Tahap-tahap Kanser Ovari: Dapatkan Rawatan yang Tepat

Apa Pilihan Rawatan Kanser Ovari Anda: Pembedahan atau Kemoterapi? - DoctorOnCall

Kanser Ovari ialah jenis kanser yang mengancam nyawa dan mempengaruhi sistem reproduktif wanita. Kanser Ovari bermula apabila sel-sel tidak normal di dalam ovari tumbuh dan berkembang secara tidak terkawal.

Tahap-tahap Kanser Ovari

Tahap kanser ovari adalah faktor penting dalam menentukan pelan rawatan yang paling sesuai untuk penyakit ini. Menurut Institut Kanser Nasional (National Cancer Institute), peringkat kanser termasuk:

 • Tahap 1: Kanser berada pada satu atau kedua-dua ovari dan belum menyebar ke kawasan lain. Ketika peringkat ini, tumor boleh hadir, tetapi tidak bertumbuh melebihi kapsul ovari.

 • Tahap 2: Kanser telah menyebar ke luar ovari ke organ lain di kawasan pelvis. Tambahan pula, tumor mungkin hadir pada tahap ini, sekecil 2 cm diameter.

 • Tahap 3: Kanser telah menyebar ke luar kawasan pelvis dan ke dalam abdomen. Tumor mungkin tumbuh melebihi 2 cm diameter.

 • Tahap 4: Kanser telah menyebar ke organ lain di luar abdomen dan mungkin hadir dalam nod limfa atau organ lain seperti paru-paru, hati, atau otak.

Kanser ovari dapat berkembang dengan cepat. Oleh itu, mendapatkan nasihat perubatan secepat mungkin adalah penting jika anda mengesyaki bahawa anda menghidap kanser ovari.

Diagnosis Kanser Ovari

Diagnosis kanser ovari biasanya melibatkan pelbagai ujian untuk mengesahkan kehadiran kanser. Seperti yang dinyatakan oleh Persatuan Kanser Amerika (American Cancer Society), ini termasuk:

 • Pemeriksaan fizikal: Untuk membantu menilai kesihatan secara keseluruhan dan mencari tanda atau gejala yang berkaitan dengan kanser ovari.

 • Pemeriksaan pelvis: Doktor akan merasa ovari dan organ-organ sekitarnya untuk mengesan benjolan atau perubahan dalam bentuk dan saiz.

 • Ujian darah: Untuk mengukur tahap CA-125, yang terdapat dalam sel kanser ovari dan beberapa tisu normal.

 • Ultrasound: Untuk mendapat imej organ dalaman bagi mendapat visualisasi yang lebih baik.

 • Biopsi: Sampel tisu ovari akan diambil untuk menentukan kehadiran sel kanser.

 • Laparoskopi: Kamera kecil dimasukkan ke dalam abdomen untuk mendapatkan imej dan mengambil sampel tisu.

Ujian-ujian ini dapat membantu mendiagnosis kanser ovari dengan tepat, untuk memberi rawatan kanser ovari yang berkesan.

Rawatan Kanser Ovari

Rawatan untuk kanser ovari biasanya melibatkan pembedahan, kemoterapi, terapi hormon, dan terapi radiasi.

 • Pembedahan: Pembuangan satu atau kedua-dua ovari dan tiub fallopian, rahim, nodus limfa, dan tisu-tisu lain yang berdekatan sering digunakan untuk merawat kanser ovari. 

 • Kemoterapi: Ini melibatkan mengambil ubat-ubatan untuk menyerang sel kanser. 

 • Terapi hormon: Terapi hormon digunakan untuk menyekat kesan hormon yang mendorong pertumbuhan tumor.

 • Terapi radiasi: Radiasi digunakan untuk membunuh sel kanser dan mengecilkan tumor. 

Dalam beberapa kes, gabungan rawatan digunakan untuk kes kanser ovari lanjut seperti kanser ovari epithelial yang lanjut.

Kesimpulannya

Kanser ovari boleh menjadi sukar, tetapi dengan pelan rawatan dan sokongan yang betul, penyakit ini boleh dikawal. Bincanglah dengan doktor anda untuk nasihat terbaik yang disesuaikan dengan keadaan anda. 

Sekiranya anda di diagnosis dengan kanser ovari, doktor anda akan dapat menentukan tahap kanser ovari dan mencadangkan pelan rawatan yang sesuai dengan anda. Dengan diagnosis yang tepat, kanser ovari tahap lanjut boleh dirawat dengan berjaya dengan pembedahan, kemoterapi, terapi hormon dan terapi radiasi.

Buatlah temujanji dengan doktor profesional kami di DoctorOnCall hari ini untuk membincangkan sebarang kebimbangan yang anda ada tentang kanser ovari dan untuk menjadualkan pemeriksaan atau ujian saringan.

* Inisiatif konsultasi doktor percuma disokong dan ditanggung sepenuhnya oleh DoctorOnCall