Apakah Maksud Ujian Kehamilan (Urine Pregnancy Test) Negatif Tetapi Tetap Hamil?

Anonymous
Salam, doktor. Saya berusia 30 tahun, bekerja sebagai seorang kerani di salah sebuah firma guaman. Saya sudah berkahwin dan belum mempunyai anak. Saya ingin bertanya berkaitan dengan ujian kehamilan. Selepas 6 minggu saya terlepas haid, badan saya mula bertindak balas dan menunjukkan tanda akan mengalami kehamilan seperti pening-pening, rasa loya pada waktu pagi dan muntah-muntah. Jadi. saya cuba untuk menggunakan upt atau ujian kehamilan melalui air kencing. Tetapi hasil daripada ujian tersebut adalah negatif yang bermaksud saya tidak hamil. Saya merasakan bahawa saya sudah mengguna alat ujian kehamilan ini dengan arahan yang diberi dan tidak sepatutnya memberi keputusan yang salah jika dipatuhi dengan betul.Kemudian, saya cuba lagi untuk kali kedua dan hasilnya tetap negatif. Akhirnya, suami mengajak saya untuk pergi ke hospital kerana saya ada mengadu kepadanya yang saya sangat tidak bermaya dan tidak sedap badan dan di situlah saya mengetahui yang saya telah mengandung dengan kandungan berusia 9 minggu.
Jadi, pada pendapat doktor, apakah penyebab kepada ujian kehamilan yang negatif walaupun telah dicuba berkali-kali tetapi masih hamil? Adakah ia sesuatu yang serius atau adakah ia berkaitan dengan penyakit lain?
Anonymous
Salam, doktor. Saya berusia 30 tahun, bekerja sebagai seorang kerani di salah sebuah firma guaman. Saya sudah berka... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA
Selamat sejahtera, terima kasih atas soalan anda. Untuk makluman anda, ujian kehamilan atau UPT (urine pregnancy test) yang berulang-ulang kali negatif memang kebiasaannya membawa maksud seorang wanita itu tidak hamil. Ujian kehamilan yang negatif setelah seminggu atau lebih haid yang lewat menunjukkan bahawa peluang kehamilan adalah kurang daripada 1 hingga 2%. Sebaliknya, ujian kehamilan yang positif biasanya bermaksud seorang wanita itu mengandung. Walau bagaimanapun, untuk makluman anda, kadangkala ujian kehamilan yang negatif setelah haid yang lewat boleh juga membawa maksud anda sedang hamil. Secara umum, kadar hormon hCG akan berganda setiap 48 jam pada awal kehamilan. Maka, ujian kehamilan yang negatif pada hari Isnin kemungkinan akan menjadi positif pada hari Rabu. Selain itu, jika hasil ujian positif terhadap air kencing yang pertama pada waktu pagi, kemudian pada waktu apabila air kencing lebih cair, ia boleh menjadi negatif. Hal ini disebabkan oleh faktor kepekatan hormon hCG dalam air kencing. Namun, harus diingat bahawa ujian darah masih dianggap sebagai ujian yang terbaik untuk mengesan awal kehamilan. Tempoh waktu untuk mendapatkan hasil ujian yang positif bergantung kepada proses implantasi kehamilan. Justeru, jika anda hamil, keputusan ujian kehamilan mungkin belum menunjukkan hasil positif sehingga 3 atau 4 hari setelah proses implantasi, iaitu kira-kira dalam tempoh 10 hari setelah persenyawaan (antara sperma laki-laki dan sel telur/ovum wanita) dan 4 hari sebelum jangkaan haid yang berikutnya. 51% wanita hamil mendapati hasil ujian kehamilan yang positif 2 hari sebelum jangkaan haid seterusnya. Akan tetapi, dalam sesetengah kes,ujian kehamilan yang negatif tapi masih hamil boleh menjadi tanda kepada beberapa kondisi kesihatan tertentu. Perkara tersebut memerlukan pemeriksaan susulan daripada doktor sebelum sebarang kesimpulan boleh dibuat.
Selamat sejahtera, terima kasih atas soalan anda. Untuk makluman anda, ujian kehamilan atau UPT (urine pregnancy test) y... See More

APAKAH PENYEBAB UJIAN KEHAMILAN NEGATIF TETAPI MASIH HAMIL?

1) Anda Hamil, Tetapi Anda Mengambil Ujian Kehamilan Terlalu Awal

  • Ujian kehamilan berfungsi dengan mengesan hCG iaitu hormon kehamilan. Jika anda cukup yakin anda hamil kerana anda telah mengalami beberapa gejala awal kehamilan tetapi mempunyai keputusan ujian negatif, salah satu sebab yang paling biasa ialah anda telah mengambil ujian kehamilan terlalu awal, dan tubuh anda belum menghasilkan hormon hCG yang cukup untuk ujian tersebut mengesannya. hCG boleh dikesan dalam air kencing sekurang-kurangnya dua minggu selepas persenyawaan berlaku.

  • Untuk keputusan ujian yang tepat 99%, ujian ini perlu mengesan sekurang-kurangnya 25 mili-unit antarabangsa bagi setiap mililiter (mIU / mL). Dalam dua minggu pertama kehamilan, hanya kira-kira 10 mlU / ml hCG dapat dihasilkan.

  • Oleh itu, untuk mendapatkan keputusan ujian yang boleh dipercayai, tunggu dua minggu selepas tempoh haid terlepas. Pada masa ini, badan anda akan menghasilkan banyak hCG, dan ujian kehamilan anda akan jauh lebih tepat.

2)  Anda Hamil, Tetapi Alat Ujian Kehamilan Telah Rosak

Ujian tersebut mungkin telah tamat tempoh, atau mungkin disimpan di tempat yang tidak sesuai (contohnya dalam kabinet bilik mandi yang basah). Beli UPT atau alat ujian kehamilan yang baru, dan cuba lagi untuk memastikan keputusannya tepat.

3) Anda Hamil, Tetapi Anda Mempunyai Haid Yang Tidak Teratur Dan Ovulasi Lewat

Jika anda mempunyai kitaran haid yang tidak teratur, kemudian anda mendapat ujian negatif tetapi tidak haid di mana ia mungkin bermaksud ovulasi agak lewat bulan ini. Ini akan menangguhkan tarikh implantasi, yang mungkin menyebabkan anda salah mengira jumlah hari yang sepatutnya anda lakukan ujian kehamilan. Inilah sebabnya mengapa anda dinasihatkan untuk membuat ujian kehamilan satu atau dua minggu selepas hari anda jangkakan haid datang.

4) Anda Mengandung Anak Kembar Atau Kembar Tiga

Mengandungkan dua atau lebih bayi menyebabkan seseorang wanita menghasilkan tahap hCG yang sangat tinggi dan ujian kehamilan mungkin tidak dapat mengesannya kerana hormon hCG terlalu banyak. Dalam istilah perubatan, ia dikenali sebagai "kesan cangkuk dos tinggi" (high-dose hook effect).

5) Anda Mengalami Kehamilan Ektopik (Ectopic Pregnancy) Yang Menunda Penghasilan hCG

Kehamilan ektopik berlaku apabila telur yang sudah disenyawakan mengimplantasikan diri sendiri di suatu tempat selain daripada rahim (biasanya di dalam tiub fallopian), yang menangguhkan penghasilan hormon hCG dan menyebabkan kesakitan yang teruk di bahagian bawah perut atau sisi kiri atau kanan abdomen. Keadaan ini jarang berlaku dan berlaku hanya dalam 1 daripada 40 kehamilan, tetapi ia sangat berbahaya dan harus mendapat diagnosis lebih awal untuk mencegah akibat yang mengancam nyawa bagi wanita.

6)  Anda Hamil, Tetapi Anda Mempunyai Penyakit Trophoblastik Gestational / ‘Gestational Trophoblastic Disease’(GTD)

Ini sangat jarang berlaku. Penyakit trophoblastik gestational berlaku apabila tumor terbentuk di lapisan sel yang dipanggil trophoblast yang biasanya mengelilingi embrio. Jenis GTD yang paling biasa berlaku adalah ‘hydatidiform mole’ yang juga dikenali sebagai kehamilan molar. Tumor ini jarang membentuk kanser, tetapi kehamilan biasanya berakhir dengan keguguran kerana embrio tidak boleh terbentuk. Sangat jarang bayi yang sihat lahir dari kehamilan GTD.

7) Anda Tidak Mematuhi Arahan dengan betul

Baca arahan di pakej ujian kehamilan anda dengan berhati-hati supaya anda dapat mengendalikan ujian dengan baik. Oleh kerana ujian adalah bersifat mementingkan kualiti, ini menjadikan alat ujian peka terhadap proses ujian. Kebanyakan ujian kehamilan meminta anda memegang jalur ujian dalam air kencing, dan kencing di atasnya semasa di tandas. Sesetengah ujian memerlukan anda untuk mencelupkan jalur ujian ke dalam cawan bersih di mana anda telah mengumpul air kencing (kaedah pilihan saya untuk keputusan ujian kehamilan yang tepat).


APAKAH LANGKAH SETERUSNYA?

  • Jadi apa yang boleh anda lakukan jika anda mempunyai ujian kehamilan yang negatif tetapi masih mengandung? Ia sangat bergantung kepada bilakah anda menjangkakan kitaran haid anda akan datang. Terdapat 50-50 peluang bahawa ujian itu boleh menjadi negatif palsu jika anda tidak mampu menjangkakan tempoh haid anda.

  • Tunggu selama beberapa hari untuk mendapatkan ujian lain seelok-eloknya dua minggu selepas tarikh haid terlepas. Walau bagaimanapun, jika tempoh haid anda datang dan anda merasakan anda mengandung, anda harus menunggu sehingga beberapa hari selepas haid untuk mengambil ujian kehamilan yang lain.

  • Ia mungkin menunjukkan terdapat sebab-sebab yang lain seperti yang dibincangkan di atas jika anda mendapat ujian negatif lagi. Anda boleh mengulangi ujian sekali lagi jika anda mahu. Tetapi jika anda mendapat ujian negatif kali ini, ia hampir-hampir bermaksud bahawa anda tidak hamil. Anda mungkin "terasa mengandung" kerana sebab-sebab lain yang memerlukan anda untuk berjumpa dengan doktor. Juga, mungkin terlalu sukar untuk anda menerima ujian negatif jika anda berusaha keras untuk hamil.

Jika terdapat apa-apa kemusykilan, sila rujuk nasihat doktor yang boleh dijumpai di klinik atau hospital. Jika ia bukan kecemasan, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada doktor di laman web www.doctoroncall.com.my.Terima kasih.

References