mungkin. Dengan memahami risiko dan gejala kanser ovari, mereka akan lebih bersedia untuk mengambil tindakan pencegahan dan pengesanan.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall