Histerektomi dan Kanser Ovari: Perkara yang Wanita Perlu Tahu

Pembedahan Buang Rahim: Apa Yang Anda Tahu Tentang Histerektomi? - DoctorOnCal


Histerektomi boleh menjadi prosedur yang menyelamatkan nyawa wanita yang telah didiagnosis dengan kanser ovari. Namun begitu, wanita tidak berisiko menghidap kanser ovari boleh memilih untuk menjalani histerektomi atas sebab lain.

Mengetahui fakta asas tentang histerektomi dan hubungannya dengan kanser ovari dapat membantu wanita membuat keputusan yang terbaik mengenai penjagaan kesihatan mereka.

Memahami Histerektomi dan Kanser Ovari

Rahim, tiub fallopio, ovari, serviks, dan faraj membentuk sistem reproduktif wanita. Rahim adalah organ di mana telur disenyawakan dan ditanam untuk berkembang menjadi janin. Organ tersebut juga merupakan punca pendarahan haid.

Histerektomi adalah prosedur pembedahan yang membuang rahim dan juga boleh melibatkan tiub fallopio dan ovari juga. Terdapat beberapa jenis prosedur histerektomi bergantung kepada jumlah tisu yang dikeluarkan dan teknik pembedahan yang digunakan.

Kanser ovari adalah sejenis kanser yang disebabkan oleh pertumbuhan sel-sel abnormal dalam organ ovari yang berfungsi untuk menghasilkan telur dan hormon dalam tubuh wanita.

Jenis-jenis Histerektomi

Menurut Institut Kanser Kebangsaan (NHS), jenis histerektomi yang paling lazim adalah:

 1. Histerektomi Total: membuang rahim dan serviks

 2. Subtotal Histerektomi: membuang rahim tanpa melibatkan organ serviks 

 3. Histerektomi Total Salpingo-oophorectomy Dua Hala: membuang rahim, tiub fallopio dan ovari

 4. Histerektomi Radikal: membuang rahim, tiub fallopio, ovari, tisu sekeliling, dan nodus limfa di kawasan berdekatan

Jenis-jenis histerektomi yang disyorkan untuk wanita yang menghidap kanser ovari bergantung kepada tahap kanser dan faktor-faktor lain.

Bagaimana Melakukan Histerektomi?


Seperti yang dinyatakan oleh NHS, terdapat tiga cara untuk melakukan histerektomi:

 1. Histerektomi Abdomen: Rahim dikeluarkan melalui hirisan abdomen.

 2. Histerektomi Faraj: Rahim dikeluarkan melalui hirisan pada faraj.

 3. Histerektomi Laparoskopi: Rahim dikeluarkan menggunakan hirisan kecil dan kamera yang dimasukkan ke dalam abdomen.

Ini biasanya bergantung kepada saiz dan bentuk rahim, serta faktor lain seperti berat badan, umur, dan kesihatan keseluruhan.

Mengapa Histerektomi Dilakukan?

Prosedur histerektomi dilakukan atas faktor-faktor seperti:

 • Fibroid rahim: Ini adalah ketumbuhan benigna di dalam rahim yang boleh menyebabkan gejala yang tidak selesa seperti pendarahan faraj yang berlebihan.

 • Prolaps rahim: Keadaan ini berlaku apabila rahim jatuh ke bawah pelvis atau terkeluar dari saluran faraj.

 • Kanser: Histerektomi mungkin disyorkan sebagai rawatan untuk kanser serviks atau kanser-kanser lain dan membuang sel-sel abnormal yang menjejaskan sistem reproduktif wanita.

 • Endometriosis: Ini adalah keadaan yang disebabkan oleh pertumbuhan tisu yang tidak normal di luar rahim dan boleh menimbulkan kesakitan dan ketidakselesaan.

Apakah Risiko Histerektomi?

Seperti pembedahan besar yang lain, prosedur histerektomi juga mempunyai risiko tertentu, termasuk:

 • Jangkitan

 • Pendarahan faraj yang banyak

 • Darah beku

 • Kerosakan pada organ berdekatan, seperti pundi kencing atau rektum

 • Kekeringan faraj

 • Menopaus awal

 • Masalah lemah otot lantai pelvis

Bolehkah Histerektomi Mencegah Kanser Ovari?

Untuk mengurangkan risiko kanser ovari, prosedur ini boleh menjadi pilihan untuk sesetengah wanita. Namun, ia juga boleh meningkatkan risiko masalah kesihatan lain. Oleh itu, rundingan dengan doktor adalah penting sebelum membuat keputusan.

Siapa yang perlu Menjalani Histerektomi?

Perlu diingat bahawa pembedahan histerektomi bukanlah pilihan yang sesuai untuk semua wanita. Prosedur ini biasanya hanya disarankan bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan seperti kanser, pendarahan haid yang teruk, sakit yang keterlaluan, jangkitan, atau prolaps organ pelvis.

Walau bagaimanapun, perbincangan dengan doktor dan mengetahui fakta yang lengkap sebelum membuat keputusan adalah sangat penting.

Kesimpulan

Histerektomi merupakan satu pembedahan yang besar yang melibatkan pembuangan keseluruhan atau sebahagian rahim dan mungkin termasuk organ lain seperti tiub fallopian dan ovari. 

Walaupun pembedahan ini mungkin menurunkan risiko kanser ovari, ia masih mempunyai risiko tertentu seperti jangkitan dan pendarahan yang banyak. Adalah penting untuk membincangkan semua potensi risiko dan faedah prosedur ini dengan pakar kesihatan anda.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall