Apakah punca nafas pendek (Shortness of Breath Causes) dan bagaimana untuk mengatasi rasa sesak nafas?

Anonymous

Selamat pagi, doktor. Saya seorang lelaki berusia 56 tahun. Saya sudah berkahwin dan isteri saya berumur 54 tahun. Kami mempunyai 2 orang anak yang sedang bekerja. Sejak belakangan ini, saya mempunyai masalah sukar bernafas yang bermula apabila saya melakukan kerja berat di sekitar rumah. Keadaan bertambah teruk apabila hinggakan ke bilik air juga menyebabkan saya sukar bernafas. Oleh itu, saya memerlukan pertolongan isteri ke bilik air.

Sejak itu, bilik saya yang sebelum ini berada di tingkat atas rumah, dipindahkan ke tingkat bawah kerana saya tidak dapat menaiki tangga tanpa tercungap-cungap. Masalah pernafasan saya saban hari semakin teruk. Saya berasa sangat bimbang dan ingin kembali sihat seperti dahulu. Bolehkah doktor memberitahu saya punca nafas pendek ini terjadi dengan tiba-tiba dan cara mengatasinya?

Anonymous
Selamat pagi, doktor. Saya seorang lelaki berusia 56 tahun. Saya sudah berkahwin dan isteri saya berumur 54 tahun. Ka... See More
Saringan Kesihatan PERCUMA
Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. Adakah anda sedia untuk melawan jangkitan? Ketahui dalam 5 minit!
Mula Saringan Kesihatan PERCUMA

Terima kasih encik atas soalan tersebut. Berdasarkan apa yang encik ceritakan, saya berpendapat encik mempunyai masalah kerosakan jantung. Ini secara tidak langsung telah menyebabkan masalah sesak nafas (Shortness of Breath) yang encik alami. Kerosakan jantung menjejaskan fungsi jantung dalam mengepam darah ke seluruh badan dengan efektif sekali gus menyebabkan organ penting dalam badan lambat menerima bekalan oksigen yang diperlukan. Simptom lain bagi kerosakan jantung termasuk lemah badan, bengkak kaki, sakit abdomen, perut kembung dan lain lain.

Saya sarankan supaya encik pergi ke hospital dengan segara untuk mendapatkan pemeriksaan serta rawatan yang sesuai. Sementara itu, encik haruslah menjaga kuantiti pemakanan, pengambilan makanan yang berkhasiat sahaja serta kurangkan kandungan garam dan gula dalam makanan. Encik tidak perlu terlalu bimbang tentang masalah ini jika encik mengikuti segala nasihat yang diberikan. Anda juga boleh mendapatkan info lanjut dan nasihat daripada doktor kami di laman www.doctoroncall.com.my

Terima kasih encik atas soalan tersebut. Berdasarkan apa yang encik ceritakan, saya berpendapat encik mempunyai masal... See More

Apakah itu nafas pendek?

Nafas pendek atau lebih dikenali dengan nama ‘dyspnea’ merupakah keadaan di mana individu terbabit berasa sukar untuk bernafas. Mereka akan tercungap-cungap untuk mendapatkan udara. Keadaan Ini boleh menjadi sangat serius jika tidak dirawat dengan segera. Hal ini kerana ia akan membawa kepada penderita tidak menerima oksigen yang mencukupi kerana kesukaran untuk bernafas.

Apakah penyebab nafas pendek?

Nafas pendek boleh disebabkan oleh beberapa faktor tertentu. Antara penyebab yang membawa kepada masalah sukar bernafas ialah seperti:

 1. Masalah jantung. Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah jantung maka anda haruslah lebih berhati-hati kerana masalah sukar bernafas menjadi antara simptom yang menyukarkan hidup. Ini adalah kerana jantung menjadi lemah dan tidak dapat mengepam darah ke seluruh badan dengan kadar yang cepat. Oleh itu, oksigen tidak akan sampai ke seluruh badan pada masa yang efektif sekali gus meyebabkan nafas pendek.
 2. Masalah paru-paru. Paru-paru merupakan organ pernafasan di mana pertukaran oksigen dan karbon monoksida berlaku. Oleh itu, sekiranya penderita mempunyai masalah yang menjejaskan paru-paru seperti ‘pneumonia’, ‘COPD’, asma dan sebagainya maka ini akan menjadi lebih sukar untuk golongan tersebut mendapat oksigen yang mencukupi. Ini secara langsung akan membawa kepada nafas pendek.
 3. Anemia. Ini merupakan masalah kesihatan di mana tubuh badan kekurangan sel darah merah yang berfungsi membawa oksigen. Oleh itu, sekiranya didapati seseorang itu mengalami masalah sel darah merah maka oksigen dalam badan juga akan berkurangan sekali gus membawa kepada masalah nafas pendek ini.
 4. Tekanan darah rendah. Ini juga turut menyumbang kepada masalah nafas pendek. Hal ini kerana apabila tekanan darah rendah maka aliran darah dalam badan juga akan turut menjadi lambat dan akan membawa kepada masalah oksigen sukar mencapai organ penting lalu menyebabkan nafas pendek.
 5. ‘Pulmonary embolism’. Ini merupakan isu kecemasan di mana terdapat gumpalan darah beku pada saluran darah di paru- paru yang menghalang aliran darah ke organ lain dan membawa kepada masalah nafas pendek ini.
 6. Karbon monoksida. Gas ini akan menghalang oksigen dibawa ke seluruh badan oleh sel darah merah. Justeru it, bekalan oksigen kepada organ dalaman tubuh badan akan berkurangan lalu membawa kepada penderita mengalami nafas pendek. Fenomena ini berkait rapat dengan perokok tegar kerana merokok menyumbang kepada peningkatan kadar karbon monoksida dalam badan.
 7. Stress melampau. Ramai orang mengambil ringan terhadap stres dalam hidup. Isu ini boleh menyebabkan masalah nafas pendek apabila penderita terlampau stres.

Apakah tanda nafas pendek?

Nafas pendek ini sangat kritikal dan harus segera dirujuk kepada doktor kerana bimbang masalah nafas pendek ini akan memudaratkan kesihatan. Terdapat beberapa tanda kritikal berikutan masalah nafas pendek ini yang perlu dikenal pasti. Antara simptom tersebut ialah seperti:

 • Dada berasa ketat
 • ‘Hungry for air’atau berasa tidak cukup udara
 • Sukar mengambil nafas
 • Tidak dapat berjalan jarak yang dekat
 • Tidak dapat memakai butang baju sendiri
 • Nafas pendek ketika baring
 • Malam tidur dengan bantal yang banyak ketika berbaring
 • Sesak nafas waktu malam
 • Jantung berdebar-debar
 • Sukar melakukan kerja berat

Kadang kala masalah nafas ini akan datang dengan tiba-tiba tanpa sebarang amaran. Ini membahayakan kerana kemungkinan penderita mempunyai masalah kesihatan lain yang menjadi faktor utama nafas pendek.

Apakah siasatan yang boleh dibuat untuk masalah nafas pendek?

Para doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal pada jantung dan paru-paru. Selain itu, beberapa jenis ujian akan dilakukan untuk menguji fungsi jantung dan paru-paru serta kandungan gas dalam darah. Antara ujian tersebut ialah:

 1. ‘Spirometry’. Kaedah ini dibuat untuk mengetahui tahap keupayaan paru-paru dalam fungsinya sebagai sistem pernafasan yang efektif. Pesakit akan diarahkan untuk melakukan beberapa jenis kaedah pernafasan menggunakan sebuah alat yang dikenali sebagai spirometer untuk menganalisa keputusan dan mencapai diagnosis muktamad.
 2. ‘ECG’. Alat ini akan diletakkan di bahagian dada untuk mengetahui aktiviti elektrik jantung anda supaya dapat mengenal pasti sebarang masalah jantung.
 3. X-Ray bahagian dada. Ini akan membantu mengetahui jika jantung anda mempunyai sebarang jangkitan kuman atau gumpalan darah selain daripada keadaan jantung anda.
 4. Sampel darah. Ini untuk melihat kuantiti sel darah merah dalam darah, tahap pH darah dan sebarang kandungan gas asidik.
 5. ‘Pulse oximetry’. Ini akan membantu membaca kuantiti oksigen yang terkandung dalam darah anda melalui sebuah alat kecil yang diletakkan di jari.

Apakah rawatan nafas pendek?

Nafas pendek adalah salah satu simptom yang wujud dalam beberapa jenis penyakit. Rawatan untuk nafas pendek ialah dengan memfokuskan pada organ punca masalah tersebut. Antara rawatan yang dapat diberikan ialah seperti:

 1. Mengamalkan pemakanan yang seimbang. Hal ini kerana makanan yang berlemak akan meningkatkan tahap kolesterol dalam badan sekali gus mengundang masalah jantung. Oleh itu, orang ramai disarankan untuk mengurangkan pengambilan makanan berminyak serta kandungan garam dalam pemakanan seharian.
 2. Amalkan senaman ringan. Amalan senaman ringan sentiasa digalakkan kepada orang ramai demi memastikan tubuh badan mereka sentiasa sihat dan cergas agar aliran darah dalam badan sentiasa lancar. Senaman ringan dalam bentuk berjalan atau jogging selama 20-30 minit mahupun aktiviti mengemas rumah dapat memastikan tahap kecergasan yang optimum.
 3. Pemeriksaan doktor. Individu yang mempunyai masalah kesihatan seperti masalah jantung atau paru- paru hendaklah menjalankan pemeriksaan badan dari semasa ke semasa seperti yang diarahkan oleh para pakar kesihatan. Ini adalah kerana doktor perlu memantau kondisi kesihatan daripada bertambah teruk di samping mengambil langkah awal untuk mencegah sebarang komplikasi seperti nafas pendek.
 4. Tidak melakukan kerja berat. Untuk mengelakkan masalah kesihatan daripada bertambah teruk, pesakit dinasihatkan supaya tidak melakukan sebarang kerja berat yang akan menyebabkan mereka menjadi tercungap-cungap.
 5. Berhenti merokok. Tabiat merokok hanya menambah buruk masalah kesihatan yang sedia ada. Oleh itu, tabiat buruk ini harus dihentikan jika ingin pulih daripada masalah nafas pendek.

References